ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Ιούνη 1998
Σελ. /46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ:{{ "Θεϊκός δρόμος" }

Θεϊκός δρόμος

Ενα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο "Αεροδιάδρομος προς τους θεούς", αποκαλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης στον κόσμο, που δεν είναι άλλα από τα τεράστια μοτίβα που έχουν σχεδιαστεί στην επιφάνεια της περουβιανής ερήμου. Μέχρι πρότινος ορισμένοι πίστευαν ότι αυτά τα υπέροχα σχέδια είχαν κατασκευαστεί από εξωγήινους ή από αρχαίους αστρονόμους. Το 1926 το πλήρωμα ενός αεροπλάνου που περνούσε από την περιοχή, συγκεκριμένα στην έρημο Νάσκα του Νότιου Περού, είδε έκπληκτο αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης. Πολλές δεκαετίες αργότερα, το 1952, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι ένα από τα σχέδια απεικονίζει ένα τεράστιο ζώο. Στα 1970 ο συγγραφέας Ερικ φον Ντένικεν ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη εξωγήινων όντων και κατά τη γνώμη του πάντα, τα έργα της ερήμου ήταν απλώς αεροδιάδρομοι διαστημοπλοίων. Αυτά φυσικά είναι επιστημονική φαντασία του συγγραφέα. Διότι οι ανασκαφές που έγιναν, έφεραν στο φως νεκρικούς θαλάμους όπου τα κρανία των νεκρών είναι πολύ μακριά. (Κυριακή ΝΕΤ 13.00)

Ο Αγγελος στους Δελφούς

Αφιέρωμα στον Αγγελο Σικελιανό για τα εβδομήντα χρόνια των Δελφικών εορτών, θα παρακολουθήσουμε από τη ΝΕΤ. Για τον μεγάλο ποιητή θα μιλήσουν η Ελένη Γλύκατζή - Αρβελέρ, η Ελένη Σικελιανού, η Αννα Σικελιανού, ο Μάρκος Σικελιανός, ο Μίκης Θεοδωράκης καθώς και οι Βασίλης Καρασμάνης, Βασιλική Ακριτίδη, Σπύρος Μερκούρης, Ρένη Πιττακή, Αλέξανδρος Ξενάκης, Θεόδωρος Κρίτας, Παύλος Τζερμιάς, Απόστολος Αθανασάκης, Κώστας Λέφας, Νίκος Συνοδινός, Θεόδωρος Κρίτας, Τζον Αντον κ. ά. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Ανδρέα Αντωνιάδη, ενώ το αφιέρωμα παρουσιάζει ο Αδαμάντιος Πεπελάσης. Εμφανίζονται οι Μαρία Φαραντούρη, Ιωάννης Μελισσανίδης, Στράτος Τζώρτζογλου, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Κυριακίδης, Χρήστος Τσάγκας, Μάνος Μουντάκης και ο Σπύρος Σακκάς. (Τετάρτη ΝΕΤ 22.00)

Ασπρόμαυρες μουσικές ιστορίες

Μουσικό αφιέρωμα στον Σωκράτη Μάλαμα, έναν από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της μουσικής μας σκηνής, θα μεταδώσει η ΝΕΤ. Ο Σωκράτης Μάλαμας, μέχρι το 1991 ήταν κιθαρίστας στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου. Εχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις. Μετά τις "Ασπρόμαυρες ιστορίες" το 1989 και τα "Παραμύθια", όπου ο Σ. Μάλαμας έγραψε και ερμήνευσε ο ίδιος τα τραγούδια του, ακολούθησε ο δίσκος "Της ημέρας και της νύχτας". Ο δίσκος ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον Μανώλη Ρασούλη, τον Γιάννη Τσατσόπουλο και τη Μελίνα Κανά. Ακολούθησε ο "Κύκλος" με συνθέτη και ερμηνευτή τον ίδιο, ενώ ο πέμπτος δίσκος το 1996 φέρει το όνομα του δημιουργού. Τελευταία του δισκογραφική δουλιά είναι οι "13.000 μέρες". (Τετάρτη ΝΕΤ 23.15)
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org