ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Αφορμή για να στηθεί μία ακόμα «βολική» κοκορομαχία μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, ενδεικτική της στρατηγικής τους σύμπλευσης, έδωσε η χτεσινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που συζήτησε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ανέδειξε τους πραγματικούς αποπροσανατολιστικούς στόχους και αυτής της κοκορομαχίας, ενώ έκανε σαφές ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν φτιασιδώνεται, αλλά μόνο ανατρέπεται με την οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν εγκρίθηκε, καθώς καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε η Χρυσή Αυγή.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ανούσια αντιπαράθεση για να αποκρύβεται ο πραγματικός ένοχος

«Παρωδία» χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη πρόταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια. Οπως σημείωσε, αφού τα κόμματα αυτά ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισαν τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που σφαγιάζουν το λαό, έρχονται από πάνω με τις προτάσεις αυτές να καλύψουν τις στρατηγικές τους επιλογές, που είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

«Η συζήτηση για τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής και το όποιο αποτέλεσμα θα έχει, αν συγκροτηθεί ή όχι, διευκολύνει στο να οξύνεται μια ανούσια αντιπαράθεση, οι γνωστές κοκορομαχίες με τις οποίες υπάρχει ένας σαφής στόχος, δηλαδή, να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η πιο βασική στόχευση και της πρότασης της ΝΔ, είναι «να συσκοτίσει από τα πλατιά λαϊκά στρώματα τους πραγματικούς υπεύθυνους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός, να συσκοτίσει το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος ως ενός βαθιά σάπιου και εκμεταλλευτικού συστήματος που όσο διαρκεί, τόσο η κατάσταση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

Είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είτε ανάκαμψης, τόνισε, «η μοίρα για το λαό, για την εργατική τάξη δεν πρόκειται να βελτιωθεί, γιατί ακριβώς η λογική της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας που αποτελεί και τον βασικό παράγοντα, για μια σειρά τμήματα του λαού μας, της απόλυτης, αλλά και της σχετικής, επιδείνωσης της θέσης τους, δεν έχει ημερομηνία λήξης». Εξάλλου, υπογράμμισε, η ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολυθεί στο λαό ταυτόχρονα διαμορφώνει «και τους μηχανισμούς οι οποίοι θα αναπαράγουν, μέσω των μεταρρυθμίσεων, στο επόμενο χρονικό διάστημα και στο διηνεκές, μια όλο και πιο φθηνή εργατική δύναμη».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ακριβώς για να «καθαρίσουν» για λογαριασμό το συστήματος ρίχνουν ο ένας τα βάρη στον άλλον για το χρέος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για τα οποία το λογαριασμό πληρώνει ο λαός, αποκρύβοντας ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες.

Φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «τεράστια φυγή των καταθέσεων, εξαιτίας της οποίας επιβλήθηκαν τα capital controls», είπε: «Ηταν μόνο χαρακτηριστικό γνώρισμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Στη δική σας διακυβέρνηση (σ.σ. της ΝΔ) δεν υπήρχε τεράστια φυγή καταθέσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα; Δεν ευθύνεται η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων που υπερασπίζεστε με νύχια και με δόντια όλα τα κόμματα, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ;».

Η σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε, συνθλίβει με τη σειρά της τα συμφέροντα του λαού, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου έκανε τη «σκληρή διαπραγμάτευση» και «γι' αυτό έχετε διαχρονικά τη στήριξη του ΣΕΒ».

«Από αυτήν την άποψη», σημείωσε, «εμείς λέμε ότι ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή. Πρέπει άμεσα να οργανώσει την πάλη του, να αντεπιτεθεί, διεκδικώντας όχι μόνο την ανακούφιση, αλλά και συνολικότερα τη ρήξη και ανατροπές».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Συνηθισμένος δικομματικός καβγάς για να βγαίνει λάδι το σύστημα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αναφερόμενος στα δισεκατομμύρια ευρώ που «πάνε κι έρχονται» όσον αφορά στο χρέος, στις ανακεφαλαιοποιήσεις κ.ο.κ., ρώτησε τους θιασώτες των εξεταστικών επιτροπών και των κοκορομαχιών: «Πόσα από αυτά πλήρωσαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι πάντες μέσα στην κρίση; Πείτε μας, πόσα πληρώνουν τώρα; Πόσα δισ. έφαγαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, αίμα και ιδρώτα των πατεράδων μας και δικό μας; Ο λαός είναι αυτός που τα πληρώνει. Οσο, όμως, συγκλίνετε, τόσο μεγαλώνει ο καβγάς».

Σχολιάζοντας την όλη συζήτηση, σημείωσε: «Εχουμε ένα συνηθισμένο σκηνικό, δικομματικό, με εναλλαγές ρόλων. Εχουμε έναν δικομματικό καβγά, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού, τον εγκλωβισμό στην αντιπαράθεση σε δευτερεύοντα θέματα, ώστε να αποκρύπτονται οι πραγματικές αιτίες, που οδηγούν σε αδιέξοδο το λαό (...) Η οξύτητα της αντιπαράθεσης αυτής προσπαθεί να κρύψει την κοινή στρατηγική των κομμάτων, που αφορά στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ποιος θα τον υπηρετήσει καλύτερα και, φυσικά, τα "άγια των αγίων", που είναι η θέση της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ, η οποία ΕΕ διασφαλίζει και οικονομικά και στρατιωτικά, με το ΝΑΤΟ, την καπιταλιστική κυριαρχία».

Ακριβώς το ίδιο, όπως τόνισε, γινόταν πριν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την περίοδο από το 2009 έως σήμερα να προσφέρει στο λαό πλούσια πείρα για να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο των αστικών κομμάτων, που κατηγορώντας το ένα το άλλο για το ποιος ευθύνεται για τα μνημόνια, απέκρυβαν ότι αυτά ήταν απαίτηση του κεφαλαίου, άφηναν στο απυρόβλητο το καπιταλιστικό σύστημα.

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, πρόσφερε την καλύτερη υπηρεσία, γιατί ενώ ήξερε τους σιδερένιους νόμους του καπιταλισμού και ενώ είχε αρχίσει να εμφανίζεται μία ριζοσπαστικοποίηση σε εργατικά - λαϊκά στρώματα, «έταξε στον κόσμο την ουτοπία, η οποία κατέρρευσε με πάταγο, με ρυθμό ατομικής βόμβας, ότι θα μπορέσουν, όταν μπουν αυτοί, μέσα στην ΕΕ, με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να φέρουν μια φιλολαϊκή πολιτική».

Ο Θ. Παφίλης κάλεσε «τον κόσμο να βγει στο δρόμο, να οργανωθεί, να χτίσει μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, η οποία θα κατευθύνεται στην ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος που δεν έχει γιατρειά».

ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Ο λαός να φτιάξει τη δική του «εξεταστική επιτροπή» για το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής σχολίασε πως και η πρόταση της ΝΔ εντάσσεται στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, για να «ξεχάσει» ότι «η στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της ανάκαμψης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, η στρατηγική της ΕΕ», που ακολουθούν κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, «σημαίνουν μνημόνια διαρκείας για τους λαούς, ότι ο διαχωρισμός μνημονιακών - αντιμνημονιακών ήταν απάτη για το λαό».

Σημείωσε ότι από κοινού κυβέρνηση και ΝΔ, για να αποκρύψουν από το λαό ότι «η καπιταλιστική οικονομική κρίση βρίσκεται στο DNA, στην ίδια τη φύση και τη λειτουργία του σημερινού κοινωνικοοικονομικού συστήματος, ότι αυτή έφερε τα μνημόνια», κατηγορεί ο ένας τον άλλον για «διαχειριστικές ανεπάρκειες και λάθη».

«Οταν ξεκόβεις», πρόσθεσε, «τα μνημόνια από τις αιτίες που τα δημιουργούν, όταν δεν απαντάς για ποιον εφαρμόζεται αυτή η πολιτική, όταν κρύβεις ότι στην πολιτική των μνημονίων ενσωματώνονται βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι φυσικό και εύκολο να τα εμφανίζεις ως αποτέλεσμα λάθους, πολιτικής ορισμένων ανίκανων διαχειριστών, στην καλή ή κακή διαπραγμάτευση, σε ανερμάτιστους κυβερνητικούς χειρισμούς, στη δημιουργική ασάφεια και άλλα πολλά».

«Η λύση», κατέληξε, «είναι μία, ο ίδιος ο λαός να φτιάξει τη δική του τελική "εξεταστική επιτροπή", σε βάρος όμως της ΕΕ, του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν και χτες και σήμερα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ