ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
«Χάλκινη» η Κυριακοπούλου στο επί κοντώ

Μέρα των διακρίσεων για την ελληνική αποστολή ήταν τελικά η χτεσινή 5η του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στο Πεκίνο, αφού ήρθε η πρώτη διάκριση για την Ελλάδα με το χάλκινο μετάλλιο της Κυριακοπούλου στο επί κοντώ, ενώ σε αξιόλογα επίπεδα κινήθηκαν και οι υπόλοιποι αθλητές που συμμετείχαν στο χτεσινό πρόγραμμα.

Στο επί κοντώ η Νικόλ Κυριακοπούλου δικαίωσε τις προσδοκίες που την ήθελαν ως ένα απ' τα φαβορί της ελληνικής ομάδας για κάποια διάκριση και με καλύτερο άλμα στα 4,80 μ. κατάφερε να ανέβει στην τρίτη θέση του βάθρου. Η Ελληνίδα άλτρια συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις που πραγματοποιεί φέτος και μάλιστα πάλεψε και για το κάτι παραπάνω δίνοντας μάχη με την Κουβανή Σίλβα, που πήρε το χρυσό με 4,90, και την Βραζιλιάνα Μούρερ που ήταν δεύτερη (4,85). Αν και συνάντησε δυσκολίες στα χαμηλά ύψη αφού χρειάστηκε τη δεύτερη προσπάθεια στα 4,60 και στα 4,70 μ. βελτιώθηκε κατά πολύ στη συνέχεια περνώντας με τη μία τα 4,80, κάτι που την έφερε στην πρώτη θέση αφού Σίλβα και Μούρερ χρειάστηκαν δεύτερη προσπάθεια. Στα 4,85 μ. έριξε τον πήχη στην πρώτη προσπάθεια την ώρα που οι δύο αντίπαλές της «καθάρισαν» με την πρώτη. Χωρίς άγχος για το βάθρο (είχε εξασφαλίσει θέση) η Κυριακοπούλου άφησε τα 4,85 μ. και δοκίμασε στα 4,90, ωστόσο απέτυχε στις δύο προσπάθειες που δικαιούνταν.

Εχασε την ευκαιρία ο Τσάκωνας

Το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα ήρθε χτες από τη Νικόλ Κυριακοπούλου με την 3η θέση στον τελικό του επί κοντώ

Eurokinissi

Το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα ήρθε χτες από τη Νικόλ Κυριακοπούλου με την 3η θέση στον τελικό του επί κοντώ
Την ευκαιρία να βρεθεί στον τελικό των 200 μ. έχασε ο Λυκούργος Τσάκωνας αφού στα χτεσινά ημιτελικά του αγωνίσματος ήταν τέταρτος στη σειρά του με χρόνο 20.22 μένοντας μακριά απ' τον καλό εαυτό του και τις σπουδαίες φετινές επιδόσεις που έχει σημειώσει (20.09 στο μίτινγκ της Ρώμης, 20.14 στα προκριματικά). Ο συγκεκριμένος χρόνος δεν στάθηκε ικανός να του δώσει την πρόκριση ούτε και ως επιλαχόντος για τον τελικό, αφού οι επόμενες δύο σειρές των ημιτελικών, όπου αγωνίστηκαν στην καθεμιά τα φαβορί του αγωνίσματος, Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα) και Τζάστιν Γκάτλιν (ΗΠΑ), ήταν πιο γρήγορες.

Στα ημιτελικά Μπελιμπασάκη, Δουβαλίδης

Εκτός του μεταλλίου της Κυριακοπούλου για την Ελλάδα, ήρθαν δύο ακόμα διακρίσεις, που μεταφράζονται στις προκρίσεις της Μαρίας Μπελιμπασάκη και του Κώστα Δουβαλίδη στα ημιτελικά των 200 μ. και των 110 μ. με εμπόδια αντίστοιχα. Η πρώτη, κάνοντας χρόνο στα προκριματικά 23.15, που μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στο ατομικό της ρεκόρ (23.12), αν και είχε αγωνία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατάφερε να δει το όνομά της στην 24η θέση αυτών που προκρίθηκαν στα ημιτελικά και σήμερα το μεσημέρι θα παλέψει για μια αξιόλογη παρουσία.

Στα 110 μ. εμπόδια ο Κώστας Δουβαλίδης, παρά την ταλαιπωρία που υπέστη τις προηγούμενες μέρες απ' τον υψηλό πυρετό που τον ταλαιπώρησε αλλά και το γεγονός ότι βρέθηκε σε δύσκολη προκριματική σειρά, με σπουδαία ονόματα, κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Ο Ελληνας σπρίντερ τερμάτισε 6ος στη σειρά του, ωστόσο το 13.58 ήταν ο τρίτος καλύτερος απ' τους χρόνους που επιλέχθηκαν (εκτός αυτών που πέρασαν απευθείας) και του έδωσε το δικαίωμα να αγωνιστεί και αυτός σήμερα.

«Αγριεύει» η Αφρική και εκτός αποστάσεων

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει η Κένυα στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, αφού για την αφρικανική χώρα έρχονται διακρίσεις σε αγωνίσματα πέρα από εκείνα που συνήθως πρωταγωνιστούσαν οι αθλητές της (μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις). Ετσι, μετά την προχτεσινή νίκη του Μπετ στα 400 μ. εμπόδια, ήρθε χτες και η αντίστοιχη επίσης εντυπωσιακή του Τζούλιος Γέγκο στον ακοντισμό και μάλιστα με βολή στα 92,72 μ., που θεωρείται η τρίτη καλύτερη επίδοση στο αγώνισμα όλων των εποχών. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Κενυάτης αθλητής βελτίωσε στην τρίτη του προσπάθεια κατά 10 μέτρα τη μέχρι τότε καλύτερη βολή του. Στη δεύτερη θέση ήταν ο Αιγύπτιος Ιχάμπ Αμπντελραχμάν Ελ Σαγιέντ με 88,99 και τρίτος ο Φινλανδός Τέρο Πιτκαμάκι με 87,64.

Πάντως, η Αφρική πανηγύρισε χτες και μια ακόμη επιτυχία σε αγώνισμα που θεωρούνταν ...δικό της, με το Νοτιοαφρικανό Γουέιντ Βαν Νίεκερ να παίρνει το χρυσό στα 400 μ. με χρόνο 43.48 και να γίνεται ο τέταρτος καλύτερος αθλητής (βάσει επίδοσης) όλων των εποχών στο αγώνισμα, μετά την τριάδα των Αμερικανών Μάικλ Τζόνσον (43.18 το παγκόσμιο ρεκόρ), Μπουτς Ρέινολντς (43.29) και Τζέρεμι Γουόρινερ (43.45).

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Σε διαφορετικές αποστολές

Σε διαφορετικές αποστολές βρίσκουν οι σημερινές ρεβάνς των πλέι οφ στο Europa League την ελληνική τριάδα των ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και Ατρόμητου, για το στόχο της πρόκρισης στους ομίλους της διοργάνωσης.

Από τους τρεις πιο άνετος είναι ο Δικέφαλος, που θα αγωνιστεί στη Δανία με την Μπρόντμπι, έχοντας ουσιαστικά εξασφαλίσει το εισιτήριο, μετά τη νίκη του με 5-0 στο πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο τεχνικός της ομάδας, Ιγκόρ Τούντορ, αναμένεται να πραγματοποιήσει κάποιες αλλαγές στο βασικό σχήμα, το παιχνίδι για όσους χρησιμοποιηθούν αποτελεί και ένα γερό τεστ, ώστε να αποδείξουν πολλά.

Με εφαλτήριο την πολύ καλή εμφάνιση και τη νίκη στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός, φιλοξενώντας την Καμπάλα από το Αζερμπαϊτζάν μετά το 0-0 στο Μπακού, καλείται σήμερα να επιβεβαιώσει το ρόλο του ως φαβορί και να περάσει στους ομίλους. Σύμφωνα με τον τεχνικό του «τριφυλλιού», Γιάννη Αναστασίου, η πρόκριση είναι υποχρέωση της ομάδας του, επισημαίνοντας όμως πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο παιχνίδι.

Το πλέον δύσκολο έργο των τριών έχει ο Ατρόμητος, που θα αγωνιστεί στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, στη ρεβάνς της ήττας του με 1-0 στο Περιστέρι. Ωστόσο, η καλή εμφάνιση της ελληνικής ομάδας στον πρώτο αγώνα, παρά την ήττα για την οποία έχουν αρκετά παράπονα από τη διαιτησία, τους κάνει να ελπίζουν σε κάτι ανάλογο σήμερα και δημιουργεί αισιοδοξία.

TΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Η TV

ΔΑΝΙΑ: Μπρόντμπι - ΠΑΟΚ (21.00 ΟΤΕ Sports 1)

ΑΠ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Καμπάλα (21.00 ΟΤΕ Sports 2)

TOYΡΚΙΑ: Φενέρμπαχτσε - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (21.00)

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2015
Τελευταία πρόβα για Εθνική ανδρών

Την πρόβα τζενεράλε ενόψει των υποχρεώσεων για το Ευρωμπάσκετ, που αρχίζει σε 10 μέρες περίπου, ετοιμάζεται να κάνει η Εθνική ανδρών συμμετέχοντας στο διεθνές τουρνουά «Ακρόπολις», που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ από σήμερα και μέχρι το Σάββατο. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σήμερα την Ολλανδία στο δεύτερο παιχνίδι της μέρας (21.15), ενώ στους αγώνες μετέχουν ακόμα η Τουρκία και η Λιθουανία, που θα αγωνιστούν νωρίτερα (19.00). Για την Εθνική θα ακολουθήσει αύριο ο αγώνας με την Τουρκία (21.15) και οι υποχρεώσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο κόντρα στη Λιθουανία (21.15). Μετά τη 12άδα στην οποία κατέληξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, περιμένει πλέον να βγάλει τα τελευταία συμπεράσματα αυτό το τριήμερο για την κατάσταση της ομάδας ενόψει της έναρξης των επίσημων υποχρεώσεων.

Συγχαρητήρια ανακοίνωση από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την επιτυχία της Νικόλ Κυριακοπούλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Θερμά συγχαρητήρια στην Νικόλ Κυριακοπούλου, αλλά και στον προπονητή της Μανώλη Καραγιάννη, για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Πεκίνο. Η επιτυχία αυτή μεγαλώνει, αν δει κανείς τις δυσκολίες και τα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει όλο το προηγούμενο διάστημα και αφορούσαν τη χρηματοδότηση βασικών δομών αθλητικής ανάπτυξης για το προπονητικό και την προετοιμασία, όπως περιγράφονται σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ. Καλή συνέχεια με νέες επιτυχίες».

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Η ΤV

ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 4.30 Δισκοβολία Ανδρών Προκριματικός Group A, 04.35 Υψος Γυναικών Προκριματικός, 04.40 5.000 μ. Γυναικών Σειρές, 05.20 Μήκος Γυναικών Προκριματικός, 05.35 1.500 μ. Ανδρών Σειρές, 05.50 Δισκοβολία Ανδρών Προκριματικός Group B, 06.15 100 μ. Εμπόδια Σειρές. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 14.00 Σφυροβολία Γυναικών Τελικός, 14.05 110 μ. εμπόδια Ημιτελικός Ανδρών (Κώστας Δουβαλίδης), 14.10 Τριπλούν Ανδρών Τελικός, 14.35 200 μ. Γυναικών Ημιτελικός (Μαρία Μπελιμπασάκη), 15.05 800 μ. Γυναικών Ημιτελικός, 15.40 400 μ. Γυναικών Τελικός, 15.55 200 μ. Τελικός Ανδρών.

  • Οι αγώνες μεταδίδονται από την ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ HD.
ΠΟΛΟ
Και πάλι άτυχος ο Ολυμπιακός

Ατυχος, για μια ακόμη χρονιά, στάθηκε στην κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών ο Ολυμπιακός, αφού και πάλι θα έχει στον όμιλο την οικοδέσποινα της τελικής φάσης, η οποία έχει ήδη εξασφαλισμένη θέση στο φάιναλ-6. Κάτι που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος όμιλος δίνει μια θέση λιγότερη για πρόκριση, με την οικοδέσποινα να μετέχει πάντα εκτός συναγωνισμού.

Στη φετινή περίπτωση, το... πρόβλημα ακούει στο όνομα της ουγγρικής Εγκερ, η οποία κληρώθηκε στον όμιλο της ελληνικής ομάδας, στον οποίον θα βρεθούν ακόμα η Μπαρτσελονέτα, η γερμανική Σπαντάου και δύο ακόμα που θα προκύψουν από τον προκριματικό γύρο. Στο Β' όμιλο κληρώθηκαν οι Προ Ρέκο, Παρτιζάν, Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, Γαλατασαράι και δύο ομάδες που θα βγουν από τα προκριματικά. Η φάση των ομίλων ξεκινάει στις 28 Οκτώβρη και ολοκληρώνεται στις 18 Μάη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ