ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Κανονικότητα» η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Από την επίσκεψη των «θεσμών»

Eurokinissi

Από την επίσκεψη των «θεσμών»
Στην «υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης» επικεντρώνει η κοινή δήλωση των ευρωπαϊκών «θεσμών» (Κομισιόν, EΚΤ, ESM), που δημοσιοποιήθηκε χτες με αφορμή την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στην Αθήνα στο πλαίσιο της 4ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης». Πρόκειται για μια ακόμη «υπενθύμιση» της αντιλαϊκής συμφωνίας σε επίπεδο Γιούρογκρουπ που αφορά στην περίοδο μέχρι και το 2022.

Παράλληλα, δίνοντας το γενικό στίγμα των αντιλαϊκών παζαριών στην Αθήνα, η επίσημη δήλωση αναφέρει ότι «πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και με τις κύριες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», που αφορούν φυσικά την υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προέρχονται στο «πακέτο» της 4ης «αξιολόγησης», μεταξύ αυτών την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, τα σχέδια για να σφίξει κι άλλο η θηλιά των πλειστηριασμών και εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα, και ενώ η αντιλαϊκή κοπτοραπτική συνεχίζεται αναφορικά με τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» επιβεβαιώνουν ότι «οι συζητήσεις περιελάμβαναν και τη δημοσιονομική κατάσταση και προοπτικές και θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2020, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου». Στο κάδρο μπαίνει και το ζήτημα της απόδοσης των κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξέλιξη που συνδέεται με την «έμμεση» μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να βρεθεί περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε κάθε περίπτωση, οι «θεσμοί» «θυμίζουν» ότι η εκταμίευση της δόσης προϋποθέτει την ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης», ουσιαστικά δηλαδή την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται για την τρέχουσα περίοδο.

Οι «εκκρεμότητες» της «αξιολόγησης» συζητήθηκαν και στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ συζητήθηκε και η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ. «Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, με βάση τη συνεργασία που είχαμε με τους θεσμούς, και κυρίως τον ESM», υπογράμμισε κυβερνητική πηγή.

Εξάλλου, σήμερα Παρασκευή ολοκληρώνεται και η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα, στα πλαίσιο «κανονικών» ελέγχων που διενεργεί στα κράτη - μέλη του, ενώ αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση, που θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτή των ευρωπαϊκών «θεσμών».

ΣΕΒ: «Εθνικό» προσκλητήριο για επενδύσεις

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, απευθύνοντας «εθνικό προσκλητήριο για επενδύσεις», θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής την «προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, όχι μόνο για εξαγορές υφιστάμενων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης ή τεχνολογική υστέρηση (...) αλλά και για την εγκατάσταση νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, εκ μέρους μεγάλων διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στην παγκόσμια οικονομία».

Βέβαια, η προοπτική αυτή έρχεται να πατήσει πάνω στην κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και στα διαδοχικά μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, «η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και η ταχεία επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των δανείων σε καθυστέρηση στις τράπεζες, όλα δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στο άμεσο μέλλον».

Παράλληλα, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» οι εγχώριοι βιομήχανοι εστιάζουν στο ζήτημα του «επενδυτικού κενού» που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία, διαπιστώνοντας ότι οι νέες επενδύσεις - γύρω στα 21 δισ. το χρόνο - δεν επαρκούν για την αναπλήρωση του κεφαλαιακού εξοπλισμού που φθείρεται (αποσβέσεις 30 δισ. περίπου, εκ των οποίων 9 δισ. σε κατοικίες).

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στα Ψαχνά Εύβοιας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας, για την προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος και την ουσιαστική αποκατάσταση από τις συνέπειες της πυρκαγιάς, σήμερα Παρασκευή, στις 19.30, στην κεντρική Πλατεία Ψαχνών.

Νωρίτερα, στις 17.30, θα συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων Εύβοιας της ΛΑΡΚΟ και στις 18.00 θα παρευρεθεί σε σύσκεψη - συζήτηση με τοπικούς φορείς της περιοχής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στα Ψαχνά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ