ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αύριο η αγροτική συγκέντρωση

Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να παλέψουν για κατάργηση όλων των αντιαγροτικών κανονισμών και να μην πέσουν στην παγίδα της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Σε αγωνιστική συγκέντρωση για την προβολή των πραγματικών αιτημάτων τους προχωρούν αύριο οι αγρότες του Ηρακλείου, τα προβλήματα των οποίων γνωρίζουν ιδιαίτερη όξυνση το τελευταίο διάστημα. Κάτω από την πίεση αυτών των προβλημάτων και τη συνεχώς αυξανόμενη αγανάκτηση των αγροτών, απόφαση για την κινητοποίηση αναγκάστηκε να πάρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, με πλαίσιο αιτημάτων, ωστόσο, που δεν ξεφεύγει από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της (ΟΑΣΝΗ), στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, και μετά με μηχανοκίνητη πορεία θα καταλήξουν στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Με αφορμή την κινητοποίηση των αγροτών και τις αρνητικές εξελίξεις στη σταφίδα, στα σταφύλια οινοποιήσιμα και τα άλλα προϊόντα, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να δώσουν προοπτική και διέξοδο στον αγώνα για την επιβίωσή τους και την παραμονή τους στην παραγωγή. «Οι συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είναι ολέθριες για τους μικρομεσαίους αγρότες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση όπου, ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται:

«Δεν πρέπει οι αγρότες να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα αγροτοσυνεταιριστικά τους στελέχη. Αντίθετα πρέπει να στραφούν με τους αγώνες τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική τους που θέλει να επιβάλει στα αγροτικά νοικοκυριά με στόχο το ξεκλήρισμά τους από τα χωριά και τη γη που παράγουν.

Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να παλέψουν για κατάργηση όλων των αντιαγροτικών κανονισμών που επιβάλλουν τα πλαφόν, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που ενισχύουν τους εμποροβιομήχανους και εξανεμίζουν το αγροτικό εισόδημα. Για ικανοποιητικές τιμές με την παρέμβαση του κράτους που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και συγκομιδής, εισόδημα που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών (Υγεία, Παιδεία κ.ά.). Αμεσα μέτρα διάθεσης των προϊόντων με εξαγωγικές επιδοτήσεις, αλλά και προστασία τους από τις αθρόες εισαγωγές. Αντιμονοπωλιακό έλεγχο στις τιμές των φαρμάκων, στα εφόδια, τα καύσιμα, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Παραγωγικοί Συνεταιρισμοί ως μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, δίπλα στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής.

Μονόδρομος για το λαό είναι το δυνάμωμα του ΚΚΕ και η οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου. Αυτός ο δρόμος συμφέρει τον τόπο μας και είναι ο πιο ρεαλιστικός. Δυνατό ΚΚΕ - Μέτωπο λαϊκό για να σταματήσει το ξεκλήρισμα και ο μαρασμός της υπαίθρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

«ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»
Παράταση στις ενστάσεις

Θέλοντας και μη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε άλλες 20 μέρες παράταση για την υποβολή ενστάσεων όσον αφορά τα προσωρινά δικαιώματα της νέας ΚΑΠ. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, οι ενστάσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την Παρασκευή 21η του Οκτώβρη. Η αρχική προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτέμβρη. Ομως έτσι όπως έχουν τα πράγματα μια και έχουν δημιουργηθεί πάμπολλα προβλήματα με τη διαδικασία διανομής των προσωρινών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, μάλλον θα χρειαστεί και νέα παράταση.

Το ζήτημα πάντως που παραμένει είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες δεν είναι μόνο χαμένοι από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ που γίνονται τώρα πράξη, αλλά ταλαιπωρούνται χωρίς να φταίνε σε τίποτα και τρέχουν να πληρώσουν και το κόστος υλοποίησης της νέας ΚΑΠ. Και μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να μην πληρώνουν τα απαράδεκτα χαράτσια για την υποβολή των ενστάσεων.

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
Στο έλεος των οινοβιομηχάνων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση για τη χαμηλή απορρόφηση, αλλά και τις χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα του Νομού Αχαΐας, κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Στ. Σκοπελίτης.

Στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται η οργή και η αγανάκτηση, που προκαλούν στους οινοπαραγωγούς του Νομού Αχαΐας «οι προσπάθειες των οινοβιομηχάνων να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους. Στις προσπάθειές τους αυτές, οι οινοβιομήχανοι έχουν σταθερούς συμμάχους τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που απελευθέρωσαν τις εισαγωγές και καθόρισαν σε εξευτελιστικά επίπεδα τις τιμές απόσταξης. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου", ισχυριζόμενη ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά, παραβλέποντας ότι αυτή η αγορά, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εμποροβιομηχάνων, είναι και δικό της έργο».

Τονίζεται, ακόμη, ότι «πρόσφατα οι σταφυλοπαραγωγοί της Αχαΐας βρέθηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας για κατώτερη τιμή 0,35 ευρώ/ κιλό στα κρασοστάφυλα, 1,2 ευρώ/ κιλό στην ξερή σταφίδα και αύξηση της στρεμματικής ενίσχυσης, για να μην εγκαταλειφθούν οι αμπελοκαλλιέργειες, σε μια περιοχή που παράγει ανώτερης ποιότητας κρασιά και η ανεργία έχει προσλάβει δραματικές διαστάσεις».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να πληρωθούν οι αμπελουργοί του Ν. Αχαΐας το μόχθο τους και να αποτραπεί το ξεκλήρισμά τους».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Επιχείρηση εξωραϊσμού της νέας ΚΑΠ

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία συνεχίζει στην ίδια ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - τηρώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ για παραπέρα ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών - υπερασπίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Κέρκυρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπασιάκος, μιλώντας σε ημερίδα για τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η συμμετοχή του υπουργού στην παραπάνω ημερίδα είχε σκοπό να πείσει τους αγρότες ότι η προώθηση της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αποτελεί «σωτηρία» για τους αγρότες μέσω της οποίας θα αναπτυχθεί μια «ανταγωνιστική» αγροτική οικονομία.

«Ομως οι αγρότες έχουν τη δική τους πικρή εμπειρία και γνωρίζουν ότι η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, την οποία επικαλούνται τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, είναι υπεύθυνη για τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και τα πλαφόν στην παραγωγή, την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, το ξεκλήρισμα 200.000 περίπου αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας, τη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας με αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΝΕ καλεί τους αγρότες να ανατρέψουν αυτήν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εγχώριων υποστηρικτών της και να δώσουν διέξοδο στα προβλήματα τους με τον αγώνα τους, ενισχύοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία που θα στηρίζει το αγροτικό εισόδημα και θα προωθεί τον παραγωγικό συνεταιρισμό στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας όπου θα συγκροτηθεί το μέτωπο εργατών, αγροτών και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ