ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ενοχοι οι εφοπλιστές και τα κόμματά τους

Ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες της «Ζώνης» τίμησαν αγωνιστικά τα θύματα του «Σαμίνα» και έδωσαν μια ακόμα συντονισμένη απάντηση στην εφοπλιστόδουλη πολιτική

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Ενα ακόμη βήμα στη σφυρηλάτηση της ενότητας της εργατικής τάξης και στη συντονισμένη πάλη για την αναχαίτιση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής αποτέλεσε η χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση των ναυτεργατών και των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στον Πειραιά. Στις 10.30 το πρωί στη συμβολή της 2ας Μεραρχίας με την Ακτή Μιαούλη, οι δύο κλάδοι, μαζί με τις χαροκαμένες οικογένειες του ναυαγίου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» - που τίμησαν αγωνιστικά τη μνήμη των ανθρώπων τους, καθώς συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το έγκλημα - πρόταξαν τα αιτήματα των σύγχρονων και πραγματικών τους αναγκών, απέναντι στο «μαύρο» μέτωπο των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Διατράνωσαν την απόφασή τους ότι η απάντηση θα είναι «ταξική από εδώ και μπρος» και ξεκαθάρισαν με πορεία στην Ακτή Μιαούλη ότι «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Η κινητοποίηση «χάλασε» την «ωραία» ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα πολυτελή γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία μέχρι το σημείο, όπου εξελισσόταν η συνάντηση των διοικήσεων της ΕΕΕ και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee), των μεγαλοαφεντικών. Το λόμπι των εφοπλιστών επέλεξε τη χτεσινή μέρα, μέρα θρήνου για τις οικογένειες των πνιγμένων του ναυαγίου και όχι μόνο, για την κοινή τους συνεδρίαση και μάλιστα με δεξίωση.

Ομως, η πρόκληση δε σταμάτησε εκεί. Την ώρα που οι ναυτεργάτες και οι εργάτες της Ζώνης διαδήλωναν έξω από τα γραφεία της ΕΕΕ, μέσα στογγυλοκαθισμένοι στο «λουκούλλειο» εφοπλιστικό γεύμα, ήταν ο γραμματέας της ΠΝΟ Ι. Χαλάς και οι υπόλοιποι υποταγμένοι πρόεδροι των ναυτεργατικών Ενώσεων, κάνοντας «χειροπιαστό» το με ποιους είναι.

Στη συγκέντρωση, ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Σάββας Τσιμπόγλου και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στο έγκλημα του ΣΑΜΙΝΑ, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς, ενώ όπως τονίστηκε από τον Σ. Τσιμπόγλου: «Διέξοδο σε αυτή τη ζοφερή εικόνα για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους είναι η ενότητα και ο αγώνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Απαιτείται η ενίσχυση του ΠΑΜΕ για την αναχαίτιση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο Μανώλης Μυλωνάς από την επιτροπή ανέργων ναυτεργατών.

«Δικό μας έργο η ναυτιλία»

Στην πορεία που ακολούθησε, η οποία κατέληξε στα γραφεία της ΕΕΕ, κυριάρχησαν, τα συνθήματα: «Οι εφοπλιστές στην ανεργία, στα χέρια του λαού η ακτοπλοΐα», «Δικό μας έργο η ναυτιλία, θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», «Εφοπλιστές και υπουργείο το ίδιο σωματείο». Αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των σωματείων, στην οποία συμμετείχαν η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΕΕ Νίκο Ευθυμίου και τον πρόεδρο του Committee Επαμεινώνδα Εμπειρίκο, επιδίδοντας το ψήφισμα και μεταφέροντας την απόφαση των εργαζομένων να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Να σημειωθεί ότι σε κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δύο εφοπλιστικές Ενώσεις μετά τη συνάντηση καταγράφουν την αξίωσή τους για νέα μέτρα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» δηλαδή της αύξησης της κερδοφορίας τους, προδιαγράφοντας την ένταση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων...

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Ελένη Παπαδοπούλου.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πανεργατική συγκέντρωση στις 6 Οκτώβρη

Αγωνιστικός σταθμός στην πορεία για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Με νέα πανεργατική συγκέντρωση στις 6 Οκτώβρη, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, στις 7μ.μ., οι εργαζόμενοι του Πειραιά κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που, στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει η ΝΔ. Η κινητοποίηση αποτελεί ένα ακόμα αγωνιστικό βήμα στην πορεία για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη.

Χτες, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ εξέδωσε την κεντρική ανακοίνωση για τη συγκέντρωση, ενώ στα πλαίσια της προετοιμασίας της κινητοποίησης έγινε το απόγευμα σύσκεψη προέδρων σωματείων και συνδικαλιστών, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Αποφασίστηκε να μη μείνει εργασιακός χώρος και εργατογειτονιά της περιφέρειας του Πειραιά που να μη γίνει εξόρμηση και περιοδεία. Να γίνουν συσκέψεις, συνεδριάσεις και συνελεύσεις παντού. Να σημάνει το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού από άκρη σε άκρη του Πειραιά.

Στην ανακοίνωση, η Γραμματεία καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση και να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας, των απολύσεων και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που φορτώνει με βάσανα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι κεφαλαιοκράτες, τα μονοπώλια.

«Η κατάσταση που ζούμε, η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, επισημαίνεται, δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της πολιτικής που έχει κριτήριο τα κέρδη και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Είναι το αποτέλεσμα του ευρωμονόδρομου που δουλεύει για την ενίσχυση των μονοπωλίων».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, να αποδυναμώσουν τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό και να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις σε κάθε κλάδο, για «να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας, να αντισταθούμε, να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να τιμωρηθεί η εγκληματική πολιτική τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων από το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»

Το πολύνεκρο ναυάγιο δε στάθηκε, έστω εκ των υστέρων, η αφορμή για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αντίθετα, η κατάσταση χειροτέρεψε. Αυτό υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ» και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνουν οι συγγενείς των θυμάτων για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Στην ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ σημειώνει:

«Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα του πολύνεκρου ναυαγίου του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ", ενός αποτρόπαιου μαζικού εγκλήματος που προκάλεσε η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και έστειλε στο θάνατο 81 ανθρώπους.

Αποτελεί πελώρια πρόκληση ότι σε αυτά τα 5 χρόνια όχι μόνο δεν "έφτασε στο κόκαλο το μαχαίρι", όπως υποσχόταν η τότε κυβέρνηση, αλλά οι ηθικοί αυτουργοί, οι πραγματικοί ένοχοι, έμειναν στο απυρόβλητο.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του και την υποστήριξή του στον σκληρό και επίμονο αγώνα που δίνουν οι συγγενείς των θυμάτων για να αναδειχτούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Εχουν αποδειχτεί οι εγκληματικές ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας, των κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των κρατικών υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών αξιοπλοΐας, γι' αυτό το ναυάγιο.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι το πολύνεκρο ναυάγιο δε στάθηκε, έστω εκ των υστέρων, η αφορμή για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αντιθέτως, η κατάσταση χειροτέρεψε. Με την εφαρμογή του Κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, που στήριξαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που απελευθερώνει παραπέρα τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δημιουργήθηκαν πρόσθετοι κίνδυνοι για την ασφάλεια των πλοίων, φορτώνοντας νέα βάρη στους ναυτεργάτες, στους κατοίκους των νησιών, στα λαϊκά στρώματα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προώθηση από την κυβέρνηση της κατάργησης του ορίου απόσυρσης των πλοίων στα 30 χρόνια!

Το ΚΚΕ καλεί τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους σε ενιαίο μέτωπο. Να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει:

Σύγχρονες, ασφαλείς, τακτικές και φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μπορούν να υπάρξουν μόνο με τη δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, όπου τα πλοία θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία με λαϊκή εξουσία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ