ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στην τροχιά των συλλαλητηρίων

Με αιχμή τις κλαδικές Συμβάσεις προετοιμάζονται οι ταξικές δυνάμεις για το Φλεβάρη

Σε τροχιά προετοιμασίας των εργατικών συλλαλητηρίων μέσα στο Φλεβάρη που θα κλιμακωθούν με κινητοποιήσεις το Μάρτη μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις. Κέντρο βάρους όλης της δραστηριότητας, η πάλη για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα ζητήματα της Υγείας και το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Παιδεία, ενάντια στις ανατροπές που έχουν συνομολογήσει κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις και το εργατικό εισόδημα, αποκτά ακόμα πιο δραματικό χαρακτήρα φέτος, καθώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την υπογραφή της διετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (2006 - 2007) καταδίκασε τους εργάτες του ιδιωτικού τομέα σε πάγωμα των κατώτερων μισθών για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2007. Η αύξηση στους μισθούς και στα μεροκάματα - και αυτή πενιχρή - θα μπει μόλις την 1η Μάη.

Μπροστά στο ανοιξιάτικο πρόγραμμα δράσης, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις εργαζόμενες γυναίκες και τους νέους εργαζόμενους.

Πρόγραμμα δράσης από τη Γραμματεία Γυναικών

«Ηδη η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το επόμενο δίμηνο», μας λέει η Χρυσούλα Λαμπούδη εκ μέρους της Γραμματείας. «Μεθαύριο Τρίτη διοργανώνουμε σύσκεψη των εργαζόμενων γυναικών στους ΟΤΑ. Ετοιμάζουμε εκδήλωση, με την οποία θα αναδείξουμε τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών που εργάζονται στις κλινικές και στο χώρο της Υγείας. Μέσα στο Φλεβάρη θα κάνουμε σύσκεψη μεταναστριών, με επιδίωξη να δυναμώσει η δουλιά μέσα στους μετανάστες και να εγγραφούν γυναίκες μετανάστριες στα σωματεία. Επίσης, το Φλεβάρη, το Σωματείο Υπαλλήλων Ανώνυμων Εταιρειών διοργανώνει καμπάνια με θέμα "γνώρισε τα δικαιώματά τα σου" και απευθύνεται σε γυναίκες και νέους. Παρόμοια καμπάνια με την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλιάς ξεδιπλώνει και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Κρατώντας στην "πρώτη γραμμή" της δράσης μας τον αγώνα για την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», υπογραμμίζει η Χρυσούλα Λαμπούδη, «καθώς και τη συσπείρωση όσο γίνεται περισσότερων γυναικών στα συνδικάτα με ταξικό προσανατολισμό, ταυτόχρονα μαζί με τα παιδιά μας, πρέπει να δυναμώσουμε την πάλη μας για το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια Παιδεία. Είναι ένας αγώνας που αφορά όλους μας. Ολόκληρη την εργατική - λαϊκή οικογένεια».

Στη μάχη και οι νέοι εργαζόμενοι

«Ενόψει των συλλαλητηρίων που ετοιμάζει το ΠΑΜΕ καλούμε τους νέους εργαζόμενους χωρίς δισταγμό μέσα από τα σωματεία να απαιτήσουμε και να υπερασπιστούμε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και από την αγωνία να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας. Οι νέοι δεν πρέπει να υπολογίσουν τι συμφέρει την εργοδοσία, αλλά να πεισμώσουν και να αγωνιστούν για τα συμφέροντά τους». Αυτό υπογραμμίζει η Βάσω Μουκάνου, εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, δίνοντας το στίγμα των νέων αγωνιστών, μπροστά στη μάχη των συλλογικών συμβάσεων.

«Η πλειοψηφία των νέων εργαζομένων», σημειώνει η Β. Μουκάνου, «καταλαβαίνει ότι αυτοί οι μισθοί και αυτά τα μεροκάματα δε φτάνουν για να τα βγάλουμε πέρα. Αισθάνεται ότι η απειλή της ανεργίας, η εργοδοτική τρομοκρατία, οι προσκλήσεις για "εθελοντική εργασία", τα "πάσης φύσης προγράμματα" εξευτελιστικής απασχόλησης αυτά καθορίζουν σήμερα τη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Με τη δράση μας, θέλουμε να δείξουμε τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς υπεύθυνους αυτής της κατάστασης. Θέλουμε όμως κυρίως να πούμε ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις αποτελούν κατάκτηση των εργατών. Το πόσο μας ικανοποιούν εξαρτάται κάθε φορά από τη μαζική και δυναμική διεκδίκηση των εργαζομένων. Εξαρτάται από το πόσο βροντερή θα είναι η ταξική φωνή μας. Και όσο μας αφορά, εμείς μαζί με το ΠΑΜΕ μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοκληρώνεται σήμερα το 21ο Συνέδριο

Από την πρώτη μέρα των εργασιών
Από την πρώτη μέρα των εργασιών
Ολοκληρώνονται σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας «Μάνος Λοΐζος» οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με την εκλογή της νέας διοίκησης και την ψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού. Το Συνέδριο, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και συνεχίστηκε χτες με ομιλίες αντιπροσώπων εκλεγμένων από τα πρωτοβάθμια Συνδικάτα σε κάθε περιοχή της χώρας, θα δώσει εφόδια για την ενίσχυση και την οργάνωση των εργατικών αγώνων όχι μόνο στον κλάδο των κατασκευών, αλλά συνολικά της εργατικής τάξης.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης Γιάννης Πάσουλας αναφέρθηκε αναλυτικά στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και στο πώς αυτή εκφράζεται στην όξυνση των προβλημάτων των οικοδόμων. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας της εργατικής τάξης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποδυναμώνεται ο ρεφορμισμός, ο οπορτουνισμός, να σχεδιάζεται και να οργανώνεται η πάλη σε ταξική βάση, να ενώνει την εργατική τάξη στη βάση - τάξη ενάντια σε τάξη. Αυτό που φοβούνται είναι η ταξική ενότητα των εργατών, η αφύπνιση των λαών, η ανάπτυξη του ταξικού εργατικού κινήματος. Εμείς σ' αυτή την κατεύθυνση συστρατευόμαστε. Παλεύουμε για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις σύγκρουσης και ανατροπής της δικτατορίας του κεφαλαίου».

Τόσο η εισήγηση, όσο και ο προβληματισμός που κατατέθηκε μέσα από τη συζήτηση εστίασαν σε ζητήματα ισχυροποίησης της Ομοσπονδίας, τη λειτουργία των συνδικάτων, την παρέμβαση στους νεαρούς και τους μετανάστες οικοδόμους, το δυνάμωμα της εργατικής αλληλεγγύης. Αλλωστε τη σημασία της συντονισμένης ταξικής πάλης ανέδειξε η παρουσία στο Συνέδριο συνδικαλιστών από τις οικοδομικές ομοσπονδίες σε Βενεζουέλα, Συρία, Αλβανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Σερβία, αλλά και από την ΠΕΜΕΝ, το ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, την ΠΟΛ, την ΟΕΚΙΔΕ κλπ. Επίσης χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Γ. Μαυρίκος, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Κλαδικής Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις κατασκευές, Χοσέ Ντινίζ, και ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη την Τρίτη

«Τα προβλήματα της εργαζόμενης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» είναι το θέμα της σύσκεψης που διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 30 του Γενάρη, στις 6 μ.μ., στο καφενείο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Πλατεία Μητροπόλεως 10).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό

«Οχι στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας συστήματος», θα δηλώσουν αγωνιστικά οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), αύριο Δευτέρα, 29 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα στο θέατρο «ΔΙΑΝΑ» (Ιπποκράτους 7). Η ΟΒΣΑ ζητά, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του ΠΔ 258/2005, σύμφωνα με το οποίο «αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και δύο φορές, αυξάνονται οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές κλάσεις σε 10 από 8, ενώ θα επέλθει και μείωση των συντάξεων μέχρι και 30% σε όσους συνταξιοδοτηθούν από 1-1-2009».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ