ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Μέσο περικοπών και αφαίρεσης δικαιωμάτων

Σε ιδιώτες εκχωρεί την αξιολόγηση των αναπήρων η κυβέρνηση

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος
Ενα εργαλείο περικοπής των ήδη υποβαθμισμένων παροχών και των δικαιωμάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στην Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Εκπαίδευση και την Εργασία προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ με την εφαρμογή της Κάρτας Λειτουργικότητας, που παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης των ΑμΕΑ - γνωστό και ως ICF - δημιουργήθηκε απ' τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στηρίζεται στην «ταξινόμηση και αξιολόγηση της αναπηρίας με βάση τη λειτουργικότητα». Εκτός δηλαδή απ' την πιστοποίηση της αναπηρίας, το νέο σύστημα θα εστιάζεται «στα προβλήματα που προκαλεί στο άτομο η λειτουργικότητα στο πραγματικό του περιβάλλον», όπως αναφέρεται σε έκδοση του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ), που έκανε τη μελέτη για την Κάρτα Λειτουργικότητας. «Μπορεί ένας να παρουσιάζει 100% τυφλότητα και ταυτόχρονα να παρουσιάζει 100% λειτουργικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του Ευστάθιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του ΙΚΠΑ, που έκανε και τη χτεσινή παρουσίαση.

Η λειτουργικότητα θα αποτελέσει νέα πηγή κινήτρων για τους εργοδότες, καθώς όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος θα μπορούν να επιδοτηθούν για να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον για τους ανάπηρους. Οσον αφορά τους ίδιους τους ανάπηρους θα σημάνει περιορισμό των ΑμΕΑ κατά 30%, καθώς με την Κάρτα Λειτουργικότητας - όπως είπε ο Γ. Κωνσταντόπουλος - θα πάψουν να υπάρχουν οι λεγόμενοι «ανάπηροι-μαϊμούδες».

Οπως είπε ο Γ. Κωνσταντόπουλος, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, ανάπηροι είναι το 10% του γενικού πληθυσμού, αλλά επιδόματα αναπηρίας παίρνουν μόνο το 3-5%. Ετσι στην περίπτωση της μείωσης του αριθμού των αναπήρων ισχύει η γνωστή παροιμία «με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Πέρα, δηλαδή, απ' τις υπαρκτές ρουσφετολογικές περιπτώσεις θα στερηθούν κάποιων επιδομάτων και εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν σοβαρή αναπηρία, αλλά «πήραν το απαιτούμενο ποσοστό για το επίδομα» με βάση κοινωνικά κριτήρια.

Το επιχείρημα της λειτουργικότητας ως πανάκεια στα προβλήματα των αναπήρων είναι σαθρό. Αποκαλυπτική είναι η απάντηση του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη στο ερώτημα για το τι μπορεί να προσφέρει η Κάρτα Λειτουργικότητας στα ανάπηρα παιδιά καθώς δεν μπορούν μορφωθούν και να εκπαιδευτούν, αφού δεν υπάρχουν Ειδικά Σχολεία. «Να ρωτήσετε την υπουργό Παιδείας» απάντησε ο Ν. Κακλαμάνης.

Επίσης το γεγονός ότι η Κάρτα Λειτουργικότητας θεσπίστηκε απ' τον ΠΟΥ δεν αποτελεί θέσφατο για την εισαγωγή του και τη χώρα μας. Ο ΠΟΥ, μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες που είχαν λυμένα τα ζητήματα πρόνοιας και επηρέαζαν θετικά τις αποφάσεις του, έχασε την επιστημονική του πιστότητα και εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, όπως είναι οι περικοπές των παροχών και των δικαιωμάτων των αναπήρων.

Τόσο ο Ν. Κακλαμάνης όσο και ο Γ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισαν ότι με την αποκάλυψη των «αναπήρων-μαϊμούδων» θα κοπούν οι συντάξεις τους και τα επιδόματα και θα βρεθούν τα χρήματα για να μεγαλώσει η «πίτα των επιδομάτων των πραγματικά ανάπηρων». Οταν όμως ρωτήθηκαν αν θα μεγαλώσει η πίτα αυτή καθεαυτή των κονδυλίων για τους αναπήρους παρέπεμψαν στον προϋπολογισμό του 2006!

Αξιολόγηση και λειτουργικότητα στους ιδιώτες

Με το νέο σύστημα θα καθιερώνονται πέντε κατηγορίες αναπηρίας: Κατηγορία Ο (χωρίς λειτουργικό περιορισμό και αναπηρία), Κατηγορία 1 (ελαφρά αναπηρία), Κατηγορία 2 (μέτρια αναπηρία) Κατηγορία 3 (σοβαρή αναπηρία) και Κατηγορία 4 (πολύ σοβαρή αναπηρία).

Για τις κατηγορίες 3 και 4 χορηγείται ισόβια κάρτα, ενώ για τις περιπτώσεις όπου η αναπηρία δεν έχει κριθεί οριστικά, χορηγείται - μετά από επαναξιολόγηση - κάρτα 3-5 ετών.

Η αξιολόγηση και η διερεύνηση της λειτουργικότητας θα μπορεί να γίνει από δημόσια νοσοκομεία, νομαρχίες, ασφαλιστικά ταμεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου. Ο Ν. Κακλαμάνης ανέφερε ότι οι υπάρχουσες δημόσιες υποδομές μπορούν να αντεπεξέλθουν στην επανεξέταση των 500.000 αναπήρων - χωρίς να αναφέρει αν οι απαραίτητες εξετάσεις θα είναι δωρεάν - ενώ ο Γ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι δημιουργούνται γι' αυτό το σκοπό Κέντα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Αποκαλυπτικός, όμως, ήταν ο Ευ. Τριανταφύλλου, που ανέφερε ότι η Εταιρεία Σπαστικών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κέντρο διερεύνησης της λειτουργικότητας. Αλλά πιο αποκαλυπτικό είναι το φυλλάδιο του ΙΚΠΑ που στο κεφάλαιο για το Εκπαιδευτικό και Αξιολογικό Κέντρο Λειτουργικότητας αναφέρει ως βασικό στόχο την «ανάπτυξη δικτύου συναφών φορέων οι οποίοι αναλαμβάνουν την αξιολόγηση της αναπηρίας και τη διερεύνηση της λειτουργικότητας, καθώς και την περαιτέρω εξάπλωση και εφαρμογή του συστήματος».

Μ' άλλα λόγια, φαίνεται ότι όλη αυτή η διαδικασία θα καταλήξει στους «πιστοποιημένους» ιδιωτικούς φορείς και αντί να ευεργετηθούν οι ανάπηροι, θα πριμοδοτηθούν για μια ακόμα φορά οι επιχειρηματίες και μάλιστα στο όνομα των αναπήρων!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΗΤΕΡΑ»
Αγωνιστική απάντηση στη φιέστα

Με τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ.-2 μ.μ.) απαντούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα», στην οριακή κατάσταση που έχει οδηγηθεί το Ιδρυμα, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και στη φιέστα που διοργανώνει για την ίδια μέρα το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τα 50χρονα του «Μητέρα».

Ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, προκειμένου να μη χαλάσει η φιέστα του υπουργείου στο Μέγαρο Μουσικής, πήγε στο «Μητέρα» την περασμένη Παρασκευή και - με τη συνδρομή της διοίκησης - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι απείλησε το σωματείο να μην προχωρήσει στην κινητοποίηση!

Προσπάθεια καπηλείας των κινητοποιήσεων στο «Μητέρα» έκανε και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Η ίδια ηγεσία, που ουδέποτε αντιτάχτηκε στην πολιτική διάλυσης των δημοσίων δομών Πρόνοιας, επιχείρησε να εμφανιστεί χτες με ανακοίνωσή της ως υποστηριχτής των κινητοποιήσεων.

Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο

Με το σύνθημα η υγεία είναι λαϊκό αγαθό και όχι εμπόρευμα, χτες το μεσημέρι, συνδικαλιστές και μέλη της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η συγκέντρωση έγινε στο χώρο των απογευματινών ιατρείων, όπου οι συνδικαλιστές μοίρασαν υλικό ενημερώνοντας τον κόσμο για την πολιτική ιδιωτικοποίησης και στο χώρο της υγείας που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο δρόμο που άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Σε συνάντηση που έγινε αμέσως μετά με τον διοικητή του Νοσοκομείου Νίκο Μανιαδάκη, οι συνδικαλιστές ζήτησαν την κατάργηση και το κλείσιμο των απογευματινών ιατρείων και απαίτησαν το δικαίωμα για δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από τη μεριά του ο διοικητής του νοσοκομείου υπεραμύνθηκε της πολιτικής του υπουργείου Υγείας και της λογικής του «νοσοκομείου επιχείρησης».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης χαρακτηριστική ήταν η παρουσία τόσο ανδρών της ιδιωτικής αστυνομίας του νοσοκομείου όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας, που όπως ομολόγησαν, μετά την παρέμβαση των συνδικαλιστών, ειδοποιήθηκαν από την υπηρεσία τους!


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές

Το νέο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ανέδειξαν οι εκλέκτορες του Συλλόγου την περασμένη Κυριακή.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών πήρε 7 ψήφους και 1 έδρα (έναντι 6 ψήφων και 1 έδρας το 2002).

Η Αδέσμευτη Ενωτική Συνδικαλιστική Παράταξη (ΑΕΣΠ) - που υποστηρίχτηκε απ' τη ΝΔ - πήρε 89 ψήφους και 8 έδρες - έναντι 87 ψήφων και 8 εδρών.

Η Συνεργασία Φαρμακοποιών (υποστηρίχτηκε απ' το ΣΥΝ) πήρε 35 ψήφους και 3 έδρες (έναντι 36 ψήφων και 4 εδρών).

Η Ενωτική Κίνηση Φαρμακοποιών πήρε 7 ψήφους και 1 έδρα (στις προηγούμενες εκλογές ήταν με την ΑΕΣΠ).

Η Φαρμακευτική Αναμόρφωση (Ανεξάρτητη) και η Μαρκάκη Χριστίνα (Ανεξάρτητη) πήραν από τρεις ψήφους και καμία έδρα.

Τραυματίστηκαν δύο εργάτες

Δύο εργάτες τραυματίστηκαν χτες το μεσημέρι, όταν κατέρρευσε μεταλλικό υπόστεγο στην είσοδο της ιδιωτικής κλινικής «Ευρωκλινική Αθηνών», στους Αμπελόκηπους. Οι εργάτες, που δουλεύουν σε ιδιώτη εργολάβο, είχαν ανέβει στο υπόστεγο για να κάνουν επιδιορθώσεις στον 1ο όροφο της κλινικής, αλλά αυτό δεν άντεξε το βάρος τους και κατέρρευσε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. Στους δύο εργάτες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και δε διατρέχουν κίνδυνο. Απ' την κλινική δεν έγινε γνωστό ποια είναι η εργολήπτρια εταιρία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ