ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απειλήθηκε το Σέιχ Σου

Κινδύνεψε το Σέιχ Σου

Eurokinissi

Κινδύνεψε το Σέιχ Σου
Μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά του 1997 ξύπνησαν χτες με τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι και απείλησε να κάψει και πάλι το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου.

Η φωτιά ξέσπασε στις 3 το μεσημέρι στη θέση Λαδάς πίσω από το «Καυτατζόγλειο», κοντά σε κατοικημένη περιοχή και αναπτύχθηκε μέχρι τις παρυφές του Σέιχ Σου, πάνω από την περιφερειακή οδό, καίγοντας συνολικά 80 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης. Η Πυροσβεστική εξετάζει το ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς η φωτιά ξέσπασε όταν αυξήθηκε η ένταση των ανέμων. Ενώ τα 25 οχήματα της Πυροσβεστικής και οι 100 πυροσβέστες, δύο καναντέρ, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων έθεταν υπό έλεγχο τη φωτιά, δεύτερο μέτωπο εκδηλώθηκε πάνω από την περιφερειακή οδό. Σημειώνεται πως η περιοχή του Κέδρινου Λόφου που παραδόθηκε στις φλόγες είχε σωθεί από τη φωτιά του Ιούλη του 1997 που είχε κατακάψει 16.600 από τα συνολικά 30.000 στρέμματα.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε από την πρώτη ώρα κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή Σοφία Καλαντίδου, αλλά και κομμουνιστές σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Κατήγγειλαν τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι περικοπές των κονδυλίων για την πρόληψη και τη δασοπυρόσβεση, αλλά και η καθυστέρηση που υπήρξε στη χρηματοδότηση και αυτής της κουτσουρεμένης επιχορήγησης προς τους δήμους, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ουσιαστικά καθαρισμός του περιαστικού δάσους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι κομμουνιστές σύμβουλοι σε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμο Θεσσαλονίκης τονίζουν πως αν και η πυρκαγιά δεν πήρε διαστάσεις «αυτό όμως δεν πρέπει να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρειας και Δήμων), που συνειδητά εφαρμόζουν πολιτικές που υπαγορεύονται από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Επισημαίνεται πως «οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί τα τελευταία χρόνια είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και εξυπηρετούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση των δασών και της γης συνολικότερα» και πως σήμερα είναι ανάγκη για μια άλλη, λαϊκή δασική πολιτική, που θα εξασφαλίσει τη δασική προστασία, την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, με μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, κοινωνικά κριτήρια και κοινωνική - λαϊκή ιδιοκτησία στα δασικά οικοσυστήματα».

Επίσης υπογραμμίζεται ότι σήμερα είναι ανάγκη να παρθούν μια σειρά μέτρα για να προστατευτεί το περιαστικό δάσος της πόλης και καλούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, το οργανωμένο ταξικό κίνημα και τους φορείς της πόλης να διαμορφώσουν ένα αγωνιστικό κίνημα που θα διεκδικήσει «την άμεση κατάργηση των αντιδασικών νόμων και διατάξεων. Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο - επιχειρησιακά κέντρα. Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή και ανάλογο σχεδιασμό. Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των δυνάμεων της Δασικής Υπηρεσίας, συμβολή της Πυρο­σβεστικής Υπηρεσίας στην επιτήρηση του περιαστικού δάσους του Κέδρινου Λόφου, με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων. Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν ή οδηγούν στο περιαστικό δάσος. Πάλη για μια ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων».

ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Ανεξέλεγκτη η φωτιά για 3η μέρα

Περισσότερα από 45.000 στρέμματα δάσους με πεύκα και δρύες, καθώς και γεωργικές εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη. Χτες το μεσημέρι οι κάτοικοι του οικισμού Κοίλα εγκατέλειψαν για τρίτη φορά τα σπίτια τους. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά σε στρατόπεδο

Με κάθε τρόπο προσπαθούν πυροσβέστες και κάτοικοι να περιορίσουν τη φωτιά

Motion Team

Με κάθε τρόπο προσπαθούν πυροσβέστες και κάτοικοι να περιορίσουν τη φωτιά
Εξι ενεργά πύρινα μέτωπα ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ, σε διάφορες περιοχές της χώρας προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε δασικές και όχι μόνο εκτάσεις. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής «παλεύουν» με τις φλόγες στον Εβρο για τρίτη μέρα, η Αρκαδία ξαναζεί μέρες του 2007, η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από τις προηγούμενες πυρκαγιές, ενώ πυρκαγιές ξέσπασαν σε Αχαΐα, Ναύπακτο και Αμφισσα.

Συναγερμός έχει σημάνει στον Εβρο από τον πύρινο εφιάλτη. Δύσκολη αναμενόταν και η χτεσινή νύχτα για τους κατοίκους και τους πυροσβέστες που για τρίτη μέρα, αποκαμωμένοι πια, έδιναν τη μάχη για να σταματήσουν την επέλαση της φωτιάς. Οι εναέριες ρίψεις νερού σταμάτησαν το βράδυ, ενώ οι άνεμοι εξακολουθούσαν να είναι ισχυροί, εντάσεως 7 μποφόρ, ως αργά τη νύχτα, ενισχύοντας τους φόβους για επέκταση του καταστροφικού πύρινου μετώπου.

Παρανάλωμα του πυρός έχουν γίνει περισσότερα από 45.000 στρέμματα δάσους με πεύκα και δρύες, καθώς και γεωργικές εκτάσεις. Χτες το μεσημέρι οι φλόγες απείλησαν και πάλι τα Κοίλα και οι κάτοικοι του οικισμού εγκατέλειψαν για τρίτη φορά τα σπίτια τους.

Στο μέτωπο της φωτιάς στη Λευκίμη που εκτείνεται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή. Αναζωπυρώσεις είχαμε χτες σε Μελία, Κοίλα, Υψωμα 22 και Κιτρινόπετρα. Περισσότεροι από 176 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, με τη συνδρομή συνολικά 12 αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ανάμεσα στα οποία δύο που στάλθηκαν από τη Γαλλία και ισάριθμα από την Ισπανία. Παράλληλα, στη μάχη της κατάσβεσης, συμμετέχουν μηχανήματα της Περιφέρειας, του Στρατού, των Δήμων και του Δασαρχείου.

Λίγο μετά τη 1 χτες το μεσημέρι, εκδηλώθηκε φωτιά σε ξερά χόρτα σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» που έσβησε γρήγορα. Επίσης, ελέγχθηκε πλήρως άλλο ένα μέτωπο φωτιάς στην εθνική οδό Φερών - Αρδανίου που απείλησε το στρατόπεδο «Βογιατζής» στην Καβησό, όπου εδρεύει η 31η Ταξιαρχία και στο οποίο βρίσκονται αποθήκες με πυρομαχικά.

Αλλα μέτωπα

Σημαντικά είναι, επίσης, και τα μέτωπα σε Μαλανδρίνο Αμφισσας, Γαβρολίμνη Ναυπάκτου και Χαϊκάλι - Αγιο Στέφανο Αχαΐας. Αυτά, μαζί με τα παραπάνω, σύμφωνα με τον αρχηγό του Σώματος Στ. Στεφανίδη, ήταν και τα πιο επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με αφορμή τις πυρκαγιές σε Φυτείες και Γαβρολίμνη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογη», πως ελέγχεται και οφείλει να απολογηθεί: Για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού ανά δήμο και περιοχή και τα μεγάλα κενά στις διαδικασίες και τα όργανα συντονισμού, τη μη χάραξη και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που προέκυψαν από τις αντιθέσεις των διαφόρων φορέων, την αργοπορία στη διασφάλιση ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό και τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η «ηρωική δράση των πυροσβεστών και των κατοίκων», που, όμως, «δεν είναι δυνατό να αναπληρώσει τα κενά στο συντονισμό πυρόσβεσης και τις ανεπάρκειες της Πολιτικής Προστασίας».

Ξαναζεί τον εφιάλτη του 2007 η Αρκαδία

Με λάστιχο στα χέρια προσπαθούν οι κάτοικοι να σβήσουν τις φλόγες

Eurokinissi

Με λάστιχο στα χέρια προσπαθούν οι κάτοικοι να σβήσουν τις φλόγες
Ανεξέλεγκτη είναι και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι έξω από το χωριό Πάπαρη. Αμέσως, λόγω των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν στην περιοχή, εξαπλώθηκε και αρχικά κύκλωσε το Πάπαρη ενώ έφτασε στα χωριά Δάφνη και Μανιάτη. Οι κάτοικοι του πρώτου εγκατέλειψαν προληπτικά τα σπίτια τους με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ενώ τα άλλα δύο γλίτωσαν χάρη στην παρέμβαση των 30 πυροσβεστών με 12 οχήματα, το πεζοπόρο τμήμα αλλά και τα τέσσερα «Καναντέρ» που επιχειρούν στην περιοχή.

Νωρίς το βράδυ, η πυρκαγιά έχοντας κάψει μεγάλες εκτάσεις δασικής έκτασης μαινόταν προς δύο κατευθύνσεις. Η μία ήταν προς Μεγαλόπολη (έξω από τα χωριά Γαρδίκι και Βουτσαρά) ενώ η δεύτερη ήταν προς τον πολύπαθο Ταΰγετο και ειδικότερα έξω από τις περιοχές Γρεκό και Αναβρυτό.

Αργά το απόγευμα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πέντε περιοχές (Πάπαρη, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη). Ακόμα δεν έχουν καταγραφεί οι όποιες ζημιές έχουν υποστεί κτίρια και εκτάσεις των παραπάνω περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας ξέσπασαν 16 πυρκαγιές στην Πελοπόννησο με τις οκτώ να εκδηλώνονται ταυτόχρονα.

Καταγγέλλουν εμπρησμό σε Ανω Γλυφάδα - Πανόραμα

Κρανίου τόπος για άλλη μια φορά ο Υμηττός...

Eurokinissi

Κρανίου τόπος για άλλη μια φορά ο Υμηττός...
Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η προχτεσινή πυρκαγιά στην Ανω Γλυφάδα στους πρόποδες του Υμηττού που ξεκίνησε περίπου στις 12.30 τα μεσάνυχτα με δύο ταυτόχρονες εστίες. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που εκδηλώνεται εκεί πυρκαγιά καθώς σχεδόν κάθε χρόνο γίνεται στόχος εμπρηστών. Η περιοχή αποτελεί φιλέτο για διάφορους οικοπεδοφάγους και υπάρχουν σκέψεις και σχέδια από το παρελθόν να γίνει προς τα εκεί επέκταση του Σχεδίου Πόλης.

Ηδη, στην περιοχή υπάρχουν αυθαίρετα σπίτια, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι συνορεύει με το μεγαλύτερο φιλέτο της περιοχής αυτό του Πανοράματος της Βούλας, όπου η φωτιά χτες πριν ελεγχθεί πλησίασε αρκετά. Να σημειώσουμε ότι ο οικισμός του Πανοράματος φτιάχτηκε μετά από μεγάλη πυρκαγιά τη δεκαετία του '80.

Πάντως, από τις αρχές του καλοκαιριού οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είχαν καταγγείλει ότι η δημοτική αρχή Γλυφάδας δεν είχε λάβει κανένα μέτρο πρόληψης και το μόνο που έχει γίνει είναι απόκτηση δύο πυροσβεστικών οχημάτων από δωρεά του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογη κατάσταση από πλευράς ετοιμότητας υπάρχει και στο Δήμο Βούλας όπου, για παράδειγμα, από 98 άτομα που ζήτησε να προσλάβει για τις ανάγκες της πυροπροστασίας τού ενέκριναν την πρόσληψη μόλις 30 εποχιακών.

Τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό

Παρά τα όποια ευχολόγια ακούστηκαν χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός

Επίσκεψη στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ) στο Χαλάνδρι, πραγματοποίησαν χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των πυρκαγιών. Μετά από την ενημέρωση που είχαν από τον αρχηγό του Σώματος, Στυλιανό Στεφανίδη, και τους αρμόδιους αξιωματικούς, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός εξήραν το έργο των πυροσβεστών, αλλά και των εθελοντών, «που συνδράμουν με κάθε τρόπο σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια σε όλη τη χώρα». Οπως τόνισε ο Χρ. Παπουτσής, «ελπίζω και εύχομαι ότι θα τα καταφέρουμε».

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα, ακριβώς την ίδια μέρα του 2007, ενώ βρισκόταν η χώρα σε κλοιό πυρκαγιών με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Επίσης τότε, στο ίδιο σημείο, βρισκόταν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ομως, δεν είναι μόνον οι δηλώσεις και οι επισκέψεις που έχουν κάτι κοινό. Είναι και η πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού που έχει αφήσει το βάρος της κατάσβεσης στο «φιλότιμο» των πυροσβεστών.

Τα τεράστια οργανικά κενά, αλλά και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όχι μόνο δεν τους επιτρέπουν να καταπολεμήσουν τις «πύρινες γλώσσες» στα ίσια, αλλά τους εκθέτουν σε συνεχείς κινδύνους λόγω της υπερεργασίας και της φύσης της δουλειάς τους. Επίσης είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με βάση την οποία, όχι μόνο τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, οι ακτές και οι παραλίες, ολόκληρο το φυσικό περιβάλλον, αντί να προστατευτούν, παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση και μετατρέπονται σε πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας από το μεγάλο κεφάλαιο.

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» έχει επισημάνει ότι οι ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση στο Σώμα βαραίνουν τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, καθώς μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007 και του 2009 δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αναβάθμιση της πυρασφάλειας της χώρας. Αντίθετα, προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις των πιστώσεων και διατήρησαν τα ίδια πρότυπα σχεδιασμού και τη στρατιωτικού τύπου οργάνωση της Πυροσβεστικής που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σοβαρός κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς υπάρχει σήμερα στις εξής περιοχές: Ανατολική και Δυτική Αττική, Πειραιάς, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κόρινθος, Αργολίδα, Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Εβρος, αλλά και τα νησιά του νότιου και βόρειου Αιγαίου.

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ζήτησε επίσημη ενημέρωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, σημειώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ