ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Τα αντεργατικά προεόρτια του «Καποδίστρια 2»

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει εφτάμηνη «δοκιμαστική» υπηρεσία και όρους δουλιάς στα πρότυπα των ιδιωτικών επιχειρήσεων

Στόχος του προωθούμενου ΠΔ είναι το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στους δήμους και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους
Στόχος του προωθούμενου ΠΔ είναι το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στους δήμους και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους
Εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης είναι το «μοντέλο» προσλήψεων που επιβάλλει η κυβέρνηση στους δήμους, δημιουργώντας το πλαίσιο λειτουργίας που θα αποδώσει το μέγιστο της εργασιακής εκμετάλλευσης μετά και την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2». Σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η εφτάμηνη δοκιμασία για όσους προσληφθούν στις ανώνυμες εταιρείες των δήμων και κατόπιν η αξιολόγησή τους από τον εκάστοτε προϊστάμενο, η οποία και θα κρίνει αν είναι ικανοί ή όχι για την υπηρεσία. Κατά τα πρότυπα των προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που ήδη εφαρμόζονται στον ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι που τελικώς θα μένουν στην υπηρεσία θα συνάπτουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να διαβούν το δρόμο προς την έξοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, οι υποψήφιοι θα υπόκεινται σε προφορική συνέντευξη, την οποία θα μπορεί να διεκπεραιώνει ακόμα και η ίδια η εταιρεία ή μέλη που αυτή ορίζει, από λειτουργούς του δημόσιου τομέα έως ιδιώτες ειδικούς επιστήμονες. Στην ίδια συνέντευξη θα λαμβάνεται υπόψη και η συνολική προσωπικότητα του υποψηφίου, κατά τα πρότυπα του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που, ανάμεσα σε άλλα, ελέγχει την εντός αλλά και εκτός υπηρεσίας συμπεριφορά του υπαλλήλου. Η δε διαδικασία προσλήψεων διεκπεραιώνεται από επιτροπή αξιολόγησης της εταιρείας, η οποία καταρτίζει τους οριστικούς πίνακες των προσληφθέντων και τους αποστέλλει προς το ΑΣΕΠ για έγκριση.

Δηλαδή, η διαδικασία ανατίθεται σε εξωδημοτικούς παράγοντες, κάτι βέβαια που δεν προκαλεί εντύπωση, αφού η ίδια η φιλοσοφία της λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων είναι έξω από τον ουσιαστικό θεσμικό έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι διαδικασίες πρόσληψης που προβλέπονται σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών αλλά και την εκκαθάριση συνολικά των δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων, που σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων θα επιφέρει απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού. Ηδη, οι δήμοι προχωρούν στην εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεών τους, κάτι που συνεπάγεται και κλείσιμο αλλά και συγχώνευση.

Σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί πριν τις εκλογές στη Βουλή (δεν ψηφίστηκε ακόμα) προέβλεπε την παράταση της διαδικασίας εκκαθάρισης μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου και τη δυνατότητα μετάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού. Το σχέδιο ΠΔ δίνει τη δυνατότητα άμεσης σύστασης από τους δήμους ανωνύμων εταιρειών με τους παραπάνω επαχθείς όρους πρόσληψης. Οροι που εξυπηρετούν τη γενικότερη φιλοσοφία λειτουργίας των ανωνύμων εταιρειών, δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε συνεργασία και σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Για το θέμα η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) θα έχει τις επόμενες μέρες επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συμβάσεις ομηρίας για άλλους 750 στην καθαριότητα

Στην παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την πρόσληψη 750 εργαζόμενων με μερική απασχόληση στη Διεύθυνση Καθαριότητας, προχωρά μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το προσωπικό, που θα προσληφθεί, θα απασχοληθεί στο δήμο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τη Διοίκηση του Δήμου να μετατρέψει τον όρο του διαγωνισμού από μερική απασχόληση ορισμένου χρόνου σε πλήρη - μόνιμη απασχόληση και να προχωρήσει στη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο δήμο, άσχετα με τη σημερινή μορφή απασχόλησής τους.

«Η διοίκηση του δήμου ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι αυτές οι προσλήψεις ικανοποιούν "παροδικές ανάγκες"», σημειώνει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Κρύβει το γεγονός ότι σήμερα στην Υπηρεσία Καθαριότητας οι 800 από τους 1.200 εργαζόμενους είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών, αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Πρόσφατα, μάλιστα, προχώρησε στην πρόσληψη και άλλων 250 εργαζόμενων με 4ωρη απασχόληση για 18 μήνες.

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την πολιτική της συμβάλλει ενεργά στη ραγδαία εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κατάργηση στην πράξη της πλήρους και σταθερής εργασίας. Μια πολιτική που έχει αποφασιστεί στην ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται από τους εκπροσώπους αυτών των κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πρωτοστατήσουν σε δυναμικούς αγώνες, διεκδικώντας:

  • Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, ΟΧΙ απολύσεις.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Προσπάθεια εκφοβισμού συνδικαλιστών

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου σέρνονται εργαζόμενοι σε δήμους της Κεφαλονιάς που τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή εργασία. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η δίκη 45 εργαζομένων (μόνιμων και εκτάκτων) στο Δήμο Αργοστολίου, οι οποίοι ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη κινητοποιήσεις και σήμερα κατηγορούνται ότι ...διατάραξαν την κοινή ειρήνη. Επίσης, σε ανάκριση καλούνται 6 εργαζόμενοι του Δήμου Ερίσσου που οργάνωσαν αντίστοιχες κινητοποιήσεις.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΚΚΙ) καταδικάζει «τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των δημάρχων του δικομματισμού, που μέσα από τη συνέχεια των διώξεων επιχειρούν εκτός των άλλων να τρομοκρατήσουν και όλους όσοι αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να ποινικοποιήσουν τους αγώνες τους». Υπογραμμίζει ακόμη: «Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και αυτή του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της ΕΕ, έχει στόχο την εκμετάλλευση φτηνότερης εργατικής δύναμης. Για το λόγο αυτό επιχειρεί να ενισχύσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου καταργώντας παντού τη μόνιμη και σταθερή δουλιά».

Το ΕΚΚΙ καταλήγει καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν σε ταξική κατεύθυνση μέσα από τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πανελλαδική σύσκεψη στο Βόλο

Πανελλαδική σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα τους, τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά, οργανώνουν τα Σωματεία Καθαριστριών Δημοτικών Σχολείων Πειραιά, νομού Μαγνησίας και νομού Αργολίδας, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στα Διοικητικά Συμβούλια όλων των σωματείων. Η σύσκεψη που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Βόλου την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί, αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων, όπως αυτή που είχαν κάνει στα μέσα Σεπτέμβρη οι καθαρίστριες των σχολείων του Πειραιά στα γραφεία της Β'βάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία σωματεία επισημαίνουν ότι η επίθεση στη μόνιμη και σταθερή εργασία εντείνεται. Οι απολύσεις συμβασιούχων «πέφτουν βροχή», η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση των «μόνιμων καθαριστριών» δυναμώνει, καταστρατηγείται ακόμα και το ωράριο εργασίας. Σε άλλο σημείο επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, και του ΠΑΣΟΚ πριν, είναι αυτές που προωθούν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, που χτυπάνε τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καταλήγοντας καλούν στη σύσκεψη για «να δώσουμε αγωνιστική, ταξική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ. Να πάρουμε στα δικά μας χέρια την υπόθεση του αγώνα, καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ)». Να απαιτήσουν: να σταματήσουν τώρα όλες οι απολύσεις, να γυρίσουν πίσω στη δουλιά όσοι απολύθηκαν, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών. Πλήρη και σταθερή δουλιά για όλους, ΒΑΕ, 1.400 ευρώ βασικό μισθό κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ