ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με όλες μας τις δυνάμεις για να δοθεί μαχητική απάντηση στις 7 Σεπτέμβρη

Εκδήλωση - συναυλία χτες έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Επόμενος σταθμός η σύσκεψη συνδικαλιστών και σωματείων στις 5 Σεπτέμβρη

Με την εκδήλωση - συναυλία που πραγματοποιήθηκε χτες στο πάρκο του ΕΚΘ δόθηκε το σύνθημα για παν-κινητοποίηση, χωρίς να χαθεί ούτε ώρα, με στόχο την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι ήδη δουλεύουν για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου ώστε να αποτελέσει μαχητική αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική επίθεση που κλιμακώνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, στο έδαφος της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επόμενος σημαντικός σταθμός θα είναι η σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, που προγραμματίζεται στις 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ για την οργάνωση της πάλης με αιχμή το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση και πάλη, στην απεργία, το δικαίωμα στη δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Η χτεσινή εκδήλωση ξεκίνησε στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ, με ομιλία από τον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε η προβολή βίντεο που ετοίμασε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Πρόκειται για ένα υλικό που συμπυκνώνει την πορεία των 20 χρόνων δράσης του ΠΑΜΕ με το βλέμμα στραμμένο μπροστά, στην ανάγκη να δυναμώσει η προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να οργανωθεί η αντεπίθεση με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Στη συνέχεια, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο πάρκο απέναντι από το ΕΚΘ, για να συνεχιστεί με συναυλία - λαϊκό γλέντι, από το μουσικό σχήμα του ΠΑΜΕ, με ένα πλούσιο πρόγραμμα με εργατικά και λαϊκά τραγούδια. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Να μη χαθεί ούτε λεπτό!


Μιλώντας στην εκδήλωση και μεταφέροντας το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ο Λεωνίδας Στολτίδης σημείωσε: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί ούτε δευτερόλεπτο. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή μορφή ενημέρωσης των εργαζομένων. Να σχεδιάσουμε την παρέμβαση σε πολύ περισσότερους χώρους δουλειάς από ό,τι έως τώρα. Να μην έχουν οι παρεμβάσεις και οι δράσεις μας χαρακτήρα τυπικό.

Είναι φανερό ότι έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες από αυτές που μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να βάλουμε σε κίνηση, πολύ κόσμο που εκδηλώνει και ενδιαφέρον συμμετοχής, αλλά έχουμε και πολλές δυνατότητες που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί για τη δουλειά και την παρέμβαση των συνδικάτων. Οι εκδηλώσεις, οι κινητοποιήσεις, όλες οι δράσεις οι επιμέρους και οι κεντρικές είναι η καλύτερη ευκαιρία να ανοίξει η κουβέντα, με ατομικές συζητήσεις, με συσκέψεις, με ανοιχτές μαζικές συλλογικές διαδικασίες.

Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να βάλουμε ευρύτερες δυνάμεις σε κίνηση. Πρέπει με αφορμή και αυτόν τον αγωνιστικό σταθμό να αφήσουμε πίσω και οριστικά αδυναμίες στον σχεδιασμό της δουλειάς, στον καταμερισμό σε όσο περισσότερους γίνεται, στην υλοποίηση του σχεδιασμού με τη χρήση όλων των δυνατών μέσων και μορφών.

Η εργατική τάξη έχει το βλέμμα στραμμένο επάνω μας, δεν περιμένει κάτι από αλλού, αναγνωρίζει το ρόλο μας, μας χρεώνει ευθύνες. Να εντείνουμε την προσπάθεια ώστε να την εμπνεύσουμε έτσι ώστε να μπει μαζικά στον αγώνα και να βάλει τους δικούς της όρους στη ζωή της».

Θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους

Ο Λ. Στολτίδης
Ο Λ. Στολτίδης
Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ θα βρει απέναντι το εργατικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του. Θα βρει απέναντι τους κλάδους και τον αγώνα για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων. Θα βρει το λαϊκό κίνημα απέναντι στους πλειστηριασμούς, στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στους αντιλαϊκούς φόρους.

Κανένας νόμος δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, κανένας νόμος δεν θα βοηθήσει τα ηγετικά τσιράκια των εργοδοτών στη ΓΣΕΕ να επιβάλουν την υποταγή και το συμβιβασμό, κανένας νόμος δεν θα επιβάλει τον έλεγχο στη λειτουργία των συνδικάτων από το κράτος, κανένας νόμος δεν θα απαλλάξει τους εργοδότες από τον ταξικό συνδικαλιστικό πόλο στο εργατικό κίνημα».

  • Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ και δρομολογεί λεωφορεία με αναχώρηση στις 2.30 μ.μ. από την οδό Τ. Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας). Για την προετοιμασία της κινητοποίησης διοργανώνει συνδικαλιστική σύσκεψη την Πέμπτη 29/8, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων (Εργ. Πρωτομαγιάς 6).


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι αποτελεί για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με τους περσινούς πίνακες. Με δεδομένο ότι οι πίνακες συγκροτήθηκαν τον Απρίλη του 2018 και δεν επικαιροποιήθηκαν έκτοτε, πολλοί εκπαιδευτικοί χάνουν όλη την προϋπηρεσία της σχολικής χρονιάς 2018 - 2019, άλλοι που δεν είχαν κάνει πέρσι αιτήσεις για πρόσληψη οδηγούνται στην ανεργία ενώ αντίστοιχες συνέπειες αντιμετωπίζουν όσοι σε αυτό το διάστημα αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο ή απέκτησαν τίτλους σπουδών.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΕΛΜΕ και Συλλόγων της Αττικής, μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ στήριξη στην κινητοποίηση εξέφρασαν και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα. Οπως τόνιζαν, η πρόσφατη εξέλιξη με τους πίνακες αναπληρωτών έρχεται να συμπληρώσει το «χάος» που ζουν οι χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αυτές τις μέρες και πάλι δεν γνωρίζουν ούτε πού ούτε πότε ούτε αν θα δουλέψουν για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων, με προσωπικό και οικογενειακό κόστος. Σημειώνοντας παράλληλα ότι αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη για μαζικούς μόνιμους διορισμούς - χωρίς τους οποίους ξεκινά σε λίγες μέρες μία ακόμα σχολική χρονιά - ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της Εκπαίδευσης. Τονίστηκαν ιδιαίτερα οι ανάγκες της Ειδικής Αγωγής, στην οποία αναμένονται οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί, χωρίς ωστόσο κανένας να έχει δηλώσει με σαφήνεια το πότε θα γίνουν και με τη χρονιά να ξεκινά και πάλι με αναπληρωτές και με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό και υποδομές. Ανέδειξαν παράλληλα την ανάγκη για καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με παιδαγωγικούς όρους, με όλο το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ από το βήμα της συγκέντρωσης αναφέρθηκαν στις ευθύνες των κυβερνήσεων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια διατηρώντας την αδιοριστία και επεκτείνοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Εκπαίδευση. Απηύθυναν κάλεσμα να ανοίξει η συζήτηση στα σχολεία για τη διεκδίκηση των αναγκών της Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και ανέδειξαν τις ευθύνες των ηγεσιών των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών που, παρότι είχε τεθεί το ζήτημα της συμμετοχής στη χτεσινή κινητοποίηση, γύρισαν ουσιαστικά την πλάτη στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που αφήνονται εκτός των πινάκων.

Σε συνάντηση αντιπροσωπείας των εκπαιδευτικών με την γενική γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αρνητική ήταν η απάντηση στο αίτημα να επικαιροποιηθούν οι πίνακες των αναπληρωτών και δηλώθηκε στους εκπαιδευτικούς πως οι προσλήψεις θα γίνουν όπως έχει ανακοινωθεί και θα είναι μόνο όσοι «χρειάζονται». Καμία θετική απάντηση δεν έλαβαν και στα αιτήματα για μονιμοποίηση των 33.000 αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια, για λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων, για τη στέγαση των αναπληρωτών, την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων συναδέλφων τους.

  • Κινητοποίηση με αντίστοιχα αιτήματα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Θεσσαλονίκης, ενώ αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει η Α' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ