ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενδοιασμοί και όροι από Μουσαράφ παρά τις «γενναιόδωρες προσφορές»

Πακιστανός στρατιώτης φρουρεί ένα κατάστημα «Mac Donald»

Associated Press

Πακιστανός στρατιώτης φρουρεί ένα κατάστημα «Mac Donald»
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Εξαιρετικά αντιφατική αλλά και τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Πακιστάν, στου οποίου την πρωτεύουσα έχουν συρρεύσει σειρά Ευρωπαίων διπλωματών αλλά και Αμερικανών αξιωματούχων, προκειμένου να «εξαγοράσουν» τη σύμπραξή του στη «συμμαχία κατά της τρομοκρατίας». Την ίδια στιγμή, χειροβομβίδα τραυμάτιζε 11 άτομα σε συγκέντρωση, στο Καράτσι, που διοργάνωσε το κίνημα Μουταχίντα Κουάμι, «κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», δίνοντας την αφορμή να ληφθούν εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά της χώρας.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της ΕΕ, ανακοινώθηκε η παράταση της παραμονής στο Ισλαμαμπάντ της 6μελούς αντιπροσωπείας των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, οι οποίοι συνέχισαν, και χτες, τις συνομιλίες τους με Πακιστανούς ομολόγους τους, τόσο από το πακιστανικό ΓΕΣ όσο και από τις μυστικές υπηρεσίες.

Πακιστανικές πηγές διέρρεαν ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ευρεία συμφωνία για ένα γενικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο προβλέπει πλήγματα μόνο σε συγκεκριμένα στρατόπεδα του Αφγανιστάν, που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται από τον Μπιν Λάντεν και την οργάνωσή του, «Αλ Καΐντα». Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, προέκυψαν διαφωνίες, που δε φαίνεται να μπόρεσε επαρκώς να επιλύσει ούτε η συνάντηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας με τον στρατιωτικό ηγέτη της χώρας, Περβέζ Μουσαράφ. Συγκεκριμένα, τα σημεία διαφωνίας φέρονται να είναι η πρόταση για έμπρακτη στήριξη της αφγανικής αντιπολίτευσης, η λήψη μέτρων καταστολής σε βάρος ισλαμιστικών οργανώσεων που δρουν εντός του Πακιστάν, αλλά και ο ρόλος του ΟΗΕ στην ανάληψη οποιασδήποτε δράσης.

Η πακιστανική πλευρά, διά στόματος υπουργού Εξωτερικών, τάχθηκε ξεκάθαρα ενάντια στην προοπτική υποστήριξης της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην επιβολή μιας κυβέρνησης, που θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στον αφγανικό λαό. Επιπλέον, είναι γνωστό πως η αφγανική αντιπολίτευση έχει λάβει χρηματική στήριξη από την ινδική κυβέρνηση, δεδομένο που προκαλεί τεράστιες ανησυχίες στο Πακιστάν ότι, σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από τη Βόρεια Συμμαχία, θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο εχθρούς. Επίσης, δε φέρεται διατεθειμένη να έρθει σε ευθεία ρήξη με τις ντόπιες οργανώσεις, ενώ, παράλληλα, ζητά η οποιαδήποτε επιχείρηση να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πάντως, χτες, έγινε γνωστό ότι η Κεντρική Τράπεζα του Πακιστάν έδωσε εντολή να παγώσουν οι καταθέσεις 27 ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και δύο που μάχονται στην περιοχή του Κασμίρ.

Ανοιχτά παρέμεναν τα ζητήματα της διάθεσης του εναέριου χώρου του Πακιστάν αλλά και του εδάφους του για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων. Προς το παρόν, και τα δύο ενδεχόμενα έμοιαζαν να αποκλείονται από την πακιστανική ηγεσία, και ιδιαίτερα το δεύτερο, καθώς ο ίδιος ο Περβέζ Μουσαράφ φέρεται να χαρακτήρισε «αδύνατη για πολλούς λόγους, και κυρίως σταθερότητας και ασφάλειας», την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, έγινε γνωστό ότι υπογράφτηκε από την Αμερικανίδα πρέσβειρα Γουέντι Τσάμπερλεϊν και την πακιστανική ηγεσία συμφωνία «ανακατανομής της αποπληρωμής του χρέους, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, του Πακιστάν προς τις ΗΠΑ». Παράλληλα, αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε άρση και των κυρώσεων που επέβαλαν στο Πακιστάν μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, υπό τον Μουσαράφ. (Ηδη έχουν αρθεί οι κυρώσεις για τις πυρηνικές δοκιμές του 1998).

Επισήμως, πάντως, τα λόγια ήταν λιγοστά χτες. Ο Ριάζ Μοχάμαντ Κχαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωνε ότι το Πακιστάν δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο λαό του, γιατί «η τύχη του είναι αλληλένδετη με αυτήν του πακιστανικού λαού», γι' αυτό και δεν μπορεί να συμπράξει σε οποιαδήποτε επιχείρηση έχει αυτό το χαρακτήρα. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η χώρα δε θα «γίνει καταφύγιο για υποστηρικτές του Μπιν Λάντεν» και γι' αυτό το λόγο γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι στα σύνορα, αν και δεν είναι πάντα εφικτό.

Οι ΗΠΑ θέλουν να «διδαχθούν» από την τουρκική «εμπειρία»!

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Αμερικανός στρατηγός Κάρλτον Φούλφορντ, αναπληρωτής διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, επισκέφθηκε χτες την Αγκυρα, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την...«ελπίδα» πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «θα διδαχθούν από την εμπειρία της Τουρκίας στη μάχη έναντι της τρομοκρατίας»!

«Κοιτάμε να κερδίσουμε από την εμπειρία της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας» είπε μεταξύ άλλων ο Φούλφορντ, προσθέτοντας πως η στενή σχέση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Αγκυρα «έχει ενταθεί και βελτιωθεί με το μοίρασμα πληροφοριών και τα μαθήματα που πάρθηκαν στον τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Αυτό θα γίνει ακόμη ισχυρότερο μέσα στις επόμενες μέρες».

Η Τουρκία, ως γνωστόν, ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να παραχωρήσουν τις στρατιωτικές βάσεις τους (με πρώτη στη λίστα τη βάση στο Ιντσιρλίκ) και να διευκολύνουν με διάφορους τρόπους τους Αμερικανούς προκειμένου να υλοποιήσουν τα επεμβατικά τους σχέδια στο Αφγανιστάν και στην ευρύτερη περιοχή.

Στη βάση του Ιντσιρλίκ (απέχει κάπου 2.400 χλμ. από το Αφγανιστάν) σταθμεύουν ήδη κάπου 50 αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, τα οποία ως γνωστόν παίρνουν μέρος στους βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ. Θεωρείται πως προς το παρόν στην περίπτωση εξαπόλυσης των αμερικανικών επεμβάσεων στο Αφγανιστάν, η βάση στο Ιντσιρλίκ θα χρησιμεύσει για τους Αμερικανούς ως σταθμός εφοδιασμού. Ωστόσο, η συγκεκριμένη βάση θα μπορούσε, ως γνωστόν, να παίξει ρόλο-κλειδί σε περίπτωση που οι Αμερικανοί επιχειρήσουν να κάνουν (νέες και χειρότερες...) επιδρομές στο Ιράκ, το οποίο ήδη έχει καταγραφεί στη «μαύρη λίστα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως μία από τις δεκάδες χώρες που κατηγορούνται πως υποστηρίζουν την τρομοκρατία...

Πάντως, ο Αμερικανός στρατηγός, ερωτηθείς εάν επίκεινται επιδρομές στο Ιράκ ως αντίποινα για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, απάντησε πως «δεν υπάρχουν στοιχεία πως το Ιράκ ήταν πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ αλλά υπάρχει μία πιθανότητα να έχει κάποια σχέση με τις ενέργειες αυτές».

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ.

Ο καλός, ο κακός, ο άσχημος και ο ευνούχος

Τα πρόσωπα του έργου είναι τρία, όπως οι Σωματοφύλακες του Δουμά, τα εξής τέσσερα:

Ο χαρισματικός, ντελικάτος, πάμπλουτος, ιδεολόγος μαχητής της ισλαμικής παραλλαγής της ανατολίτικης παραδοξολογίας του μονοθεϊσμού, αυστηρός, γλυκομίλητος, λίγο πικραμένος, απόμακρος αρχηγός σε χρόνια έκσταση, ίσως η τελευταία ελπίδα να έρθουν σε οργασμό οι γυναίκες των αξιωματικών του ΝΑΤΟ. Ο άλλος ο αμερικάνικος αετός, συρρικνωμένος, με ασταθές βάδισμα ηλίθιου, δεν πίνει κόκα κόλα όταν κοιμάται, χαίρεται να τον πηγαίνουν στα fast food, αλλά μικρόνους και όμως πρόεδρος, γιατί το Hollywood παράγει όνειρα. Από αυτούς τους δύο θα διαλέξουμε τον καλό. Κρώζουν μισαλλόδοξα, δείχνοντας τον Μπιν Λάντεν, τα στίφη των ξυπόλυτων Πακιστανών, που έχουν φορτηγά στολισμένα με χάντρες και το Καράτσι πιο πολλά μοτοποδήλατα από τη Θεσσαλονίκη.

Το αφεντικό μας, στριγκλίζουν οι ντόπιοι λακέδες, δείχνοντας τον Μπους, αυτός που μας επέλεξε για αντιπροσώπους του, να κυβερνάμε αυτόν τον τόπο ελεύθεροι από έλεγχο και ευθύνη.

Και όλα αυτά μεγεθυμένα, εφιαλτικά, εκκωφαντικά από τους τενεκέδες που χτυπούν ασταμάτητα όλο το 24ωρο στα παράθυρα της τηλεόρασης.

Η κτηνωδία του ταλιμπάν Μπιν Λάντεν είναι απολιθωμένη στη φωτογραφία του γιατρού Νατζιμπουλάχ, που κρέμεται νεκρός βδομάδες στο κέντρο της Καμπούλ, ενώ οι μελλοθάνατοι στις αμερικανικές φυλακές εκτίθενται μόνο επί μισή ώρα σαν ινδικά χοιρίδια σε επιστημονικά πειράματα στο καταναλωτικό κοινό.

Ουστ κοπρόσκυλα.


Μ. ΞΥΛΑΚΗΣ
Γιατρός



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ