ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 1998
Σελ. /46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Στο στόχαστρο οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ενα νέο πρότυπο υπαλλήλου, που ανταποκρίνεται στο νέο ρόλο και την αποστολή της δημόσιας διοίκησης, επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση μέσα από τις διατάξεις του "νέου" Κώδικα

Ενα νέο πρότυπο δημοσίου υπαλλήλου επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση Σημίτη, με τον αντιδραστικό Υπαλληλικό Κώδικα που κατέθεσε στη Βουλή. Πρότυπο του υπάλληλου που, χωρίς καθυστερήσεις και αναστολές, θα εκτελεί "αποτελεσματικά" και "εκών άκων" τις εντολές της. Θέλει το δημόσιο υπάλληλο ευθυνόφοβο γραφειοκράτη, που οχυρωμένος πίσω από τους "νόμους" δε θα σκέφτεται την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά την εφαρμογή του "νόμου" και της "τάξης". Να μπορεί δηλαδή χωρίς κανένα δισταγμό, π.χ. να τυλίγει σε μια "κόλλα χαρτί" το μεροκαματιάρη, συνταξιούχο κλπ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή να του αρνείται τις υπηρεσίες, γιατί δεν έχει να πληρώσει. Ουσιαστικά επιχειρεί να γυρίσει τα πράγματα στην εποχή που ο "πελάτης" αντιμετωπίζονταν ως υποτελής και "πολίτης β κατηγορίας". Από την άλλη, απαιτεί ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων που αφορούν τα "μεγάλα αφεντικά" του συστήματος.

Το πρότυπο αυτό του υπαλλήλου ανταποκρίνεται πλήρως στις νέες προδιαγραφές που έχει θέσει για το ρόλο και την αποστολή της δημόσιας διοίκησης. Επιδιώκει τη συγκρότηση μιας κρατικής μηχανής, που θα είναι πιο ευέλικτη στην εξυπηρέτηση των γενικότερων, αλλά και επιμέρους, συμφερόντων της άρχουσας τάξης και πιο αποφασιστική και εχθρική απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, "αναπροσαρμόζει" την έκταση και το ρόλο της δημόσιας διοίκησης, μέσω του "περιορισμού του κράτους" (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών και μεταφορά τους σε ιδιωτικές εταιρίες κλπ), πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την κατεδάφιση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ενίσχυση του κατασταλτικού χαρακτήρα του (κράτος - χωροφύλακας).

"Μαστίγιο και καρότο"

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η κυβέρνηση χρησιμοποιεί, ως συνήθως, την τακτική του "καρότου και του μαστιγίου" απέναντι στους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Από τη μια τους "προσφέρει" λίγες μέρες παραπάνω στις άδειες τους, ευκαιρία για δεύτερη εργασία (!) και υπόσχεση για βαθμολογική - άρα και μισθολογική - εξέλιξη, αν είναι "επιμελείς". Από την άλλη όμως, και αυτή είναι η κυριότερη επιδίωξη του Κώδικα, θέλει να τους ελέγξει και καθυποτάξει μέσα από ένα πλέγμα αντιδραστικών διατάξεων, στις οποίες εξέχουσα θέση κατέχουν οι διατάξεις για τα πειθαρχικά, τη βαθμολογική εξέλιξη και τις υπηρεσιακές μεταβολές (αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις κλπ). Στην πραγματικότητα ο υπάλληλος αισθάνεται διαρκώς πάνω από το κεφάλι του την απειλή της πειθαρχικής δίωξης, της δυσμενούς μεταχείρισης στις μετακινήσεις, της καθήλωσης στην εξέλιξη, αλλά και την απόλυση, στην οποία μπορεί να φτάσει μέσα από πολλούς δρόμους.

Οι περιπτώσεις που μπορεί να απολυθεί ο υπάλληλος, όπως περιγράφονται μέσα από τον Κώδικα, είναι αρκετές. Ενδεικτικά: Αν δυο φορές ο υπάλληλος γραφτεί σε πίνακες μη προακτέων (!), αν καταργηθεί η θέση που υπηρετεί και μετά από συγχώνευση κλάδων ή υπηρεσιών, αν επιβληθεί πειθαρχική ποινή, στο τέλος της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας κ.ά. Είναι ολοφάνερο ότι η μονιμότητα, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, πλήττεται καίρια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο προσδιορισμός των πειθαρχικών παραπτωμάτων που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε απόλυση. Σύμφωνα με τον Κώδικα κολάσιμα πειθαρχικά αδικήματα, μεταξύ άλλων, είναι "πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία", "η αμέλεια, καθώς και η ατελής ή μη έγκαιρη εκπλήρωση καθήκοντος", "η παράβαση της υποχρέωσης της εχεμύθειας", "η άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως" (!) κλπ. Το γεγονός ότι η διακρίβωση και "ερμηνεία" των παραπτωμάτων ανατίθεται στα ελεγχόμενα πειθαρχικά συμβούλια, εντείνει τις ανησυχίες.

Τα μέσα

Η κυβέρνηση, μέσω του κώδικα, αναθέτει σε ορισμένους κρίκους - γρανάζια το ρόλο του θεματοφύλακα και εκτελεστή των παραπάνω εντολών της. Πρώτον, στα υπηρεσιακά συμβούλια που είναι διορισμένα και πλήρως ελεγχόμενα και δεύτερον στις ανώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας (γενικούς διευθυντές, διευθυντές), οι οποίοι πλέον τίθενται εκτός οποιουδήποτε ελέγχου "από τα κάτω", αφού η θητεία τους είναι ισόβια, εκτός αν δε δείξουν την απαιτούμενη δράση, οπότε διατηρεί το δικαίωμα να τους αντικαθιστά! Στην πραγματικότητα αποκόβει τις ανώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας από το υπόλοιπο "σώμα" των υπαλλήλων, για να μπορεί να τις στρέψει εναντίον τους.

Ισχυρό μοχλό πίεσης στον υπάλληλο αποτελούν και οι ρυθμίσεις για τις υπηρεσιακές μεταβολές, με τις οποίες ουσιαστικά καθίσταται όμηρος των κυβερνώντων και των προϊσταμένων του. Οι διατάξεις για μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις και άλλες μετακινήσεις είναι διάπλατα ανοιχτές στο ρουσφέτι ή στη δίωξη "μη αρεστών" υπαλλήλων.

Παράλληλα, σε καμία περίπτωση δεν κατοχυρώνονται τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, παρά τους μετέωρους ισχυρισμούς της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Γιατί "η συμμετοχή των υπαλλήλων στην πολιτική ζωή της χώρας δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις", δηλαδή το άρθρο 29 του Συντάγματος, που απαγορεύει την εκδήλωση υπέρ κομμάτων. Αλλο θέμα ότι έχει αχρηστευτεί...

Η αλήθεια είναι ότι όλες σχεδόν οι βασικές διατάξεις είχαν καθιερωθεί με τον κώδικα του 1951, αλλά είχαν αχρηστευτεί κάτω από τους μακροχρόνιους αγώνες των δημοσίων υπαλλήλων. Το γεγονός ότι επανέρχονται, αντί να γίνει ο εκσυγχρονισμός που πράγματι χρειάζεται, αλλά σε άλλη κατεύθυνση, σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη, όπως έχει αποδείξει από άλλες περιπτώσεις, είναι αποφασισμένη να τις εφαρμόσει - ή να επισείει την απειλή τους, πράγμα που είναι το ίδιο - με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Η οργάνωση της αντίστασης "από τα κάτω", για να μην περάσει ο "νέος" Κώδικας είναι περισσότερο από επιτακτική.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

"902 ΤV"
Δύο ενδιαφέρουσες εκπομπές

Δύο ενδιαφέρουσες εκπομπές παρουσιάζει σήμερα και αύριο ο "902 TV":

  • Σήμερα στις 9.30 μ.μ. στην εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα" θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στην Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, γιa την αμυντική βιομηχανία.
  • Αύριο στις 8 μ.μ. στην εκπομπή "Και όμως κινείται" ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός συζητάει με τον Βαγγέλη Τιρτιράκη,υπεύθυνο του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: "Νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις".
ΚΜΕ
Δεκαήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα

To KME διοργανώνει 10ήμερο καλοκαιρινών διακοπών, στο διάστημα 22 - 31 Ιούλη 1998, στην πανέμορφη Κέρκυρα, σε πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα. Η τιμή είναι προσιτή και σ' αυτήν περιλαμβάνεται πρωινό και μεσημεριανό φαγητό. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για πληροφορίες στα τηλ: 8810.074 και 8810.046, από τις 8.30 π.μ. έως 7 μ.μ.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση τη Πέμπτη, 2 του Ιούλη 1998, στις 9.30 το βράδυ, στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Αγρίνιο.Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Επίσης η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του συντρόφου Δημήτρη Μπόση,για την προσφορά του προς το ΚΚΕ, με σκοπό την αγορά γραφείων της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, Ι. Στάικου 2 (Πλατ. Δημοκρατίας) την Πέμπτη 2 Ιούλη στις 7 μ.μ.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκτεθειμένη η χώρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Οι ωμές και προκλητικές δηλώσεις Χόλμπρουκ, για γενίκευση του πολέμου στα Βαλκάνια και η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, υπογραμμίζουν τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν οι λαοί της περιοχής.

Το ΚΚΕ τονίζει τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, συμμετέχοντας ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, δίνει χέρι βοήθειας στη "νέα τάξη πραγμάτων", αφήνοντας εκτεθειμένη τη χώρα και το λαό στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Η παρέμβαση Χόλμπρουκ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό αποδεικνύει για μια ακόμα φορά, ότι οι συμμαχίες με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ως προϋπόθεση προώθησης των συμφερόντων της χώρας μας, όχι μόνο δε τα διασφαλίζουν, αλλά αποτελούν το μοχλό για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Η παλλαϊκή αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική, που "βάζει πλάτες" στις πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, είναι επείγουσας σημασίας. Το ίδιο και ο ενωμένος αγώνας για την απόκρουση των σχεδίων του ιμπεριαλισμού. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπει φρένο στη δολοφονική πολιτική ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

ΝΙΚΑΙΑ
Συζήτηση για την "Παλλαϊκή Αμυνα"

Eκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Το νομοσχέδιο για την Παλλαϊκή Αμυνα" διοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας και η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς αύριο Δευτέρα 29 Ιούνη στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Χαλκηδόνας.

Στο κάλεσμά τους οι δύο οργανώσεις, αναφερόμενες στο επίκαιρο και σοβαρό θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών, που έρχεται στο προσκήνιο, με το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση φέρνει στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, καταγγέλλουν αυτή τη μεθόδευση και καλούν και τις γυναίκες να αντισταθούν.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org