ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Ζήτησαν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της επίθεσης στο Πέραμα

Παρέμβαση χτες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά

Τα συνδικάτα της Ζώνης πρωτοστάτησαν να εκφραστεί μαζικά η αντίδραση του λαού της πόλης στη Χρυσή Αυγή
Τα συνδικάτα της Ζώνης πρωτοστάτησαν να εκφραστεί μαζικά η αντίδραση του λαού της πόλης στη Χρυσή Αυγή
Παρέμβαση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά έκαναν χτες το πρωί οι πρόεδροι των Συνδικάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονική επίθεση που έκαναν χρυσαυγίτες, τη νύχτα της 12ης προς 13η Σεπτέμβρη, σε βάρος συνεργείου στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που έκανε αφισοκόλληση στην κεντρική λεωφόρο του Περάματος. Στο συνεργείο συμμετείχαν και συνδικαλιστικά στελέχη των σωματείων.

Από την επίθεση, 9 κομμουνιστές συνδικαλιστές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Ενώ υπάρχουν όλα τα στοιχεία που δείχνουν την ταυτότητα των δραστών και ότι είχαν πρόθεση να προκαλέσουν θανάσιμα χτυπήματα στους κομμουνιστές συνδικαλιστές, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας έστειλε την περασμένη Τρίτη και με 12 μέρες καθυστέρηση, το φάκελο για το Πέραμα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Από τους συνδικαλιστές ζητήθηκαν να δοθούν επίσημες και συγκεκριμένες εξηγήσεις για αυτήν την καθυστέρηση. Επίσης, να απαντηθεί γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης διαχώρισε την υπόθεση του Περάματος από τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα και την εξαίρεσε από το φάκελο που έστειλε αρχικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, είναι τουλάχιστον πρόκληση ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έχει «ενοχληθεί» κανείς από τους χρυσαυγίτες, τα ονόματα των οποίων, από την επομένη της επίθεσης στο Πέραμα, είχαν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους χρυσαυγίτες που έχουν ταυτοποιηθεί ότι συμμετείχαν στη δολοφονική ενέδρα στο Πέραμα δε διστάζουν να εξαπολύουν και απειλές του τύπου «δεν τελειώσαμε» και να επιχειρούν να τρομοκρατήσουν εργαζόμενους της Ζώνης.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Ερευνούν διασυνδέσεις με το κοινό έγκλημα

Νέα στοιχεία για τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης δημοσιεύει ο Τύπος

Σε αξιωματικό του ΑΤ Νίκαιας εστιάζει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., που ερευνά τις διασυνδέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με το «Εθνος». Σε βάρος του υπάρχουν καταγγελίες και εκκρεμούν υποθέσεις για διάφορα παραπτώματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αξιωματικός φέρεται να παρείχε προστασία και πληροφορίες σε υψηλόβαθμα στελέχη των τοπικών οργανώσεων της ΧΑ στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Για αστυνομικούς του ίδιου Τμήματος υπήρχαν καταγγελίες για εμπλοκή στη διακίνηση, μέσω αλλοδαπών μικροπωλητών, κυρίως λαθραίων τσιγάρων. Πρώην μέλος της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ είχε καταγγείλει στο «Εθνος» πως αστυνομικός του Τμήματος «βοηθάει, ενημερώνει και καλύπτει» τα μέλη της. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο ΑΤ Νίκαιας, βρέθηκαν σε δυο φοριαμούς πέντε κλειστές κούτες τσιγάρων, χωρίς την προβλεπόμενη ταινία φόρου κατανάλωσης και 21 πακέτα τσιγάρων διαφόρων εμπορικών οίκων.

Σύμφωνα εξάλλου με την «Ελευθεροτυπία», στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη αναμένεται να διαβιβαστούν οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ καιρό πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τα ευρήματα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου πρόκειται να συσχετιστούν με όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, κοντά στη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος τουλάχιστον τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, και όχι μονάχα μεσαίων στελεχών της, βρίσκονται οι εισαγγελικές αρχές. Τα επιβαρυντικά στοιχεία φέρεται να προκύπτουν από τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών στελεχών της ΧΑ από την ΕΥΠ, παρακολουθήσεις που προηγήθηκαν της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα και χαρακτηρίζονται «νόμιμες» από τις εν λόγω πηγές.

Τα στοιχεία της μέχρι τώρα έρευνας φαίνεται πως καταδεικνύουν την ύπαρξη ενός εκτενούς δικτύου εκβιασμών της ΧΑ σε βάρος εμπόρων και καταστηματαρχών. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, από τους πρώτους ελέγχους που έκανε ο ΣΔΟΕ στη Χρυσή αυγή, έχουν προκύψει στοιχεία για χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων από μεγάλους επιχειρηματίες, εφοπλιστές, αλλά και ιερωμένους. Τα στοιχεία δείχνουν διασύνδεση μελών και τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής με επιχειρηματίες της νύχτας και του αθλητισμού.

Στο μεταξύ, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη, που χειρίζεται την υπόθεση με τις 32 εκκρεμείς υποθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής (φάκελος Δένδια), κατέθεταν, την Τετάρτη, δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, που φέρεται ότι αποκάλυψαν στοιχεία για τη δομή και τον τρόπο δράσης της, καθώς και πληροφορίες και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ο εισαγγελέας ζήτησε τη δικογραφία της επίθεσης σε μέλη και φίλους του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Σύμφωνα, τέλος, με δημοσιεύματα που αφορούν στη δικογραφία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δύο μάρτυρες περιγράφουν την ύπαρξη και άλλου προσώπου με ξυρισμένο κεφάλι στο αυτοκίνητο του χρυσαυγίτη - δολοφόνου Γ. Ρουπακιά, που ξέφυγε από την Αστυνομία. Αίσθηση προκαλεί ότι κανένας αστυνομικός δεν καταθέτει για την παρουσία του συγκεκριμένου άνδρα, αν και στη μία κατάθεση λέγεται ότι ο συγκεκριμένος συνεπλάκη με αστυνομικό.

Πάντα σύμφωνα με δημοσιεύματα, το τηλέφωνο του Γ. Πατέλη, αρχηγού των χρυσαυγιτών στη Νίκαια, φέρεται να έχει επικοινωνήσει με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Γιάννη Λαγό, χωρίς ακόμη να διευκρινίζεται αν αυτές οι κλήσεις έχουν γίνει το επίμαχο χρονικό διάστημα ή κάποια άλλη ώρα.

Για τις κινήσεις εφέδρων

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών, για τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, με αφορμή δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από Εφέδρους των Ειδικών Δυνάμεων. Την προκαταρκτική θα διενεργήσει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το κείμενο που αναρτήθηκε υπογράφει η λεγόμενη «Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ)». Καλεί σε συγκέντρωση το Σάββατο στο Σύνταγμα, με αίτημα «την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και την σύμπραξη λαού - στρατού». Ζητά ακόμα τη «συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από προσωπικότητες εγνωσμένης αξίας εκτός πολιτικής σκηνής και συμβούλους από την Ακαδημία Αθηνών». Καλεί, τέλος, «τα σώματα ασφαλείας να διασφαλίσουν την εφαρμογή των παραπάνω και την ομαλή μετάπτωση σε πραγματική συνταγματική νομιμότητα». Γι' αυτό το θέμα, το βράδυ της Τετάρτης έγινε στον Αρειο Πάγο έκτακτη σύσκεψη μεταξύ των προϊσταμένων των εισαγγελιών, όπου συζητήθηκε ακόμα δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», στο οποίο αναφέρονταν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στελέχη του Ελληνικού Στρατού εκπαιδεύουν ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής. Με νεότερη ανακοίνωσή της, η ΚΕΕΔ διαμαρτύρεται ότι «με την αποσπασματική ή συνθετική επιλογή φράσεων από τη διακήρυξη και την αυθαίρετη ερμηνεία της, προσπάθησαν να μας χαρακτηρίσουν, ως εν δυνάμει πραξικοπηματίες».

Συγκέντρωση προχτές από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Αντιφασιστική συγκέντρωση διοργάνωσαν προχτές στο κέντρο της Αθήνας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με καλέσματα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, αντιρατσιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε άτομα που βγήκαν από τον όγκο των συγκεντρωμένων και αστυνομικές δυνάμεις στη λεωφόρο Μεσογείων, κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, που φυλάσσονταν από ισχυρό αστυνομικό κλοιό. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και απώθησε τους διαδηλωτές προς την Κηφισίας και την Αλεξάνδρας. Εγιναν συνολικά 62 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συναυλία την Τρίτη στον Ασπρόπυργο

Ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής

Συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής διοργανώνουν την Τρίτη, 1 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου, σωματεία και φορείς του Ασπροπύργου. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν Σωματεία, Συλλόγους, μαζικούς φορείς, μαθητές να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να απομονώσουν τη ναζιστική οργάνωση. Τα σωματεία που διοργανώνουν τη συγκέντρωση είναι: Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ», Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.

ΚΚΕ
Ορκισμένος εχθρός του λαού η Χρυσή Αυγή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη Χρυσή Αυγή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, σχετικά με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και τις διασυνδέσεις της με εγκληματικά κυκλώματα και με τον κρατικό μηχανισμό, δεν ξαφνιάζουν κανέναν. Αποκαλύπτουν το χαρακτήρα και το ρόλο της Χρυσής Αυγής ως ναζιστικό μόρφωμα, ακραία φωνή του κεφαλαίου και του συστήματος, ορκισμένο εχθρό του λαού. Κανένας εφησυχασμός. Η λαϊκή πάλη και συμμαχία είναι αυτή που μπορεί να απονομιμοποιήσει και να ξεριζώσει τη Χρυσή Αυγή, να βάλει τέρμα στο σύστημα που τη γεννά και τη θρέφει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ