ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή διεθνής πρωτοβουλία ΚΚ Ελλάδας και ΚΚ Τουρκίας

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις και την πορεία που διοργάνωσαν το ΚΚ Τουρκίας [TKP] και το Πατριωτικό Μέτωπο στην Καντικιόι της Κωνσταντινούπολης στις 13 του Μάρτη 2005

TKP

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις και την πορεία που διοργάνωσαν το ΚΚ Τουρκίας [TKP] και το Πατριωτικό Μέτωπο στην Καντικιόι της Κωνσταντινούπολης στις 13 του Μάρτη 2005
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, στα πλαίσια των σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης, που αναπτύσσουν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πάλη των δύο λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ενώσεις του, όπως το NATO και η ΕΕ, συνδιοργανώνουν διεθνή διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο 1η του Οκτώβρη, με θέμα «Οι εξελίξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και η νέα δυναμική της αντιιμπεριαλιστικής πάλης», στην οποία έχουν προσκληθεί κομμουνιστικά κόμματα και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από διάφορες χώρες.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στη συνάντηση κομμουνιστικά κόμματα και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από Βέλγιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Κύπρο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Συρία, Τσεχία, Τουρκία, ενώ θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία από το ΚΚ Κούβας. Στη συνάντηση από μέρους του ΚΚΕ θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-πρόσκληση των δύο κομμάτων, αν η δεκαετία του '90 χαρακτηρίστηκε από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες και από μια ολομέτωπη επίθεση του ιμπεριαλισμού, στα πρώτα χρόνια του νέου αιώνα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια συναντούν ολοένα και μεγαλύτερη αντίσταση και δυσκολίες, διαφαίνονται ελπιδοφόρα σημάδια ανάτασης των λαών, σε όλο τον κόσμο, που θέτουν νέα καθήκοντα στα κομμουνιστικά, εργατικά και αντιιμπεριαλιστικά κόμματα και δυνάμεις.

Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι και η πρώτη ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κομμουνιστικών κομμάτων για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ΕΕ μετά τα δημοψηφίσματα και τις προοπτικές που διαφαίνονται. Η συνάντηση αποτελεί επίσης και μια σημαντική παρέμβαση, καθώς πραγματοποιείται μόλις 2 μέρες πριν από τη σύνοδο της ΕΕ, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Και τα δύο κόμματα έχουν χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα και αγωνίζονται ενάντιά της. Μάλιστα, το Δεκέμβρη του 2004, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το ΚΚ Τουρκίας διοργάνωσε μεγάλες εκδηλώσεις ενάντια στην ΕΕ, όπου συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, οπότε και δόθηκε στη δημοσιότητα κοινό ανακοινωθέν των δύο κομμάτων, στο οποίο επισημαίνονταν η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η αλληλοστήριξη των δύο κομμάτων στον αγώνα τους ενάντια στην ΕΕ.

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα παραβρεθεί, επίσης, και θα χαιρετίσει, στη μαζική συγκέντρωση ενάντια στην ΕΕ που διοργανώνει το «Πατριωτικό Μέτωπο» - η αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚ Τουρκίας - την Κυριακή 2 του Οκτώβρη στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και οι Ελληνες μουσικοί Ψαραδάκος Στέφανος και Ψαραδάκος Μανώλης, που θα μεταφέρουν μέσα από τους ήχους της μουσικής το μήνυμα της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης και φιλίας των δύο λαών. Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβούν και δεκάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη Βόρεια Ελλάδα.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΚΜΕ στην Κούβα

Στην Αβάνα βρίσκονται η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Βασίλης Οψιμος, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, για να εκπροσωπήσουν το ΚΚΕ και το ΚΜΕ στη 13η Διεθνή Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Μελετών που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας στις 28-30 Σεπτέμβρη.

Στα πλαίσια της Διάσκεψης και μετά από πρόταση των διοργανωτών το ΚΜΕ θα οργανώσει σεμινάριο με θέμα «Η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση και ο ρόλος της στις παγκόσμιες εξελίξεις - Η εναλλακτική πρόταση των κομμουνιστών».

ΜΕΝΙΔΙ
Εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Μενιδίου του ΚΚΕ αύριο Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών (Φιλαδέλφειας και Μποσδά). Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Για την τουριστική ανάπτυξη

Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η θέση του ΚΚΕ για το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ)», αύριο Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας, στην Καλαμάτα, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΓΔΜ
Δηλώνει έτοιμη για διάλογο σχετικά με το όνομα

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκέρινσκα, υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της, εκφωνώντας ομιλία χτες στις Βρυξέλλες, σε συνέδριο που οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) με θέμα «Μακεδονία - Η ευκαιρία του 2005».

Η επίσκεψη της Ρ. Σεκέρινσκα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να δημιουργήσει ένα καλό κλίμα, ενόψει της 9ης Νοέμβρη, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

Κατά την ομιλία της, η Ρ. Σεκέρινσκα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί προς το συμφέρον της χώρας της, αλλά και της Ελλάδας. Η Ρ. Σεκέρινσκα δήλωσε ότι η χώρα της είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί και να συζητήσει το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση «η ΠΓΔΜ δε θα επιτρέψει το ζήτημα της ονομασίας να σταθεί εμπόδιο στην ένταξή της στη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενη ειδικότερα στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η Ρ. Σεκέρινσκα, επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ καλές εμπορικές σχέσεις και ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής αυτή τη στιγμή στην ΠΓΔΜ. Τόνισε δε, πως η χώρα της επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο, προκειμένου να ξεκινήσει ένας καινούριος διάλογος με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org