ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Κρατάμε τη μνήμη ζωντανή δυναμώνοντας τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τη συμπλήρωση 37 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου

Με ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 37 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες να δώσουν μαζικό «παρών» στη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης και τονίζει τα εξής:

«37 χρόνια μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας, μέλους της ΚΝΕ και φοιτήτριας της Παντείου, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις του ΚΚΕ έξω από το εργοστάσιο, η θυσία της καλεί όλα τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να παραλάβουμε την σκυτάλη, να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Σήμερα, που το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα κόμματα του, στο όνομα της "ανάπτυξης", τσακίζουν τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και τα όνειρα της νέας γενιάς για μια καλύτερη ζωή, που μπλέκουν το λαό και τη νεολαία στα επικίνδυνα σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ, που η υπερεκμετάλλευση των νέων εργαζομένων και τα εργατικά "ατυχήματα" δίνουν και παίρνουν στους τόπους δουλειάς, έχουμε τη δύναμη να βαδίσουμε το δρόμο της διεξόδου από αυτή τη βαρβαρότητα. Το δρόμο που πριν από εμάς βάδισαν με τους αγώνες τους η Σωτηρία και χιλιάδες ακόμα ήρωες της εργατικής τάξης και του λαού μας.

Το να τιμάμε την Σωτηρία σημαίνει πρώτα από όλα να παλεύουμε σήμερα για την οργάνωση των νέων σε κάθε τόπο δουλειάς και εκπαίδευσης, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Δεν ξεχνάμε, κρατάμε τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου ζωντανή, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της ανεργίας, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ωθηση στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συνεχίζεται η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί, το σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις» θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 31 Ιούλη.

Πρόκειται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει αναδιαρθρώσεις που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της στρατηγικής για αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα και ανάγκες των νέων που σπουδάζουν, των ιδρυμάτων που στενάζουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης. Τον χαρακτήρα αυτό ανέδειξε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το ΚΚΕ, το οποίο καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Οπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, στη χτεσινή συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, από το πρώτο ακόμα άρθρο προβάλλει καθαρά ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου αφού διατηρείται η αναχρονιστική διάκριση της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και δίνεται η δυνατότητα σε αυτά να οργανώνουν 2ετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Οπως σημείωσε, τα προγράμματα κατάρτισης, εξ αποστάσεως μάθησης και τα ξενόγλωσσα προγράμματα βάζουν για τα καλά τα ιδρύματα στην τεράστια κερδοφόρα αγορά της κατάρτισης, ενισχύοντας τη σχέση πωλητή - πελάτη με τους φοιτητές τους. Επισήμανε παράλληλα πως εργαλείο για την επιχειρηματική δράση των ιδρυμάτων αποτελεί και η αγορά των μεταπτυχιακών, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι εξασφαλίζει την πρόσβαση σε αυτά.

Στην τοποθέτησή του πάνω στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση ψάχνει πιο αποτελεσματικά όργανα διοίκησης με τα κριτήρια και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, ότι αποτελεί επίφαση δημοκρατίας η συμμετοχή των φοιτητών στα διοικητικά όργανα, τη στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης ρημάζει τα δικαιώματά τους στη φοιτητική μέριμνα και ως μελλοντικών εργαζομένων. Αναφέρθηκε ακόμη στην περαιτέρω κατηγοριοποίηση των πτυχίων που προωθείται μεγαλώνοντας την ανασφάλεια των πτυχιούχων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε επίσης στο άρθρο που κωδικοποιεί την αποστολή των ΑΕΙ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει την προσαρμογή των ΑΕΙ και όλης της Εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας των αποφοίτων - εργαζομένων και στόχο την κερδοφορία των αφεντικών. «Η δική μας απάντηση έχει αφετηρία και σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, την υπεράσπιση και διεύρυνση όλων των δικαιωμάτων τους, εργασιακών - μισθολογικών - ασφαλιστικών, τη στοχοποίηση του σημερινού εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που εσείς υπερασπίζεστε με νύχια και με δόντια, αλλά και κάτι ακόμα: Την απελευθέρωση της επιστήμης από την καπιταλιστική αιχμαλωσία που διαστρέφει τη βαθιά κοινωνική της αποστολή και τη μετατρέπει σε γιουσουφάκι των καπιταλιστών», σημείωσε.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη

Στην Ιστιαία, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με θέμα «Τουρισμός, αναψυχή, ξεκούραση - Δικαίωμα του λαού και της νεολαίας και όχι προνόμιο των λίγων». Θα μιλήσει ο Θέμος Βασιλείου, μέλος του Τομεακού Γραφείου Εύβοιας του ΚΚΕ. Ακόμα, σκετς για τη ζωή του ξενοδοχοϋπαλλήλου και ζωντανή μουσική με τους Στάθη Θεοδώρου και Σπύρο Μπαλατσούκα.

Στη Νέα Αρτάκη, παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης με τους πρόσφυγες», στις 8.30 μ.μ., στο Λιμάνι (δίπλα στον Ανεμόμυλο). Από τις 7.30 μ.μ. θα υπάρχει δημιουργική απασχόληση για παιδιά με χειροτεχνίες, ζωγραφική και παιχνίδι.

Στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης, στις 7.30 μ.μ., με προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, παιχνίδι και συζήτηση με θέμα «Ακου τι είπαν οι μαθητές για το πώς αλλάζει ο κόσμος» και ομιλία από τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στα Ποταμούδια Καβάλας, στις 9 μ.μ., στο Σχολείο. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Φρυδάς, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Σάββατο 29 Ιούλη

Στη Σητεία, στην κεντρική πλατεία, με βιβλιοπαρουσίαση της σειράς «Αλήθειες και ψέματα για τον Σοσιαλισμό» και ομιλία από τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Κυριακή 30 Ιούλη

Στην Κω, στις 6 το απόγευμα, τουρνουά μπάσκετ 3on3 με σύνθημα «Βάλε τρίποντο ζωής - πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Σήμερα η εκδήλωση τιμής για την Σωτηρία

Στις 7.30 το απόγευμα στην πρώην ΕΤΜΑ

Εργαζόμενοι και νεολαία τιμούν σήμερα τη μνήμη της 21χρονης ΚΝίτισσας φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, η οποία πριν από 37 χρόνια δολοφονήθηκε από την εργοδοσία, έξω από τις πύλες του εργοστασίου - γκέτο της ΕΤΜΑ την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες που έβγαιναν με τα πούλμαν από το εργοστάσιο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 7.30 το απόγευμα στην πρώην ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός) και κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου του ΜΑΣ, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το Κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής. Κάλεσμα στη νεολαία και στην εργατική τάξη να δώσουν μαζικό «παρών» απευθύνει το ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ