ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΚ-ΟΤΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
Να ακυρώσουμε στην πράξη τη συμφωνία της υποταγής

Πιλότος για το μεγάλο κεφάλαιο η συμφωνία της πλειοψηφίας της ΟΜΕ -ΟΤΕ που εξασφαλίζει επιπλέον 350 εκατομμύρια κέρδη στην εργοδοσία την επόμενη τριετία

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στον ΟΤΕ, ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στον ΟΤΕ, ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του
Με 26 ψήφους υπέρ και 8 κατά, η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ επικύρωσε χτες την επαίσχυντη συμφωνία με την εργοδοσία του ΟΤΕ, για μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 11% μεσοσταθμικά την επόμενη τριετία. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, όπως το 2005 καταβαράθρωσαν τους νέους εργαζόμενους, έτσι και τώρα άνοιξαν την Κερκόπορτα στην εργοδοσία για να πετσοκόψει τους μισθούς. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ-ΟΤΕ καταψήφισαν τη συμφωνία υποταγής και μέσα από συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς καλούν τους εργαζόμενους του ομίλου να απορρίψουν τη συμφωνία, να κινητοποιηθούν και με τον αγώνα τους να την ακυρώσουν στην πράξη.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ-ΟΤΕ υπογραμμίζει ότι η συμφωνία της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα προσθέσει στα κέρδη των μεγαλομετόχων του ΟΤΕ ακόμα 350 εκατομμύρια ευρώ κέρδη για την επόμενη τριετία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί «πιλότο, για την κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο, για όλες τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, να ισοπεδώσουν ακόμη περισσότερο τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Προσθέτει επίσης ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξασφάλισαν στη διοίκηση το χρόνο για να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση και να προχωρήσει τη συγχώνευση με την «Cosmote», όμως δεν υπάρχει αναδιοργάνωση και συγχώνευση χωρίς απολύσεις και μείωση των θέσεων εργασίας.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της ΓΣΕΕ η παράταξη της ΕΣΚ-ΟΤΕ σημειώνει: «Ο θεσμός των ΣΣΕ, που αποτελεί βασικό συστατικό της ύπαρξης και δράσης των συνδικάτων, θωρακίζεται όταν αποτελεί όπλο στη συλλογική δράση που χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη βελτίωση του μισθού, των συνθηκών εργασίας τους. Διαθέτουν απύθμενο θράσος όσοι κομπορρημονούν και μάλιστα εκλεγμένα μέλη ΔΣ των σωματείων, ότι η υπογραφή ΣΣΕ που μειώνει μισθούς και δικαιώματα είναι πολύ καλή γιατί θωρακίζει το θεσμό».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ξεκαθαρίζει ότι: «Η ΕΣΚ-ΟΤΕ όχι μόνο καταψηφίζει τη συμφωνία, αλλά θα κάνει ό,τι είναι δυνατό να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να την ακυρώσουν στην πράξη. Θα πάρει πρωτοβουλίες για οργάνωση συνελεύσεων, συγκεντρώσεων στους χώρους δουλειάς, με ανοιχτή - μαζική συμμετοχή των εργαζομένων για να φυσήξει αγωνιστικός αέρας, κόντρα στην ηττοπάθεια των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και τα άσφαιρα πυρά των ΑΓ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΣΕ κλπ.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ να οργανωθούν και στο κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ. Στην ενιαία επίθεση των εργοδοτών του κλάδου να δώσουμε ενιαία ταξική απάντηση με γερές ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, επιτροπές αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε συντονισμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Νέα μείωση επικουρικών συντάξεων

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα μείωση των επικουρικών συντάξεως μεσοσταθμικά κατά 15% σε συγκεκριμένα Ταμεία με πρόσχημα την «ελλειμματικότητα» επανέλαβε χτες ο υπουργός Απασχόλησης Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στο «Βήμα 99,5».

«Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ρύθμιση για τα επικουρικά ταμεία που έχουν σοβαρά ελλείμματα. Ενα από αυτά είναι το ΕΤΕΑΜ, της ΔΕΗ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Εκεί θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 15%. Μια μεσοσταθμική μείωση αυτού του μεγέθους, προκειμένου να ισοσταθμιστούν τα ελλείμματα αυτών των Ταμείων», που σημαίνει ότι σε ορισμένα Ταμεία η πραγματική μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα προστεθεί στην παρακράτηση από 3% έως 10% που επιβλήθηκε με τις αποφάσεις του Ιουλίου στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Οι περικοπές αυτές προστίθενται και στην απόφαση για μείωση του εφάπαξ σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ.

Και ενώ η κυβέρνηση μόλις χτες έκανε λόγο για νέα μείωση και στις κύριες συντάξεις κατά 4%, ο υπουργός μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου για την επαγγελματική ασφάλιση, χωρίς ντροπή ενοχοποίησε τους εργαζόμενους για τη μείωση των συντάξεων, ισχυριζόμενος ότι ένας από τους λόγους που μείωσε η κυβέρνηση τις συντάξεις «είναι και η αδυναμία ή η απροθυμία μεγάλου μέρους ασφαλισμένων και επιχειρήσεων να καταβάλλουν τις εισφορές τους». Δηλαδή, δεν φτάνει που η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τις επιχειρήσεις που εισφοροδιαφεύγουν συστηματικά, που αφήνει ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους στα χέρια τους να τους κατακλέβουν τα ένσημα, έρχεται σήμερα να τους πει ότι αυτοί φταίνε για την εισφοροδιαφυγή.

Στην ημερίδα για την επαγγελματική ασφάλιση ο υπουργός ανακοίνωσε τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα μπορέσει να εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια με την παροχή φορολογικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες αντί να πηγαίνουν στο δημόσιο σύστημα θα κατευθύνονται προς τα Επαγγελματικά Ταμεία, δηλαδή στα χέρια του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου τα οποία θα διαχειρίζεται απευθείας τα αποθεματικά αυτών των Ταμείων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Τα έργα του συμβιβασμένου συνδικαλισμού της ΣΕΣ

Τα «επιτεύγματα» των συμβιβασμένων συνδικάτων στην Ευρώπη (όλα εξέχοντα μέλη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, εκεί όπου συμμετέχουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ) είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για το πώς χτυπιούνται εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις στο όνομα της δήθεν «διατήρησης των θέσεων εργασίας». Οι λεγόμενες «επιχειρησιακές συμβάσεις» (όπως αυτή που υπέγραψε η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία στην ΟΜΕ - ΟΤΕ) είναι ο μοχλός για το πέρασμα της αντεργατικής επέλασης.

Σταχυολογούμε ενδεικτικά, χαρακτηριστικά στοιχεία από 3 χώρες, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.

Ιταλία

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάπτυστη διασυνομοσπονδιακή συμφωνία για την «εκπροσώπηση και την ισχύ των συμβάσεων εργασίας ανά επιχείρηση» μεταξύ Ενωσης Βιομηχάνων της Ιταλίας και ηγεσιών των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών Cgil, Cisl και Uil (μέλη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων), που υπογράφηκε στις 28 Ιούνη. Η συμφωνία καταργεί τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις και βάζει όρια στο δικαίωμα στην απεργία.

Το δρόμο σε αυτές τις εξελίξεις είχαν ανοίξει τα συμβιβασμένα συνδικάτα από το 2007, όταν έσυραν τους εργαζόμενους σε δημοψήφισμα, για να αφαιρεθούν συγκεκριμένες κοινωνικές κατακτήσεις. Η συμβιβασμένη ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ιταλίας δέχτηκε βδομάδα των 4 ημερών «για να μη χαθούν θέσεις εργασίας», καθώς και σειρά από υποχωρήσεις στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα ...για να «βάλουν πλάτη οι εργαζόμενοι στο ξεπέρασμα της κρίσης». Φυσικά, οι απολύσεις συνεχίζονται και αυξάνονται...

Γερμανία

Η IG Metall τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει πρωτοστατήσει στην υπογραφή σειράς συμφωνιών για μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, ελαστικά ωράρια. Τον περασμένο Μάρτη, υπέγραψε σειρά συμφωνιών με την Ενωση Βιομηχάνων της Νότιας Σαξωνίας, «για την ελεύθερη ανταλλαγή εργαζομένων ώστε να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση και να διατηρούν το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό». Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή εργαζομένων και αφορά περίπου 9.000 εργαζόμενους σε 9 μεσαίου μεγέθους εταιρείες. Με βάση τη συμφωνία, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις αποδοχές και τα δικαιώματα όπως στην επιχείρηση που έχουν προσληφθεί ...«απλά θα αλλάζουν εργασιακό πόστο για κάποιο χρονικό διάστημα»...

Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα το ευρωπαϊκό συμβούλιο εργαζομένων της «Τζένεραλ Μότορς - Οπελ» που πέρσι το Μάη αποφάσισε να προσφέρουν οι εργαζόμενοι της «Oπελ» από τους μισθούς τους σ' όλη την Ευρώπη 265 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στη διοίκηση της εταιρείας ...στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της διάσωσης της εταιρείας. Το σχέδιο σημαίνει την απώλεια 8.000 θέσεων εργασίας.

Ισπανία

Με τη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικάτων, εδώ και χρόνια, διευρύνεται η ευέλικτη εργασία στην Ισπανία και ήδη ξεπερνάει το 30%, σε μια χώρα όπου η ανεργία ξεπερνά το 21% και στους νέους φτάνει έως και το 45%. Τον περασμένο Ιούνη το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε «μεταρρυθμίσεις» στο εργασιακό που ανάμεσα στα άλλα περιορίζεται σημαντικά το δικαίωμα στην απεργία που απαγορεύεται στη διάρκεια των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει δέσμευση των εργοδοτών για τους μισθούς που ορίζει η Συλλογική Σύμβαση.


Δ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Συντονίζουν τον αγώνα τους

Κλιμακώνουν και συντονίζουν ακόμα παραπέρα τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου ενάντια στην κατάργηση ή συρρίκνωσή τους και την απόλυση του προσωπικού, άμεσα ή έμμεσα, μέσω της εργασιακής εφεδρείας. Χτες σε πολλούς χώρους εργασίας οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Απεργία σε ΙΓΜΕ, ΗΔΙΚΑ, ΘΕΜΙΣ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Καταλήψεις σε ΕΟΜΕΧ, ΟΣΚ κ.ά. Αν και οι εργαζόμενοι κατάφεραν να μη φύγουν τέτοιες λίστες, εν τούτοις πολλές διοικήσεις ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή και πολιτική διέδιδαν ότι θα αποστείλουν τα ονόματα ακόμα και κρυφά τα μεσάνυχτα!

Οι εργαζόμενοι πάντως θα συνεχίσουν όλη την εβδομάδα με πολύμορφες κινητοποιήσεις, όπως αποφασίστηκε και στην κοινή σύσκεψη του Συντονιστικού Ομοσπονδιών και Σωματείων του χώρου. Ταυτόχρονα, έχει αποφασιστεί να δοθεί σήμερα συνέντευξη Τύπου από τα μέλη του Συντονιστικού στη 1 μ.μ. στα γραφεία του ΟΣΚ, τη Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. θα διοργανωθεί συλλαλητήριο με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ