ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο τζογαρίσματος των επικουρικών συντάξεων

Μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων που παραδίδει τον δεύτερο πυλώνα της υποχρεωτικής δημόσιας Ασφάλισης στα κοράκια του τζόγου και των αγορών, χωρίς καμία εγγύηση για τις μελλοντικές συντάξεις. Μάλιστα, το νομοσχέδιο βάζει σε κίνδυνο και τις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις με τα ελλείμματα δεκάδων δισ. ευρώ που θα προκύψουν στο υφιστάμενο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές.

Στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που θα λειτουργεί με βάση την κεφαλαιοποίηση, θα υπαχθούν υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/22 και, σε μια προσπάθεια μεγέθυνσης της πελατείας, προαιρετικά όσοι ασφαλισμένοι είναι κάτω των 35 ετών, αλλά και κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών, που μέχρι τώρα δεν υπάγονται στην Επικουρική Ασφάλιση. Στο νέο ιδιωτικοποιημένο σύστημα, οι ασφαλισμένοι, ενώ γνωρίζουν και είναι καθορισμένο το ύψος των εισφορών τους (6% επί των αποδοχών τους ή του εισοδήματός τους), δεν καθορίζεται το ύψος της επικουρικής σύνταξης ούτε δίνεται καμία εγγύηση γι' αυτή. Αντίθετα, όλα επαφίενται στην «απόδοση» του επενδυτικού ρίσκου και στην πορεία των αγορών, μετατρέποντας την Ασφάλιση από προστασία με ευθύνη του κράτους για όποιον βγαίνει στη σύνταξη σε χρηματιστηριακό τζόγο - ατομική υπόθεση. Ετσι, από τους «ατομικούς κουμπαράδες» του κάθε ασφαλισμένου διαμορφώνεται κεφάλαιο το οποίο θα αξιοποιείται για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων.

«Με την κατάθεση του νομοσχεδίου "Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά" υλοποιούμε μια ακόμα προεκλογική μας δέσμευση. Παρεμβαίνουμε στο σκέλος της Επικουρικής Ασφάλισης - σε συνέχεια της παρέμβασης στις κύριες συντάξεις με το Ν. 4760/2020 (...) Ακολουθούμε και σε αυτό το πεδίο τις καλές πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών (...)», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας πως: α) Στο στόχαστρο των νέων ανατροπών μπαίνει πρωτίστως η νέα γενιά που οι εισφορές της στην Επικουρική Ασφάλιση μετατρέπονται σε «καύσιμη ύλη» για την καπιταλιστική ανάπτυξη. β) Η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων αποτελεί συνέχεια και συμπλήρωμα του νόμου 4387/2016 και του νόμου 4760/2020 της ΝΔ, οι οποίοι από κοινού συνιστούν πραγματική λαιμητόμο για τις κύριες συντάξεις και θεσμοθετούν συντάξεις πείνας στο διηνεκές. Οι ευρωπαϊκές πρακτικές, τις οποίες εκθειάζουν και δίνουν όρκους πίστης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτές που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συστημάτων Ασφάλισης και εξασφαλίζουν τη σταδιακή απόσυρση κράτους και εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Το χρηματοδοτικό κενό που θα προκαλέσει το νέο σύστημα - ανάλογα με τις παραδοχές - εκτιμάται από τα 48 έως τα 78 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, δηλαδή και πάλι ο λογαριασμός θα φορτωθεί στα λαϊκά στρώματα. Ομως, η επιβάρυνση αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, όπως και των νέων συντάξεων για τους ασφαλισμένους που θα παραμείνουν στο ισχύον σύστημα.

Παράλληλα, «άνθρακες» αποδεικνύεται και η δήθεν «εγγύηση» του κράτους για επιστροφή των εισφορών στους ασφαλισμένους στην περίπτωση αρνητικών αποδόσεων των επενδύσεων, όπως και στην περίπτωση σύνταξης θανάτου ασφαλισμένου στους δικαιούχους, καθώς αυτά τα ποσά αντιστοιχούν μόλις σε μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στην τελευταία περίπτωση, η επικουρική σύνταξη θανάτου θα κυμαίνεται γύρω στα 20 ευρώ το μήνα, ποσό που είναι εξευτελιστικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «προστασία»!

Αντίστοιχα, ο αρμόδιος για το Ασφαλιστικό υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, δήλωσε πως το νομοσχέδιο «αλλάζει την αρχιτεκτονική της Επικουρικής Ασφάλισης προκειμένου το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας να προσαρμοστεί κατάλληλα για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που θέτουν η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, το μέγεθος της αδήλωτης εργασίας και το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (...)», επιβεβαιώνοντας την προσχηματική αξιοποίηση του δημογραφικού ζητήματος, όπως και του προβλήματος της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, την ώρα που η πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι εισφορές των ασφαλισμένων να γίνουν πηγές χρηματοδότησης για το κεφάλαιο και στήριξης των «αγορών».

Επιπλέον, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης όχι μόνο δεν προστατεύει από τους «κινδύνους» του δημογραφικού - στο βαθμό που αυτοί είναι αντικειμενικοί - αντίθετα τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα είναι ακόμα πιο ευάλωτα σε αυτούς, αφού, πέραν των κινδύνων των «αγορών» και του τζογαρίσματος των εισφορών, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μικρότερες συντάξεις, σε ακόμα μικρότερη προστασία για τα γηρατειά. Μάλιστα, αυτός ο περιβόητος «κίνδυνος» μεταφέρεται ατομικά στον κάθε ασφαλισμένο, χωρίς το κράτος να αναλαμβάνει κάποια ευθύνη.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση σήμερα στις 8 μ.μ. στον Λευκό Πύργο

Σε κινητοποίηση καλούν σήμερα Τρίτη στις 8 μ.μ. στον Λευκό Πύργο εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Για τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών, το Ασφαλιστικό είναι μπίζνες, νέο πεδίο κερδοφορίας. Για εμάς είναι δικαίωμα, όρος ζωής και αναπαραγωγής της εργατικής μας δύναμης», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που υπογράφουν τα Συνδικάτα Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κ. Μακεδονίας, οι Ενώσεις Λογιστών και Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, όπως και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα απέναντι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση και να απαντήσουν με τη δύναμη και την πείρα που έχουν αποκτήσει, με κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και για τη μη εφαρμογή στην πράξη του νόμου για το οκτάωρο.

Παράλληλα, έχουν ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα περιοδειών σε χώρους δουλειάς, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα.

Συγκεκριμένα, μέλη του ΣΕΤΕΠΕ θα πραγματοποιήσουν σήμερα περιοδείες στα Λαδάδικα, ενώ του Συνδικάτου Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, στις επιχειρήσεις «Almeco», «Οικονομίδη», «Σαρρή». Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ) συνεχίζει τις περιοδείες του στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ενώ το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας στην επιχείρηση «Σαμαράς».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τον νόμο για τα Εργασιακά

Σε σχόλιό του για την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού, "σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα", φέρνει στις Επιτροπές της Βουλής το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση.

Με διαδικασίες στα "βουβά" ποντάρει ότι θα καταφέρει να περάσει "χωρίς να βραχεί" τις νέες αντιασφαλιστικές αλλαγές, χωρίς να πάρουν χαμπάρι οι εργαζόμενοι τις συνέπειες που θα φορτωθούν στις πλάτες τους, για να χρηματοδοτηθούν τα διάφορα αρπακτικά που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ιδιωτικής Ασφάλισης και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο ρίχνονται οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης στον τζόγο και στο ρίσκο των επενδυτικών πακέτων. Οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πληρώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν θα ξέρουν αν θα πάρουν ποτέ επικουρική σύνταξη και ποιο θα είναι το ύψος της. Ολα θα εξαρτώνται από την πορεία της επένδυσης, τους κινδύνους της χρηματαγοράς και τα κέφια των επιχειρηματιών που θα έχουν βάλει στο "χέρι" τους κόπους μιας ζωής των εργαζομένων.

Το μόνο σίγουρο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα τζογάρουν και θα προωθούν τα επιχειρηματικά τους πλάνα με χρήματα των εργαζομένων και το μικρότερο ρίσκο για τους ίδιους.

Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος εδραιώνει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και ανοίγει ακόμα πιο δυναμικά τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την 1/1/2022.

Αφορά και όσους ήδη είναι συνταξιούχοι και όσους θα βγουν τα επόμενα χρόνια.

Το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί από το υπάρχον στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα κληθούν να το πληρώσουν όλοι οι ασφαλισμένοι, με νέες περικοπές στην επικουρική σύνταξη.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, όσο κι αν το προσπαθεί η κυβέρνηση.

Γνωρίζουν καλά ότι το ίδιο έργο έχει παιχτεί πολλές φορές, με τις κυβερνήσεις συνεχώς να "σώζουν" το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις και οι εργαζόμενοι μόνιμα να μετράνε απώλειες για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λίγων.

Η πρόσφατη πείρα των αγώνων ενάντια στον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά και οι δυνατότητες που αναδείχθηκαν θα αξιοποιηθούν και θα τροφοδοτήσουν την κλιμάκωση των αγώνων το επόμενο διάστημα, τόσο ενάντια στον νέο αντιασφαλιστικό νόμο για την επικουρική ασφάλιση όσο και στην πάλη να ακυρωθεί ο νόμος για τα Εργασιακά στην πράξη, μέσα στους χώρους δουλειάς.

Το εργατικό κίνημα, τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα έχουμε και την πείρα και τη δύναμη να απαντήσουμε στην επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των δυνάμεων που το στηρίζουν. Ο αγώνας με επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρούσουμε την επίθεση και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αντιδράσουν

Σε σχόλιό του για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ αν νομίζει ότι φέρνοντας το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση "νύχτα", για να συζητηθεί μέσα στο κατακαλόκαιρο, οι εργαζόμενοι δεν θα ενημερωθούν και δεν θα αντιδράσουν ενάντια σε ένα ακόμη αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έρχεται να κλιμακώσει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση και να μετατρέψει την Ασφάλιση σε "τζόγο" και σε ατομική υπόθεση για τους νέους εργαζόμενους.

Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό πως - και στην Ελλάδα - μεγαθήρια της ιδιωτικής Ασφάλισης κατέρρευσαν, ληστεύοντας τους κόπους μιας ζωής και οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους.

Οι νέοι εργαζόμενοι, που πρόσφατα με τον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά έμαθαν από την κυβέρνηση πως η "προστασία της εργασίας" σημαίνει 10ωρα, εντατικοποίηση και απλήρωτες υπερωρίες, τώρα μαθαίνουν πως η Ασφάλισή τους θα είναι "ατομικό ρίσκο" και οι ίδιοι θα χαρακτηρίζονται "επενδυτές" που θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org