ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Βαθιές τομές» νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης

Με πυξίδα την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που στόχο είχε τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε βασικό φορέα υλοποίησης αντιλαϊκών επιλογών, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε χτες «νέες βαθιές τομές» που στηρίζονται σε περισσότερο προωθημένες νεοφιλελεύθερες απόψεις.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, η οποία ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του έκανε λόγο για «έναν άλλο δρόμο για την Αυτοδιοίκηση», που θα περάσει, όπως είπε, μέσα από «ριζοσπαστικές τομές». Κεντρικός στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως τον παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου είναι η δημιουργία νέων μηχανισμών στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι θα ασκούν πολιτικές που μέχρι τώρα ή πρόσφατα ασκούσε το κράτος, αλλά και άλλες που εξυπηρετούν τη δράση του κεφαλαίου, με τον δημότη να επωμίζεται το κόστος. Μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, είπε ο ίδιος, «ξέρουμε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει και εδώ στην Ελλάδα το ρόλο της αναβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υπέρ του πολίτη, στον τομέα της Πρόνοιας, στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, στην αναπτυξιακή προσπάθεια της κάθε περιοχής, βοηθώντας στο να χτυπηθεί η ανεργία»...

Ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας ακριβώς τις θέσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο εισήγησης που ενέκρινε την προηγούμενη βδομάδα το Πολιτικό Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και κινούμενος στη λογική του «ευρωμονόδρομου» και στις κατευθύνσεις της ΕΕ, στοχεύει να περιοριστούν οι κρατικές κοινωνικές δαπάνες, τις οποίες «φιλοδοξεί» να μετακυλήσει στους δημότες. Συγχρόνως, όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει βασική επιδίωξη, μέσα από τη δήθεν «συμμετοχική δημοκρατία» οι μηχανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν σαν «κυματοθραύστης» των λαϊκών αντιδράσεων, από τη συνεχιζόμενη και αυξανόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, ο Γ. Παπανδρέου με φιλολαϊκές «κορόνες» και συνθήματα επιχειρεί να πείσει ότι η ακόμα παραπέρα αντιδραστικοποίηση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα δώσει «σεβασμό και αξία στον πολίτη», ένα «νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας»...

Το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα μιας δήθεν αυτονόμησης του θεσμού από το κράτος, κάτι που επανέλαβε χτες και ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «η αυτοδιοίκηση μπορεί να υπηρετήσει πολύ καλύτερα απ' ένα συγκεντρωτικό κράτος, τον σύγχρονο πολίτη», προτείνει την επιβολή φορολογίας από τους δήμους στους δημότες, συνεργασία των ΟΤΑ με το ιδιωτικό κεφάλαιο, στηρίζει το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας και την παράδοση κοινωνικών υπηρεσιών σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου για την προώθηση των αντιλαϊκών επιλογών, κάλεσε τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματός του «να επιλέξουν, να στηρίξουν ανθρώπους που θα σηκώσουν το βάρος αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης».

Την ίδια στιγμή, στη συζήτηση που ακολούθησε στην Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη πρόταση για «συνεργασίες», αλλά δεν έλειψαν, σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, προτάσεις για «άνοιγμα στον κόσμο της Αριστεράς» και για συγκρότηση «αντιδεξιού μπλοκ» ενόψει των εκλογών.

Επίσης, αποφασίστηκε να υπάρξουν διαγραφές στους «διασπαστές», δηλαδή σε όσους διαφοροποιηθούν από την κεντρική πρόταση της «Χαριλάου Τρικούπη», όπως και να ισχύσει το «ασυμβίβαστο» για όσους ήδη κατέχουν θέσεις σε κομματικά όργανα, με εξαίρεση τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Τέλος, τους υποψήφιους για τους μεγάλους Δήμους και τις Νομαρχίες θα επιλέξει η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών σε συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου, ενώ για τους «Καποδιστριακούς» δήμους τις προτάσεις θα κάνουν οι τοπικές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Περαιτέρω όξυνση στην αντιπαράθεση κυβέρνησης -αντιπολίτευσης σημειώθηκε χτες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κύπρο Χρυσοστομίδη, να κατηγορεί το ΔΗΣΥ για μεταπτώσεις όσον αφορά στην πολιτική του στο Κυπριακό και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να κατηγορεί την κυβερνητική παράταξη ότι καπηλεύεται το Εθνικό Συμβούλιο για κομματικά οφέλη.

Κάνοντας λόγο για «εκπληκτική ασυνέπεια και άνευ προηγουμένου μεταστροφή» του ΔΗΣΥ, η οποία, όπως είπε, οφείλεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι οι θέσεις τις οποίες προηγουμένως η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού χαρακτήριζε μαξιμαλιστικές έρχεται τώρα να τις εισηγείται, ενώ αποφεύγει να δει οτιδήποτε θετικό στην αντιδήλωση, ή στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο να περιλαμβάνονται αναφορές για τα τουρκικά στρατεύματα και τους εποίκους, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι θεωρήθηκε από άλλα κράτη-μέλη ότι πρόκειται για θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος κάλεσε το ΔΗΣΥ να απαντήσει αν εισηγήθηκε την άσκηση βέτο πριν από την απόφαση της 17ης του Δεκέμβρη, ή αν το εισηγείται τώρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διατύπωσε την κατηγορία ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει μετατραπεί σε Σώμα, «που κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι προσφέρεται για κομματικά οφέλη» και διερωτήθηκε εάν αξίζει να συμμετέχει κάποιος σε αυτό από τη στιγμή που, όπως είπε, γίνονται επιλεκτικές διαρροές και προβάλλει ο καθένας αυτό που τον συμφέρει.

Το θέμα της άσκησης βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, είπε, δεν προσφέρει όφελος, ούτε στην Αριστερά ούτε και στους υπόλοιπους συμμάχους της κυβέρνησης.

Ο Ν. Αναστασιάδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για λανθασμένους χειρισμούς και επανέλαβε ότι δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε το ορόσημο της 3ης Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, το συγκυβερνών κόμμα της ΕΔΕΚ έθεσε θέμα παρεμπόδισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν δεν τηρηθούν τα όσα περιέχονται στην αντιδήλωση των «25» προς τη μονομερή διακήρυξη της Αγκυρας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμποδίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Σε αυτή τη θέση, είπε ο Γ. Ομήρου, η ΕΔΕΚ θα μείνει αμετακίνητη και αυτό είναι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Επιφυλάξεις Αυστριακών

Στο μεταξύ, τις επιφυλάξεις της κυβέρνησής του απέναντι στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στο περιθώριο των γιορτασμών για την 60ή επέτειο της Διάσκεψης των αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, ενώ ανακοίνωσε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται η αυστριακή αγορά εργασίας να ανοίξει για Τούρκους εργαζόμενους. Διακηρύττοντας για μία ακόμη φορά τη γνωστή θέση της Βιέννης, που δε θέλει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας ως μοναδικό στόχο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, αλλά προωθεί μια ειδική σχέση της με την ΕΕ, ο Β. Σιούσελ εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Αυστρία θα περάσει αυτή τη γραμμή της και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, έστω και αν προς το παρόν είναι η μόνη χώρα με αυτή την επιχειρηματολογία.

Δηλώσεις Ιακώβου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί δεν έχει τα πολιτικά εσωτερικά περιθώρια να πράξει κάτι τέτοιο.

Δήλωσε επίσης ότι εκείνο που πέτυχε η Κύπρος με την «αντιδήλωση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικό, αλλά και πολύ αντιπαθές στην Τουρκία. Με όσα έγιναν, πρόσθεσε, έχει διασφαλιστεί ότι η Αγκυρα έχει αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε συνέντευξη, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης της Κυριακής», ο Γ. Ιακώβου αναφέρει ότι αυτό εξάγεται από τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Συμβουλίου Υπουργών. Αυτό, προσθέτει, αναγράφεται και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ανάγκη εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά, το οποίο η Αγκυρα αντιπαθεί και δεν το κρύβει.

Οπως εξηγεί, η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο αρχίζει από τις 3 του Οκτώβρη, όταν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θα κάθεται απέναντι στον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τους άλλους 24 υπουργούς, κι αν η Αγκυρα θέλει να κάνει βήματα στη διαπραγμάτευση ο Τούρκος υπουργός οφείλει να απαντήσει σε ερωτήσεις και να ακούσει τις εισηγήσεις οποιουδήποτε υπουργού.

Ο Γ. Ιακώβου διατυπώνει την εκτίμηση ότι κατά τη διαδικασία αυτή θα δημιουργηθεί ένα διαφορετικό κεκτημένο στις σχέσεις Κύπρου και Τουρκίας και ότι όταν κυλήσουν τα πράγματα τον Οκτώβρη τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα αρχίσει την εμπλοκή του στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Η εμπλοκή αυτή, προσθέτει, θα αρχίσει και πάλι με την αποστολή στην περιοχή ειδικών απεσταλμένων με στόχο να σφυγμομετρήσουν τις θέσεις των δυο πλευρών, αλλά και κατά πόσο η Αγκυρα θα επιδείξει την αναγκαία ελαστικότητα ενόψει και των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ