ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού από όλα τα αστικά κόμματα

Στις «ευρύτερες δυνατές συναινέσεις» και την προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού στα σχετικά παζάρια εστιάζουν τα κόμματα της κυβέρνησης

Το παζάρι που θα στηθεί σε βάρος του λαού επιβεβαιώνουν οι τοποθετήσεις μια μόλις μέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στο προαύλιο της Βουλής

Eurokinissi

Το παζάρι που θα στηθεί σε βάρος του λαού επιβεβαιώνουν οι τοποθετήσεις μια μόλις μέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στο προαύλιο της Βουλής
Στον απόηχο των προχτεσινών ανακοινώσεων Τσίπρα περί συνταγματικής αναθεώρησης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν χτες να υπερασπιστούν το σχέδιο της κυβέρνησης, ρίχνοντας νερό στον αποπροσανατολιστικό της μύλο και «κουκουλώνοντας» τον πραγματικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθούνται.

Ενδεικτικά, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ είπε, μεταξύ άλλων: «Χρειάζεται να δούμε πώς θα κάνουμε τη δημοκρατία μας πιο λειτουργική και σύγχρονη, την οικονομία πιο ισχυρή, τη διοίκησή μας πιο αποτελεσματική (...) Το ιδιαίτερο της χθεσινής πρότασης είναι ότι πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, που θα γίνει μετά από περίπου έναν χρόνο, θα προηγηθεί μια εκτεταμένη συζήτηση μέσα στην ελληνική κοινωνία με τη συμμετοχή και των πολιτών. Ο στόχος - κατά τη γνώμη μου - είναι οι χθεσινές προτάσεις να αποτελέσουν την αφετηρία, ώστε οι αλλαγές που τελικά θα συμφωνηθούν να έχουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Και θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια θα συνδράμουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε αυτό που στο τέλος θα προκύψει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο».

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ισχυρίστηκε ότι στην τέτοια συζήτηση η κυβέρνηση θέλει να έχει συμμέτοχους τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. «Θέλουμε να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε κάθε δήμο και μετά σε κάθε περιφέρεια έτσι ώστε όλοι οι παραγωγικοί φορείς να συμμετέχουν και να ξαναβρεί το νόημά της η πολιτική», υποστήριξε. Στο ίδιο μοτίβο, επέμεινε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να συμμετέχουν οι πολίτες στην πολιτική, με δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων στην πραγματικότητα επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση και η «νομιμοποίηση» της αντιλαϊκής πολιτικής.

Να καταγραφεί και η παρέμβαση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένας Παπαδοπούλου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», ενδεικτική για το αντιλαϊκό παζάρι που θα στηθεί το επόμενο διάστημα. «Ολες οι απόψεις που θα τεθούν στο τραπέζι δημόσια, θα συζητηθούν (...) Τόσο το ζήτημα του εκλογικού νόμου όσο και αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης τίθενται σε ουδέτερο χρόνο (...) Οι ΑΝΕΛ έχουμε εκφραστεί υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 σχετικά με τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων. Το ζητούμενο στη συνταγματική αναθεώρηση είναι να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις σε μια σειρά θεμάτων από όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα. Περιμένουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις».

Αντιδράσεις μέσα στο ίδιο αντιλαϊκό γήπεδο

Αρνητικά στέκονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, από την άποψη ότι δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου και την αντίστοιχη περαιτέρω προσαρμογή του αστικού κράτους.

Ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει: «Αν πραγματικά ο κ. Τσίπρας ήθελε ένα νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα θα έπρεπε να αποδεχθεί την πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη για συναινετικό καθορισμό όσο το δυνατόν περισσότερων άρθρων προς αναθεώρηση, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφασίσει στις εκλογές το περιεχόμενο των αλλαγών που απαιτούνται. Αντί γι' αυτό επιλέγει, προσπαθώντας να δραπετεύσει απ' την σκληρή πραγματικότητα, μια αέναη διαβούλευση (...) Κάποια ψήγματα επιμέρους προτάσεων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον χάνονται στο κρεσέντο της ανευθυνότητας και του συνταγματικού λαϊκισμού. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε προσχηματικές και ανούσιες διαδικασίες. Θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα όταν ο κ. Τσίπρας εκκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή των Ελλήνων».

Στη ΝΔ λένε ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν την υπό προϋποθέσεις απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αποφεύγεται η διάλυση της Βουλής στην περίπτωση μη εκλογής από το Κοινοβούλιο, αλλά χωρίς ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Επίσης, αναφέρουν ότι θα συζητούσαν τη θέσπιση ορίου κοινοβουλευτικών θητειών, αλλά όλα αυτά να συζητούνταν άμεσα, ακόμα και μέσα σε ένα μήνα, ώστε να μη σέρνεται μια τέτοια διαδικασία μέχρι το Μάρτη 2017, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «επέλεξε ξανά το show από την ουσία. Αγνόησε το αναθεωρητικό πλαίσιο που προβλέπει το Σύνταγμα. Ο στόχος του είναι προφανής: Να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν. Για να το πετύχει δεν διστάζει να υποβιβάσει την κορυφαία δημοκρατική λειτουργία, που απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση, σε κομματική αντιπαράθεση και εργαλείο εξυπηρέτησης δικών του επιδιώξεων (...) Ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει όπως τον σκηνοθετεί ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εξωκοινοβουλευτικά παιχνίδια και προσχήματα. Ολα, λοιπόν, στη Βουλή. Εμείς είμαστε έτοιμοι με τις προτάσεις μας για προοδευτικές και τολμηρές αλλαγές που απαιτούνται στο Σύνταγμά μας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, δήλωσε χτες: «Θέλουμε ένα Σύνταγμα προοδευτικό και όχι ένα Σύνταγμα γραφειοκρατικό και συντηρητικό, όπως αυτό που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας. Είπε, επί παραδείγματι, ότι οι πολίτες μπορούν να μαζέψουν 1.000.000 υπογραφές για να αλλάξουν έναν από τους νόμους που ο ίδιος θα έχει ψηφίσει - να γίνει ένα δημοψήφισμα δηλαδή. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές. Επί παραδείγματι: Μη κρατικά πανεπιστήμια (...) Να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο θέμα των προνομίων που έχουν οι πολιτικοί, στη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών (...) Εν κατακλείδι: Δεν πιστεύω ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι στη σωστή κατεύθυνση».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποπροσανατολισμός και «προοδευτικό» περιτύλιγμα σε αντιδραστικές αλλαγές

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, για την ομιλία του πρωθυπουργού σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση

Σε ανακοίνωσή του, για την ομιλία του πρωθυπουργού σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τη γνωστή τακτική του συνεχούς αποπροσανατολισμού του λαού από τα πραγματικά του προβλήματα, τακτική την οποία ακολουθούν διαχρονικά όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να ντύσει με προοδευτικό περιτύλιγμα τις προτάσεις της για το Σύνταγμα, οι οποίες στοχεύουν σε περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία του αστικού κράτους, στο όνομα της "δημοκρατίας", παράλληλα με την επιδίωξη ενσωμάτωσης και χειραγώγησης του λαού.

Με τις προτάσεις της, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει νέο γύρο παζαριών με τα άλλα κόμματα, με στόχο τη σταθερότητα στην ανεμπόδιστη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της, την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, για να υπηρετεί αποδοτικότερα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι κυβερνητικές κορόνες περί "επανάστασης της δημοκρατίας" σταματούν έξω από τους τόπους δουλειάς, καταρρέουν μπροστά στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ το οποίο ετοιμάζεται για νέες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τη σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα στήνει σε όλη την Ελλάδα φιέστες δήθεν διαλόγου για το Σύνταγμα, θα υλοποιεί τα βάρβαρα μέτρα και θα προετοιμάζει νέο πλήγμα σε μισθούς, μεροκάματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες και φοροληστεία του λαού. Απέναντι στις παγίδες του αποπροσανατολισμού και της ενσωμάτωσης, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους, να προετοιμάσουν το δικό τους σχέδιο για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας στο δρόμο της συσπείρωσης, της ρήξης και της ανατροπής.

Την ώρα που αυτοί θα συζητάνε και θα διαβουλεύονται, κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό, εμείς θα συζητάμε για το δρόμο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, για τις αναγκαίες συνολικές ανατροπές, για να ξεφύγουμε από τη σημερινή βαρβαρότητα των μνημονίων, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και μπροστά στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ και το αντίστοιχο Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνουν τις επόμενες μέρες τις παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Την Παρασκευή 29/7, στην πλατεία Ληξουρίου, στις 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον ΔΣΕ, με ομιλήτρια την Αγγελική Τσώλου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 31/7, θα πραγματοποιηθεί στον Αίνο (παιδική χαρά), στις 10.30 π.μ., η κεντρική εκδήλωση για τον ΔΣΕ, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τη μεγάλη απεργία των λιγνιτωρύχων στο Αλιβέρι

Το Σάββατο 30/7, στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του πρώην λιγνιτωρυχείου Αλιβερίου η κεντρική εκδήλωση στο πλαίσιο του αφιερώματος που διοργανώνει η ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ για τη μεγάλη απεργία των λιγνιτωρύχων το 1933.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στο χρονικό της απεργίας με αφήγηση και τραγούδι. Εκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ, με θέμα «Τα πρώτα βήματα, οι πρώτες μάχες, 1870 - 1936».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ