ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποίηση της ΟΓΕ για τους παιδικούς σταθμούς

Την Πέμπτη 1/9, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Εσωτερικών

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΓΕ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

Eurokinissi

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΓΕ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής
Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (Δραγατσανίου 2, πλατεία Κλαυθμώνος), καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, διεκδικώντας δημόσιους και δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Η πρωτοβουλία οργανώνεται τη στιγμή που χιλιάδες γονείς ψάχνουν να βρουν και να ακριβοπληρώσουν μια θέση στον παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους και ενώ δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν και φέτος αποκλειστεί από το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα η ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των βρεφών και νηπίων που αποκλείστηκαν ξεπερνά τις 48.000. Συνολικά, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν 132.859 παιδιά, από τα οποία μόνο 84.800 θα πάρουν τελικά το «κουπόνι» (voucher), με το οποίο οι γονείς θα απευθυνθούν στις δομές της επιλογής τους, προκειμένου να τα εγγράψουν. Τα υπόλοιπα 48.059 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος. Μάλιστα, τα 36.769 από αυτά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα και οι αιτήσεις των γονιών ήταν έγκυρες, αποκλείστηκαν όμως γιατί οι θέσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα είναι περιορισμένες.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από το πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ. Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις "υποσχέσεις" και τις "δεσμεύσεις" της κυβέρνησης πως δε θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα "όρια της φτώχειας". Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν γι' αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια. Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί λαϊκή ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού!».

Εντονες αντιδράσεις

Στο μεταξύ, ήδη δύο μέρες μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος του ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις νέων ζευγαριών, ενώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, γονείς ωφελούμενοι αλλά και επιλαχόντες μαζεύουν υπογραφές και ζητούν να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σε επιστολή τους προς την ΕΕΤΑΑ, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα: «Μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων μένουν εκτός δομών 40.000 παιδιά! Υπάρχει άμεση ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις και να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Λόγω αλλαγής τρόπου της χρηματοδότησης, σε πολλές περιοχές δόθηκαν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις και το αντίθετο. Ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ωφελούμενες χωρίς να υπάρχει δομή που μπορεί να τις εξυπηρετήσει, αλλά και πολλές κενές θέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες. Αιτούμαστε την ανακατανομή των voucher σε γονείς που έπονται σε μοριοδότηση βάσει των κενών θέσεων στην περιοχή τους.

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση που να προσδιορίζονται τα κριτήρια επιλογής, με αποτέλεσμα πολλές δομές να έχουν ήδη "κλεισμένες" τις θέσεις πριν ακόμα αναρτηθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις τηρήθηκε σειρά προσέλευσης, σε άλλες μοριοδότησης, επιλογή δημοτών, ακόμα και οικονομικών διακρίσεων όπως σας γνωστοποιήσαμε σε προηγούμενη επιστολή μας. Οι μητέρες με παιδιά ΑμεΑ λόγω ανυπαρξίας δομών Β3 (και στις 5 περιπτώσεις που υπάρχουν δεν λειτουργούν καν) δήλωσαν Α2 δομές, χάνοντας το ποσό που αντιστοιχεί στα παιδιά Β3 θέσεως και το προνόμιο της άμεσης χορήγησης voucher. Οι περισσότεροι σταθμοί Α2 κατηγορίας ζητούν παράλληλη στήριξη για να δεχτούν τα παιδιά, την οποία θα επιβαρυνθούν οι γονείς λόγω του μειωμένου voucher».

Φεστιβαλικά ραντεβού αυτές τις μέρες

Με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)» συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε διάφορες περιοχές.

Αυτές τις μέρες θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Σάββατο

-- Στο Αίγιο, στον πολυχώρο «Πολύκεντρο», στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη, ενώ νωρίτερα το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης: Επίδειξη χορευτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, μουσικό αφιέρωμα με ανέκδοτα τραγούδια του ΔΣΕ, μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον ΔΣΕ, συναυλία με νεανικά συγκροτήματα, λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση με αρχειακό υλικό από την τοπική Ιστορία του ΔΣΕ, βιβλιοπωλείο, χώρος για γκράφιτι και πινγκ - πονγκ, παιδότοπος.

-- Στη Χίο, στο Κόκκινο Φαναράκι, στις 8 μ.μ. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στους αλύγιστους Χιώτες ναυτεργάτες - αντάρτες, μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον ΔΣΕ, ομιλία από τον Νίκο Ρεμπάπη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

  • Την Τρίτη 30 Αυγούστου

-- Στην παραλία του Βόλου (Παπαστράτος), στις 9 μ.μ., θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «NON OMNIS MORIAR» για το μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου, που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Θα μιλήσει ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

  • Την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη

-- Στην Εδεσσα, εκδήλωση θα γίνει στο «Φρύδι» στο Βαρόσι. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ροκ συναυλία με τον Νίκο Τοπαλίδη και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Σαπουνά.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
«Βαρύ» το βούλευμα για τον 77χρονο

Βαριές είναι οι κατηγορίες εναντίον του Θρασύβουλου Λυκουρέζου, που περιλαμβάνονται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο παρουσίασε η εφημερίδα «Καθημερινή» και βάσει αυτού προφυλακίστηκε ο 77χρονος για την τραγωδία στην Αίγινα. Οπως επισημαίνεται στο βούλευμα, ο Θ. Λυκουρέζος όχι μόνο δε βοήθησε τους ναυαγούς, αλλά ούτε ενημέρωσε το Λιμενικό για το περιστατικό. «Οι ισχυρισμοί του ότι ο ίδιος έκανε σήματα σε παραπλέοντα σκάφη, φώναζε, πατούσε το κλάξον και κουνούσε ένα κοντάρι στο χέρι του κάνοντας σινιάλο ουδόλως επιβεβαιώνονται από τις μαρτυρικές καταθέσεις», υπογραμμίζεται σε σημείο του βουλεύματος, που συνεχίζει: «Θα ανέμενε κανείς να ειδοποιήσει πρώτα το Λιμενικό και να μεταβεί ο ίδιος στο πλησιέστερο λιμάνι της Πέρδικας, αφού ήδη είχε υπάρξει μέριμνα για τη ρυμούλκηση του σκάφους, μαζί με τους λοιπούς τρεις συνεπιβαίνοντες και όχι να καταλήξει ύστερα από τηλεφωνικές συνεννοήσεις με φίλους του σε άλλο μέρος όπου αναμένει να τον παραλάβει αυτοκίνητο».

Παράλληλα, τονίζεται πως όλα τα παραπάνω ήταν «προπαρασκευαστικές κινήσεις διαφυγής», που όμως «δεν τελεσφόρησαν» και γι' αυτό ο 77χρονος προσήλθε αυτοβούλως στις λιμενικές αρχές σχεδόν δυόμισι ώρες μετά το δυστύχημα, «ενόψει του ότι ο κλοιός γύρω του πράγματι είχε στενεύσει, οι Αρχές τον αναζητούσαν και ήταν άλλωστε γνωστό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία».

Μάλιστα, το Συμβούλιο έκρινε ότι τα προβλήματα υγείας του Θ. Λυκουρέζου δεν είναι αρκετά για τη μη προφυλάκισή του, αφού δεν τον εμπόδισαν να αναλάβει το χειρισμό του ταχύπλοου σκάφους. Τέλος, σημειώνεται πως στη δικογραφία δεν περιλαμβάνεται κατάθεση του πλοιάρχου του «Ντουέντε ΙΙ» στο Λιμενικό ούτε της 65χρονης, που - σύμφωνα με τις καταθέσεις - ήταν στο ταχύπλοο. Επίσης, επειδή έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση από το Λιμενικό, η κατάθεσή της δε θα γίνει στο Σώμα αλλά σε άλλες Αρχές.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σήμερα ο καθαρισμός του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Κάλεσμα στο λαό και τη νεολαία της Αττικής και ιδιαίτερα της Δυτικής Αθήνας να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία καθαρισμού και περιποίησης του Πάρκου Τρίτση, σήμερα Σάββατο, απευθύνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής. Το ραντεβού είναι στην κεντρική πύλη επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στις 9.00 το πρωί και στις 17.00 το απόγευμα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση που έχουν αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για την υπεράσπιση του χώρου, με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» για 6 συνεχόμενα χρόνια στο χώρο να έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη του ζητήματος. Η ΚΝΕ επισημαίνει ότι η περιφρούρηση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» είναι υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και διεκδικεί πάρκο ανοιχτό στο λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα, κόντρα στην εγκατάλειψη και τις προσπάθειες εμπορευματοποίησής του.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org