ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2018
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά την «κλιματική αλλαγή» ψάχνει άλλοθι και στην «αυθαίρετη δόμηση»

Προκλητικός ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος το μόνο που δεν είπε ξεκάθαρα είναι ότι φταίνε οι ίδιοι οι πληγέντες για το κακό που τους βρήκε

Με μια άκρως προκλητική τοποθέτηση πάνω στα αποκαΐδια της εγκληματικής πολιτικής και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, επέρριψε τις ευθύνες για την καταστροφή στην Ανατολική Αττική στην «αυθαίρετη δόμηση» και χαρακτήρισε «έγκλημα» το χτίσιμο κατοικιών σε δασικές περιοχές.

Στήνοντας ένα ακόμα άλλοθι μετά τα περί «κλιματικής αλλαγής» και των «ακραίων καιρικών φαινομένων», ο υπουργός Αμυνας, χωρίς ίχνος ντροπής, με το δικό του τρόπο, επέρριψε τις ευθύνες στους ίδιους τους πληγέντες που έχτισαν στην περιοχή αυθαίρετα. Αντίστοιχα επιχειρήματα η κυβέρνηση έλεγε και για την περίπτωση της Μάνδρας με τις πλημμύρες. Λες και δεν είναι και αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που με την πολιτική τους προκάλεσαν και διαιώνισαν το φαινόμενο. Λες και δεν είναι η πραγματική αιτία η ανυπαρξία έργων υποδομής για την προστασία από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Ο Π. Καμμένος επισκέφτηκε χτες, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, Β. Μπουρνού, και τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Α. Στεφανή, για αυτοψία πάνω στην καταστροφή. Ηρθε εκεί αντιμέτωπος με κατοίκους που οργισμένοι απηύθυναν κατηγορίες ότι εγκαταλείφθηκαν από τις αρχές και ότι δεν υπήρχε ή δεν λειτούργησε κανένα σχέδιο πυροπροστασίας, απεγκλωβισμού και διάσωσης. Αργότερα μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο του ΒBC, ερωτηθείς ο υπουργός αν έπρεπε να υπάρχει καλύτερο σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, απάντησε: «Οχι. Οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία και οι υπηρεσίες έδρασαν με σχέδιο την κατάλληλη στιγμή».

Ερωτηθείς, δε, για τις υπόνοιες περί καθυστέρησης στην ανταπόκριση του μηχανισμού στις πυρκαγιές, ο Π. Καμμένος απάντησε ότι δεν πρόκειται για τη δική του αρμοδιότητα και ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι υπό την ευθύνη άλλου υπουργείου».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις ήταν σε ετοιμότητα από την πρώτη μέρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το σχέδιο του ΝΑΤΟ. Δεν λειτουργούμε ανεξάρτητα από τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας», πρόσθεσε, για να εξηγήσει ίσως μια πιο αργοπορημένη εμφάνιση των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα λειτουργίας έπρεπε να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία κλήσης τους για συνδρομή, βάζοντας ουσιαστικά το θέμα ότι υπακούν και σε αυτό το ζήτημα τα προτάγματα και πρότυπα λειτουργίας του ΝΑΤΟ, που όπως αποδεικνύεται και σε αυτήν την περίπτωση όχι μόνο δεν προστατεύουν, αντίθετα μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο λαό.

Στη συνέχεια, απαντώντας στο ότι δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής των εγκλωβισμένων και στο ότι δεν έγινε μια συντονισμένη επιχείρηση για να φύγουν, ο Π. Καμμένος είπε ότι «αυτό είναι ένα έγκλημα του παρελθόντος, γιατί στο Μάτι και σε αυτήν την ακτογραμμή της Αττικής, όλες αυτές οι κατοικίες, η πλειοψηφία έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια. Εχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους». Και προκαλώντας τα θύματα για να «ξεπλυθεί» από τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες πρόσθεσε: «Μετά από μια τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης των μεγάλων ευθυνών της

Για σχέδιο εμπρησμού και για ακραίες καιρικές συνθήκες μίλησε η κυβέρνηση, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική

INTIME NEWS

Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, που σε συνδυασμό με τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» είχε ως αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη καταστροφή, έκανε λόγο η κυβέρνηση σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας. Χωρίς βεβαίως να εξηγήσουν γιατί ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση δεν μπόρεσαν να προστατέψουν τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής που πλήγηκαν από την πυρκαγιά. Προσπαθώντας έτσι να κρύψουν τις ευθύνες τους, να συγκαλύψουν τα σοβαρά κενά, την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, σε μέτρα πρόληψης, σχεδιασμού αντιμετώπισης εκτάκτων συνθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε για εγκληματική ενέργεια που προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και το ξέσπασμα της καταστροφικής φωτιάς στην Κινέτα. Αναφερόμενος στη φωτιά που ξέσπασε στην Καλλιτεχνούπολη και προχώρησε στο Μάτι, είπε ότι στην περιοχή Νταού υπάρχει εύρημα το οποίο έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που στοιχειοθετούν τον εμπρησμό. Πρόσθεσε δε πως προβληματίζουν τις αρχές δυο εμπρησμοί που έγιναν προχτές το βράδυ στη Ν. Μάκρη, όπου οι εστίες ήταν σε απόσταση 300 μέτρων η μία από την άλλη.

Για την πυρκαγιά της Κινέτας ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι σε αυτήν, σε πολύ μικρό χρόνο μετά την εκδήλωση της πρώτης εστίας φωτιάς, παρουσιάστηκαν και πολλές άλλες εστίες. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 13 εστίες κοντά στο οδικό δίκτυο, που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε απόσταση 1.100 μέτρων μεταξύ τους, ερευνάται δε αν έχει σχέση με συγκεκριμένα συμφέροντα. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις κακές καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους. Τόνισε δε πως χρειάστηκε 1,5 ώρα για να φτάσουν οι φλόγες από την Καλλιτεχνούπολη στη λεωφόρο Μαραθώνος και πρόσθεσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, αλλά δεν έγινε δεκτή.

Προκλητικά, υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπαν ότι δεν βλέπουν πως κάτι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει, θεωρώντας λίγο - πολύ το αποτέλεσμα μοιραίο...

Μάλιστα, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως θα λειτουργούσε επιχειρησιακά διαφορετικά από το πώς λειτούργησε, ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ «ομολόγησε» ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα μέσα καταστολής στη χώρα μας είναι κατά μέσο όρο στο 30% αυτών που χρειάζονται. Ισχυρίστηκε ότι η διαχείριση των μέσων ήταν η ενδεδειγμένη. Σε αυτό το σημείο, ο Ν. Τόσκας «συνεπικούρησε» την άποψη του αρχηγού, λέγοντας πως... αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Σύγχυση δημιουργήθηκε σε σχέση με τη δυνατότητα εκκένωσης της περιοχής. Από τη μια, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι έγιναν εισηγήσεις, από πλευράς του, εκκένωσης της περιοχής. Ενώ ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση μέσα σε 1,5 ώρα για μια πόλη 20.000 ανθρώπων.

Επίσης, από την πλευρά της Αστυνομίας έγινε προσπάθεια να διαψευστούν οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ότι η Τροχαία έστελνε μαζικά όσα αυτοκίνητα διέρχονταν από την Μαραθώνος μέσα στα στενά προς την παραλία στο Μάτι.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Τους υπεύθυνους της καταστροφής να τους ψάξουν στα υπουργεία τους!

Τις αθλιότητες της κυβέρνησης καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο

Τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, με τις οποίες αποδίδουν ουσιαστικά την ευθύνη για τους νεκρούς στα ίδια τα θύματα, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του:

«Αθλιοι και προκλητικοί οι Σπίρτζης, Φάμελλος και Καμμένος, που ψάχνουν να βρουν ποιοι έχουν άδεια πολεοδομική και ποιοι όχι για να ρίξουν τις ευθύνες της καταστροφής στη Ραφήνα και τον Μαραθώνα.

Δεν πέρασε ούτε το τριήμερο πένθος που κήρυξαν και αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη για τους δεκάδες νεκρούς που άφησε πίσω η διαχρονική ανυπαρξία δασοπροστασίας και υποδομών προστασίας της ζωής από φυσικές καταστροφές, βγαίνουν και κάνουν βόλτα στα καμένα και ψάχνουν ποιος από τους νεκρούς είχε αυθαιρετήσει, "να πέσει πάνω του το ανάθεμα".

Τους υπεύθυνους της καταστροφής να τους ψάξουν στα υπουργεία τους και την κυβέρνησή τους.

Καλούμε τον κόσμο που καταστράφηκε να είναι σε επιφυλακή, να οργανώσει την πάλη του, να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στα κούφια λόγια που ξεστομίζουν περί αποζημιώσεων κ.λπ. Η πείρα που έχουν αποκτήσει οι συνάδελφοι σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από καταστροφές, δείχνει ότι μόλις σβήσουν τα φώτα, εξαφανίζονται και τα εκατομμύρια που ξεστόμιζαν τις μέρες της καταστροφής. Απαιτούμε να μην αποκλειστεί κάνεις πυρόπληκτος από τις αποζημιώσεις που προβλέπονται».

Με τον Αλ. Τσίπρα επικοινώνησε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης και σε κλίμα «συναίνεσης» του πρότεινε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουν από κοινού από το Ιδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης. Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας είδε «θετικά» την πρόταση, σημειώνοντας ότι ελπίζει «να βρεθεί σύντομα ο τρόπος το Ιδρυμα Νιάρχος να προχωρήσει σε μία ακόμα σπουδαία πράξη κοινωνικής προσφοράς».

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, ζητώντας του να εξετάσει τη δυνατότητα αυξημένης προκαταβολής από το Ταμείο Αλληλεγγύης και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για την άμεση ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Οπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Θα διερευνηθούν». Προηγουμένως είχε επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές σε Μάτι και Ραφήνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ