ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή εξελίξεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η «αξιολόγηση όλων των πλευρών της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα θα πάρει χρόνο, και οι προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιούργησε, όπως και το περιεχόμενο των διαφόρων συζητήσεων που έκαναν οι συμμετέχοντες». Τα παραπάνω αναφέρει σε χτεσινή του δήλωση ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αναφέροντας ότι την επόμενη βδομάδα θα επιστρέψει στην Κύπρο για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις.

Ολα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες εξελίξεις στο Κυπριακό, τουλάχιστον στο σκέλος των διεργασιών που μαίνονται ασταμάτητες γύρω από διάφορα σχέδια διχοτόμησης του νησιού.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η συζήτηση για την παράταση της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού στο νησί. Χτεσινά δημοσιεύματα κατέγραφαν ξανά προβληματισμούς γύρω από τη διάρκεια της παράτασης, μετά από συνολικότερη απόφαση για αναθεώρηση όλων των ειρηνευτικών αποστολών ώστε - με βάση το σκεπτικό που υπάρχει - να διαπιστωθούν οι «πραγματικές ανάγκες» και πού θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές (συζήτηση, προφανώς, ευρύτερων προεκτάσεων).

Στο μεταξύ, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σημείωνε χτες ότι «δεν έχουμε άλλο χρόνο για να μας κλέψουν και για να χαθεί. Αυτή η διαδικασία (επίλυσης του Κυπριακού) που συνεχιζόταν εντός των σημερινών παραμέτρων του ΟΗΕ τελείωσε». Εκτίμησε ότι εκτός από τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, «που έληξε με αποτυχία, απέτυχαν και συνομιλίες 50 χρόνων, όπως και η διαπραγματευτική διαδικασία, που βασίστηκε σε μια λύση με διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη σε πολιτική ισότητα». Πρόσθεσε ότι οι διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν, αλλά πρέπει να καθοριστεί «με υγιή τρόπο» ο στόχος αυτών των επαφών, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ισότητα» μεταξύ των δύο πλευρών. Ενώ, θέτοντας απροκάλυπτα ζήτημα επίσημης αναγνώρισης του ψευδοκράτους, διαμαρτυρήθηκε ότι «αν η ισότητα ήταν εξασφαλισμένη στη βάση του ΟΗΕ, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα ήταν η μόνη που είναι μέλος του ΟΗΕ».

Αποφάσεις και σχέδια στα Κατεχόμενα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ, χτες η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους αποφάσισε επίσημα να εγκρίνει και να ξεκινήσει την οργάνωση της επιστροφής Μαρωνιτών στα χωριά τους, που σήμερα ανήκουν στα εδάφη που ελέγχουν οι κατοχικές δυνάμεις. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σύντομα θα δρομολογηθεί και το άνοιγμα της σήμερα κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, με την πρόβλεψη ότι θα μπορούν να επιστρέψουν και όσοι κατοικούσαν εκεί πριν την τουρκική εισβολή, αναγνωρίζοντας φυσικά την τουρκοκυπριακή «κυριαρχία». Πρόκειται για σχέδιο που αφορά και προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών (τα Βαρώσια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα «φιλέτα» της Κύπρου).

Τέλος, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι επρόκειτο να δώσει στη δημοσιότητα αποσπάσματα των πρακτικών από το δείπνο της 6ης Ιούλη (μετά το οποίο ανακοινώθηκε το «ναυάγιο») στο Κρανς Μοντάνα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς ειπώθηκε εκεί. Πρόκειται για κινήσεις ενταγμένες σε μια ευρύτερη προσπάθεια να συνδεθεί η πορεία των συνομιλιών με τη μία ή την άλλη πλευρά, όταν είναι δεδομένο ότι στο Κυπριακό κονταροχτυπιούνται ισχυρά ιμπεριαλιστικά και μονοπωλιακά συμφέροντα, με αταλάντευτα αντιλαϊκό προσανατολισμό.

Από τη μεριά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επέκρινε και χτες τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης απέναντι στον σύμβουλο του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «θυσιάζουμε την Κύπρο για να διασώσουμε το κύρος του κ. Αναστασιάδη».

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαρκές αλισβερίσι μονοπωλιακών συμφερόντων

Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου

Olivier Matthys

Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- ΑΓΚΥΡΑ.--

Η συνάντηση «μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα και των δύο, με έναν πολύ περιεκτικό τρόπο, με τον οποίο ξοδέψαμε πολλές ώρες μαζί».

Τα παραπάνω δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, προχτές, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», μετά τη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Διαλόγου Υψηλού Πολιτικού Επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας. Πρόκειται για θέματα - συνέχισε - που περιλαμβάνουν στοιχεία «θεμελιώδη για τη σχέση μας».

Η προχτεσινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι οι αντιθέσεις παραμένουν βασικό στοιχείο των ευρωτουρκικών σχέσεων, συνυπάρχουν ωστόσο με έντονο ενδιαφέρον για συνέχιση της συνεργασίας, τουλάχιστον σε ορισμένα πεδία.

Οπως υποστήριξε από τη δική του μεριά ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, η ΕΕ διατηρεί μεγάλο ενδιαφέρον για στενή συνεργασία με μια σταθερή, οικονομικά ασφαλή και δημοκρατική Τουρκία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι συζητήθηκε «πώς μπορούμε να δομήσουμε καλύτερα τη συνεργασία μας στην οικονομική ασφάλεια και μεταναστευτικά ζητήματα». Πάντως, η Μογκερίνι αναφέρθηκε και σε «συγκεκριμένα, θετικά βήματα» που πρέπει να γίνουν «σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις ελευθερίες», θίγοντας πιθανώς και πεδία που συνδέονται με ενδοαστικές διεργασίες εντός της Τουρκίας, αλλά και αξιοποιούνται στο παζάρι της Αγκυρας με άλλα κέντρα.

Από τη δική του μεριά, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε τη συζήτηση «εποικοδομητική» και δήλωσε: «Είναι σαφές ότι έχουμε διαφορές, διαφωνίες, αλλά ο διάλογος, οι συζητήσεις και η αναζήτηση διευθετήσεων φυσικά θα συνεχιστούν». Ο Τσελίκ πρόσθεσε πάντως ότι «βασικός σκελετός των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για βελτίωση των σχέσεων σε τομείς όπως η Ενέργεια, το εμπόριο ή η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, διαχωρίζοντας αυτά τα θέματα από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Ακόμα, ο Τούρκος Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, όταν πρόκειται για τήρηση συμφωνιών, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία έκανε ό,τι της αναλογεί σχετικά με τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό και ότι υπάρχουν υποσχέσεις που η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει.

Παρέμβαση ΝΑΤΟ για το Ικόνιο

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα «θέματα» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας - Γερμανίας, λέγοντας γενικόλογα ότι η Αγκυρα εργάζεται πάνω σε αυτά, ελπίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις θα βελτιωθούν σύντομα. Να σημειωθεί ότι προχτές, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Πιερ Κάζαλετ δήλωσε πως ο γγ Γενς Στόλτενμπεργκ «προσφέρθηκε να κανονίσει μια επίσκεψη για (Γερμανούς) βουλευτές στη βάση στο Ικόνιο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου «YouGov», το 84% των Γερμανών τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και το 82% υπέρ της απαγόρευσης των ομιλιών Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία.

ΣΥΡΙΑ
Νέες απειλές Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες περί «τρομερών εγκλημάτων» σε βάρος του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε προχτές βράδυ στην Ουάσιγκτον με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, Σαάντ Χαρίρι.

Ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης, που έχει αιματοκυλήσει τον πλανήτη, κατηγόρησε τον Σύρο ομόλογό του ότι «έχει διαπράξει στη χώρα του και στην ανθρωπότητα τρομερά εγκλήματα». Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να τα ξεχάσει και ότι ο Σύρος ηγέτης «δεν θα γλιτώσει» ούτε θα μείνει ατιμώρητος. Ισχυρίστηκε ότι «η Συρία σήμερα θα ήταν διαφορετική» εάν ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, είχε αναλάβει δράση, πριν από μερικά χρόνια, κατά του Ασαντ, μετά τη χρήση χημικών όπλων, λέγοντας: «Εάν ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε κάνει ό,τι έπρεπε να είχε κάνει, δεν πιστεύω πως θα είχατε τη Ρωσία, ή το Ιράν, ίσως καθόλου, σήμερα στη Συρία».

Δεν παρέλειψε να εξαπολύσει μύδρους και κατά της «Χεζμπολάχ», την οποία χαρακτήρισε «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» προκαλώντας αμηχανία στον Λιβανέζο πρωθυπουργό, δεδομένου ότι η πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης εκλέγει βουλευτές στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Παράλληλα, αργά προχτές βράδυ, σε συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Σύρος πρέσβης, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, κατήγγειλε το Ισραήλ πως συνεχίζει να δίνει καταφύγιο στις τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες που δρουν στη μεθόριο των δύο χωρών. Κατήγγειλε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Νικολάι Μλαντένοφ, πως κλείνει τα μάτια στην κατοχή των Υψωμάτων του Γκολάν από τις ισραηλινές δυνάμεις, στις επιθέσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κατά θέσεων του συριακού στρατού και πως αγνοεί τη διεξαγωγή παράνομων εκλογών στα Κατεχόμενα του Γκολάν από τις κατοχικές αρχές, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε χτες το θάνατο του 25χρονου, πρώην πεζοναύτη, Ντέιβιντ Τέιλορ, στη Συρία, ο οποίος συμμετείχε στις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», όπου δρουν Κούρδοι και Αραβες.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο Μαριάνο Ραχόι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που καταθέτει ως μάρτυρας σε δικαστήριο για τη διερεύνηση σκανδάλων στην Ισπανία. Πάντως, στη δίκη που εξετάζει την υπόθεση δωροδοκιών και μιζών στο κόμμα του (Λαϊκό Κόμμα - ΡΡ), μέσω μεγάλου δικτύου δημοτικών συμβούλων και εταιρειών, ο Ραχόι είπε ότι δεν γνώριζε τίποτε. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν άκουσα ποτέ τίποτε γιατί, όπως έχω καταθέσει, δεν ήμουν ποτέ υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων εντός του κόμματος». Βασικός κατηγορούμενος είναι ο ταμίας του κόμματος το 2000, Λουίς Μπαρθένας.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ αλ Γκαργκάς, δήλωσε χτες πως οι χώρες της περιοχής του Περσικού Κόλπου, που έχουν επιβάλει εμπάργκο στο Κατάρ με πρόσχημα την τρομοκρατία, θα πρέπει να επιδιώξουν νέες περιφερειακές σχέσεις και να καθορίσουν τις υποθέσεις τους δίχως αυτότο εμιράτο.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε βάση του στρατού στη νότια επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 26 στρατιώτες. Η επίθεση έγινε στο στρατόπεδο Καρζάλι. Από τη μεριά τους οι ισλαμιστές έκαναν λόγο για 70 νεκρούς.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε στην πόλη Μουμπάι της Ινδίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άτομα. Το κτίριο είχε κατασκευαστεί πριν από 40 χρόνια ενώ τα αίτια της κατάρρευσης ήταν άγνωστα μέχρι και χτες, σύμφωνα με τις αρχές.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το κρατίδιο της Εσσης πλασάρεται για αντικαταστάτης του Σίτι του Λονδίνου

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.--

Ενδεικτική της διαπάλης που γίνεται εντός της ΕΕ, με αφορμή τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωένωση (Brexit), είναι η κίνηση στην οποία προχώρησε το κρατίδιο της Εσσης, με πρωτεύουσα την Φρανκφούρτη. Ανακοίνωσε τη δημιουργία δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής και ιστοσελίδας στα αγγλικά για να δίνονται απαντήσεις σε επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου για οικονομικά - φορολογικά ζητήματα. Η κίνηση αποσκοπεί στο να πλασάρει τη Φρανκφούρτη ως το χρηματοπιστωτικό κέντρο που θα αντικαταστήσει το Σίτι του Λονδίνου μετά το Brexit. Βεβαίως, το ζήτημα αυτό θα εξαρτηθεί από το μακρύ παζάρι που έχει ξεκινήσει και στο οποίο «κονταροχτυπιούνται» τα συμφέροντα πολλών αστικών τάξεων και μονοπωλιακών ομίλων. Πάντως η Γερμανία με το συγκεκριμένο κρατίδιο έχει μπει δυναμικά στον ανταγωνισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ