ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνουν μεγαλύτερη «αποτελεσματικότητα» στην αντιλαϊκή πολιτική και τη χειραγώγηση του λαού

Καλούν το λαό να κάτσει στ' αυγά του μέχρι... το 2019 και να υιοθετήσει ως «δείκτες» τους στόχους του κεφαλαίου

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Φ. Κουβέλη στη χτεσινή εκδήλωση του Δ. Παπαδημούλη

Eurokinissi

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Φ. Κουβέλη στη χτεσινή εκδήλωση του Δ. Παπαδημούλη
Τη γνωστή απάτη περί «θυσιών που πιάνουν τόπο» αναπαράγουν συστηματικά η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται να επιταχυνθεί η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ρόλο που έχει αναλάβει ως ένα από τα δύο βασικά κόμματα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με ικανότητα διαχείρισης των λαϊκών αντιδράσεων και υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι την επόμενη περίοδο να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε το βαθμό αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου, ώστε να αποδείξουμε σε όλους τους πολίτες, είτε μας ψήφιζαν είτε όχι, ότι οι θυσίες τους, ακόμα και οι αδικίες που υφίστανται, πιάνουν τόπο».

Πρόκειται για το γνωστό παραμύθι ότι τα όσα υποφέρει ο λαός από την κυβερνητική πολιτική για την ανάκαμψη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, τάχα θα «ανταμειφθούν» όποτε επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όταν, στην πραγματικότητα, και τότε ο λαός θα καλείται να υπομείνει και νέες θυσίες, στο όνομα της διατήρησης των ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης...

Καλλιεργώντας μάλιστα κλίμα αναμονής και καλώντας το λαό... να κάτσει στ' αυγά του μέχρι το 2019, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται κάθε μέρα η πολιτική που τον τσακίζει, ο Π. Ρήγας υποστήριξε ότι «θα κριθούμε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, στο τέλος της τετραετίας. Εκεί η κοινωνία θα συγκρίνει πώς παραλάβαμε τη χώρα και πώς την παραδίδουμε»...

Προχωρώντας μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα, ως «δείκτες από τους οποίους θα κριθούμε», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την «επιστροφή στην ανάπτυξη», δηλαδή την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου για την οποία κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και την «ανάκτηση του κύρους και της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι», η οποία βέβαια μεταφράζεται σε βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε επικίνδυνους ενδοκαπιταλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Κάλπικα και χρεοκοπημένα «δίπολα»

Παράλληλα με τα παραμύθια που λανσάρονται στο λαό, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την πλήρη προσαρμογή του στο ρόλο του που έχει αναλάβει στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Την ίδια ώρα που ο Π. Ρήγας επανέλαβε τα περί «αντιστοίχισης του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαλλαγεί από τη λογική της εσωστρέφειας και την εμμονή της καθαρότητας. Καθαροί άνθρωποι υπάρχουν παντού (...) ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο της δημιουργίας μιας μεγάλης αριστερής, σοσιαλιστικής, δημοκρατικής παράταξης».

Επιχειρώντας να επαναφέρει το κάλπικο και χρεοκοπημένο δίπολο «δεξιά - αντιδεξιά», αλλά και παρεμβαίνοντας στις διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κ.ο.κ.), ο Π. Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει ιστορικά, αφού έτσι ήρθαν τα πράγματα, με αποφασιστικότητα και γενναιότητα να εργαστεί για τη συγκρότηση αυτής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Και εκεί θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι. Αυτό έγινε και το '75. Πολλοί από την Ενωση Κέντρου πήγαν στη Δεξιά και πολλοί ήρθαν στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι πάει η ιστορία (...) Δεν μπορεί να είμαστε και με τον παπά και με τον ζευγά. `Η με τη Δεξιά ή από 'δω...».

Την ίδια στιγμή, πάντως, σε ένα πλαίσιο προβληματισμού για την προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στους παραπάνω στόχους, στο εισαγωγικό κείμενο της «Αυγής» της Κυριακής για τις σελίδες του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται ότι αυτός «δεν αποδεικνύεται τόσο παραγωγικός όσα θα ήθελαν τα στελέχη του κόμματος» και «δεν έχει καταφέρει να απαντήσει στα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση: Ανοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, καλύτερη σύνδεση κόμματος - κυβέρνησης, εμβάθυνση του προγράμματος».

Αντίστοιχα, σε σχέση με τις συνεδριάσεις των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται πως «είναι εμφανές ότι μοιάζουν να έχουν μια αναντιστοιχία με τα όσα συζητά η κοινωνία» και η συμμετοχή των μελών σε αυτές «είναι μέτρια, γύρω στο 55% - 60%».

Προετοιμασία εδάφους για ανασχηματισμό

Στο μεταξύ, σε προετοιμασία εδάφους για την πραγματοποίηση ανασχηματισμού φαίνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση, με το γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Τσίπρα, να αναλαμβάνει το σχετικό ρόλο, μιλώντας ανοιχτά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» για την «ανάγκη ενός ανασχηματισμού που θα δώσει νέα ορμή, θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο, θα το κάνει πιο συνεκτικό και συντονισμένο».

Προφανής επιδίωξη είναι να γίνει η κυβέρνηση ακόμα πιο «αποτελεσματική» στο αντιλαϊκό της έργο και ταυτόχρονα ικανότερη να αμβλύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος, ο Γ. Τσίπρας έκανε λόγο για «διαφορετικές ταχύτητες» μέσα στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, με τη θετική και την αρνητική εμπειρία του πρώτου επταμήνου που είχαμε τότε, μπορούσε η νέα κυβέρνηση να έχει σχηματιστεί με πιο αποφασιστικές επιλογές, όπου το στοιχείο της αποτελεσματικότητας και της πολιτικής έπρεπε να κυριαρχήσει περισσότερο πάνω σε κάθε λογής "ισορροπισμούς" και βάρη από το εσωκομματικό παρελθόν».

Σε σχέση με τα πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν σε έναν τέτοιο ανασχηματισμό, ο Γ. Τσίπρας θέτει ταυτόχρονα συνολικότερο θέμα στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού, αναφέροντας ότι «υπάρχει πλήθος έντιμων, συγκροτημένων και ικανών ανθρώπων, οι περισσότεροι όχι τόσο επώνυμοι, στελέχη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να στελεχώσουν θέσεις στην κυβέρνηση και αλλού, να δώσουν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα (...) να εφαρμόζουν καλύτερα την πολιτική μας, ιδιαίτερα στη Δημόσια Διοίκηση που πάσχει».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διεκδικεί ρόλο... «μαγιάς» στην επιχείρηση ξεπλύματος της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας

Να καλλιεργήσει το παραμύθι ότι τάχα μια νέα συμμαχία των χωρών του «νότου» της ΕΕ και συνολικότερα της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας θα αλλάξει την πολιτική λιτότητας στην ΕΕ και ότι τάχα αυτό θα σημάνει και ανακούφιση του λαού, επιδίωξε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στη χτεσινή εκδήλωση απολογισμού του έργου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.

Στη βάση αυτή, αφού υποστήριξε ότι στην ΕΕ εξελίσσεται «μια αναμέτρηση καθοριστική σε όλα τα επίπεδα - πολιτικό, κοινωνικό και ταξικό - ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις, για το μέλλον της Ευρώπης», εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «γόνιμο μπόλι» και «μαγιά για έναν αναγκαίο διάλογο ανάμεσα στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, της πράσινης αριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Αναφέρθηκε στις διεργασίες στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία (στην πραγματικότητα, στην επιχείρηση «ξεπλύματός» της για τη βάρβαρη πολιτική που εφάρμοσε), ενώ έκανε με νόημα ειδική αναφορά για «ενδιαφέροντα σήματα, όπως την πολιτική στροφή του γερμανικού SPD και τη συγκυβέρνηση στο Βερολίνο με την Αριστερά και τους Πράσινους».

Επανέλαβε τα γνωστά κάλπικα περί «ουσιαστικής επανίδρυσης της Ευρώπης», διαδικασία που τάχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής το 2017 στη Ρώμη, ενώ τα βήματα που θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τότε, είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που κατά τον Αλ. Τσίπρα σημαίνει πρακτικά «διαφύλαξη» της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δηλαδή όπως είπε, όσον αφορά την Ελλάδα «συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους, χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές».

Για τον... πρωταγωνιστικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις προσπάθειες για την... «προοδευτική στροφή της Ευρώπης», παρουσίασε ως «σημαντικότατη απόδειξη την πρόσφατη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ και τη Διακήρυξη των Αθηνών».

Ενώ, μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας την προσπάθειά τους να μονιμοποιήσουν και να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το ρόλο τους ως βασικού πλέον εκφραστή της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, απηύθυνε «ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης» προς «δυνάμεις, κινήσεις, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού, ανανεωτικού και σοσιαλιστικού χώρου».

ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ - ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Εκδήλωση σήμερα για τα 75 χρόνια του ΕΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και ο Δήμος Καισαριανής διοργανώνουν εκδήλωση στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., για να τιμήσουν την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ.

Θα μιλήσουν ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης. Θα κατατεθούν στεφάνια στο Θυσιαστήριο του Αγώνα. Επίσης, θα υπάρξει μικρό αφιέρωμα στα 75 χρόνια του ΕΑΜ.

Καλούνται όλα τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι αγωνιστές και οι φίλοι και απόγονοι, να συμμετέχουν μαζικά με τα λάβαρα της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής, που βρίσκεται στο χώρο του Σκοπευτηρίου, θα είναι ανοιχτό από το πρωί έως το τέλος της εκδήλωσης, για να υποδεχθεί και να ξεναγήσει τους επισκέπτες, τιμώντας τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ