ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τις αντικαπιταλιστικές και αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη

Φοιτητές του Χάρβαρντ και του Μίτσιγκαν σε φιλειρηνικές εκδηλώσεις

Associated Press

Φοιτητές του Χάρβαρντ και του Μίτσιγκαν σε φιλειρηνικές εκδηλώσεις
«Απαιτούμε να μη διαιωνιστεί η τρομοκρατία και η βία στο όνομα των νεκρών μας και στο δικό μας».

Ενα από τα πολλά μηνύματα που εμπεριέχονται στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Αντικαπιταλιστικής Συνεργασίας για τη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση κατά του πολέμου και του μίσους, που διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον, στην αμερικανική πρωτεύουσα, το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη. Αυτή φαίνεται, θα είναι και η απαίτηση χιλιάδων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αρχίζουν να συρρέουν ήδη στην αμερικανική πρωτεύουσα, προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και συζητήσεις που ήδη έχουν αρχίσει. Εξάλλου, το πρόγραμμα της κινητοποίησης, που έρχεται να αντικαταστήσει το εκπονημένο από μήνες πρόγραμμα και τις διαδηλώσεις κατά της ετήσιας κοινής συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναβλήθηκαν. Αντικαταστάθηκαν όμως από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών γεγονότων και κυρίως ως απάντηση, όπως τονίζει η Αντικαπιταλιστική Συνεργασία, καθώς «σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ανησυχούν για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη» και γι' αυτό «ετοιμαζόμαστε για ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων κατά ενός "μακροχρόνιου", "διάχυτου" και "μυστικού" πολέμου κατά της τρομοκρατίας»...

Εκτός από την Αντικαπιταλιστική Συνεργασία μαζί σε αυτές τις διαδηλώσεις θα είναι και η Διεθνής Α Π Α Ν Τ Η Σ Τ Ε (Act Now to Stop War & End Racism) -(Ενεργήστε Τώρα για να Σταματήσει ο Πόλεμος και ο Ρατσισμός).

«Δημιουργήσαμε την A.N.S.W.E.R. για προσκλητήρια διαδηλώσεων διεθνώς κατά του πολέμου και του ρατσισμού. Στις 29 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί πορεία και διαμαρτυρία στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, απ' όλες τις Πολιτείες, και επίσης στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Καλούμε όλους τους συνειδητούς ανθρώπους και τις προοδευτικές οργανώσεις να πάρουν στα χέρια τους αυτό το κάλεσμα και να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.


Associated Press

Ενωνόμαστε με τους λαούς του κόσμου που καταδικάζουν τη φρικιαστική δολοφονία χιλιάδων αθώων πολιτών στις 11 Σεπτέμβρη. Αλλά αν δε σταματήσουμε τον Πρόεδρο Μπους και το ΝΑΤΟ από το να κάνουν έναν καινούριο και ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των αθώων πολιτών θα αυξηθεί από χιλιάδες σε δεκάδες χιλιάδες και πιθανόν ακόμα περισσότερο. Ενας καινούριος και ευρύτερος πόλεμος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή μπορεί μόνο να οδηγήσει στην κλιμάκωση του κύκλου της βίας. Ο πόλεμος δεν είναι η απάντηση.

Πρέπει να δράσουμε επίσης κατά του ρατσισμού! Οι Αραβοαμερικανοί και οι Μουσουλμάνοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και αλλού -καθώς και άλλες έγχρωμες κοινότητες- αντιμετωπίζουν ρατσιστικές επιδρομές και παρενοχλήσεις στις κοινότητές τους, στη δουλιά τους και τους λατρευτικούς χώρους. Ο αντιαραβικός και αντιμουσουλμανικός ρατσισμός είναι ένα δηλητήριο που πρέπει να το απαρνηθούμε».


ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΛΙ
«Λέω όχι στον πόλεμο»

Η μοναδική φωνή. Μία γυναικεία φωνή από την Καλιφόρνια, αντιπροσωπεύοντας το Οκλαντ. Η Μπάρμπαρα Λι ήταν η μόνη, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ύψωσε το ανάστημά της ενώπιον της Ολομέλειας του Κογκρέσου και δεν προσυπέγραψε τη «λευκή επιταγή στον Πρόεδρο για να επιτεθεί σε οποιονδήποτε ήταν αναμεμειγμένος στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου». Η ψήφος της ήταν στις 15 Σεπτέμβρη φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Οσο περνούν οι ημέρες, βασανιστικά, η ομιλία της με την οποία δικαιολόγησε τον αρνητική της ψήφο αποκτά ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερη βαρύτητα.

«Στέκομαι εδώ μπροστά σας με πολύ βαριά καρδιά, που είναι πλημμυρισμένη από λύπη και συμπόνια προς τις οικογένειες και τους οικείους εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη, στη Βιρτζίνια και την Πενσυλβάνια.

Μόνο κάποιος εξαιρετικά ανόητος και αναίσθητος δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τον πόνο που έχει καταλάβει τους Αμερικανούς πολίτες καθώς και εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ανείπωτη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες με εξώθησε στο να βασιστώ στην ηθική μου, τη συνείδησή μου και το Θεό για να με κατευθύνουν.

Η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τον κόσμο. Τώρα οι ενδόμυχοί μας φόβοι μάς καταδιώκουν. Παρ' όλα αυτά είμαι σίγουρη ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν πρόκειται να αποτρέψει περαιτέρω ενέργειες της διεθνούς τρομοκρατίας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή η απόφαση για εξουσιοδότηση εξουσιών πολέμου θα γίνει εφικτή στο Κογκρέσο παρότι γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος προκειμένου να κηρύξει τον πόλεμο δε χρειάζεται να έχει τη σύννομη απόφαση του Κογκρέσου. Εντούτοις, όσο δύσκολη και να είναι αυτή η ψήφος, μερικοί από εμάς διαφωνούν με τη χρήση βίας. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι εξ ημών που σκέφτονται ή και λένε να σταθούμε ένα λεπτό και να σκεφτούμε τις επιπλοκές αυτών των πράξεών μας και αφήστε μας να κατανοήσουμε τις συνέπειές τους. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα συμβατικό πόλεμο. Δεν μπορούμε να αντιδράσουμε με ένα συμβατικό τρόπο. Δε θα ήθελα να δω να κλιμακωθεί η κατάσταση και να τεθεί εκτός ελέγχου.

Η παρούσα κρίση περιλαμβάνει πολλές πτυχές, όπως αυτή της εθνικής μας ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής, της δημόσιας ασφάλειας, τη συγκέντρωση πληροφοριών, την οικονομία, αλλά και τις δολοφονίες. Η απάντησή μας πρέπει να είναι εξίσου πολύπλευρη. Αλλά δεν πρέπει να εξωθηθούμε να εξάγουμε αμέσως συμπέρασμα. Τόσοι πολλοί αθώοι έχασαν τη ζωή τους, η χώρα μας θρηνεί. Εάν λοιπόν βιαστούμε να εξαπολύσουμε μία αντεπίθεση, εκθέτουμε σε μεγάλο κίνδυνο γυναίκες, παιδιά και αμάχους που ενδέχεται να βρεθούν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε η απολύτως δικαιολογημένη οργή μας όσον αφορά αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις αρρωστημένων δολοφόνων να πυροδοτήσουν την προκατάληψή μας κατά των Αραβοαμερικανών, των Μουσουλμάνων, των Ασιατών από τη Νοτιοανατολική Ασία ή αρκετών άλλων μειονοτήτων εξαιτίας της φυλής τους, της θρησκείας τους ή της εθνικότητάς τους.

Τέλος, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να εξαπολύσουμε έναν πόλεμο χωρίς τέλος, χωρίς να υπάρχει μία στρατηγική έξοδος ή ακόμη και ένας συγκεκριμένος στόχος. Δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Το 1964, το Κογκρέσο έδωσε την εξουσιοδότησή του στο Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον να λάβει "όλα τα αναγκαία μέτρα" ώστε να αποκρούσει επιθέσεις και να επιτρέψει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες. Σε ανάλογη περίσταση λοιπόν η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκατέλειψε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα και ανάμειξε τη χώρα μας σε έναν πολύχρονο ακήρυχτο πόλεμο κατά του Βιετνάμ. Την ίδια στιγμή, ο γερουσιαστής Γουέιν Μόρσε, ένας εκ των δύο μοναχικών φωνών και ψήφων κατά της απόφασης Τόνκιν Γκαλφ, δήλωνε: "Πιστεύω ότι η ιστορία θα καταγράψει το τραγικό λάθος της ανατροπής και της εξαπάτησης του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών... Πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο αιώνα, οι μελλοντικές γενιές θα κοιτούν με τρόμο και μεγάλη απογοήτευση το Κογκρέσο, το συγκεκριμένο που ετοιμάζεται, αν διαπράξει ένα τέτοιου βεληνεκούς ιστορικό λάθος".

Ο γερουσιαστής Μόρσε ήταν ορθός και νομίζω ότι θα διαπράξουμε και εμείς σήμερα ένα ανάλογο λάθος. Και εκείνο που με τρομάζει περισσότερο είναι οι συνέπειες. Εχω βασανιστεί πολύ ως προς αυτή την ψήφο μου σήμερα. Ωστόσο εκείνο που με έκανε να σιγουρευτώ ήταν αυτή η πολύ όμορφη και συνάμα πολύ οδυνηρή στιγμή της επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα. Οπως λοιπόν ένα μέλος του κλήρου είπε εξαιρετικά εύγλωττα σε κάποια αποστροφή του λόγου του: "Στις πράξεις μας, ας μη γίνουμε εμείς το κακό που αποκηρύσσουμε"».


Λογική, όχι υστερία

Αρθρο του Σαμ Γουέμπ, εθνικού Προέδρου του ΚΚ ΗΠΑ

Ο εθνικός Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, Σαμ Γουέμπ, σε πρόσφατο άρθρο - επιστολή προς τον αμερικανικό λαό, τονίζει μεταξύ άλλων πως το μόνο αποτέλεσμα της τρομοκρατικής ενέργειας είναι να ενισχύονται «οι δυνάμεις της πολιτικής αντίδρασης, του ρατσισμού και του μιλιταρισμού στη χώρα μας και διεθνώς».

Η μοναδική απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη για τους Αμερικανούς κομμουνιστές από το ότι «το προοδευτικό κίνημα πρέπει να βοηθήσει να απαντηθούν οι ερωτήσεις, γνωρίζοντας ότι πειστικές και πέραν αμφισβητήσεων απαντήσεις μπορεί να μην είναι εύκολο να δοθούν, ειδικά με δεδομένη την πίεση που απορρέει από τους κυβερνώντες κύκλους να απαντήσουμε στη βία με περισσότερη βία»... ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε σε θέση απαντήσουμε στο ερώτημα: «Πώς μπορεί να σπάσει ο κύκλος της βίας, πώς μπορούμε να δώσουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας;».

Και στην επιστολή - άρθρο ο Σαμ Γουέμπ συνεχίζει: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατική δράση, είτε αυτή έχει ως αυτουργούς ισχυρά έθνη είτε χαλαρά δίκτυα ή πρόσωπα. Κατά δεύτερο λόγο, μια επιτυχημένη μάχη κατά της τρομοκρατίας προϋποθέτει τη συλλογική φωνή, συμμετοχή και σοφία κάθε χώρας όλης της ανθρωπότητας. Κανένα έθνος μόνο του, και ειδικά το δικό μας, δε θα πρέπει να δράσει μονομερώς ή να υποθέσει ότι έχει το δικαίωμα μονόπλευρα να ηγηθεί μιας παγκόσμιας συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας. Μια επείγουσα διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αρχή για μια τέτοια παγκόσμια καμπάνια.

Τρίτο, οι πολιτικές και οι διπλωματικές λύσεις πρέπει να προτιμηθούν από τις στρατιωτικές. Η βία προκαλεί μόνο περισσότερη βία. Οι αυτουργοί αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος στη χώρα μας θα πρέπει να συλληφθούν και να δικαστούν, αυτό είναι σίγουρο, αλλά αυτό που πρέπει να καθοδηγεί την αντίδραση της χώρας μας και την παγκόσμια αντίδραση σε αυτή τη νέα απειλή, πρέπει να είναι το διεθνές νομικό πλαίσιο, όχι η αυτόκλητη μονομερής δράση. Η λογική, όχι η υστερία. Η δικαιοσύνη, όχι η εκδίκηση. Η προστασία των λαών αραβικής καταγωγής και μουσουλμανικής πίστης, όχι οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις. Η διατήρηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, όχι ο περιορισμός των ορίων της πολιτικής αλλοδοξίας. Και, πάνω απ' όλα, η ειρήνη, όχι η βία.

Μακροπρόθεσμα, η οικοδόμηση ενός δίκαιου, ειρηνικού, δημοκρατικού, ανεκτικού κόσμου είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να απομονωθεί και τελικά να απαλειφθεί η τρομοκρατία σε όλες της μορφές της ή ο πόλεμος. Ο 20ός αιώνας ήταν ο αιματηρότερος και πιο βίαιος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αντί να πολεμήσουμε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο του 21ου αιώνα, ας βρούμε έναν τρόπο να εξαλείψουμε τον πόλεμο σε όλες του τις μορφές και να διασφαλίσουμε οικονομική ασφάλεια για όλους τους λαούς. Για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές...».


ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ
Αντιτίθενται και αντιστέκονται

Αντιπολεμική συγκέντρωση στις Φιλιππίνες

Associated Press

Αντιπολεμική συγκέντρωση στις Φιλιππίνες
Η Εργατική Ομοσπονδία του Σαν Φρανσίσκο, μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (AFL-CIO), κατά τη διάρκεια της συνέλευσής της, τη Δευτέρα 24 του Σεπτέμβρη, απασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, και κυρίως με το τι μέλλει γενέσθαι τόσο εντός των τειχών των ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για τρομακτικές απώλειες ζωών, που ήταν το αποτέλεσμα των «αισχρών επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Πεντάγωνο και στην Πενσιλβάνια, και καταδικάζει αυτούς που ευθύνονται για τέτοιου είδους πράξεις. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να φέρουν στο φως της δημοσιότητας αδιάσειστα στοιχεία για την ταυτότητα αυτών που διέπραξαν και βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις», ωστόσο, όπως τονίζεται αμέσως μετά, «αυτές οι τραγικές επιθέσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ειδεχθή εγκλήματα παρά ως πράξεις πολέμου»... «Καθώς θρηνούμε ακόμη τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, δηλώνουμε την αντίθεση και αντίστασή μας στις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί αυτή η τραγωδία προκειμένου να αναληφθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις, που θα οδηγήσουν αποκλειστικά και μόνο σε περισσότερες σφαγές και παράλογες απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Αντιτιθόμαστε στην ιδέα ότι ολόκληρα κράτη πρέπει να τιμωρηθούν για τις πράξεις λίγων ανθρώπων. Βομβαρδισμοί και στρατιωτικές επιθέσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσθέσουν καύσιμη ύλη στον αέναο κύκλο της βίας και της εκδίκησης και να προκαλέσουν το θάνατο αθώων, τόσο εδώ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο».

Οι ανησυχίες, όμως, των εργαζομένων του Σαν Φρανσίσκο δε σταματούν μόνο στα τεκταινόμενα ανά την υφήλιο. Εξαιρετικά ανησυχητική θεωρούν πως είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στο εσωτερικό της χώρας, με τις επιθέσεις κατά μουσουλμάνων και Αράβων, καλώντας μάλιστα τα μέλη των εργατικών ενώσεων να περιφρουρήσουν τους μετανάστες αλλά και να αντιδράσουν σε οποιουδήποτε είδους εκδήλωση ρατσιστικής επίθεσης, σε οποιοδήποτε χώρο, «στη γειτονιά μας, στο χώρο δουλιάς μας, ή στα ΜΜΕ».

Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται, μάλιστα, όσον αφορά στο «νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο»: «Διατρανώνουμε την αντίθεση και αντίστασή μας σε όλες τις προσπάθειες ώστε να χρησιμοποιηθεί αυτή η τραγωδία για να ακρωτηριαστούν οι κοινωνικές ελευθερίες. Η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας μας αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διάβρωση των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει «Εναν αιώνα πριν, ο πρώτος πρόεδρος της AFL, Σάμουελ Γκόμπερς, είπε πως η εργατική τάξη θέλει περισσότερη δικαιοσύνη και λιγότερη εκδίκηση. Συνεπώς, το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη των νεκρών αδελφών μας θα είναι ένας κόσμος ειρήνης, δικαιοσύνης, ανεκτικότητας και κατανόησης, που θα υποστηριχτεί από την αλληλεγγύη των εργαζομένων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ