ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ολοκληρωμένες, υπεύθυνες και ρεαλιστικές οι θέσεις των ΗΠΑ»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες για να επαναλάβουν την «αλληλεγγύη» και τη «συμπαράσταση» στις ΗΠΑ που «νομιμοποιούνται» να δράσουν εν λευκώ, όπου και όπως «δει», και ενώ η αμερικανική πλευρά δεν προσκόμισε κανένα «στοιχείο», η άτυπη ΝΑΤΟική σύνοδος, χωρίς να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών για την «ενεργοποίηση του άρθρου πέντε» και το «μονομερές δικαίωμα» των ΗΠΑ να απαιτούν, κατά περίπτωση και κατά περίσταση, στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συνδρομή των «συμμάχων». Παρ' όλο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν «απέδειξαν» τίποτα και ούτε ζήτησαν συγκεκριμένη «συνδρομή» κανενός, οι «σύμμαχοι» τρέξανε να προσφέρουν «γην και ύδωρ», αφού, όπως δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος, «οι θέσεις των ΗΠΑ είναι ολοκληρωμένες, υπεύθυνες και ρεαλιστικές»(!!!).

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον, η «ενεργοποίηση του άρθρου πέντε», δεν είναι παρά ένα «μήνυμα προς την κοινή γνώμη των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου για τη σοβαρότητα» της κατάστασης. Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ερωτηθείς, σχετικά, δήλωσε ότι «συζητάμε άσκοπα, το άρθρο πέντε έχει ενεργοποιηθεί ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ που έχουν δικαίωμα να απαντήσουν». Μα, καλά, πώς το ΝΑΤΟ «ενεργοποιεί» την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς οι ΗΠΑ να προσκομίσουν «στοιχεία» και χωρίς να ζητηθεί «συνδρομή»; Ο καθένας έλεγε τα δικά του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ψέλλισε ότι δήθεν δε χρειάζονται αποδείξεις «γιατί το χτύπημα ήρθε απ' έξω».

Πιο (...) ξεκάθαρος απ' όλους ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε ότι «δεν ήταν δυνατόν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ να συζητούν διερεύνηση στοιχείων τρομοκρατικής επίθεσης που έλαβε χώρα και την είδαμε όλοι»(!!!). Και θα θύμιζε παλιό, καλό, Χάρρυ Κλυνν, αν αμέσως μετά ο υπουργός Αμυνας της χώρας δεν προέβαινε στην παρακάτω επικίνδυνη δήλωση: «σύμφωνα με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ δε χρειάζονται αποδειχτικά στοιχεία, αφού η τρομοκρατία λειτουργεί μέσα και έξω ως απειλή (...) τα στοιχεία θα συζητηθούν σ' άλλο επίπεδο (...) πρέπει να απαλλαχτούμε από αντιλήψεις του παρελθόντος, προτείνεται ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης της τρομοκρατίας που, εκτιμάται, ότι αποτελεί νέα, παγκοσμιοποιημένη μορφή». Δεν είναι ζήτημα «αρχών», αυτό που ενδιαφέρει «επί της ουσίας είναι το αποτέλεσμα, να εξαφανιστεί η τρομοκρατία». Για τον Α. Τσοχατζόπουλο αυτός ο (...) «νέος τρόπος» θα 'ναι «μακροχρόνιος και πολυδιάστατος, το βασικό θέμα δεν είναι το στρατιωτικό, αλλά οι πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές διαστάσεις». Αυτός είναι και ο λόγος που οι «οποιεσδήποτε επιλογές θα επηρεάσουν άμεσα τη γεωστρατηγική ισορροπία του πλανήτη».

Από την άλλη πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι η δράση θα 'ναι «μακροχρόνια» και θέλει «υπομονή», ο στόχος είναι «να χτυπηθούν οι ρίζες της τρομοκρατίας» και άφησε να εννοηθεί ότι ενόψει των νέων απειλών το ΝΑΤΟ ενδέχεται να αναθεωρήσει και πάλι τη στρατηγική του. Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον υφυπουργό Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, κάτι που είχε προαναγγελθεί όταν συζητιόταν η μεταφορά της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης από τη Νάπολη (Ιταλία) όπου αρχικά είχε προσδιοριστεί να γίνει, στις Βρυξέλλες όπου και έγινε. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, όπως και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν έκρυψαν τις «ανησυχίες» τους και για τα άλλα «εκκρεμή» ζητήματα, ιδιαίτερα την κατάσταση στα Σκόπια.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας σε διμερή συνάντηση που είχε χθες με το Γάλλο ομόλογό του, Α. Ρισάρ, έθιξε, εκτός των άλλων και την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπου υπάρχουν «κοινές ανησυχίες». Υπήρξε διμερής ελληνο-τουρκική συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου, όπως και ελληνο-ρωσική, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου «εδώ και τρία χρόνια υπάρχει συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά ανταλλαγή πληροφορικών και στρατηγικών αναλύσεων».


ΑΣΚΗΣΕΙΣ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» ΚΑΙ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ»
Οι Αμερικανοί απαγορεύουν τη χρήση της Σούδας

Στα μέτρα της ιμπεριαλιστικής πανστρατιάς, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, προσαρμόζονται οι ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, κατόπιν σχετικών διαταγών των Αμερικανών. Τόσο η άσκηση «Νικηφόρος - Τοξότης», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβρη σε Ελλάδα και Κύπρο, όσο και η άσκηση «Παρμενίων» τίθενται υπό περιορισμό και προσαρμόζονται ανάλογα τα σχέδιά τους, κυρίως αυτά που αφορούν τις πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών στην Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο, αλλά και τη χρησιμοποίηση από τα ελληνικά αεροσκάφη του αεροδρομίου της Σούδας.

Μετά, λοιπόν, τις σχετικές προτροπές των Αμερικανών υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, τροποποίηση των σχεδίων, ώστε ακόμα και αν πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις, αυτό να γίνει σύμφωνα με τις αμερικανικές προδιαγραφές. Ετσι, εκτός από την αμερικανική παρέμβαση στο υπουργείο Εξωτερικών για την άσκηση «Νικηφόρος - Τοξότης» στην Κύπρο, που αποκάλυψε χθες ο «Ρ» και επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση, ανάλογη παρέμβαση υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Αμυνας και για την άσκηση «Παρμενίων», ιδιαίτερα για το μέρος της που αφορά τις απογειώσεις αεροσκαφών από τη Σούδα. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να μειωθούν οι πτήσεις από τη Σούδα ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, χωρίς να αποκλείεται και μη χρήση της βάσης για τη συγκεκριμένη άσκηση.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, που ρωτήθηκε χθες σχετικά, υποστήριξε: «Δεν τίθεται θέμα ματαίωσης της άσκησης "Νικηφόρος - Τοξότης", που γίνεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή δυνάμεων της Ελλάδας και της Κύπρου. Η άσκηση αυτή εντάσσεται στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Είναι μία άσκηση, η οποία δε στρέφεται εναντίον άλλων χωρών. Διεξάγεται πάντοτε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργείται οποιοσδήποτε κίνδυνος, οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας κρίσης στην περιοχή». Οσο για την άσκηση «Παρμενίων», που ολοκληρώνεται στις 2 Οκτώβρη, είπε ότι «θα γίνει κανονικά» και «ουδέποτε τέθηκε θέμα ματαίωσης ή αναβολής». Δεν είπε, όμως, αν θα γίνει τροποποίηση... Ο Δ. Ρέππας, μάλιστα, θεώρησε ότι «αυτήν την ώρα» η ενασχόληση με το θέμα «στοιχειοθετεί το υπόστρωμα για δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν αντιδικίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», ότι, δηλαδή, «υπάρχει ένα είδος αντιδικίας, που δεν υπάρχει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ