ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
Να μη λείψει κανείς

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στα Προπύλαια, το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Μέρα αντίστασης και αγώνα. Κάθε εργάτης, διανοούμενος, συνταξιούχος, εργαζόμενος θα δώσει σήμερα το δικό του «παρών». Στο μεγάλο παλλαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στα Προπύλαια στις 7 το απόγευμα και στην πορεία προς τη Βουλή. Τέρμα οι ψευδαισθήσεις και οι εφησυχασμοί. Η έντονη ανησυχία του λαού για τη γενίκευση του πολέμου θα πάρει σήμερα σάρκα και οστά σε κάθε γωνιά της Αθήνας. «Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα και τώρα είναι ώρα ευθύνης για ολόκληρο το λαϊκό κίνημα και τις λαϊκές μάζες να ορθώσουμε το αντιπολεμικό μας ανάστημα», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Ομοσπονδιών, Επιτροπών και Σωματείων, που διοργανώνει το σημερινό συλλαλητήριο για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και τη «μη εμπλοκή της χώρας στα φιλοπολεμικά σχέδια».

Ο μακρύς κατάλογος όσων θα πάρουν μέρος στη σημερινή διαδήλωση γίνεται όλο και πιο μεγάλος. Κάθε ώρα που περνά, ακόμα και λίγες στιγμές πριν το συλλαλητήριο αρχίσει, είναι βέβαιο ότι θα μεγαλώνει. Αυτό εγγυούνται και αυτό φωνάζουν οι μαζικές οργανώσεις εργατικών συνδικάτων και ομοσπονδιών, φιλειρηνικών οργανώσεων, συλλόγων διανοουμένων και καλλιτεχνών, επιστημονικών συλλόγων, δημοτικών κινήσεων, νεολαιίστικων οργανώσεων και συνταξιουχικών ομοσπονδιών, αντιστασιακών, οικολογικών οργανώσεων, κινημάτων κατά της «παγκοσμιοποίησης», κοινωνικών και πολιτικών προσωπικοτήτων ενός ευρύτατου φάσματος, που δηλώνουν τη συμμετοχή τους και δραστηριοποιούνται ενεργά για το μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο. Τη συμμετοχή της στο σημερινό συλλαλητήριο δήλωσε, με ανακοίνωσή της, και η ΑΔΕΔΥ.

Συνθήματά τους: ΟΧΙ στον πόλεμο, ΚΑΜΙΑ εμπλοκή της χώρας μας, ΟΧΙ σε μέτρα κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Πάλη για τη διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι αγωνιστές που θα βρίσκονται σήμερα εκεί ξέρουν ότι η πάταξη της τρομοκρατίας είναι το πρόσχημα, για να μπορέσουν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Το πρόσχημα για να χτυπήσουν τους λαούς και τα λαϊκά κινήματα. Το πρόσχημα για να καταστείλουν τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών και λαών, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Γι' αυτό και νιώθουν καθήκον τους και χρέος να κάνουν την ανησυχία τους πράξη, πολύμορφη δράση, που δε θα σταματήσει στο σημερινό συλλαλητήριο, αλλά θα γίνει καθημερινός αγώνας, σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας. Για να γίνει ο αγώνας υπόθεση του κάθε ανθρώπου, του κάθε εργάτη, ολόκληρου του λαού. Ενας αγώνας, που δε θα είναι εύκολος και σύντομος, αλλά θα απαιτήσει επιμονή και θυσίες, γιατί θα είναι μακρύς και επίπονος.

Καλούν στο συλλαλητήριο

Κάλεσμα για το σημερινό συλλαλητήριο απευθύνουν οι παρακάτω φορείς:

- Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ)

- Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

- Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών

- Ομοσπονδία Σωματείων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ)

- Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανικού Χάρτου

- Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

- Συντονιστικό Σωματείων - Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας

- Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ, ΕΛΤΑ και Δημοσίου

- Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών

- ΟΒΣΑ

- Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης

- Συμπαράταξη για την Αθήνα

- Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)

- Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

- ΕΙΝΑΠ

- ΕΒΕ Αττικής

- ΠΕΑΕΑ

- Πρωτοβουλία Γένοβα 2001

- ΜΕ.Ρ.Α

- Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Διαδήλωση της Γένοβας

- Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην Ολυμπιάδα 2004

- Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών

- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

- Ενωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας

- Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης

- Τοπική Διοικούσα Επιτροπή Κεντρικών Γραφείων της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ

- ΤΔΕ/ ΕΤΕ - ΔΕΥ ΕΛΑΪΔΑΣ

- ΤΔΕ ΡΟΥΦ

- Α` ΕΛΜΕ Αθήνας

- ΕΛΜΕ Πειραιά

- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου».

- ΔΣ των Σπουδαστών ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων

- Αντιπολεμική Κίνηση

- Οργανώσεις, Κινήσεις, Συσπειρώσεις της Ριζοσπαστικής - Επαναστατικής Αριστεράς

- Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα

Δεκάδες είναι οι σχετικές ανακοινώσεις και από πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα.

Πλατιά ανταπόκριση από τους εργαζόμενους

Μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς

«Στο πόδι» βρίσκονταν και χτες δεκάδες συνδικαλιστές, οι οποίοι περιόδευσαν σε χώρους δουλιάς, για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους τις εξελίξεις και να τους καλέσουν να συμμετέχουν αποφασιστικά στο σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Με τους εργαζόμενους στο λογιστήριο των Τσιμέντων «ΧΑΛΥΨ» συζήτησε χτες ο Γ. Πέρρος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ενώ συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Δέρματος, βρέθηκαν νωρίς το πρωί έξω από το εργοστάσιο Ιματισμού της «SEX FORM». Εξω από το μεγάλο εργοστάσιο οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τις εργάτριες για το περιεχόμενο της συγκέντρωσης και τις κάλεσαν να συμμετέχουν μαζικά. Πολλές από αυτές το ήξεραν ήδη και όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αλλά, συμφώνησαν με την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής. Οπως είπαν «πρέπει να κατέβουμε για τα παιδιά μας, τους άντρες μας, τις ζωές μας, για μας τις ίδιες».

Αντίστοιχη συζήτηση έγινε στα Τσιμέντα «ΧΑΛΥΨ», όπου ο Γ. Πέρρος, αφού υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη συμμετοχής των εργαζομένων στο σημερινό συλλαλητήριο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να εφησυχάσουν, γιατί αυτό το χτύπημα θα αξιοποιηθεί για την περιστολή των δημοκρατικών και όποιων άλλων δικαιωμάτων εργαζομένων.

Σήμερα, συνδικαλιστές από το χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, πραγματοποιούν εξορμήσεις στα εργοστάσια: «Triumph», «Aral» και «Μπουρνάζος στο Περιστέρι». Από το χώρο των ΟΤΑ περιοδείες θα γίνουν στους εργαζόμενους στους Αγ. Αναργύρους, στο Χαϊδάρι, στο Γαλάτσι και στο Μπραχάμι. Στους εργαζόμενους του ΟΤΕ στα κτίρια: Δαγκλή, Ιεροσολύμων, Αλυσίδας, Νήμα, Ιπποδρόμου, Καλαμακίου και Δ. Μέγαρο. Επίσης περιοδεία θα γίνει και στον «ΣΕΓΑΣ».

ΛΑΡΙΣΑ
Σήκωσαν λάβαρο αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Απαίτησαν να φύγει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του Τυρνάβου, το οποίο εκτός από πολεμικό ορμητήριο, αποτελεί και στόχο ενδεχόμενων αντιποίνων

Το «λάβαρο» της αντιιμπεριαλιστικής πάλης «ύψωσαν» χτες οι φιλειρηνιστές της Λάρισας, απαιτώντας να μην εμπλακεί η χώρα μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε βάρος χωρών και λαών. Και δήλωσαν αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους για να φύγει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του Τυρνάβου, το οποίο εκτός από πολεμικό ορμητήριο, αποτελεί και στόχο ενδεχόμενων αντιποίνων.

Οι φιλειρηνιστές της Λάρισας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης συμμετείχαν στη μαχητική αντιπολεμική συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου, για να βροντοφωνάξουν «Οχι στον Πόλεμο» και ότι «Αυτό το Στρατηγείο το ΝΑΤΟικό, αίμα και πολέμους φέρνει στο λαό». Μπροστάρηδες, για μια ακόμα φορά, ήταν οι νέοι φιλειρηνιστές στέλνοντας μήνυμα ανυποχώρητου αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γ. Μπαλασούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα έντασης της αντιπολεμικής δράσης του φιλειρηνικού κινήματος.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Θ. Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, τόνισε ότι οι πολεμικές προετοιμασίες και τα στρατιωτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών δεν έχουν ημερομηνία αναφοράς στις 11 Σεπτέμβρη, αλλά ετοιμάστηκαν με τη διακήρυξη της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, έχουν δοκιμαστεί στα Βαλκάνια, που αποτελούν ένα από τα θύματα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και του ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της ΕΕ. Και υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία είναι το πρόσχημα του νέου πολέμου, που έχει στόχο, τώρα, την Ευρασία, η οποία είναι ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού των ίδιων δυνάμεων.

Στη συνέχεια ο Θ. Παφίλης αφού κατήγγειλε τα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ, της ΕΕ και την απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει σ' αυτά αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα παγκόσμιας κινητοποίησης των λαών και επισήμανε:«Οι λαοί πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη την εμπειρία και την ιστορία του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα των παγκόσμιων πολέμων. Χρειάζεται κινητοποίηση για να μη συρθεί η ανθρωπότητα στο σφαγείο του πολέμου, απαιτείται αγώνας για το σταμάτημα του πολέμου».

Και κατέληξε: «Η κατάσταση είναι πράγματι σοβαρή. Εχουν, όμως, αυταπάτες οι ιμπεριαλιστές και όσοι τάσσονται με το μέρος τους, καθώς πρέπει να γνωρίζουν - και το γνωρίζουν καλά - πως αναπτύσσονται παντού αντίσταση και κινήματα. Στις ίδιες τις ΗΠΑ αρχίζουν διαδηλώσεις. Οι λαοί της Ευρώπης, της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας έχουν γνωρίσει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, έχουν πληρώσει με το αίμα τους την ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Ζουν στο πετσί τους, καθημερινά την πείνα, τη φτώχεια, τις αρρώστιες και την εξαθλίωση. Ζουν την καταλήστευση των χωρών τους. Βιώνουν τις απάνθρωπες συνθήκες του σύγχρονου δουλεμπορίου που τους υποχρεώνει να γυρίζουν σαν ζητιάνοι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να επιβιώσουν. Είμαστε αισιόδοξοι πως η καταιγίδα που ετοιμάζουν για τους λαούς θα είναι και η αρχή της καταστροφής της κυριαρχίας τους».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της Λάρισας.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Οχι στην εμπλοκή

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου (Μπραχαμίου) σε συνεδρίασή του αποφάσισε και καταδικάζει την αποτρόπαιη τρομοκρατική πράξη βίας κατά ανύποπτων αθώων πολιτών στις ΗΠΑ και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλακεί σε ενέργειες αντιποίνων που πιθανά αναληφθούν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σε επαγρύπνηση καλεί τον ελληνικό λαό και μέτωπο αντίστασης στη νέα τάξη πραγμάτων, στο επιθετικό νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και στη συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδιά τους, το ΔΣ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ
Μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο

Σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια, ως πρώτο βήμα του αγώνα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, καλεί η Πρωτοβουλία Αριστερών - Οικολογικών Εντύπων.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα έντυπα: «Αριστερά!», «Αριστερή Πολιτική», «Αριστερή Συσπείρωση», «Δελτίο Θυέλλης», «Δρόμοι», «Λαϊκός Δρόμος», «Μανιφέστο», «Πράσινη πολιτική», «Προλεταριακή Σημαία», «Σπάρτακος» και «Στίγμα».

«Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός - τονίζεται στο σχετικό κάλεσμα - με την Ευρωπαϊκή Ενωση συρόμενη και συμπορευόμενη, προωθεί μια τεράστια και πρωτοφανούς έντασης επιχείρηση καταστολής και περιστολής των πολιτικών ελευθεριών. Αυτό για να αναπτύξει και να υλοποιήσει τους πολεμικούς του σχεδιασμούς που στρέφονται εναντίον μιας ολόκληρης περιοχής και απειλούν ολόκληρο τον πλανήτη. Κοινός παρονομαστής αυτών των εξελίξεων θα είναι η πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης και κατάργησης των οικονομικών - κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων μαζών παντού στον κόσμο».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «για να ματαιωθούν αυτά τα σχέδια απαιτείται η ενεργοποίηση των λαών, απαιτείται να σημάνει ένας παγκόσμιος δημοκρατικός - αντιιμπεριαλιστικός - αντιπολεμικός συναγερμός»! Τέλος, καλεί «σε αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στις πολεμικές προετοιμασίες τους». Απαιτεί: «Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Καμία εμπλοκή της χώρας - να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι. Κάτω τα χέρια από τις πολιτικές ελευθερίες - καμιά περιστολή των δικαιωμάτων - κατάργηση του τρομονόμου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ