ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο

Σήμερα, στις 11.30 π.μ., στο Σύνταγμα και στην πρεσβεία της Βραζιλίας και την Πέμπτη δράσεις σε όλη την Ελλάδα

Σε παρεμβάσεις ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο καλεί τους νέους και τις νέες η ΚΝΕ, σήμερα και την Πέμπτη. Ειδικότερα, σήμερα Τρίτη, στις 11.30 π.μ., προχωρά σε παρέμβαση - ενημέρωση στην πλατεία Συντάγματος και παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Βραζιλίας και την Πέμπτη 29 Αυγούστου σε δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:

«Η τεράστια καταστροφή που εκτυλίσσεται στην περιοχή του Αμαζονίου, οικοσύστημα που δικαίως αποκαλείται ο "πνεύμονας" της Γης, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι ο καπιταλισμός, το ανελέητο κυνήγι του κέρδους από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους προκαλεί τεράστιες καταστροφές στον πλανήτη!

Η καταστροφή στον Αμαζόνιο συνδέεται άμεσα με την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης της Βραζιλίας, του Ζαΐρ Μπολσονάρο, που δίνει την περιοχή προς εκμετάλλευση σε πολυεθνικές για βιοκαύσιμα, αγροτική παραγωγή, εξορύξεις και εκτεταμένη υλοτομία, κάτι που είχαν ξεκινήσει και οι προηγούμενες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Λούλα και Ρουσέφ.

Η "ευαισθησία" των κυβερνήσεων της ΕΕ και του G7 είναι υποκριτική, καθώς οι μεταξύ τους αντιθέσεις αφορούν - εκτός των άλλων - και την εκμετάλλευση του Αμαζονίου, που αποτελεί μήλον της έριδος για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τη στιγμή που προωθείται και η ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), που ενισχύει τη δράση τους.

Στον υποκριτικό αυτό "καβγά" συμμετέχουν και η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν και οι δύο έχουν βαρύτατες ευθύνες για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές, όπως η πυρκαγιά στο Μάτι και οι πλημμύρες στη Μάνδρα, που κόστισαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο ή την Εύβοια, η σχεδιασμένη εγκατάλειψη χώρων πρασίνου, πάρκων (π.χ. Πάρκο Τρίτση) κ.λπ. με προφανή στόχευση την ιδιωτικοποίησή τους. "Νόμος" τους είναι η "εμπρηστική" πολιτική που θεωρεί "κόστος" την προστασία της ζωής του λαού, αλλά "όφελος" την ενίσχυση των μονοπωλίων.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα που αφορά τους ίδιους τους όρους ζωής του λαού και της νεολαίας! Γι' αυτό δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των εκμεταλλευτών, που ευθύνονται για την κατάσταση που ζούμε, αλλά να γίνει στοιχείο της πάλης για την ανατροπή αυτού του συστήματος και όσων το υπηρετούν!», τονίζεται στο κάλεσμα του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ
Εξακολουθεί να καίγεται ο «πνεύμονας» της Γης

Στο απόγειο η υποκρισία των εκπροσώπων των μονοπωλίων που έχουν βάλει στο στόχαστρο την περιοχή

Από μεγάλη διαδήλωση την Παρασκευή στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας

Copyright 2019 The Associated

Από μεγάλη διαδήλωση την Παρασκευή στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας
Ηδη μετρούν 20 μέρες τα πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών που κατακαίνε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, κυρίως στη Βραζιλία και τις επαρχίες Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, ενώ πυρκαγιές τις τελευταίες μέρες έχουν επεκταθεί και στη Βολιβία, στην Κολομβία και λιγότερο στο Περού και την Παραγουάη. Η καταστροφή αυτού του σημαντικού «πνεύμονα» της Γης υπολογίζεται με βάση δεδομένα που καταγράφουν οι δορυφόροι σε πάνω από 500.000 στρέμματα δάσους, ενώ τεράστια είναι η απώλεια χιλιάδων ζώων που ζούσαν στην πυκνή ζούγκλα.

Θυμίζουμε ότι το οικοσύστημα του Αμαζονίου περιλαμβάνει 7,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (από αυτά τα 5 εκατομμύρια πυκνού τροπικού δάσους - ζούγκλας), εκτείνεται σε 9 χώρες της περιοχής (το 60% στη Βραζιλία, αλλά και σε Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Παραγουάη, Σουρινάμ, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα) και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες απορροφά το χρόνο 1 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα και αποδίδει το 20% του οξυγόνου της Γης.

Αυτή η τρομερή καταστροφή που εξελίσσεται έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στην ίδια τη Βραζιλία, ενάντια στην καταστροφή και στην πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ζαΐρ Μπολσονάρο, αλλά και σε άλλες χώρες, σε πρεσβείες και προξενεία. Η κυβέρνηση Μπολσονάρο μετά από τόσες μέρες αποφάσισε να στείλει το στρατό στην κατάσβεση, ωστόσο είναι γεγονός ότι για μέρες το δάσος αφηνόταν σκόπιμα να γίνεται στάχτη.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη

Copyright 2018 The Associated

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη
Το θέμα επίσης περιλαμβανόταν και στις διαδηλώσεις στη Γαλλία και την Ισπανία, ενάντια στη Σύνοδο των ηγετών των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (G7), που έγινε την πόλη Μπιαρίτζ, στον νότο και κοντά στα σύνορα με τη Χώρα των Βάσκων.

Οι ...«ευαίσθητοι» εκπρόσωποι των καπιταλιστών

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα οι 7 ηγέτες κατέληξαν να διαθέσουν ...κοινό ταμείο 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την «προστασία και αποκατάσταση» του Αμαζονίου. Η υποκρισία τους για την προστασία του «πνεύμονα» της Γης είναι έκδηλη, καθώς οι μονοπωλιακοί όμιλοι αυτών των χωρών, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής με σκοπό το κέρδος που πρεσβεύουν, είναι αυτά που καταστρέφουν το περιβάλλον, που ρίχνουν και τον Αμαζόνιο βορά στην επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Από τη μια είναι η πολιτική παραχώρησης εδαφών του Αμαζονίου για καπιταλιστική εκμετάλλευση που συνεχίζει η κυβέρνηση Μπολσονάρο (και που ξεκίνησαν οι προηγούμενες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις), από την άλλη είναι οι ανταγωνισμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που εκδηλώνονται με αφορμή την ίδια την καταστροφή.

Η πολιτική που θυσιάζει το περιβάλλον στο καπιταλιστικό κέρδος είναι κοινή όλων των πολιτικών εκπροσώπων των αστικών τάξεων, που τώρα εμφανίζονται ως «υπερευαίσθητοι». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οικοδεσπότης του G7, δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι στη Γαλλική Γουιάνα (έδαφος της χώρας του από την αποικιοκρατική εποχή) οι μονοπωλιακοί όμιλοι συνεχίζουν τις μπίζνες τους σε περιοχές του Αμαζονίου που αποψιλώνονται.

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, ακόμα και τα επίσημα, δείχνουν ότι η περιοχή είναι στο στόχαστρο ισχυρών συμφερόντων. Σύμφωνα με την Εισαγγελία Περιβάλλοντος του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών της Βραζιλίας, το 2019 έχει αποψιλωθεί το 20% της περιοχής του Αμαζονίου, σε σχέση με το 1% που ήταν το 1979. Την ίδια ώρα έχουν γίνει περικοπές της τάξης του 20% - 30% στις υπηρεσίες και τα προγράμματα για την προστασία του Αμαζονίου, από τις υπηρεσίες πρόληψης έως αυτές καταστολής των δασικών πυρκαγιών.

Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής απήθυνε ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ενώ ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, πρότεινε «κοινή πρωτοβουλία των χώρων της περιοχής» που θα προβληθεί στην επικείμενη σύνοδο του ΟΗΕ.

Το Βραζιλιάνικο ΚΚ, που συμμετέχει ενεργά στις διαδηλώσεις αυτών των ημερών καταγγέλλοντας την αντιδραστική κυβέρνηση Μπολσονάρο, καλεί ταυτόχρονα τις λαϊκές δυνάμεις να παλέψουν ενάντια στην ίδια την καπιταλιστική εκμετάλλευση και εξουσία.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Καβγάς με «φιλοπεριβαλλοντικό» μανδύα

ΚΚΕ: Κάλπικη η «ευαισθησία» για την καταστροφή στον Αμαζόνιο

Οικολογική προβιά, με αφορμή την περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο, προσπάθησαν να φορέσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η πολιτική τους άφησε και φέτος στο έλεος των πυρκαγιών δεκάδες περιοχές σε όλη τη χώρα, ενώ στο όνομα της «ανάπτυξης» για λογαριασμό του κεφαλαίου και της προσέλκυσης επενδυτών έχουν νομοθετήσει το «σβήσιμο» ακόμα και στοιχειωδών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το έναυσμα της υποκριτικής αντιπαράθεσης δόθηκε από τον Αλ. Τσίπρα, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη πως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας δεν είπε τίποτα για την καταστροφή του Αμαζονίου και την κλιματική αλλαγή. «Ο κος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία στη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνταχθεί μαζί του, να πει έστω μια λέξη. Δεν ακούσαμε κάτι», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ξεχνώντας βέβαια τις ευθύνες της κυβέρνησής του για το Μάτι και αθωώνοντας ταυτόχρονα τη γαλλική κυβέρνηση και την ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας απάντησε δημοσιοποιώντας απόσπασμα από τις δηλώσεις που έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μακρόν, όπου αναφερόταν στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας πως η «περιβαλλοντική ευαισθησία» του Αλ. Τσίπρα «άργησε 4,5 χρόνια, όπως φάνηκε με - δυστυχώς - τραγικά αποτελέσματα τόσο στην πλημμύρα στη Μάνδρα, όσο και στην πυρκαγιά στο Μάτι», χωρίς φυσικά να λέει κουβέντα για τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που δεν έλαβε το παραμικρό μέτρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, συνεχίζοντας την πολιτική που εφάρμοσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι δυο έχουν βαρύτατες ευθύνες

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την αντιπαράθεση για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο:

«Ο καβγάς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο και την κλιματική αλλαγή είναι υποκριτικός, γιατί και οι δυο έχουν βαρύτατες ευθύνες για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που κόστισαν ανθρώπινες ζωές όπως η πυρκαγιά στο Μάτι, την Πελοπόννησο, ή την Εύβοια, όπου φέτος 25.000 στρέμματα δασικής γης προστέθηκαν στα 12.000 που κάηκαν πέρσι. Το ίδιο ισχύει και για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, στην Κρήτη κ.α. Δικό τους έργο είναι και η σχεδιασμένη εγκατάλειψη του Πάρκου Τρίτση με προφανή στόχευση να αναλάβουν δράση οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Οσο για την κυβέρνηση Μακρόν, η δήθεν ευαισθησία της δεν αφορά την προστασία των οικοσυστημάτων στον Αμαζόνιο και την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αλλά, μεταξύ άλλων, και την ενεργοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας ΕΕ - Mercosur, για την οποία τα γαλλικά μονοπώλια διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια από τους ανταγωνιστές τους. Το ίδιο κάλπικη είναι και η "ευαισθησία" των κυβερνήσεων του G7, όπου οι μεταξύ τους αντιθέσεις εκτός των άλλων αφορούν και την εκμετάλλευση του Αμαζονίου, η οποία αποτελεί μήλον της έριδος για τους μεγάλους ομίλους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ