ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ξανά στην κορυφή

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου η Ελλάδα με άνετη νίκη στον τελικό επί της Γερμανίας

Μετά από 18 χρόνια η Εθνική ανδρών ξανανέβηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ κατακτώντας το τρόπαιο του φετινού 34ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξήχθη στο Βελιγράδι αφού επικράτησε της Γερμανίας στον τελικό με 78-62. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η επιστροφή στα πρωτεία έγινε με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο, καθώς οι Ελληνες διεθνείς δε συνάντησαν ιδιαίτερη αντίσταση από τους αντίπαλους τους.

Από την αρχή του παιχνιδιού επέβαλαν το ρυθμό τους ενώ εξουδετέρωσαν με επιτυχία την αιχμή του δόρατος για τη γερμανική ομάδα που άκουγε στο όνομα Νοβίτσκι. Η Ελλάδα ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ σε όλο το Α` μέρος (10-4 στο 7`, 19-12 στο 10` 37-26 στο 19`) κυρίως χάρις στην πολύ καλή απόδοση των Διαμαντίδη και Παπαλουκά στην επίθεση. Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου το δίδυμο Φέμερλιγκ - Νοβίτσκι αλλά και η άμυνα ζώνης που εφάρμοσε ο Μπαουερμάν έδωσαν μια... ανάσα στη Γερμανία μειώνοντας σε 30-32 στην ανάπαυλα.

Παρ' όλα αυτά, ο επιθετικός μονόλογος της εθνικής συνεχίστηκε και στο Β` μέρος όπου μπροστάρης για άλλη μια φορά ο Θοδωρής Παπαλουκά (οκτώ συνεχόμενους πόντους) έφερε την Ελλάδα μπροστά με 14 πόντους διαφορά (50-36). Σε συνεργασία με τον επίσης πολύ καλό επιθετικά Ζήση αλλά και την πολύτιμη βοήθεια του Μιχάλη Κακιούζη, η ελληνική ομάδα στην περιφέρεια φάνταζε ασταμάτητη από τη γερμανική άμυνα. Τρία λεπτά πριν από το τέλος και ενώ η διαφορά ήταν στο 69-52 ο Γερμανός τεχνικός έδειξε να συμβιβάζεται με την ιδέα της ήττας αποσύροντας το... βαρύ πυροβολικό της ομάδας Ντιρκ Νοβίτσκι. Αυτό ήταν... Τα πάντα είχαν τελειώσει.

Η ώρα των πανηγυρισμών για την Εθνική

Eurokinissi

Η ώρα των πανηγυρισμών για την Εθνική
ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22 (4τρ, 6ασ.), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2

Οι δηλώσεις:

Ενα ρεκόρ κατέχει από την Κυριακή το βράδυ ο ομοσπονδιακός τεχνικός Παναγιώτης Γιαννάκης, καθώς είναι ο μοναδικός που έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Ο Ελληνας τεχνικός εμφανώς ικανοποιημένος μετά την επιτυχία δήλωσε: «Είναι απίστευτο, μοιάζει σαν όνειρο. Από την πρώτη μέρα είχα πει πως το μόνο που χρειάζεται αυτή η ομάδα είναι υποστήριξη. Δείξαμε με την επιτυχία μας ότι μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά με λίγη οργάνωση και σεβασμό ο ένας στον άλλο». Από πλευράς παικτών ο Θοδωρής Παπαλουκάς τόνισε την πεποίθησή του ότι η ομάδα μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα, ενώ ο Μιχάλης Κακιούζης αναφέρθηκε στο πίστη που είχαν όλοι στην ομάδα ότι το τρόπαιο μπορεί να κατακτηθεί.

Γκραν γκινιόλ με Γαλλία

Μια αναπάντεχη ανατροπή στο σκορ αφού βρέθηκε να χάνει με 62-55 42`` πριν το τέλος και ένα τρίποντο του Διαμαντίδη στα 3`` που διαμόρφωσε το τελικό 67-66 ήταν αυτά που έδωσαν την πρόκριση για τον τελικό στην Ελλάδα απέναντι στη Γαλλία. Το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό, ιδιαίτερα στα 2 τελευταία λεπτά, με τους Ελληνες διεθνείς να κάνουν τη μεγάλη επιστροφή απέναντι στους Γάλλους που είχαν την τύχη στα χέρια τους αλλά φάνηκαν να μην έχουν την απαιτούμενη ψυχραιμία.

  • Στο μικρό τελικό της διοργάνωσης η Γαλλία επικράτησε της Ισπανίας με 98-68 και κατέκτησε το δεύτερο χάλκινο μετάλλιό της μετά από 46 χρόνια. Η τελική κατάταξη του 34ου Ευρωμπάσκετ είναι: 1. Ελλάδα. 2 Γερμανία. 3. Γαλλία, 4. Ισπανία 5. Λιθουανία, 6. Σλοβενία, 7, Κροατία, 8. Ρωσία, 9. Σερβία, 10. Ιταλία, 11. Ισραήλ, 12. Τουρκία, 13. Βουλγαρία, 14. Λετονία, 15. Βοσνία, 16. Ουκρανία. Σημειώνεται ότι οι πρώτες έξι ομάδες εξασφάλισαν την απευθείας πρόκριση στο Μουντομπάσκετ που θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ιαπωνία.
ΚΚΕ
Να μην κρύψει τα προβλήματα η επιτυχία

Συγχαρητήρια ανακοίνωση προς τους παίκτες και το προπονητικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η επιτυχία δεν πρέπει να κρύψει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο μπάσκετ και γενικότερα στο χώρο του αθλητισμού σε βάρος του αθλητισμού ως κοινωνικού αγαθού και λαϊκού δικαιώματος και υπέρ της εμπορευματοποίησης, της πολύμορφης επιχειρηματικής και κρατικής εκμετάλλευσης».

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης ανδρών από την Εθνική Ελλάδας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αξίζουν συγχαρητήρια στους παίκτες και στο προπονητικό επιτελείο της ελληνικής ομάδας μπάσκετ για την αναμφισβήτητη επιτυχία της, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η επιτυχία όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κρύψει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο μπάσκετ και γενικότερα στο χώρο του αθλητισμού σε βάρος του αθλητισμού ως κοινωνικού αγαθού και λαϊκού δικαιώματος και υπέρ της εμπορευματοποίησης, της πολύμορφης επιχειρηματικής και κρατικής εκμετάλλευσης».

«Οι αθλητές, οι φίλαθλοι, η νεολαία και οι εργαζόμενοι οφείλουν και μπορούν να βγάλουν σήμερα χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς αξιοποιήθηκε η αντίστοιχη επιτυχία πριν από 18 χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και για το ποιος κέρδισε από την ολοκληρωτική παράδοση του μπάσκετ στους επιχειρηματίες. Το ΚΚΕ τούς καλεί να αναπτύξουν μαζική αγωνιστική δράση μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους για τα δικαιώματά τους στον αθλητισμό και στη ζωή», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Φιέστες σε ρόλο... λωτού

Ηταν μια ακόμα ευκαιρία για γιορτή! Μετά το περσινό καλοκαίρι της Ελλάδας όπως το ονόμασαν κάποιοι (για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων), να λοιπόν που προέκυψε και ο Σεπτέμβρης της Ελλάδας. Ξανά ο κόσμος στις πλατείες μέχρι το ξημέρωμα, ξανά τα λόγια για εθνική ομοψυχία που επιτεύχθηκε μέσω μια αθλητικής επιτυχίες. Ξανά το... έθνος που μεγαλουργεί.

Η Ελλάδα «γιορτάζει». Και παράλληλα ξεχνιέται. Για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ με το σιγοντάρισμα του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι και για αυτά που πρόκειται να έρθουν. Ξεχνιέται για τα χαράτσια στις τράπεζες. Για την ανεργία σε μια ολόκληρη περιοχή όπως η Νάουσα που πληρώνει... τα οικονομικά φαγοπότια στο χρηματιστήριο των κεφαλαιοκρατών. Ξεχνιέται για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα και τις καινούργιες στρατιές ανέργων. Για το ξεπούλημα της... δήθεν αθλητικής κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για κάποιους οι... κούπες κάνουν τη δουλιά τους όταν σηκώνονται ψηλά. Τους βολεύουν οι χοροί και τα τραγούδια. Προκειμένου έτσι να κρύψουν το χάος που επικρατεί από πίσω. Αλήθεια τι άλλαξε στο ποδόσφαιρο μετά την κατάκτηση του ΕURΟ; Μήπως σταμάτησε ο χουλιγκανισμός; Μήπως σταμάτησε η εμπορευματοποίηση του αθλήματος; Μήπως δόθηκε σημασία στα ερασιτεχνικά σωματεία που εξυπερετούν το μαζικό λαϊκό αθλητισμό; Αλήθεια τι έγινε με την εκμετάλλευση της περίφημης ολυμπιακής περιουσίας που θα έμενε στον λαό μετά τους αγώνες; Ας ρωτήσουμε καλύτερα τους ιδιώτες...

Αλήθεια, τι άλλαξε στο ίδιο το μπάσκετ μετά την κατάκτηση του ανάλογου τροπαίου το 1987; Απλά τα πρωτεία που έχασαν οι κυρίαρχες μέχρι τότε ομάδες της Θεσσαλονίκης (Αρης, ΠΑΟΚ) και πέρασαν στην Αθήνα αφού έτσι επέβαλλαν τα συμφέροντα. Και πώς εξελίχθηκε το άθλημα από τότε μέχρι σήμερα; Τα λόγια για «κάθε χωριό και μια μπασκέτα», για τις περίφημες «χιλιάδες μπάλες μπάσκετ στα σχολεία», έμειναν ανεξίτηλα να θυμίζουν κάποια... μεγαλόπνοα σχέδια του τότε. Και οι άδειες εξέδρες του σήμερα να φανερώνουν την πραγματικότητα. Οπως και τα οικονομικά προβλήματα των περισσοτέρων ομάδων που άφησε το πέρασμα των επιχειρηματιών και καλείται τώρα να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Οι φιέστες τελειώνουν γρήγορα. Σαν το φως των φλας που σβήνει. Αυτό που μένει από πίσω είναι ο αθλητισμός σαν εμπόρευμα για κάποιους. Για να γίνει κοινωνικό αγαθό για όλους, χρειάζεται η ρήξη με το ίδιο το σύστημα.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ