ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
TΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
«Ζυμώσεις», «ρήγματα» και «γέφυρες» κατά των λαϊκών συμφερόντων

Διακομματικές επαφές στο εσωτερικό και διευρυμένες υπουργικές επαφές στη Μόσχα

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, Ερντογάν και ΑΚΡ πλασάρονται ως «υπερασπιστές» της δημοκρατίας, ενώ η αντιλαϊκή αντιπαράθεση βαθαίνει (φωτ. τουριστικό λεωφορείο κοντά στην πλατεία Ταξίμ)

Copyright 2016 The Associated

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, Ερντογάν και ΑΚΡ πλασάρονται ως «υπερασπιστές» της δημοκρατίας, ενώ η αντιλαϊκή αντιπαράθεση βαθαίνει (φωτ. τουριστικό λεωφορείο κοντά στην πλατεία Ταξίμ)
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τις διώξεις ατόμων που θεωρεί ότι είχαν ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη ή συνδέονται με την οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση, καθώς η όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα επιταχύνει μια σειρά εξελίξεων και ανακατατάξεων σε διάφορα επίπεδα.

Ενδεικτικό της έκτασης που αποκτούν οι έρευνες είναι ότι στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται και δύο ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν, στην τουρκική δύναμη που συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ εκεί. Αλλωστε, αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», σύμφωνα με το οποίο πίσω από την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ ήταν ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΝΑΤΟικής επιχείρησης ISAF, Αμερικανός Τζον Κάμπελ, που φέρεται μάλιστα να έκανε από το Μάη δύο μυστικές επισκέψεις στη χώρα. Τέτοια «σενάρια» αναζωπυρώνουν προβληματισμούς που εκφράζονται ούτως ή άλλως τον τελευταίο καιρό για τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας, με χαρακτηριστική τη χτεσινή εκτίμηση του ηγέτη του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι αν ισχύει η ανάμειξη CIA και αμερικανικού Πενταγώνου στην απόπειρα πραξικοπήματος «αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και οι ΗΠΑ δε θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν (...) Η συμμαχία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας θα υποστεί μεγάλο πλήγμα (...) Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και παγκόσμια κέντρα εξουσίας σχεδιάζουν να βυθίσουν την Τουρκία σε εμφύλιο πόλεμο».

Στο μεταξύ, από την προσπάθεια εξάρθρωσης των πραξικοπηματιών υπάρχουν επιπτώσεις και στο διπλωματικό σώμα, όπως είχε δηλώσει και ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προμηνύοντας αρκετές απομακρύνσεις διπλωματών (όπως έγινε π.χ. με τον πρώην πρέσβη στον Καναδά Τουνκάι Μπαμπαλί), ενώ συνεχίζονται οι συλλήψεις δημοσιογράφων κ.ά.

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι έλαβε την άδεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εθελούσια αποχώρηση των μελών των οικογενειών του προσωπικού στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» «Αμερικανοί πολίτες στην Τουρκία μπορεί να παρατηρήσουν μια αύξηση της δράσης και των περιορισμών εκ μέρους της αστυνομίας και του στρατού όσον αφορά τις μετακινήσεις».

Συμφωνία για μικρές αλλαγές στο Σύνταγμα

Μετά την προχτεσινή συνάντηση του Προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τους ηγέτες των κομμάτων CHP και MHP, Κιλιντσάρογλου και Μπαχτσελί, ο Γιλντιρίμ δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι διαπιστώθηκε πως «είμαστε στην ίδια πλευρά όσον αφορά την ανάγκη βραχυπρόθεσμα να ληφθούν μέτρα (ενάντια σε μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος) αλλά και για ένα νέο Σύνταγμα. Ειδικότερα, μικρής κλίμακας αλλαγές στο Σύνταγμα μπορούν να προχωρήσουν με αμοιβαία συμφωνία και στόχο να απομακρυνθούν αρνητικές συνέπειες για κατάρρευση στο σύστημα». Στις αλλαγές που η κυβέρνηση προτάσσει, χωρίς να αφορούν μόνο το Σύνταγμα, και φαίνεται - σύμφωνα τουλάχιστον με τη «Σαμπάχ» - να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των CHP και MHP, είναι και η υπαγωγή της χωροφυλακής και της ακτοφυλακής στο υπουργείο Εσωτερικών και όχι απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπως ίσχυε έως τώρα.

Επίσης, θα επαναλειτουργήσει η διακομματική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία ο Γιλντιρίμ είπε ότι «μπορούν άνετα να συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι του HDP» (που δεν είχε προσκληθεί στη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο).

Πάντως, να σημειωθεί ότι ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς κάλεσε κυβέρνηση και ΡΚΚ «να επαναξιολογήσουν την τρέχουσα κατάσταση», σημειώνοντας ότι «μια πιο τολμηρή πολιτική, ρητορική και δράση» είναι απαραίτητες για να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της «τραυματισμένης κοινωνίας». «Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Ως πολιτικοί, πρέπει να επιδείξουμε αρετή και ωριμότητα για να λύσουμε τα προβλήματά μας σε ένα τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών».

Διευρυμένες υπουργικές επαφές στη Μόσχα

Και ενώ εντός Τουρκίας καταγράφονται οι παραπάνω «ζυμώσεις», συνεχίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών, μετά την έντονη κριτική που διάφορες ευρωπαϊκές δυνάμεις ασκούν σε επιλογές της κυβέρνησης ΑΚΡ.

Στο επίκεντρο των αντεγκλήσεων βρέθηκε και χτες η συμφωνία για το Μεταναστευτικό, μία μέρα αφότου ο Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ για αθέτηση των υποσχέσεών της. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτήρισε «αναληθείς» τους τουρκικούς ισχυρισμούς και υποστήριξε ότι «η ΕΕ συνεχίζει να εφαρμόζει την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών της δεσμεύσεων μέσω του Ταμείου Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, και το ίδιο αναμένει από την τουρκική πλευρά, καθώς και τη συνέχιση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγιναν στη Μόσχα διευρυμένες επαφές μεταξύ Τούρκων και Ρώσων υπουργών, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιο για την Οικονομία, Μεχμέτ Σιμσέκ, να επισημαίνει πως «είμαστε εδώ για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, ακόμη και να τις αναβαθμίσουμε σε σχέση με αυτές που υπήρχαν πριν από τις 24 Νοεμβρίου». Οι επαφές έγιναν και ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει ο Ερντογάν στη Ρωσία στις 9 Αυγούστου.

Στις χτεσινές επαφές προτάχθηκε η αποκατάσταση της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάδι Ντβόρκοβιτς, εξέφρασε ετοιμότητα για «εποικοδομητικές συνομιλίες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων πρέπει να προχωρήσει σε διαδοχικές φάσεις» και μιλώντας για «αλγόριθμο» του οποίου η συζήτηση θα ξεκινούσε χτες. Βεβαίως, ο ίδιος έκανε λόγο για καλές ευκαιρίες επέκτασης της διμερούς εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υλοποίηση του αγωγού «Turkish Stream», για τον οποίο «αν οι δυο πλευρές το επιθυμούν μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα». Στο τραπέζι τέθηκε επίσης και η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού (νότια Τουρκία) που επίσης είχε «παγώσει» μετά την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24», την οποία - σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ - ο Σιμσέκ απέδωσε χτες σε... «προσωπική απόφαση» του Τούρκου πιλότου.

ΣΥΡΙΑ
Προς νέες ενδοσυριακές συνομιλίες στο τέλος Αυγούστου

ΓΕΝΕΥΗ.--

Οι χτεσινές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα, τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Συρία, Μάικλ Ράτνεϊ και τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ χτες στη Γενεύη της Ελβετίας φαίνεται να ανοίγουν το δρόμο για την πιθανή πραγματοποίηση νέων ενδοσυριακών συνομιλιών προς το τέλος Αυγούστου.

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε χτες από τη Γενεύη ο Στ. Ντε Μιστούρα σημειώνοντας ότι προτού καθορίσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία των ενδοσυριακών συνομιλιών, που διακόπηκαν τον περασμένο Μάη, αναμένει το αποτέλεσμα των «βημάτων» που συμφώνησαν πριν από μία βδομάδα ΗΠΑ και Ρωσία για να αποδειχθούν αυτές οι νέες συνομιλίες «ιδιαίτερα καρποφόρες και αισιόδοξες».

Ο Ντε Μιστούρα αναφερόταν στις τελευταίες διαδοχικές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με επίκεντρο μία πρόταση της κυβέρνησης Ομπάμα για αύξηση της διμερούς συνεργασίας και συντονισμό των μεταξύ τους επιχειρήσεων σε επίπεδο στρατιωτικό και συλλογής πληροφοριών κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίστηκε με σιγή ιχθύος από τη λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ, οι Ρώσοι φαίνεται πως προωθούν τον επόμενο γύρο συνομιλιών εξασφαλίζοντας την αποπομπή του επικεφαλής των αντικαθεστωτικών διαπραγματευτών και ηγέτη του «Στρατού του Ισλάμ» Μοχάμεντ Αλούς (που είχαν επιβάλει στην διαπραγματευτική ομάδα η Σαουδική Αραβία και η τουρκική κυβέρνηση προ απόπειρας πραξικοπήματος) και του στελέχους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» Ασαντ αλ Ζούμπι. Οι Ρώσοι φέρεται πως έχουν υποχωρήσει στο αίτημά τους για εκπροσώπηση των Κούρδων της Συρίας στις επόμενες ενδοσυριακές συνομιλίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποπομπή των δύο παραπάνω που τους θεωρούν ουσιαστικά τζιχαντιστές και συνεργάτες του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους»...

Αλλάζει όνομα το «Μέτωπο Νούσρα»...

Είναι ενδιαφέρουσες, επιπλέον, οι πληροφορίες που έφερναν χτες τον αρχηγό του «Μετώπου Νούσρα», Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι να είναι έτοιμος, για λόγους τακτικής, να αποκηρύξει την «Αλ Κάιντα» (παρακλάδι της οποίας είναι) και να αλλάξει το όνομα της οργάνωσης σε «Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Λεβάντε» («Jabhat Fateh al Sham») με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να γλιτώσει από τις συνέπειες μίας επικείμενης ενισχυμένης συνεργασίας Αμερικανών και Ρώσων κατά της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Γκολάνι φερόταν έτοιμος να αλλάξει και τη σημαία της οργάνωσης από μαύρη σε λευκή, ώστε να ξεχωρίζει από εκείνη του «Ισλαμικού Κράτους»...

Μέσα σε όλα αυτά, οι πολυήμερες συγκρούσεις στην πόλη Χαλέπι φαίνεται να οδήγησαν χτες σε ανακατάληψη ενός σημαντικού βορειοδυτικού τμήματός της από το συριακό στρατό, που κάλεσε άμεσα τους κατοίκους της περιοχής να διώξουν τους ξένους μισθοφόρους. Σύροι αξιωματούχοι φέρεται επίσης να διαβεβαίωσαν πως δεν θα κλείσουν τους διαδρόμους για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες άμαχους.

Τέλος, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Αραβικός Σύνδεσμος επισπεύδοντας κατά μία μέρα τη διάσκεψη κορυφής στη Μαυριτανία εμφανίστηκε «ενωμένος» και «αποφασισμένος» στην εξεύρεση λύσεων που θα τερματίσουν «το χάος σε Συρία, Υεμένη, Λιβύη και Ιράκ» και θα «αντιμετωπίσουν» την τρομοκρατία.

ΛΙΒΥΗ
Προειδοποίηση στρατιωτικών σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες...

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ο επικεφαλής του επιτελείου στρατού της Λιβύης, ταξίαρχος Αμπντέλ Ράτζεκ αλ Ναντχούρι προειδοποίησε χτες τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να μην υπογράψουν συμφωνία με οποιονδήποτε άλλον πλην των εκπροσώπων της λιβυκής Κρατικής Πετρελαϊκής Εταιρίας (NOC), με αφορμή την αμφιλεγόμενη συμφωνία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ, και ο επικεφαλής ισλαμιστών ενόπλων της Βεγγάζης, Ιμπραχίμ Τζεντράν.

Ο ταξίαρχος προειδοποίησε ότι θα αποτελέσουν στόχο επίθεσης όσα ξένα δεξαμενόπλοια επιχειρήσουν να εισέλθουν στα λιβυκά χωρικά ύδατα για να παραλάβουν λιβυκό πετρέλαιο δίχως να έχουν υπογράψει συμφωνία με την πετρελαϊκή NOC.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ