ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο

Associated Press

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών το περασμένο Σάββατο, απαιτώντας την άμεση απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Η διαδήλωση και η πορεία ειδικά στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι του Σαββάτου, για να τερματίσει τελικά στις 5 το απόγευμα στο πάρκο της αμερικανικής πρωτεύουσας, αφού πρώτα πέρασε και μπροστά από το Λευκό Οίκο. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον από την έναρξη του πολέμου, το Μάρτη του 2003, και ίσως η πιο οργισμένη όλων, εξαιτίας των χιλιάδων θανάτων στη Νέα Ορλεάνη και τις φτωχές και «μαύρες» πολιτείες του νότου εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μπους, αλλά και των προκατόχων του.

Οι διαδηλώσεις σε αριθμούς: Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, ένα τεράστιο πλήθος διαδηλωτών -300.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές και πάνω από 100.000 σύμφωνα με την αστυνομία.

Από τις πολλές ομιλίες, ιδιαίτερη ανταπόκριση είχε αυτή της Σίντι Σίναν, γνωστής ως η «αντιπολεμική μαμά». Η Σίναν, μητέρα στρατιώτη που σκοτώθηκε στη Βαγδάτη την άνοιξη του 2004, δεν έχει σταματήσει να οργανώνει αντιπολεμικές κινήσεις και εκδηλώσεις τον τελευταίο χρόνο. Παρούσα και η Τζόαν Μπαέζ, που τραγούδησε θυμίζοντας μέρες του αντιπολεμικού κινήματος τον καιρό του πολέμου του Βιετνάμ.

Χθες, συνελήφθη ξανά η Σίντι Σίχαν, μαζί με άλλους διαδηλωτές έξω από το Λευκό Οίκο, αφού η αστυνομία θεώρησε παράνομη την κατάληψη πεζοδρομίου από την καθιστική διαμαρτυρία!

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πραγματοποιούσαν αντιπολεμικές ολονυχτίες σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των οργανώσεων ANSWER και United for Peace and Justice. Επίσης πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις από το Σιάτλ έως το Ρένο της Νεβάδας και φυσικά στο Λος Αντζελες με ομιλητή τον Μάρτιν Σιν και στο Σαν Φρανσίσκο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε ευρωπαϊκές πόλεις. Στο Λονδίνο, η αντιπολεμική πορεία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες κόσμου, σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν 100.000. Αίτημα, η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και μάχες

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Από επιθέσεις σημαδεύτηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο σε διάφορες πόλεις στο Ιράκ. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα, οι κατοχικές δυνάμεις συναίνεσαν στις προτροπές της ιρακινής «κυβέρνησης» και ενέκριναν τη σταδιακή αποφυλάκιση 1.000 Ιρακινών κρατουμένων από τις φυλακές - κολαστήρια Αμπού Γράιμπ, ως κίνηση «καλής θέλησης» ενόψει της έναρξης του ραμαζανιού.

Επτά νεκροί και τουλάχιστον 30 τραυματίες είναι ο απολογισμός της πρωινής επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που σημειώθηκε, χθες, στη Βαγδάτη με στόχο την αστυνομική ακαδημία. Χθες, επίσης, στην πρωτεύουσα, σε 2 διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Στην Ισκαντιρίγια, νοτιότερα, έγιναν στόχος, για άλλη μια φορά, σιίτες, καθώς ένοπλοι εκτέλεσαν εν ψυχρώ 5 σιίτες δασκάλους και έναν οδηγό μέσα στο κτίριο του σχολείου, όπου εργάζονταν, μπροστά στα έντρομα μάτια των μαθητών. Αυτού του είδους οι επιθέσεις, που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» των προσπαθειών διχασμού, έχουν καταδικαστεί, τόσο από σουνίτες, όσο και από σιίτες.

Ανάλογο κλίμα επικράτησε και την Κυριακή, όπου συνολικά σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις 9 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50, στις πόλεις Μουσαγίμπ και Χίλα. Στην πλειοψηφία τους, τα θύματα ήταν απλοί πολίτες, και στις δύο επιθέσεις, γεγονός που προκάλεσε νέες καταγγελίες για εκστρατεία «προβοκάτσιας», με στόχο την πρόκληση θρησκευτικού διχασμού προς όφελος των κατοχικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη βορειοανατολική Βαγδάτη μεταξύ αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων και μελών του στρατού του Μεχντί, του ενόπλου σκέλους της οργάνωσης του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 οπαδοί του Σαντρ, γνωστού για τις αντικατοχικές του θέσεις.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Αν εγκριθεί το «σχέδιο συντάγματος», το Ιράκ θα οδηγηθεί σε βίαιη διάλυση, εκτιμά σε έκθεσή του το International Crisis Group, ίδρυμα μελετών που εδρεύει στο Βέλγιο. Στην έκθεσή του, υπογραμμίζεται ότι αν οι κατοχικές δυνάμεις δεν ικανοποιήσουν τάχιστα και σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα και της σουνιτικής κοινότητας, τότε η επόμενη μέρα για το Ιράκ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και εκρηκτική.

Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί πολίτες, και ενώ διαρκεί η ένταση στο νότιο Ιράκ απέναντι στις βρετανικές κατοχικές δυνάμεις, τάσσονται, με ποσοστό 51%, υπέρ του ορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας αποχώρησης του βρετανικού στρατού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Απαλλάχτηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι της κατηγορίας της μεταφοράς κεφαλαίων μέσω της οικογενειακής εταιρίας του της «Fininvest» στην υπεράκτια εταιρία «All Iberian» μεταξύ των ετών 1991 και 1995 για να χρησιμοποιηθούν για παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, ανακοινώθηκε χτες από δικαστήριο του Μιλάνου.

ΛΙΜΑ.-- Ισχυρότατη σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Περού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα στην πόλη Λάμας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πόλη Μογιαμπάμπα, στα σύνορα του Περού με τη Βραζιλία.

ΛΑΚΝΑΟΥ.-- Τα θύματα από την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα στο βόρειο ινδικό κρατίδιο Ούταρ Πραντές έφθασαν τα 914, ενώ τα θύματα στο Νεπάλ είναι πάνω από 250. Συνολικά 4.200 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά, προσβλήθηκαν από την -αντιμετωπίσιμη με ένα απλό εμβόλιο - ασθένεια στην Ινδία φέτος.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Οι διαδηλώσεις που καλούν για ειρήνη και δημοκρατία στο Νεπάλ αγνοούνται επιδεικτικά από το παλάτι: Χτες, ο Βασιλικός Στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 8 Μαοϊκούς αντάρτες στις «σοβαρότερες μάχες» από την κήρυξη της μονομερούς εκεχειρίας από την πλευρά του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού. Οι νεκροί από τον 12ετή εμφύλιο ξεπερνούν τις 12.000.

ΠΕΚΙΝΟ/ΧΑΝΟΪ.-- Δύο ανθρώπινες ζωές και μεγάλες υλικές καταστροφές κόστισε ο τυφώνας «Ντάμρεϊ» στη νήσο Χαϊνάν της νότιας Κίνας το τελευταίο τριήμερο, ενώ πνίγηκαν 4 και αγνοούνται 3 φοιτητές στη Φουτζιάν. Προηγουμένως, ο Ντάμρεϊ είχε πλήξει τις Φιλιππίνες, κοστίζοντας 16 ζωές, ενώ κατευθύνεται πλέον στο Βιετνάμ, όπου οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση 100.000 κατοίκων των παράκτιων περιοχών.

ΡΩΜΗ-ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- «Ούτε στο ένα δέκατο» δεν έχει καλυφθεί η έκκληση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 150 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών στην Ασία. Εκπρόσωπος του οργανισμού κάλεσε τις χώρες να συμβάλουν γιατί διαφορετικά, «αυτόν το χειμώνα, η γρίπη των πουλερικών θα τεθεί εκτός ελέγχου»... Στην Τζακάρτα, οι ινδονησιακές αρχές επιβεβαίωσαν πως ο θάνατος 27χρονης οφείλεται στη γρίπη των πουλερικών, ότι άλλα τέσσερα άτομα πάσχουν απ' τον ιό Η5Ν1 και πως άλλα 34 άτομα νοσηλεύονται με ύποπτα συμπτώματα.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- «Ισχυρή πυρηνική αποτρεπτική δύναμη» κατά μίας αμερικανικής πυρηνικής επίθεσης υπενθύμισε προχτές πως διαθέτει η ΛΔ Κορέας, επικρίνοντας την πρόσφατη «ενημέρωση» του «προληπτικού» πυρηνικού δόγματος της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ - «ΡΙΤΑ» ΚΑΙ «ΚΑΤΡΙΝΑ»
Σάλος για τα συμβόλαια ανοικοδόμησης

ΧΙΟΥΣΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο κυκλώνας «Ρίτα» «χτύπησε» τις παράκτιες περιοχές του Τέξας ως κυκλώνας κατηγορίας 2, για να υποβαθμιστεί εν συνεχεία σε τροπική καταιγίδα. Υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για χτύπημα αντίστοιχο του «Κατρίνα». Εντούτοις το χτύπημα ήταν και πάλι βαρύ στην ήδη λαβωμένη Λουιζιάνα, που πλημμύρισε, ενώ ένα άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Μισισιπή...

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ικανοποιημένος και υπεραμύνθηκε της διαχείρισης της κρίσης, δηλώνοντας περήφανος για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού. Πάντως, η «New York Times» εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για ευνοιοκρατία και κατάχρηση εξουσίας, που πηγάζουν από το γεγονός ότι ανατέθηκαν από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Επειγουσών Καταστάσεων, χωρίς διαγωνισμό ή με «περιορισμένο ανταγωνισμό», άνω του 80% των συμβολαίων (ύψους 1,5 δισ. δολαρίων) για την ανοικοδόμηση και την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε ο κυκλώνας «Κατρίνα».

Βάσει του δημοσιεύματος της «New York Times», ερωτηματικά προκαλούν οι πολιτικές διασυνδέσεις δύο εταιριών, της «Shaw Group» και της «Kellogg, Brown & Root», θυγατρικής της «Halliburton», οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τον Τζο Αλμπαου, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπους. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ορισμένες εταιρίες για κακοδιαχείρηση και άλλες ατασθαλίες, όπως η «Bechtel Corp.», στην οποία ανατέθηκε συμβόλαιο ύψους 100 εκατ. δολαρίων και τελεί υπό έρευνα για την εποπτεία της επί του κατασκευαστικού σχεδίου «Big Dig» στη Βοστόνη, και η εταιρία «Kellogg, Brown & Root», που ανέλαβε συμβόλαιο ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έχει κατηγορηθεί από ομοσπονδιακούς επιθεωρητές για αβάσιμη κοστολόγηση στην εκτέλεση συμβολαίων στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης του Ιράκ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ