ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη σήμερα στην Αθήνα

SOTIRIS_DIMI

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, και κατόπιν δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αύριο θα συμμετάσχουν στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας στο Ζάππειο, μαζί με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντουλάχ Β'.

Ολα στον απόηχο των εξαγγελιών της τουρκικής κυβέρνησης περί ανοίγματος των Βαρωσίων, στην κατεύθυνση δημιουργίας νέων τετελεσμένων που συντείνουν προς την οριστική διχοτόμηση του νησιού, είτε ανοιχτή είτε συγκαλυμμένη, και πάντα με τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που «σπρώχνουν» άλλη μια ιμπεριαλιστική διευθέτηση.

Βασικό κριτήριο κάθε παρέμβασής τους άλλωστε είναι η εξασφάλιση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και το «συμμάζεμα» εκκρεμοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο «αρραγές» το μέτωπο απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές Ρωσία - Κίνα, όπως και για να προωθηθούν οι μπίζνες των ενεργειακών κολοσσών στα θαλάσσια οικόπεδα της περιοχής, με όξυνση των ανταγωνισμών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας και σχεδιαζόμενους επώδυνους συμβιβασμούς για τα κυπριακά και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Προηγουμένως ο Ν. Αναστασιάδης, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υποστήριξε ότι έχει «κόκκινες γραμμές», με ζητούμενο πάντα ένα λειτουργικό, βιώσιμο και ομόσπονδο κράτος εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ. Παράλληλα τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί προαπαιτούμενα που αξιώνει η τουρκική πλευρά για επανέναρξη του διαλόγου. Υποστήριξε δε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να καταδικαστούν οι νέες επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτιστούν ή να αποκοπούν περαιτέρω βήματα που οδηγούν στον τερματισμό κάθε ελπίδας επίλυσης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης μετέβη στο Ισραήλ (πριν από μερικές μέρες είχε μεταβεί εκεί και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας) για συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γ. Λαπίντ, ο οποίος, στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου παζαριού στην Ανατ. Μεσόγειο, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της χώρας του για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο. «Μοιραζόμαστε βαθιά ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο τελευταία και θα συζητήσουμε την αμοιβαία αντίδραση σε αυτές» τις ενέργειες, είπε. Αλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη, ανέφερε, είναι οι διμερείς σχέσεις, το εμπόριο, το φυσικό αέριο και ο αγωγός «East Med».

Στη Λευκωσία, εξάλλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, σε συνάντηση που είχε με τον ύπατο αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, δήλωσε ότι η τρέχουσα περίοδος είναι «εξαιρετικά δύσκολη», αναφερόμενη με τη σειρά της κατά των «μονομερών προκλήσεων της τουρκικής πλευράς».

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο πληροφοριών ότι οι Βρετανοί επιθυμούν «ουσιαστική απόκλιση» από την περιγραφή της «διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας», και μάλιστα έγιναν σχετικές συζητήσεις στη διήμερη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν από λίγες μέρες, το οποίο προχώρησε σε μια καταδικαστική δήλωση για τις ανακοινώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, ωστόσο η συζήτηση για το Κυπριακό θα συνεχιστεί και αυτήν τη βδομάδα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη το ΣΑ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, με θέμα αυτήν τη φορά την ανανέωση της θητείας της «ειρηνευτικής δύναμης» στην Κύπρο (κυανόκρανοι - ΟΥΝΦΙΚΥΠ), και αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι από κάποιες πλευρές θα τεθεί εκ νέου ζήτημα «διατυπώσεων» για τον χαρακτήρα της «λύσης», ξαναζεσταίνοντας τα σχέδια διχοτόμησης. Παρά τα λόγια και τις διακηρύξεις, άλλωστε, δεν έχει ακουστεί το παραμικρό περί κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τα Βαρώσια.

Στο μεταξύ, ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους Ε. Τατάρ επισκέφτηκε χτες, συνοδεία ειδικών, την περιοχή που ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει στα Βαρώσια, για να επιθεωρήσει την κατάσταση και πώς μπορεί να τη λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν.


ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Νομοσχέδια και ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου

Νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για ενσωμάτωση ευρωενωσιακής Οδηγίας (2019/1151) προς έναν κώδικα εταιρικού δικαίου παρουσιάστηκε, χτες, στο υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» και τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» μέσω «απλούστευσης διαδικασιών σύστασης κάθε εταιρικής μορφής» και άλλων διατάξεων.

Εγινε, εξάλλου, ενημέρωση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 - 2027, που σύμφωνα με την κυβέρνηση «αποσκοπεί στην ενίσχυση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού γεωργικού τομέα, ο οποίος θα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Η αναθεώρησή της, που προηγήθηκε κεντρικά στην ΕΕ, αποτελεί αναπροσαρμογή με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και προσωρινό συμβιβασμό ανάμεσα στα αντιτιθέμενα συμφέροντά τους, φέρνοντας σε κάθε περίπτωση ακόμα πιο επιθετικό ξεκλήρισμα για τους φτωχούς αγρότες.

Τέλος, στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Προβλέπει ότι για αδικήματα όπως βιασμός και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση, θα απαιτείται πραγματική παραμονή σε σωφρονιστικό κατάστημα ίση με τα 3/5 της ποινής (από 2/5) που ισχύει και με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής (από 3/5). Σε περίπτωση καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης στο σωφρονιστικό κατάστημα είναι 18 έτη (από 16). Για αδικήματα όπως ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου, θανατηφόρα ληστεία, ανθρωποκτονία, προβλέπεται μόνο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης (σήμερα εναλλακτικά με πρόσκαιρη κάθειρξη). Επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομειξίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ