ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
Σελ. /20
Πολλαπλά «ξεκρέμαστοι» οι «ευέλικτοι» εργαζόμενοι σε δήμους και νοσοκομεία

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το δήμο Ν. Ιωνίας Αττικής, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Από κινητοποιήσεις των «εργολαβικών» εργαζομένων στα νοσοκομεία
Από κινητοποιήσεις των «εργολαβικών» εργαζομένων στα νοσοκομεία
Απέναντι στην εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση - όπως έκανε πρόσφατα και ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας - περί «ευδιάκριτων αποτελεσμάτων στην πραγματική ζωή, στην καθημερινότητα των ανθρώπων», η εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν οι εργαζόμενοι επιβεβαιώνει καθημερινά ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Μια πτυχή αυτής της πραγματικότητας αποτυπώνεται μέσα από τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», σχετικά με τα όσα βιώνουν όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία και δήμους με καθεστώς εργασιακής «ευελιξίας», καθεστώς που διαιωνίζει και γενικεύει παραπέρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

«Καλά κρατούν» οι εργολάβοι και η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην καθαριότητα

Κινητοποίηση από τις ταξικές δυνάμεις στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στο Δαφνί, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24/7 η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του νοσοκομείου και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενάντια στην ασυδοσία και την τρομοκρατία των εργολάβων που έχουν αναλάβει την καθαριότητα και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εργολάβοι από τα συνεργεία καθαριότητας φεύγουν. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Στο νοσοκομείο μας σήμερα οι 160 καθαρίστριες όχι μόνο είναι απλήρωτες (σ.σ. τους χρωστάνε δύο μισθούς και τα επιδόματα άδειας, φετινό και περσινό) αλλά τους ζητούν να επιστρέψουν και ποσό που κατατέθηκε στο λογαριασμό τους, λέγοντας ότι πρόκειται για λογιστικό λάθος. Η ξετσιπωσιά δεν έχει όριο, απέναντι σε εργαζόμενες που παίρνουν 300 ευρώ το μήνα και δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες. Τις υποχρεώνουν να υπογράφουν λευκά χαρτιά και συμβάσεις που δεν τις αφήνουν να διαβάσουν και όπου κανείς δεν ξέρει ούτε καν πόσα χρήματα πληρώνεται. Οι εργολάβοι καλά κρατούν και η κοροϊδία συνεχίζεται», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».

Οπως σημειώνουν μάλιστα οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν παρέμβαση «και διώξαμε το λογιστή (μπράβο) που μπήκε στο νοσοκομείο μας και τις πήγαινε χεράκι - χεράκι στο ΑΤΜ για να πάρουν τη διαφορά των χρημάτων».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τη διοίκηση του νοσοκομείου να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Ολγα Σιάντου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε την τρομοκρατία που ασκούν οι εργολάβοι, την κλοπή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ανέδειξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί τις υπεργολαβίες ανά υγειονομική περιφέρεια.

«Απαιτούμε μόνιμη δουλειά για όλους, καταβολή όλων των χρημάτων που οφείλονται στους εργαζόμενους και ανάληψη ευθύνης από τη διοίκηση για τον έλεγχο των συμβάσεων των καθαριστριών. Εμπρακτα σπάμε την τρομοκρατία που ασκείται εκ μέρους των εργολάβων με την ανοχή των διοικήσεων και καλούμε όλα τα μέλη του Σωματείου και τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να λάβουν ενεργό θέση. Επίσης, απευθυνόμαστε στην πλειοψηφία του Σωματείου και απαιτούμε την ένταξη των καθαριστριών στη δύναμη του συνδικάτου. Ενα πρέπει να είναι το κύριο ζήτημά μας: Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους χώρους μας, σταθερή δουλειά, μόνιμη για όλους, προσλήψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».

«Στον αέρα» οι προσληφθέντες μέσω ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία

Τη συνεχιζόμενη ομηρία και κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Ευαγγελισμού.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «οι 3.150 προσληφθέντες μέχρι τώρα μέσω ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία σε λίγους μήνες απολύονται. Ηδη διανύουν τον 6ο μήνα μετά την πρόσληψή τους. Δεν φτάνει μόνο η ανασφάλεια στη δουλειά, δεν φτάνει που έκαναν να πληρωθούν αρκετούς μήνες, δεν φτάνει που σε πολλούς ακόμα οι υπερωρίες είναι απλήρωτες, δεν φτάνει που δεν μπορούν να αρρωστήσουν αφού η αναρρωτική άδεια δεν πληρώνεται», μετά από πέντε μήνες δουλειάς και «παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αυτών έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 125 ένσημα (25 ένσημα τον μήνα) που απαιτεί το ΙΚΑ», εξακολουθούν να θεωρούνται «ανασφάλιστοι», οπότε «σε περίπτωση νοσηλείας και αναρρωτικής να μένουν απλήρωτοι, ενώ πληρώνουν από την τσέπη τους ό,τι και η μεγάλη μάζα των ανασφάλιστων σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (φυσικοθεραπείες, πληρωμές σε γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις που αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να κάνουν εκτός νοσοκομείου)».

«Επειδή κυβέρνηση, ΟΑΕΔ και νοσοκομεία συνιστούν για όλους μια ενιαία κρατική οντότητα, επειδή έχουν ενημερωθεί ξανά και ξανά και οι υπουργοί Υγείας και η κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ και πολλές διοικήσεις νοσοκομείων, άραγε τι σκέφτονται να κάνουν για τα παραπάνω;» ρωτά η ΕΣΑΚ Ευαγγελισμού και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο, να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν, όλα όσα παράγονται με το δικό τους κόπο και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και περί «δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Υγεία».

«8μηνίτες» στο έλεος εργατικών «ατυχημάτων» και ασθενειών

Χωρίς μέσα ατομικής προστασίας επί 4 μήνες οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ στο δήμο Ν. Ιωνίας Αττικής

Το ένα εργατικό «ατύχημα» διαδέχεται το άλλο στους δήμους, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται με ημερομηνία λήξης, καλούνται από δημοτικές αρχές να δουλέψουν χωρίς ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους.

Δύο περιστατικά, που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα ενός μήνα στο δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, με οχταμηνίτες συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης για τη μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Ιωνίας, πριν από ένα μήνα, εργαζόμενος στο Τμήμα Καθαριότητας του δήμου, με οκτάμηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ, κινδύνευσε σοβαρά όταν η δημοτική αρχή έστειλε εργαζόμενους να καθαρίσουν ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, «εστία μόλυνσης»... με τα ρούχα που φορούσαν. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος, χωρίς να του παρασχεθούν κατάλληλα μέσα προστασίας, εκτέλεσε επανειλημμένα καθήκοντα καθαρισμού σε οικία ρακοσυλλέκτη, η οποία έβριθε σωρών απορριμμάτων, ακαθαρσιών, υλικών σε αποσύνθεση και εντός της οποίας κατέφευγε μεγάλος αριθμός ποντικών, ζωυφίων και εντόμων. Το αποτέλεσμα ήταν ο εργαζόμενος να νοσήσει από σπλαγχνική λεϊσμανίαση («καλαζάρ»), σοβαρή νόσο που μεταδίδεται από σκύλους ή από ποντικούς μέσω τσιμπήματος μολυσμένης σκνίπας. Η ΔΑΣ σημειώνει ότι «τα συμπτώματα καθώς και η διάγνωση ήρθαν πολύ αργότερα από το συμβάν. Γι' αυτό δεν δηλώθηκε ως εργατικό ατύχημα, όπως ενημέρωσε η υπηρεσία. Μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία και να αναλάβει την περίθαλψή του το Λοιμωδών ο συνάδελφος υποχρεώθηκε να δαπανήσει αρκετά χρήματα για να προστατέψει την ίδια του τη ζωή. Τώρα, για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παρακολουθείται από γιατρούς (...). Δεν μας κάνει εντύπωση που το γεγονός του εργατικού ατυχήματος αποσιωπήθηκε από τη δημοτική αρχή. Καθώς και το γεγονός ότι ενώ οι συνάδελφοι μπαίνουν στον 4ο μήνα δουλειάς, ακόμη δεν έχουν πάρει μέσα ατομικής προστασίας και γάλα. Χρησιμοποιούνται όμως σε δουλειές που είναι αναγκαία για την προστασία τους». Οπως επιβεβαιώνει μάλιστα και ο γιατρός εργασίας του δήμου, τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας για τον καθαρισμό τέτοιων χώρων πρέπει να περιλαμβάνουν στολές με κουκούλα, γάντια και μάσκες, καθώς και εντομοαπωθητικά σκευάσματα.

Το δεύτερο «ατύχημα» στο δήμο Νέας Ιωνίας αφορά πάλι οχταμηνίτη συμβασιούχο μέσω ΟΑΕΔ, ο οποίος δουλεύοντας σε εργασίες πρασίνου, χτύπησε το πόδι του και διαπιστώθηκε ράγισμα φτέρνας.

«Ο συνάδελφος δούλευε με τα δικά του ακατάλληλα παπούτσια αφού δεν έχουν πάρει ακόμη κατάλληλα για αυτές τις εργασίες από την υπηρεσία», καταγγέλλει και πάλι η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Ιωνίας και διεκδικεί: Να δοθούν άμεσα τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα. Να μη χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι σε εργασίες χωρίς τα κατάλληλα μέσα προστασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ