ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οψιμοι «προβληματισμοί» για την υπερχρέωση

Κινδύνους από την αύξηση επιτοκίων ανακάλυψε, τώρα, ο διοικητής Ν. Γκαργκάνας. Νέα έρευνα για το «βαθμό υπερχρέωσης» και μέτρα για την αποτροπή «κόκκινων δανείων»

Προβλήματα από τη ραγδαία αύξηση των τραπεζικών δανείων «ανακάλυψε» ξαφνικά η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Το σκεπτικό τους και τα αναμενόμενα μέτρα έχουν να κάνουν πρώτα και κύρια με τη διασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζών από κινδύνους που είναι δυνατό να προέλθουν από την αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να αποπληρώσουν τα υπέρογκα χρέη τους. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ν. Γκαργκάνας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, διατύπωσε την άποψη πως τα επιτόκια δεν πρόκειται να παραμείνουν στα σημερινά «χαμηλά» - όπως ισχυρίστηκε - επίπεδα. Είναι φανερό ότι πλέον αναλαμβάνουν ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», ενώ είναι γνωστό ότι πριν από λίγο καιρό ισχυριζόταν ότι ο τραπεζικός δανεισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλός.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πρόκειται να προχωρήσει σε «αυστηρούς ελέγχους», προκειμένου να διαπιστώνει το κατά πόσο θα τηρούνται οι «διαδικασίες αξιολόγησης» των δανειοληπτών. Από αυτό και μόνο γίνεται φανερή η ασυδοσία των εμπορικών τραπεζών, οι οποίες στην προσπάθειά τους να βγάλουν και «από τη μύγα ξίγκι» φόρτωναν με τοκογλυφικά δάνεια τους πελάτες τους. Είναι, επίσης, φανερό ότι τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» είναι πολύ περισσότερα από αυτά που εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ. Η κάθε τράπεζα αξιολογεί τις «καθυστερήσεις» με δικά της μέτρα και σταθμά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις - προκειμένου να κρύψουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» - χρησιμοποιούν διάφορα λογιστικά τρικ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ΤτΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει πλαφόν στο ύψος των τοκοχρεολυτικών δόσεων ανάλογα με το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα. Ο «πονοκέφαλος» των τραπεζιτών αφορά πρώτα και κύρια στα δάνεια χωρίς υποθήκη ή άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η σπουδή που δείχνουν πλέον για το ύψος του δανεισμού των νοικοκυριών, προκύπτει και από το γεγονός ότι παρήγγειλαν στην εταιρία ICAP τη διεξαγωγή νέας έρευνας για το βαθμό υπερχρέωσης των νοικοκυριών σε σχέση με το εισόδημά τους.

Η ξαφνική πρεμούρα του τραπεζικού κεφαλαίου έχει να κάνει με την εφαρμογή (από το 2007) του νέου εποπτικού πλαισίου των τραπεζών (Βασιλεία ΙΙ), το οποίο έρχεται να διασφαλίσει τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου στο σύνολό του.

Εκμηδενίζουν τα επιτόκια καταθέσεων

Νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου και στους τρεχούμενους λογαριασμούς ανακοίνωσε η διοίκηση της «Εμπορικής Τράπεζας» με πρόσχημα τον ...«εκσυγχρονισμό του φάσματος των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει». Το επιτόκιο ταμιευτηρίου για ποσά από 1.500 μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει στις 0,20% (από 0,25%) και στο κλιμάκια από 10.000 μέχρι 60.000 ευρώ στο 0,50% (από 0,75%). Αντίστοιχες είναι οι περικοπές για τα μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων, ενώ αμετάβλητο στο σχεδόν ανύπαρκτο 0,10% παραμένει για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ. Στους τρεχούμενους λογαριασμούς για ποσά πάνω από 1.500 ευρώ μειώνεται σε 0,20% (από 0,25%). Αντίθετα οριακές αυξήσεις δίνονται στον καταθετικό λογαριασμό «premium αποταμιευτικό».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χωρίς άδεια το 1 στα 10 πρατήρια

Το 8% με 10% (δηλαδή περίπου το 1 στα 10) πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργεί χωρίς άδεια. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), που έκανε χτες λόγο για «σφηκοφωλιά» και «επίορκους υπαλλήλους» του υπουργείου Μεταφορών και των νομαρχιών, που συντηρούν κύκλωμα εκχώρησης παράνομων αδειών λειτουργίας πρατηρίων σε σημεία που να κινδυνεύει η ασφάλεια όσων κινούνται γύρω από αυτά.

Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κατήγγειλαν ότι υπάλληλοι του υπουργείου από κοινού με γραφεία συμβούλων (τουλάχιστον δύο στην Αθήνα) δίνουν άδειες λειτουργίας «από το παράθυρο». Προκειμένου, δηλαδή, να παρακάμψουν τα εμπόδια που βάζει ο νόμος σχετικά με την υποχρεωτικά ελάχιστη απόσταση πρατηρίων από χώρους συνάθροισης κοινού, όπως σχολεία, σούπερ μάρκετ, κλινικές κλπ., δίνουν άδειες δήθεν για λειτουργία πάρκινγκ τα οποία τελικά δραστηριοποιούνται ως βενζινάδικα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δ. Μακρυβέλιο, από το 1997 όταν τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός νόμος μέχρι τον προηγούμενο Γενάρη, οπότε και ανεστάλη προσωρινά η χορήγηση αδειών για ίδρυση πρατηρίων, μέχρι να εκδοθεί το νέο ΠΔ για τις αποστάσεις μεταξύ πρατηρίων, είχαν εκχωρηθεί οκτώ τέτοιες άδειες, ενώ ακόμα και μετά το Γενάρη του 2005 δόθηκαν δυο άδειες. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών για την άρνησή της να δεχτεί πρόταση του κλάδου για τροποποίηση του σχετικού νόμου και για καθυστέρηση στην έκδοση του νέου ΠΔ που εκκρεμεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Στο κόλπο και η ποντοπόρος ναυτιλία

Στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης του χρηματιστηριακού τζόγου και ικανοποίησης αιτημάτων από μεγαλοεπιχειρηματίες κινείται ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Σοφοκλέους που εγκρίθηκε από τη διοίκηση. Ανάμεσα σε άλλα διευκολύνεται η εισαγωγή εταιριών ποντοπόρου ναυτιλίας, κάτι που εδώ και καιρό αποτελούσε μόνιμη αξίωση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που έτσι θα έχει την ευχέρεια να αντλήσει δωρεάν χρήμα από την ντόπια αγορά.

Να σημειωθεί πως η ποντοπόρος ναυτιλία χαρακτηρίζεται από τεράστιες διακυμάνσεις και θεωρείται «επένδυση» μεγάλου ρίσκου. Με το νέο κανονισμό οι εισηγμένες εταιρίες ταξινομούνται ανάλογα με το ύψος της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών τους «μεγάλης, μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών». Το ελάχιστο ύψος ίδιων κεφαλαίων για την εισαγωγή εταιρίας στο χρηματιστήριο αυξάνεται σε 15 εκατ. ευρώ (από 12 εκατ. ευρώ σήμερα).


Ακριβότερα τα οικοδομικά υλικά

Τον Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν, επίσημα, 0,5%

Νέα αύξηση 0,5% σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών, τον περασμένο μήνα Αύγουστο, συγκριτικά με τον Ιούλη του 2005 έναντι μηδενικής (0%) αύξησης και 0,2% κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2004 και 2003. Αυτή είναι η επίσημη αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά, όπως την κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) και όχι η πραγματική, που είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών τον Αύγουστο του 2005 παρουσιάζει αύξηση:

  • 3,6% σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Αυγούστου 2005 με Αύγουστο 2004) έναντι αυξήσεων 4,0% και 2,8% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2004 προς 2003 και 2003 προς 2002.
  • 4,0% κατά μέσο όρο (σύγκριση του δωδεκαμήνου Σεπτέμβρη 2004 - Αυγούστου '05 με το προηγούμενο δωδεκαμήνο), έναντι αυξήσεων 3,3% και 2,5% που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org