ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλαλητήρια και απεργίες ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, σήμερα στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργούν σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, «Κτιριακές Υποδομές»

Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου στα Ιλίσια
Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου στα Ιλίσια
Συλλαλητήριο οργανώνει σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο, ανάμεσα σε άλλες εταιρείες, περνάνε στο υπερταμείο για «αξιοποίηση» από το μεγάλο κεφάλαιο η ΕΥΑΘ και η ΕΛΒΟ.

Οπως αναφέρει στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ, «όλα τα βασικά αγαθά, όπως το νερό στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, αλλά και σύγχρονες υποδομές μεταλλουργίας, όπως η ΕΛΒΟ, παραδίδονται ολοκληρωτικά στα μονοπώλια από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα κόμματα που υπερασπίζονται την ΕΕ. Στην ΕΥΑΘ, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για φτηνό και ποιοτικό νερό για όλους και διαχείριση των υδάτινων πόρων για την κάλυψη των αναγκών των αγροτών, καθημερινά κόβεται η πρόσβαση σε όλο και περισσότερους που αδυνατούν να το πληρώσουν.

Στην ΕΛΒΟ, ενώ οι υποδομές θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον κλάδο των κατασκευών για μεγάλου μεγέθους πανεθνικά έργα και υποδομές, καλύπτοντας ευρύτατες λαϊκές ανάγκες (αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, στόλο μεταφορών, άμυνα), κατευθύνονται στα χέρια και τους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων και του ΝΑΤΟ.

Να απαντήσουμε μ' ένα μεγάλο ΟΧΙ στον εφαρμοστικό νόμο και τις νέες ιδιωτικοποιήσεις. Να οργανώσουμε τον αγώνα και να απαντήσουμε με διεκδικητικό πνεύμα σε αυτά που μας ετοιμάζουν, να μη δεχτούμε να ζούμε με τα ελάχιστα και την ίδια ώρα να προστατεύονται και να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων». Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ καλεί η ΔΑΣ ΕΛΒΟ και ζητάει παράλληλα άμεση σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων. Σε συμμετοχή καλεί επίσης το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης.

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ
Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ
Θυμίζουμε ότι σήμερα, Τρίτη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Καταγγέλλουν ότι το «μοντέλο» που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι ίδιο με εκείνο της ιδιωτικοποίησης που προωθούσε η κυβέρνηση ΝΔ επί Κ. Καραμανλή (2008-2009), καθώς τα ίδια ποσοστά των μετοχών θα πωληθούν σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή, που θα αναλάβει και το μάνατζμεντ της εταιρείας.

Κινητοποιήσεις στην Αθήνα

Απεργία έχει κηρυχτεί για σήμερα και στην ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συγκέντρωση στις 6 μ.μ. έξω από τη Βουλή. Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας, συγκέντρωση στο κτίριο της ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια και από εκεί πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους κατέθεσε ψήφισμα στα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Ιλίσια, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ανάρτησαν γιγαντοπανό στο κτίριο της ΕΥΔΑΠ με το σύνθημα: «Νερό φθηνό για όλο το λαό. ΕΥΔΑΠ λαϊκή περιουσία. Οχι στην ιδιωτικοποίηση».

Στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκε ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλ. Σταμέλος, η Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου. Σε δηλώσεις, ο δήμαρχος Καισαριανής επεσήμανε:

«Βρισκόμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ. Η ιδιωτικοποίηση αφορά και τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα ακριβοπληρώσει, και σε κακή ποιότητα, το νερό. Αυτό δείχνει και η πείρα από την Ευρώπη, όπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις. Ηδη με τη μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ΑΕ έχει ακριβύνει το νερό. Αυτό το νιώθουμε καθημερινά και στο δήμο το δικό μας. Γι' αυτό χρειάζεται αγώνας ενιαίος, για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική».

Ενάντια στο πολυνομοσχέδιο απεργούν, επίσης, σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ), που χτες έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή. Σήμερα θα προχωρήσουν σε δύο συγκεντρώσεις, στις 10 π.μ. στα γραφεία των Κτιριακών Υποδομών και στις 6 μ.μ. στη Βουλή. Την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση για τον προγραμματισμό της δράσης τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ), εκφράζοντας την αγωνιστική του αλληλεγγύη στους συναδέλφους των εταιρειών που υπάγονται τώρα στο υπερταμείο, έχει κηρύξει για σήμερα δίωρη στάση εργασίας, ενώ το προεδρείο του θα παραβρεθεί στην κινητοποίηση των εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές», τόσο στην πρωινή, όσο και στην απογευματινή συγκέντρωση.

Τη συμμετοχή της στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στις 6 μ.μ., ανακοίνωσε χτες και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, χωρίς να εξαγγείλει οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων συμπληρώνουν οι συγκεντρώσεις στις οποίες καλεί σήμερα, Τρίτη, η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ τα «προαπαιτούμενα»

Ανακοίνωση για τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή

Σε ανακοίνωση σχετικά με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης», το ΠΑΜΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή τα νέα μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο "κλείνει" και επισπεύδει μέτρα που ήταν σε εκκρεμότητα από την προηγουμένη δέσμη των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και παράλληλα σχεδιάζει τον επόμενο γύρο επίθεσης με νέες ανατροπές στα εργασιακά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Το νέο πολυνομοσχέδιο αφορά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Υστερα από την ένταξη των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων προστίθενται τώρα η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, οι "Κτιριακές Υποδομές", η "Αττικό Μετρό" και η ΕΛΒΟ, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις.

Η ένταξη όλων αυτών των επιχειρήσεων στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου για "αξιοποίηση" των υποδομών που μοναδικό στόχο έχουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του. Σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου υλοποιούν κατά γράμμα όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Επίσης, το νομοσχέδιο φέρνει σημαντικά νέα πλήγματα σε τμήματα ασφαλισμένων (...) Το κλείσιμο της πρώτης "αξιολόγησης" απαιτεί επιπλέον παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν με άλλες διαδικασίες, όπως με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και άλλων ρυθμίσεων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι μπροστά στο νέο κύμα μέτρων που έρχεται και θα ενταθεί. Να βγουν στο προσκήνιο επιθετικά τα συμφέροντά μας, της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας που υποφέρει. Να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις μας με βάση τις ανάγκες της εργατικής τάξης, τις απώλειες που έχουμε δεχτεί. Να ενισχυθεί η πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, την απόκρουση των νέων μέτρων στα Εργασιακά, ενάντια στο χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στην απεργία. Να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας! Μπορούμε να τους σταματήσουμε!».

Νέες υπογραφές στο κάλεσμα οργάνωσης της πάλης

Τις 346 έφτασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που με αποφάσεις τους στηρίζουν την πρωτοβουλία Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για την οργάνωση της πάλης με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνυπογράφουν το κοινό κείμενο προστέθηκαν ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου, το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Αρτας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου «ΤΑΛΩΣ», το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ν. Ζακύνθου και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Ζακύνθου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Μισθωτών Ηλεκτρολόγων Ν. Λαρίσης, το Σωματείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτιστικών Τμημάτων Ρόδου, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Εργοστασίου και Αμπελώνων Στενημάχου - Οινοποιίας Μπουτάρη, το Σωματείο Εργαζομένων στο Εμπόριο και στην Παροχή Υπηρεσιών Πιερίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ανδραβίδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λεχαινών, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ, το Σωματείο Εργαζομένων «Loreal», το Κλαδικό Σωματείο Τύπου και Χάρτου Ν. Φθιώτιδας, η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Εταιρείας ΠΑΚΟ ΑΕ Ν. Φθιώτιδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Εργοστασίου Κατεργασίας Ξύλου ΦΑ Μουρίκης «Αγ. Τριάδα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ