ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Μήνυμα μαζικής καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή

Ο Σ. Πουλικόγιαννης
Ο Σ. Πουλικόγιαννης
Μήνυμα καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με αποδέκτες και όσους προσπαθούν να τους προστατέψουν, όπως η εισαγγελέας με την πρότασή της στη δίκη, έστειλε το πλήθος κόσμου - με ιδιαίτερα μαζικό το «παρών» της νεολαίας - που κατέκλυσε την Κυριακή το κλειστό γήπεδο του αθλητικού κέντρου (ΔΑΚ) «Πλάτων» στη Νίκαια, για να πάρει μέρος στη συναυλία που διοργάνωσαν Σωματεία, Συνδικάτα και μαζικοί φορείς. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον», όπως ανέγραφε το κεντρικό γιγαντοπανό που δέσποζε στο χώρο και είχε φόντο της η εξέδρα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για όλα τα θύματα του φασισμού.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ο οποίος ανέφερε ότι η συναυλία είναι συνέχεια της μαζικής δράσης που αναπτύσσεται σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τα ταξικά σωματεία, «με κύριο σκοπό την προώθηση σε κάθε κατεύθυνση του αιτήματος για καταδίκη» της φασιστικής ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Πρόσθεσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι γνήσιο παιδί του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και γι' αυτό, όπως δείχνει η εισαγγελική πρόταση, τα επιτελεία του και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι προσπαθούν να την προστατεύσουν ή να τη ρίξουν στα «μαλακά» για να αξιοποιηθεί ως εφεδρεία και σκιάχτρο απέναντι στους αγώνες που θα αναπτυχθούν, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, το δικαίωμα στην απεργία και τις διαδηλώσεις.

Ο Π. Σαπουντζάκης
Ο Π. Σαπουντζάκης
Εκανε σαφές ότι οι εργαζόμενοι, τα ταξικά συνδικάτα «πιο αποφασισμένοι από ποτέ, δεν θα αφήσουμε το φασιστικό δηλητήριο να δηλητηριάσει τους χώρους δουλειάς, τις εργατικές γειτονιές» και πως μαζί με «τα ταξικά αδέλφια μας», τους μετανάστες, «που μαζί λιώνουμε για να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί για τις οικογένειές μας, με την οργανωμένη πάλη μας θα αγωνιστούμε ενάντια στον φασισμό και το σάπιο σύστημα που τον γεννά».

Εκ μέρους των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης χαρακτήρισε προκλητική την εισαγγελική πρόταση και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Στοιχεία που, όπως ανέφερε, δεν «είδε» η εισαγγελέας. «Σε όλα αυτά τα πέντε χρόνια, αποκαλύφθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση και διέπραξε φρικτά εγκλήματα και το γεγονός ότι εδώ στη Νίκαια γίνεται η συναυλία, δεν είναι τυχαίο, γιατί εδώ στη Νίκαια δρούσε το πιο εγκληματικό τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και από εδώ ξεκίνησαν οι πιο εγκληματικές επιθέσεις της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα».

«Μπορεί να δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα, αλλά η ψυχή του, οι ιδέες του έχουν θεριεύσει και θα τους πνίξουν. Μπορεί να προσπάθησαν να δολοφονήσουν τους συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου, αλλά απέτυχαν οικτρά και οι αγωνιστές αυτοί είναι ανάμεσά μας. Η νίκη θα είναι δική μας μέσα στο δικαστήριο και κυρίως στο στίβο των κοινωνικών ταξικών αγώνων», τόνισε.


Τη χαρά και την τιμή να συμμετέχουν σε μια τέτοια σπουδαία πρωτοβουλία εξέφρασαν οι καλλιτέχνες που ο ένας μετά τον άλλο ανέβηκαν στη σκηνή: Η Ανθή Γουρουντή, o Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, η Ερση Φτούλη και οι «Υπεραστικοί», οι οποίοι αφιέρωσαν το τραγούδι «Προλετάριοι» στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και στον συνάδελφό τους που έχασε την Παρασκευή τη ζωή του στα μεταλλεία της Εύβοιας.

Ακολούθησε hip hop live με τους: Urban Pulse, Dason, Ghetto Rock, Boem, Ενα Δύο, Rebellion Connexion.

Στη συγκέντρωση - συναυλία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Λουίζα Ράζου και Γιάννη Πρωτούλη και οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου και Χρήστος Κατσώτης. Επίσης, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Ενωσης Απόστρατων Αστυνομικών.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Επιστρατεύει τα χρεοκοπημένα παραμύθια και τα κάλπικα για το λαό διλήμματα

Το παραμύθι των «προοδευτικών κυβερνήσεων» στο έδαφος του καπιταλισμού, τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς» υπηρέτες του κεφαλαίου επανέφερε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Αξιοποιώντας την «πάσα» της κυβέρνησης της ΝΔ και τους εκβιασμούς περί «πολλαπλών εκλογών» και ερωτώμενος για το αν μπορεί να προκύψει και στην Ελλάδα μία κυβέρνηση συνεργασίας όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει πως «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θα είναι συνεπώς μια ευκαιρία για όλα τα κόμματα, τα πρόσωπα, τις πολιτικές δυνάμεις, που τάσσονται κατά της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, να απαντήσουν στο δίλημμα: Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ή επιστροφή στο μοντέλο της παντοδυναμίας του ενός, που αποδείχτηκε καταστροφικό για τη χώρα». Αναπαράγει δηλαδή τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις και «προσπερνά» το γεγονός ότι «κοινός τόπος» για όλους και «συγκολλητική ουσία» για τη διαμόρφωση των αστικών κυβερνητικών σχημάτων είναι η στρατηγική του κεφαλαίου που υπηρετούν. Ενώ μονοκομματικές και «πολυκομματικές» κυβερνήσεις, όπως και η δικιά του συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, από κοινού τσάκισαν το λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Τη στρατηγική αυτή, άλλωστε, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, υπερασπίζεται στη συνέντευξή του, με τη χαρακτηριστική αποστροφή πως «στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, η ΝΔ βρήκε το δρόμο εντελώς στρωμένο» και ότι «τρώει από τα έτοιμα», αλλά υποτίθεται - κατά τον Αλ. Τσίπρα - «προκειμένου να υπηρετήσει μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική από εμάς».

Χαρακτηριστικό και το όψιμο και υποκριτικό «ενδιαφέρον» για τους εργαζόμενους, που γίνεται από τη σκοπιά του πώς θα βάλουν πλάτη για την καπιταλιστική κερδοφορία και θα εξασφαλιστεί η «κοινωνική ειρήνη», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παραπονιέται στη ΝΔ πως με την πολιτική που ακολουθεί «δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη, αλλά η κοινωνική αποσταθεροποίηση».

Σε ερώτηση για το Ασφαλιστικό, «σφυρίζοντας κλέφτικα» για το νόμο Κατρούγκαλου, που η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει νομοθετικά και πάει πολλά βήματα παραπέρα πάνω στους ίδιους πυλώνες της ιδιωτικοποίησης που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός απογειώνει την κοροϊδία «ανησυχώντας» γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ... καταργεί «τη μόνιμη 13η σύνταξη που θεσπίσαμε πέρυσι το Μάη», το εφάπαξ και κουτσουρεμένο επίδομα που η τότε κυβέρνηση βάφτισε 13η σύνταξη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που η κυβέρνησή του δεν προλάβαινε να μαζέψει τα εύσημα του κεφαλαίου, που - κατά τον ΣΕΒ - υλοποίησε πάνω από το 60% των αιτημάτων του, δεν διστάζει να πει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «γίναμε κόκκινο πανί για τα μεγάλα αφεντικά, που θεωρούν κάθε κυβέρνηση υπάλληλό τους».

Την ίδια ώρα, αξιοποιώντας την ευκαιρία των 5 χρόνων από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το «χρίσμα» της αστικής τάξης, ο πρόεδρός του, με «διδαχές», όπως «οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Στην πολιτική όπως και στη ζωή, άλλο πράγμα τι θέλεις να κάνεις και άλλο τι μπορείς» και με το σκεπτικό πως το 3ο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνησή του και ψήφισε από κοινού με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήταν... καλύτερο από εκείνο που θα έφερναν οι άλλοι δύο, που «θα έδιναν γην και ύδωρ», παραδίδει στα λαϊκά στρώματα μερικά ακόμα μαθήματα «ρεαλισμού» της υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Αλ. Τσίπρας εκτιμά ακόμη πως η ΝΔ δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και πως «η φθορά της κυβέρνησής του έχει αρχίσει και ήδη στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε μια τετρασέλιδη συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει ούτε μια λέξη να πει για την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ή για την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις που προετοίμασε η κυβέρνησή του και βρίσκεται αυτές τις μέρες για ψήφιση στη Βουλή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org