ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αερομεταφορές και «Ολυμπιακή» στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών

Ανακοίνωση της Αχτίδας Μεταφορών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Τη ζωτικής σημασίας ανάγκη για ανάπτυξη δράσης που θα αμφισβητεί την απελευθέρωση των αεροπορικών υπηρεσιών, θα επιδιώκει τη ματαίωση της απαξίωσης, της ιδιωτικοποίησης ή και του κλεισίματος της «Ολυμπιακής» και που θα αναδεικνύει το αίτημα για δημιουργία ενός ενιαίου φορέα αερομεταφορικών υπηρεσιών για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων των εργαζομένων σ' αυτόν, προτάσσει σε ανακοίνωσή της η Αχτίδα Μεταφορών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση της Αχτίδας Μεταφορών, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Οι εργαζόμενοι της χώρας, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας έχουν ανάγκη από αεροπορικές υπηρεσίες που θα είναι ασφαλείς. Που θα είναι φθηνές. Που θα πηγαίνουν σε όλους τους προορισμούς, όπως επαρχιακές πόλεις, τα νησιά μας όλα κλπ.

Από αεροπορικές υπηρεσίες που θα είναι συνδετικός κρίκος (οικονομικός - πολιτικός - πολιτιστικός κλπ.) με τους γειτονικούς και γενικότερα με όλους τους λαούς.

Από αεροπορικές υπηρεσίες που οι εργαζόμενοι σε αυτές θα απολαμβάνουν σταθερή μόνιμη εργασία. Ικανοποιητικούς μισθούς και υγιεινές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

«Αυτές οι ανάγκες - υπογραμμίζεται - δεν μπορούν να υπηρετηθούν με την απελευθέρωση των αερομεταφορών, που προστάζουν οι μεγάλες πολυεθνικές των αερομεταφορών και προωθούν χρόνια τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση και εναλλάξ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Δράση τώρα!

Παρακάτω σημειώνεται: «Είναι ζωτικής σημασίας η ανάγκη να αναπτυχθεί δράση τόσο από τους εργαζόμενους στην ΟΑ όσο και συνολικότερα από όλους τους εργαζόμενους. Δράση που θα αμφισβητεί την απελευθέρωση των αεροπορικών υπηρεσιών, θα παρεμβάλλει εμπόδια, θα επιδιώκει τη ματαίωση της απαξίωσης της ιδιωτικοποίησης ή και του κλεισίματος της ΟΑ.

Δράση που θα αναδείχνει και θα παλεύει για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα αερομεταφορικών υπηρεσιών, που θα λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και τα συμφέροντα και δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτόν.

Δράση που θα στοχεύει στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, σε βάρος των δυνάμεων του κεφαλαίου, των πολιτικών του εκπροσώπων και υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΚΚΕ, που είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα Λαϊκής Οικονομίας και Εξουσίας.

Αυτή είναι η μόνη λύση προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Καλούμε τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΟΑ:

  • Να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση στα χέρια τους, καμία εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.
  • Να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΟΑ. Να καταργηθούν οι νόμοι που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και οι λεγόμενοι νόμοι εξυγίανσης του ομίλου της ΟΑ. Να επανέλθουν στον όμιλο οι δραστηριότητες που έχουν εκχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Δημόσια και ενιαία "Ολυμπιακή", ενταγμένη σε ένα δημόσιο φορέα αερομεταφορών, που στόχο της θα έχει: Την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων για ασφαλείς, φθηνές, σύγχρονες αερομεταφορές και θα εξασφαλίζει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Θα βρίσκεται σε διαρκή εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Θα έχει την αποκλειστικότητα στις εσωτερικές πτήσεις της χώρας.
  • Απορρόφηση από τον ενιαίο κρατικό φορέα των εργαζομένων και των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο αεροπορικό έργο, την επίγεια εξυπηρέτηση, την τροφοδοσία αεροσκαφών κλπ.
  • Μείωση στις τιμές των εισιτηρίων και φθηνό εισιτήριο για το λαό, ειδικά για τις ευαίσθητες κατηγορίες, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι φοιτητές, οι φαντάροι, οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών κλπ.
  • Πλήρη και σταθερή δουλιά για όλους. Αμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οχι στις ψευτοδικαιολογίες των λεγόμενων πάγιων και διαρκών αναγκών, που οδηγούν στη διαρκή ομηρία. Κατάργηση κάθε είδους μερικής απασχόλησης. Οχι στις μετατάξεις και τις απολύσεις με τη μορφή της "εθελούσιας εξόδου". Οχι στις απολύσεις, μέτρα για την προστασία των ανέργων.
  • Κατώτερο εισαγωγικό κλιμάκιο 1.400 ευρώ. Καμία σύνταξη κάτω από τα 1.120 ευρώ. Αφορολόγητο 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Μείωση των ωρών εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και για τα βαρέα και ανθυγιεινά 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο».
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Αναζητείται διέξοδος

Παγιδευμένη η κυβέρνηση από την πολιτική της ονοματολογίας

Διέξοδο από τον κλοιό των αμερικανικών πιέσεων που εκδηλώνονται με μοχλό την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων αναζητά η ελληνική κυβέρνηση. Η σαφής τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΓΔΜ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει ονομασία, αλλά και το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον να προχωρήσει την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ περιγράφουν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αθήνα.

Τα δεδομένα που εξέτασαν χτες στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, και η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, περιγράφουν τη δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση:

  • Η πλειοψηφία των χωρών - μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»
  • Μέχρι το Φλεβάρη η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πάρει τις αποφάσεις της σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
  • Η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης καθώς και η παρουσία του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή περιορίζουν τις δυνατότητες ελιγμών
Το σενάριο

Αντιμέτωπη με αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια διεξόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει συζητηθεί μια διαδικασία η οποία εκτιμάται πως μπορεί να εκτονώσει τις πιέσεις που θα προκύψουν από τη δεδομένη, όπως χαρακτηρίζεται, δυσμενή κατάληξη αυτής της υπόθεσης. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σενάριο που έχει εξεταστεί, η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει «άκαμπτη» στάση στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και θα δηλώσει ότι δε θα συμφωνήσει να ενταχθεί η χώρα στη συμμαχία αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Με τη στάση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως το (υπερ)πατριωτικό «κοινό» στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα, όμως, θα βοηθήσει ώστε η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ να οδηγηθεί προς συζήτηση στη ΓΣ του ΟΗΕ. Εκεί, όπως είναι γνωστό, απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 προκειμένου να υιοθετηθεί το αίτημα της ΠΓΔΜ να γίνει αποδεκτό από τον Οργανισμό το συνταγματικό όνομα της χώρας. Ηδη, 123 χώρες - μέλη της ΓΣ του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας στις διμερείς τους σχέσεις. Για να πετύχουν τη μετονομασία στον ΟΗΕ οι ηγέτες της ΠΓΔΜ, αν θεωρούν δεδομένη τη θετική ψήφο των 123, χρειάζεται να βρουν ακόμη 5 χώρες.

Περιοδείες στην «Ολυμπιακή»

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από περιοδείες στελεχών του Κόμματος στους εργαζόμενους της ΟΑ και συναντήσεις με πρωτοβάθμια σωματεία. Συγκεκριμένα:

-- Τη Δευτέρα 1/10 στα γραφεία της «Ολυμπιακής» στη Συγγρού.

-- Την Τρίτη 2/10 στην «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα».

-- Την Πέμπτη 4/10 στην τεχνική βάση της «Ολυμπιακής» και

-- Την Παρασκευή στις 5/10 στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Εκδηλώσεις - συζητήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών

- Τα αποτελέσματα των εκλογών και η από δω και πέρα δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η Αχτίδα Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του εκλογικού κέντρου του ΚΚΕ, Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους.

- Οι ΚΟ στις Γραφικές Τέχνες του ΚΚΕ καλούν στη σύσκεψη που πραγματοποιούν με θέμα: «Εκτίμηση για τα εκλογικά αποτελέσματα και τα καθήκοντα των κομμουνιστών», την Κυριακή 30/9, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11 - 15).

- Η ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση γύρω από τα εκλογικά αποτελέσματα, τη Δευτέρα 1/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Πλειάδες» (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης). Θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός. μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ ΔΕΗ του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών και την προοπτική που ανοίγεται για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, την Τετάρτη 3/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΟΑ του Κόμματος, Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου.

Στο εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα

To ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή στις 11 πμ κλιμάκιο της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ και θα συζητήσει με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους. Η περιοδεία γίνεται με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις που προκάλεσε στην τευτλοκαλλιέργεια και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ