ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Γονάτισαν το λαό για να ελέγξουν τη χρεοκοπία

Η κυβέρνηση μοιράζει διαβεβαιώσεις προς κάθε κατεύθυνση ότι θα τσακίσει μέχρι τέλους τους εργαζόμενους, αλλά η τρόικα ζητάει νέες δεσμεύσεις

Την αναζήτηση των διαδικασιών για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, που μπορεί να συνοδευτεί με απομείωση των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστά γύρω από το 50%, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός νέου μακροχρόνιου, εξοντωτικού προγράμματος λιτότητας, που απειλεί τους εργαζόμενους με επιστροφή στη «λίθινη» εποχή του καπιταλισμού, φαίνεται να «δείχνουν» οι διεργασίες, δηλώσεις, συσκέψεις και συζητήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μίας συνόδου η οποία φέρει τα αποτυπώματα της οξύτατης διαπάλης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων του πλανήτη για τους τρόπους ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης - όπου κάθε πλευρά εμμένει στην υπεράσπιση των δικών της συμφερόντων - οι οποίοι είναι άμεσα συνυφασμένοι με τον επιμερισμό των ζημιών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τους μονοπωλιακούς ομίλους, σε ένα περιβάλλον εντεινόμενων ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών και των πρώτων υλών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος - ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου - δεν έχανε την ευκαιρία, μέσω δηλώσεων και ομιλιών του, να επαναβεβαιώνει την... αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ «να συνεχίσει να μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος». Το ΝΔΤ, πάντως, περιορίστηκε να περιμένει από την κυβέρνηση ειδική επιστολή με την οποία θα αναλαμβάνει δέσμευση για την υλοποίηση των μέτρων και μόνο μετά από τη λήψη της επιστολής αυτής θα γίνει γνωστή η ημερομηνία έλευσης της τρόικας στην Ελλάδα.

Σε μια τέτοια ομιλία, που έκανε την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη, ενώπιον της διεθνούς των κερδοσκόπων (της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών), περιέγραψε με αριθμούς, πώς, με τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου, έχουν βουτήξει το λαό στο αίμα, στα δάκρυα και τη δυστυχία. Και σα να μην έφτανε αυτό, ενημέρωσε ότι με τα πρόσθετα μέτρα που αποφάσισε την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση:

  • Επέρχεται νέα επιπλέον μείωση 20% στους μισθούς του δημόσιου τομέα.
  • Επιβάλλεται επιπλέον περικοπή στις συντάξεις 4%, η οποία θα συμπληρωθεί με τις μειώσεις που θα επέλθουν από το ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων.
  • Επισπεύδεται η εφαρμογή των νέων μέτρων φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, με την αναδρομική ισχύ τους από 1/1/2011.

Ανέφερε, επίσης, ότι μέσα στο 2011 θα ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου θα ισχύει ο κανόνας μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις. Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε πως στόχος είναι εντός του 2011 να εισπραχθούν 4 δισ. ευρώ.

Με Λαγκάρντ - Τρισέ

Την ίδια μέρα πραγματοποίησε κλειστή συνάντηση με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ. Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση επιχείρησε να παρουσιάσει την εικόνα μιας άτεγκτης κυβέρνησης, η οποία λαμβάνει μέτρα, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ενώ στην προσπάθειά της αυτή στηρίζεται και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ετσι ανέφερε ότι «τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που έχουμε λάβει έχουν δημιουργήσει μια πολύ θετική εντύπωση, γιατί όλοι έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση της μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων»! Δήλωσε, επίσης, ότι «συζητήθηκαν επί της ουσίας» τα μέτρα για το 2011 και το 2012, καθώς και ότι «ολοκληρώνονται οι συζητήσεις» για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και 2014...

Οι κολακείες όμως προς τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ μετατράπηκαν σε ευθεία απειλή κατά του λαού της χώρας, ο οποίος... «θα πρέπει να ξέρει ότι οι πολύ μεγάλες θυσίες του μπορεί να προστατέψουν τη χώρα και να προστατέψουν εισοδήματα, περιουσίες και προοπτικές, δηλαδή να μη χάσουμε περισσότερα...»!

Από την πλευρά της όμως η Κρ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά δηκτική προς την ελληνική πλευρά, καθώς πριν τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών δήλωσε ότι «αν οι Ελληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτούς». Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών ανέφερε με έμφαση τρεις φορές τη λέξη «εφαρμογή», θέλοντας έτσι να τονίσει τις ολιγωρίες και τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της εφαρμογής του προγράμματος...

Το πραγματικό πάντως πρόβλημα των «αντιθέσεων» μεταξύ κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών πηγάζει από την ένταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν μπορεί να τιθασευτεί με τα ως τώρα διαχειριστικά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις, ενώ η εξάπλωσή της απειλεί ευθέως όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου, το θέμα της επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας παραμένει ζητούμενο, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου σε ειδησεογραφικό πρακτορείο, προκειμένου να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, η Κρ. Λαγκάρντ ζήτησε από τον Ε. Βενιζέλο κατάλογο με συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...

Και στο βάθος χρεοκοπία...

Τα σενάρια πάντως της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας φούντωσαν, μετά τις δηλώσεις που έκανε χτες από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, αμφισβήτησε τη συμφωνία που επήλθε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιούλη, αυτή για την οποία η κυβέρνηση και τα επιτελεία της πανηγύριζαν πριν από δύο μήνες. Ο Γερμανός υπουργός εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου».

Σύμφωνα πάντως με ξένες εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία, στα παρασκήνια της συνόδου του ΔΝΤ συζητήθηκε ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, το οποίο και αναμένεται να επικυρωθεί στη συνάντηση του G20 στις 3 - 4 Νοέμβρη στις Κάννες της Γαλλίας. Σύμφωνα με αυτό, το ελληνικό κρατικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί κατά 50%, ενώ παράλληλα θα συντομευτεί ο χρόνος λειτουργίας του EFSF (προσωρινός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας) στα μέσα του 2012, ο οποίος θα ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους 2 τρισ. ευρώ από 440 δισ. ευρώ που διατηρεί σήμερα.

Στην περίπτωση αυτή θα είναι δυνατή μία ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, η οποία, στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία, δε θα πρέπει κατ' ανάγκη να συνοδευτεί και με έξοδο από την Ευρωζώνη. Αυτά στην κορυφή της πυραμίδας, γιατί στη βάση αναμένεται η επίγεια κόλαση. Γιατί η ελεγχόμενη χρεοκοπία του κεφαλαίου αναμένεται να συνοδευτεί με νέα δυσβάσταχτα μέτρα που θα κληθεί να υλοποιήσει το αστικό πολιτικό σύστημα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Μέτρα ασφαλώς πολύ πιο επώδυνα από αυτά που ανακοινώθηκαν την 21η Ιούλη...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση - τρόικα εξοντώνουν το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις εξελίξεις στην οικονομία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιο που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο, τονίζει:

«Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ έχουν δρομολογήσει τη χρεοκοπία και εξοντώνουν το λαό για να μειωθούν οι ζημιές του μεγάλου κεφαλαίου και να προστατεύσουν την Ευρωζώνη. Ξεσηκωμός, παλλαϊκή οργανωμένη άρνηση πληρωμής όλων των χαρατσιών στους εργασιακούς χώρους και στις λαϊκές γειτονιές. Να διαμορφωθεί η λαϊκή συμμαχία που να βάλει εμπόδια και να σώσει το λαό από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Με αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία».

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Τους συμφέρουν οι αποφάσεις του Ιούλη

Τα συμφέροντα του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου εξυπηρετούνται κύρια από τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ στις 21 του Ιούλη, όπως προκύπτει από τη χτεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου στο Βερολίνο και θα έχει επαφές με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, γνωρίζοντας την άμεση εμπλοκή που έχουν δεκάδες μεγαλοβιομήχανοι με τη διάθεση ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές αποφάσεις της 21ης Ιουλίου 2011 συνιστούν τη μόνη οικονομικά βιώσιμη, κοινωνικά ανεκτή και εθνικά αξιοπρεπή λύση για την Ελλάδα». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων πρέπει να αποβλέπουν όλες οι προσπάθειές μας, όλες οι θυσίες μας. Κι αυτό αποτελεί σήμερα την ιστορική ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των ταγών του τόπου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ