ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
Φτηνό σενάριο...

Οταν η πραγματικότητα δε μας συμφέρει τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα... Ο λόγος για τη συνάδελφο Β. Κεχαγιά από την εφημερίδα «Τα Νέα», που είχε διπλό καημό με την πραγματικότητα, μια και την ξέρει - ή θα έπρεπε να την ξέρει - πολύ καλά, από το ρεπορτάζ που είναι η δουλιά της. Επρεπε, να προβάλει τον ΣΥΝ και το 1ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ταυτόχρονα να ...μειώσει το ΚΚΕ. Επειδή από το ρεπορτάζ που έκανε δεν έβγαινε ο συνδυασμός σκαρφίστηκε το «σενάριο»: Οτι δηλαδή το ΚΚΕ προβληματίζεται επειδή «το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναμένεται να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητος»..., «αναμένεται να βρεθεί σε απόσταση από τις εξελίξεις» γι' αυτό «πιθανότατα, να καταλήξει σε διοργάνωση διεθνούς κομμουνιστικής συνάντησης γύρω στα τέλη του Νοέμβρη...»!!!

Είναι δουλιά της συγκεκριμένης δημοσιογράφου και άρα ξέρει πολύ καλά πως οι συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων διοργανώνονται κάθε χρόνο από το ΚΚΕ για πολλά χρόνια τώρα στην Αθήνα. Πολύ καιρό πριν να υπάρξει Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ακόμα και πριν υπάρξουν κάποια από τα κόμματα που την απαρτίζουν. Είναι δουλιά της και ξέρει πως αυτή η φετινή διεθνής συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί - ο χρόνος, ο τόπος και το θέμα - καιρό πριν ανακοινωθεί το συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς»...

Είναι δουλιά της και χρέος να ενημερώνει τους αναγνώστες της εφημερίδας της... Αλλιώς, ποια είναι η δουλιά της;;;

«Μεθύσι» νίκης και ΝΕΤ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν η ενημέρωση μετατρέπεται σε φούσκωμα του μυαλού είναι για να μη χωράει η ενημέρωση. Αφορμή για την επανάληψη αυτής της στερεότυπης αλήθειας μας έδωσαν για άλλη μια φορά τα δελτία της δημόσιας ΝΕΤ. Εντάξει, όλοι χαρήκαμε και πανηγυρίσαμε με τη μεγάλη νίκη της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Ομως, στο μεταξύ δεν ήταν το μοναδικό γεγονός που συνέβη. Δεν ήταν το μοναδικό άξιο να πιάνει τα δελτία ειδήσεων. Πέρασαν, για παράδειγμα, πέντε χρόνια από το ναυάγιο του «Σαμίνα». Οι πραγματικοί ένοχοι μένουν ατιμώρητοι. Εγινε κινητοποίηση στον Πειραιά. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση... Η ΝΕΤ είχε μεθύσει από τη νίκη στο μπάσκετ... Οι εργαζόμενες στη ΣΕΞ-ΦΟΡΜ με τη συμπαράσταση των ταξικών συνδικάτων κλιμάκωσαν τις διεκδικήσεις τους... Η ΝΕΤ είχε πονοκέφαλο από το μεθύσι της νίκης... Μπορούμε να συνεχίσουμε με παραδείγματα... αλλά μάλλον δε φταίει κανένα «μεθύσι». Φταίει η αλήθεια, που κάνει τον κόσμο να σκέφτεται. Και όταν σκέφτεται μαθαίνει αργά ή γρήγορα και να αγωνίζεται...

Συγκρίσεις...

Καθώς, το όριο του ενάμιση χρόνου διακυβέρνησης από τη ΝΔ είναι ήδη παρελθόν και πηγαίνουμε γι' αυτό των δύο χρόνων και, με άλλα λόγια, του μισού της τυπικής κυβερνητικής θητείας, ένα «νέο» επιχείρημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των κάθε λογής υποστηρικτών της: Η σύγκριση της σημερινής κατάστασης με αυτή της περιόδου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Καλείται, έτσι, ο αναγνώστης των εφημερίδων, ο τηλεθεατής των διαφόρων τηλεοπτικών εκπομπών και γενικότερα ο κάθε εργαζόμενος, να συγκρίνει, να κρίνει και να βγάλει συμπέρασμα, για το ποια ανεργία, ακρίβεια, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, κλπ., κλπ., είναι χειρότερη, η «γαλάζια» ή η «πράσινη». Ποιος εκ των δύο είναι ικανότερος να υλοποιήσει τις απαιτούμενες από την πλουτοκρατία και τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις αντιλαϊκές καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Και πάει λέγοντας...

Και δε λέμε, θεωρητικά είναι κι αυτό ένα πεδίο σύγκρισης. Εχει την όποια πρακτική αξία, όμως, μόνον όταν θεωρηθεί ως ένα το κρατούμενο ο ευρωμονόδρομος, οι νόμοι της αγοράς και η ανταγωνιστικότητα. Εάν θεωρηθεί, δηλαδή, ως ένα το κρατούμενο η λογική της διατήρησης και παραπέρα ενίσχυσης της κυρίαρχης θέσης των κεφαλαιοκρατών και της συνεπακόλουθής της συνεχούς υποβάθμισης της θέσης των εργαζομένων και του λαού. Με άλλα λόγια, είναι μια σύγκριση άκρως αποπροσανατολιστική και θέλει να κρατήσει εγκλωβισμένη την αυξανόμενη συνεχώς δυσαρέσκεια των εργαζομένων στο πλαίσιο του αντιλαϊκού ευρωμονοδρόμου και του δικομματισμού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Με απόφαση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος και ύστερα από την πλατιά σύσκεψη των σωματείων την περασμένη βδομάδα στη Νάουσα, οι εργαζόμενοι του κλάδου κατεβαίνουν στις 19 Οκτώβρη σε 24ωρη πανελλαδική απεργία. Σε πορεία κλιμάκωσης βρίσκονται και οι δυναμικές εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρους δουλιάς, όπως η «Σεξ Φορμ» και τα «Κλωστήρια Ναούσης». Η απεργιακή κινητοποίηση θα αποτελέσει τη συντονισμένη απάντηση των εργαζόμενων του κλάδου στην κλιμακούμενη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η εργοδοσία σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Στον αντίποδα, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες επιχειρούν για μια ακόμη φορά να θολώσουν τα νερά και να βγάλουν λάδι την κυρίαρχη πολιτική. Με ελιγμούς και πυροτεχνήματα που αποπροσανατολίζουν το κίνημα. Την ώρα που εκατοντάδες εργάτες πετιούνται στο δρόμο ή βρίσκονται υπό απόλυση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανάγει σε αίτημα αιχμής το να δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα τη λίστα με τους επιχειρηματίες που επιδοτήθηκαν από τα κρατικά ταμεία και έκλεισαν στη συνέχεια τα εργοστάσιά τους. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ...ρηξικέλευθη πρόταση να μποϊκοτάρουν οι εργαζόμενοι τα προϊόντα των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο, αφού ξεκοκάλισαν τις κρατικές επιδοτήσεις.

Χωρίς να αμφισβητεί κανείς ότι, με προκλητικό για τα λαϊκά στρώματα τρόπο, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ «ζεστό» χρήμα κατέληξαν στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοβιομηχάνων της Κλωστοϋφαντουργίας και του Ιματισμού (Λαναράς, Αργυρός κ.ά.), η πρόταση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού, ανώδυνη για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του. Συμβάλλει στο να αποδυναμωθούν οι εξελισσόμενοι αγώνες, αφού διαχωρίζει τους κεφαλαιοκράτες σε «καλούς» και «κακούς», ανάλογα με το αν πριμοδοτήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από τα κρατικά ταμεία.

Η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν αμφισβητεί τη στρατηγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης - της τωρινής και της προηγούμενης - να εξυπηρετεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κατατάσσει στους «φερέγγυους» εκείνους τους εργοδότες που επιδοτήθηκαν, αλλά δεν έκλεισαν τα εργοστάσιά τους. Σαν να μην είναι συνολικά το κεφάλαιο εκείνο που ευνοείται από κάθε αντεργατική ρύθμιση και προνόμιο, που απλόχερα του έδωσαν και του δίνουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Προβάλλει την επικίνδυνη για τους εργαζόμενους θέση ότι ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός μπορεί να γίνει «φιλεργατικός», αρκεί να νοικοκυρευτεί με θεσμικές παρεμβάσεις.

Ο αντίπαλος για τους εργαζόμενους είναι δοσμένος. Είναι η πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, που προσαρμόζουν κάθε νομοθεσία στην κερδοσκοπική ανάγκη των εργοδοτών, με τις πλάτες και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Που καταλύουν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, μειώνουν τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, βαθαίνουν την εκμετάλλευση, φτιάχνουν αναπτυξιακούς νόμους πριμοδότησης του κεφαλαίου. Αυτοί που, στα πλαίσια των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», δωρίζουν το ζεστό χρήμα του ΟΑΕΔ σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες, αφήνοντας τους ανέργους έρμαια των «προγραμμάτων κατάρτισης». Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί», «νομοταγείς» ή «παράνομοι» εργοδότες. Υπάρχει η εργοδοσία που στο σύνολό της καρπώνεται τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες. Αρα υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα. Και στη βάση αυτή προετοιμάζουν την πανελλαδική απεργία τους, για τα δικά τους συμφέροντα, στις 19 του Οκτώβρη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org