ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«2ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Νέα δώρα στο κεφάλαιο για να μη χαθεί το «επενδυτικό μομέντουμ»

Στη Λαμία άρχισαν χτες οι εργασίες του «δεύτερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου» και ολοκληρώνονται σήμερα, με ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Διακηρυγμένος σκοπός των συνεδρίων που διοργανώνει η κυβέρνηση, από κοινού με την τοπική διοίκηση και επιχειρηματικούς φορείς, είναι η καταγραφή των δυνατοτήτων κερδοφορίας που διανοίγονται σε επίπεδο περιφέρειας για το κεφάλαιο.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποσκοπούν και στην αποκατάσταση ή στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών παραγόντων, καθώς εκτιμάται ότι στο βαθμό που υπήρχαν ήταν αδύναμες. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», δείχνοντας προς τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση που έρχονται.

Συνέχεια αναδιαρθρώσεων για προσέλκυση επενδύσεων

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, σκιαγράφησε το «επενδυτικό και εξαγωγικό μομέντουμ» για το εγχώριο κεφάλαιο μετά την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», την «έξοδο στις αγορές» κ.λπ., υποσχέθηκε «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες εντάσσουμε εφεξής σε μία Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης (ΕΑΣ 2021) για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας» προς ένα «ποιοτικά ανταγωνιστικό και εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο, ικανό να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις», καθώς και σειρά παρεμβάσεων για τη «θωράκιση» της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως: Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, «αποτελεσματική ρύθμιση των αγορών χρήματος, εργασίας και προϊόντων», «αξιοποίηση» δημόσιας περιουσίας, «επιτυχή ρύθμιση δημοσιονομικών πλεονασμάτων και δημοσίου χρέους» κ.ά.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως οι πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προτεραιότητες μίλησε για την ολοκλήρωση των μεταφορικών υποδομών και δικτύων, τη δημιουργία «αποτελεσματικού χωροταξικού» και την «αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της Διά Βίου Μάθησης και της υποστήριξης της κινητικότητας των εργαζομένων».

Οπως υποστήριξε, συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, που ο λαός πληρώνει ακριβά, είναι «η κατακόρυφη άνοδος του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από εγχώριους και ξένους παράγοντες για νέα επενδυτικά σχέδια που αναλαμβάνουν εταιρείες όπως οι "Carlsberg", "Nestle", "Vodafone", "Παπαστράτος - Philip Morris", "Sobi", "CMA" και όμιλος Σαββίδη, "Accor Hotels Group", "Wyndham Hotel Group", "CVC Capital Partners", ενώ μεγάλες εταιρείες που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ("Cosco", ΤΡΑΙΝΟΣΕ, "Fraport", "Lamda", "Afantou", Cmec - ΔΕΗ, "Tap", "Αστήρ Βουλιαγμένης" κ.ά.)», προσθέτοντας ότι «επενδύσεις άνω των 3,5 δισ. ευρώ σχεδιάζουν έως το 2021 δέκα μόλις εισηγμένες επιχειρήσεις, ενώ την ίδια περίοδο ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος σχεδιάζει 2,5 δισ. ευρώ επενδύσεις».

Σε σχέση με τους κλάδους που ιεραρχεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στους «Αγροτικό τομέα - Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα, Μεταποίηση - Βιομηχανία, Τουρισμό σε όλες τις μορφές του (...) Εμπόριο, Ναυτιλία, Logistics και Μεταφορές, Κατασκευές - Υποδομές, Ενέργεια, Εξοικονόμηση Ενέργειας και Δίκτυα, Αμυντική Βιομηχανία».

Ο Δ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στον αναπτυξιακό νόμο, παραθέτοντας στοιχεία για τις επιχειρήσεις από την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας που έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής σε αυτόν. Συνολικά στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκαν 56 αιτήσεις με συνολικό Π/Υ πάνω από 171 εκατ. ευρώ. «Ιδιαιτερότητα της Στερεάς Ελλάδας είναι η αθρόα συμμετοχή μεγάλων επιχειρήσεων», ανέφερε, συσχετίζοντας το γεγονός αυτό και με την εγγύτητα στην Αττική. Ως προς τους κλάδους, τεράστιο ενδιαφέρον καταγράφει η βιομηχανία, με υπερδιπλάσια ποσοστά από τα αντίστοιχα της επικράτειας (68,6% του συνολικού Π/Υ έναντι 29,2%) και χωρίς να περιλαμβάνεται η βιομηχανία τροφίμων.

ΝΤ. ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ
«Φουλ η ατζέντα» των αντιλαϊκών ανατροπών...

«Φουλ ατζέντα» έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των «μεταρρυθμίσεων», επισήμανε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντ. Βελκουλέσκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» που δημοσιεύθηκε χτες, δίνοντας το στίγμα ενόψει του επόμενου κύματος σκληρών μέτρων που θα έρθει το φθινόπωρο για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας «θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος και την επιστροφή της εμπιστοσύνης, της ανάπτυξης και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

Η Ντ. Βελκουλέσκου στη συνέντευξή της «ξεδίπλωσε» όλη τη βεντάλια των αντιλαϊκών μέτρων στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για τον επόμενο γύρο «αξιολόγησης», παρουσιάζοντας ως προτεραιότητες:

-- Τη θέσπιση «αυστηρότερων κανόνων» για τους συμβασιούχους.

-- Την αλλαγή του τρόπου έγκρισης των απεργιών.

-- Την εξέταση της αποτελεσματικότητας των πρόσφατων «μεταρρυθμίσεων» για την απελευθέρωση του εμπορίου τις Κυριακές, την απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.

-- Την αξιολόγηση του πλαισίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-- Την επαναξιολόγηση της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια και τη διασφάλιση επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

-- Την αποτελεσματικότητα πρόσφατων χρηματοπιστωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. νόμος εξωδικαστικής επίλυσης, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κ.λπ.).

-- Την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

-- Τη στρατηγική για τη χαλάρωση των capital controls.

-- Την εφαρμογή των υπόλοιπων συστάσεων και μέτρων από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί ξανά στο ασφαλιστικό σύστημα σημειώνοντας πως «παρά τους διάφορους γύρους μεταρρυθμίσεων, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο και μη προσιτό», δείχνοντας ότι το Ασφαλιστικό θα συνεχίσει να είναι στο στόχαστρο. Επίσης, έδειξε προς την κατεύθυνση της «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης», προκειμένου να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων, ενώ επανέλαβε τις γνωστές ενστάσεις του ΔΝΤ σχετικά με την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και επανέφερε το αίτημα για αντιλαϊκά μέτρα μόνιμης δημοσιονομικής απόδοσης, απορρίπτοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το αποτέλεσμα του 2016 ήταν κατά βάση διαρθρωτικό.

Συνάντηση με τον Γ. Λιλλήκα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος με τον πρόεδρο του κυπριακού κόμματος «Συμμαχία Πολιτών», Γιώργο Λιλλήκα.

Εγινε ουσιαστική ενημέρωση κι ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τις πρόσφατες συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα και την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάζουν άμεσα και το Κυπριακό, καθώς και η πολιτική και οικονομική κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέθεσε τις πάγιες θέσεις του Κόμματος γι' αυτά τα ζητήματα.

Αγωνιστική «υποδοχή» από εργάτες και αγρότες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 6 μ.μ., με αφορμή την επίσκεψη στην πόλη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο ενός ακόμα από τα «περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση», που οργανώνει η κυβέρνηση.

Το δικό τους «παρών» στην κινητοποίηση θα δώσουν και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην απεργία καλούν το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Στο κάλεσμά του, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας υπογραμμίζει πως «οι εργαζόμενοι στον κλάδο και ειδικά στη ΛΑΡΚΟ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την "ανάπτυξή" τους. Είναι βασισμένη στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, στο σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και τις ατομικές συμβάσεις πείνας στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με χαμηλούς βασικούς μισθούς, χωρίς τριετίες, στην παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Από αυτήν τη σκοπιά σας καλούμε να γεμίσουν τα λεωφορεία και να ανέβουμε στη Λαμία συντεταγμένα, οργανωμένα και με παλμό. Η ΛΑΡΚΟ είναι υπόθεση όχι μόνο των εργαζομένων της, αλλά όλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας».

Να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, συντονίζοντας τα βήματά τους με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, καλεί τους αγρότες και το Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων Μπλόκου Ανθήλης.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Μπορεί καλύτερα για την «κανονικότητα» του κεφαλαίου

Σταθερά στη γραμμή του ότι το κόμμα του τα κατάφερνε και μπορεί και τώρα να τα καταφέρει καλύτερα, ως κυβέρνηση, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εμφανίστηκε και χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, από την Καβάλα όπου περιόδευσε.

Επιβεβαιώνοντας ότι η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση γίνεται πάνω στις «ράγες» της στρατηγικής σύμπλευσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων, για τις ανάγκες και την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, σημείωσε σε σχέση με την «έξοδο στις αγορές» πως «είναι θετικό το γεγονός ότι η χώρα βγήκε στις αγορές και αποκαταστάθηκε κάποια κανονικότητα (...) Πλην όμως, σε καμία περίπτωση, δεν είναι λόγος για πανηγύρια. Το κόστος - εάν κάνει κάποιος την αναγωγή - είναι υψηλότερο σε σχέση με το κόστος που είχαμε πληρώσει το 2014».

Επέμεινε ότι «έχει γίνει μια μεγάλη ζημιά στο σώμα της πραγματικής οικονομίας. Μια ζημιά που θα πάρει καιρό να την αποκαταστήσουμε. Και μια ζημιά που τελικά θα διορθωθεί μόνο μέσα από μια πολιτική αλλαγή και μέσα από μια κυβέρνηση, η οποία θα έχει συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου», τη δική του κυβέρνηση.

Το οποίο σχέδιό του συνίσταται βασικά σε μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και περικοπές στο «σπάταλο» κράτος. Είπε συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, ξεκινώντας με τους φόρους στις επιχειρήσεις, από το 29% στο 20% εντός μιας διετίας. Και θα ισοσκελίσουμε την όποια απώλεια εσόδων μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο συμμαζέματος του κράτους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ