ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συντονισμός, συνελεύσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις

Από τις μαθητικές κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας

Eurokinissi

Από τις μαθητικές κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας
Η ανάγκη για συντονισμό και κοινή δράση των σχολείων της Αθήνας ως προϋπόθεση για να κατακτήσουν οι μαθητές την παιδεία που δικαιούνται βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που έγινε το περασμένο Σάββατο. Παρόντες ήταν μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αθήνας, περισσότεροι από την προηγούμενη συνεδρίαση, δείχνοντας ότι η φωνή του Συντονιστικού απλώνεται και βρίσκεται αποδέκτες στους μαθητές. Αντάλλαξαν εμπειρίες από τη δράση τους από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και τόνισαν την ανάγκη να αποκτήσει το Συντονιστικό γερές βάσεις σε κάθε σχολείο, να αγκαλιάσουν όσο το δυνατό περισσότερα σχολεία το ΣΑΣΑ γιατί, όπως τονίστηκε, αυτό που φοβούνται όσοι εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική, είναι ο συντονισμός. Στο πλαίσιο αυτό πάρθηκε απόφαση να γίνουν εκλογές στα μαθητικά συμβούλια ενιαία στα σχολεία. Παράλληλα σημειώθηκε η ανάγκη κοινής δράσης με τους γονείς, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΜΑΣ.

Χτες πραγματοποιήθηκαν πολλές γενικές συνελεύσεις σε γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας που αποφάσισαν καταλήψεις, διοργάνωση τοπικών κινητοποιήσεων, συμμετοχή στο πρόγραμμα δράσης του ΣΑΣΑ. Μάλιστα, σχολεία τα οποία πήραν αγωνιστικές αποφάσεις, πήγαν και μίλησαν σε συμμαθητές τους σε γειτονικά σχολεία προτείνοντάς τους να πάρουν μέρος στον αγώνα. Τέτοιες αγωνιστικές διεργασίες υπήρξαν χτες σε Ν. Ιωνία, Μεταξουργείο, Αμπελόκηπους, Αιγάλεω, Μαρούσι και αλλού.

Στον Πειραιά

Να προχωρήσουν σε διήμερες καταλήψεις για χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη με τοπικές κινητοποιήσεις, όπως αποκλεισμούς δρόμων, να κλείσουν τα σχολεία για συμμετοχή στο Παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 5 Οκτώβρη και στην απεργία στις 19 Οκτώβρη αποφάσισε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά κατά τη συνεδρίασή του το περασμένο Σάββατο. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μαθητές σχεδόν απ' όλα τα σχολεία της περιφέρειας. Σε πολλά σχολεία όπως κατήγγειλαν μαθητές οι διευθυντές έβαζαν εμπόδια ώστε να μη γίνουν συνελεύσεις, αλλά οι μαθητές με την επιμονή τους τα ξεπερνούσαν. Τέλος, αποφασίστηκε η διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη μαθητικών οργάνων στις 3 και 6 Οκτώβρη.

Την απόφαση του Συντονιστικού την έχουν υιοθετήσει πάνω από 8 σχολεία στον Πειραιά, ενώ χτες στον Κορυδαλλό όλα τα σχολεία της περιοχής προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων και συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια συνεδρίασε το τοπικό συντονιστικό το οποίο αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Στην Πελοπόννησο

Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις αναπτύσσουν οι μαθητές σε πόλεις της Πελοποννήσου. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο, προτείνει στους μαθητές: Στις 27-28/9 καταλήψεις και τοπικές κινητοποιήσεις σε κάθε γειτονιά, αγωνιστικές πρωτοβουλίες (κλεισίματα δρόμων κ.ά.) Την Τετάρτη 28/9 πορεία από την Πλ. Γεωργίου στις 10:30, συμπαραστεκόμενοι στους εργαζόμενους γονείς τους στον αγώνα ενάντια στα χαράτσια. Πολύμορφες δραστηριότητες 3-4/10. Νέο Συλλαλητήριο την Τετάρτη 5/10 μαζί με τους αγωνιστές καθηγητές, τους φοιτητές και την ίδια μέρα συναυλία του ΣΑΣΠ με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Νέα Συνεδρίαση του Συντονιστικού θα γίνει στις 2 Οκτώβρη.

Χτες στην Πάτρα έγιναν μια σειρά γενικές συνελεύσεις, όπου δόθηκε ραντεβού για την αυριανή κινητοποίηση. Στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεων, το 3ο Λύκειο της πόλης έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά από κάλεσμα του τοπικού Συντονιστικού Αγώνα και γενικών συνελεύσεων τεσσάρων σχολείων, μαθητές έκαναν χτες πορεία στο κέντρο της Σπάρτης. Οι μαθητές προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση σήμερα Τρίτη, μπροστά στο Δημαρχείο, όπου θα «επιστρέψουν» τα dvd που τους μοίρασαν αντί για βιβλία. Οι πολύμορφες πρωτοβουλίες συνεχίζονται με τη διοργάνωση τουρνουά ποδοσφαίρου το Σάββατο μεταξύ των σχολείων που παίρνουν μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες και στον Πύργο.

Προσπαθούν να στείλουν τους μαθητές σπίτι τους

Εντονες πιέσεις από μερίδα εκπαιδευτικών ενάντια στους αγώνες των μαθητών

Η γνωμάτευση του νοσοκομείου για την κάκωση της μαθήτριας
Η γνωμάτευση του νοσοκομείου για την κάκωση της μαθήτριας
Καθώς φουντώνει η αγανάκτηση των μαθητών και εξελίσσονται διεργασίες για συντονισμό και κινητοποιήσεις στα σχολεία, εντείνονται και οι πιέσεις από μερίδα εκπαιδευτικών και γονιών οι οποίοι προσπαθούν να μπουν φραγμός. Αποκορύφωμα αποτέλεσε το περιστατικό στο 2ο Λύκειο Γαλατσίου, στην Γκράβα, όταν οι μαθητές προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Μαθήτρια του σχολείου, η οποία υπέφερε από κάκωση στο χέρι της και το είχε εδώ και μία εβδομάδα σε γύψο, σπρώχτηκε με τέτοια δύναμη από εκπαιδευτικό, που έσπασε ο γύψος! Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του γιατρού που την είδε μετά το περιστατικό, υπέστη «κάκωση πηγεοκαρπικής μετά από αναφερόμενο ξυλοδαρμό». Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση γονιών και μαθητών οι οποίοι προγραμματίζουν για σήμερα κινητοποίηση.

Τις προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών που αγωνίζονται καταγγέλλει η Αχτιδική Επιτροπή Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ με αφορμή το περιστατικό στην Γκράβα και αλλού, δηλώνοντας ότι στηρίζει ολόπλευρα τον αγώνα των μαθητών οι οποίοι μέσα από μαζικές και συλλογικές διαδικασίες συντονίζονται και διεκδικούν το σχολείο που τους αξίζει. Καλεί τις λαϊκές οικογένειες να μην αφήσουν τα παιδιά τους μόνα τους να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της που δημιούργησαν την άθλια κατάσταση στο σχολείο. Απευθύνεται στον εργαζόμενο, άνεργο, αυτο-απασχολούμενο γονιό και τον εκπαιδευτικό σημειώνοντας ότι «οι ίδιοι που τρομάζουν σήμερα το παιδί σου, οι ίδιοι που σήμερα θέλουν τους μαθητές άφωνους στη γωνία, είναι οι ίδιοι που σε έστειλαν στην ανεργία, που σου κόβουν τα αυτονόητα για να ζεις καλά εσύ και η οικογένειά σου» και καλώντας σε «μαζική οργανωμένη ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική των μονοπωλίων».

Τους γονείς των μαθητών τού υπό κατάληψη 56ου Λυκείου στους Αμπελόκηπους είχε αποδέκτες η προσπάθεια να σταματήσουν οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος του σχολείου, κάποιοι γονείς δέχτηκαν τηλεφωνήματα από τη διεύθυνση την περασμένη εβδομάδα και νουθεσίες στο πνεύμα της νομοθεσίας περί... παραμέλησης ανηλίκου. «Θα αντισταθούμε στην προσπάθεια τρομοκράτησης των γονιών και μαθητών από τη διεύθυνση του σχολείου που επικαλείται την κατάπτυστη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις και με παρεμβάσεις εισαγγελέα μπορεί να σύρει μαθητές στα δικαστήρια», απαντά ο Σύλλογος Γονέων.

Προσπάθειες να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών αναφέρθηκαν και στο 17ο Λύκειο στο Παγκράτι, από μικρή μερίδα γονιών οι οποίοι επιχείρησαν να σπάσουν το λουκέτο στο υπό κατάληψη σχολείο, ενώ εκτόξευαν απειλές ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά με οποιονδήποτε τρόπο...

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κλιμακωτά αγωνιστικά βήματα

«Ολοι οι μαθητές στους δρόμους με το Συντονιστικό!», είναι το σύνθημα με το οποίο το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) απευθύνεται στα σχολεία για να διεκδικήσουν οι μαθητές την Παιδεία που τους αξίζει. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας κατέληξε στα παρακάτω αγωνιστικά βήματα:

  • Καταλήψεις 26-27/9. Τη Δευτέρα 26/9 κλεισίματα δρόμων και την Τρίτη 27/9 τοπικές κινητοποιήσεις σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Συνεδριάσεις τοπικών Συντονιστικών.
  • Πολύμορφες δραστηριότητες 3-4/10. Νέο Συλλαλητήριο την Τετάρτη 5/10 μαζί με τους αγωνιστές καθηγητές, τους φοιτητές, στο κέντρο της Αθήνας.
  • Εκλογές 5μελών 29/9 και 15μελών 6/10. «Είναι δική μας υπόθεση πότε θα εκλέξουμε τα όργανα που θα μπουν μπροστά στην πάλη μας και ΟΧΙ του υπουργείου», σημειώνει το ΣΑΣΑ.

Στην ανακοίνωσή του, το ΣΑΣΑ χαιρετίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα, επισημαίνει τα προβλήματα που παραμένουν στα σχολεία με την ανυπαρξία βιβλίων, τις ελλείψεις καθηγητών και τα υπερμεγέθη τμήματα, όπου οι μαθητές ...στοιβάζονται σαν σαρδέλες. Τις συνέπειες της ίδιας πολιτικής τις ζουν οι μαθητές και στα σπίτια τους κι όπως επισημαίνει το ΣΑΣΑ: «Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο ή κακοπληρωμένο εργαζόμενο (...) Οσες ώρες κι αν δουλεύουν οι γονείς μας δυσκολεύονται να μας εξασφαλίσουν τα στοιχειωδώς αναγκαία».

Απέναντι σε όλα αυτά, το ΣΑΣΑ καλεί τους μαθητές στον αγώνα για:

  • Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων για την κάλυψη όλων των αναγκών τους.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των οικογενειών μας για τη λειτουργία των σχολείων, για τη μόρφωσή μας.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων.
  • Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία.
  • Δωρεάν μετακινήσεις.
  • Κανένα κενό σε καθηγητές. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.
  • Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους.
  • Να μην εφαρμοστεί ο Νόμος - Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ