ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ
Κρανίου τόπος με ανυπολόγιστη καταστροφή στις καλλιέργειες

Eurokinissi

Τεράστια είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου μετά τη μεγάλη φωτιά στη Χίο. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Αγιο Γεώργιο Συκούση. Δυστυχώς, το σκηνικό της μεγάλης καταστροφής του 2012 επαναλήφθηκε. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου απηύθυνε επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου με την οποία ζητά την έκτακτη συνεδρίασή του με συμμετοχή και των εμπλεκομένων φορέων για να συζητήσει το θέμα της αντιπυρικής θωράκισης των νησιών.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες. Χτες το μεσημέρι, τα πύρινα μέτωπα βρίσκονταν σε ύφεση, ωστόσο έντονος ήταν ο φόβος των αναζωπυρώσεων, καθώς οι εστίες ήταν διάσπαρτες και η ένταση του ανέμου άλλαζε διαρκώς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου, Μανόλη Βουρνού, η καμένη έκταση είναι περίπου 35.000 στρέμματα.

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούσαν να δίνουν 103 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 οχήματα του δήμου, 40 εθελοντές και 30 στρατιώτες. Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Το κυριότερο πρόβλημα υπήρχε στη δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, περιοχή που είχε καεί και στη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Σχεδόν το 90% των μαστιχόδεντρων στην περιοχή της πυρκαγιάς, καταστράφηκαν

Eurokinissi

Σχεδόν το 90% των μαστιχόδεντρων στην περιοχή της πυρκαγιάς, καταστράφηκαν
Οι δυνάμεις που επιχειρούσαν έδωσαν βάρος στη διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, για τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, προβαίνοντας και στην κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων, προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Η διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τα μαστιχόδεντρα της Χίου θα είναι διαφορετική από ό,τι στην καταστροφή από τη φωτιά του 2012, υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την επίσκεψή του στο νησί. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. Χαρακτήρισε, πάντως, δύσκολη την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας, αφού όπως είπε για να εκταμιευθούν χρήματα από αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι έχει πληγεί το 30% του ΑΕΠ της Χίου συνολικά. Ο Β. Αποστόλου δεσμεύτηκε να εξειδικεύσει τα έκτακτα μέτρα για τους μαστιχοπαραγωγούς μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής στη νότια Χίο τα επόμενα χρόνια. Ο υπουργός μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο χωριό Βέσσα, όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής. Οι θεσμικοί φορείς και οι κάτοικοι ζήτησαν αποζημίωση για όσους έχασαν το φυτικό τους κεφάλαιο αλλά και αποζημιώσεις για όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Επίσης, ο πρόεδρος της Βέσσας ζήτησε φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν.

Αλλα μέτωπα

Σε εξέλιξη ήταν χτες πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Σιδηρόκαστρο Λακωνίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες, 14 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρου τμήματος, δύο υδροφόρες ΟΤΑ και δύο αεροσκάφη «Πεζετέλ». Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, όπου επενέβησαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν και οι πυρκαγιές στην Εύβοια, σε Μαρμάρι Καρύστου και στην περιοχή Πλατανιστός, καθώς και στον Προφήτη Ηλία Πάτρας, στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου και σε αγροτική έκταση στην περιοχή Μαλαντρένιο Αργολίδας, ενώ κατασβέστηκε η φωτιά στο Μελισσοχώρι Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε 37χρονος ως υπαίτιος πρόκλησης 12 πυρκαγιών από πρόθεση σε αγροτοδασικές εκτάσεις στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου την περίοδο Ιούνη - Ιούλη. Το τελευταίο 24ωρο, η Πυροσβεστική αντιμετώπισε 59 αγροτοδασικές και 47 αστικές πυρκαγιές στη χώρα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Xρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

Την παραπέρα διείσδυση του κεφαλαίου στη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης, μέσα από την προώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας και την παρότρυνση των δήμων να αξιοποιήσουν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε υπηρεσίες και έργα, προωθεί η κυβέρνηση, μέσα από την αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Οπως σημείωσε ο Κ. Πουλάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Διοίκησης, στη χτεσινή δεύτερη συνεδρίασή της, γνώμονας των όποιων αλλαγών και «μεταρρυθμίσεων» είναι τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση των δήμων δεν είναι δεδομένη, αντίθετα, στις σκέψεις της επιτροπής είναι η αλλαγή της βάσης υπολογισμού της κρατικής χρηματοδότησης «ώστε να διασφαλίζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα των εσόδων των ΟΤΑ». Ουσιαστικά, στην πράξη, η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία δήμων, κυρίως μικρότερων, που δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις προοπτικές και εργαλεία που η κυβέρνηση θέλει να κατοχυρώσει ως πηγές άντλησης εσόδων.

Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των δήμων στην είσπραξη των ίδιων εσόδων. Θα επιχειρηθεί, δηλαδή, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες είσπραξης των οφειλών των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν σε συνθήκες κρίσης. Επίσης, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της «στροφής» της Τοπικής Διοίκησης στην ενίσχυση και διασύνδεσή της με την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία θα αναλάβει δράση και στο κοινωνικό έργο των δήμων, «βοηθώντας» έτσι στην αποδόμηση του όποιου έργου πρόνοιας ασκούν σήμερα οι δήμοι. Προκρίνεται, επίσης, η υιοθέτηση από τους δήμους εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης πέρα από το ΕΣΠΑ, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το «πακέτο Γιούνκερ», καθώς επίσης και η θεσμοθέτηση νέων ανταποδοτικού χαρακτήρα εσόδων. Μάλιστα, για τον εντοπισμό πιθανών πηγών χρηματοδότησης, αναμένεται να υπάρξει μηχανισμός τεχνικής και επιστημονικής βοήθειας προς τους δήμους. Παράλληλα, προκρίνεται η αξιοποίηση από τους δήμους της ακίνητης περιουσίας τους με κύριο στόχο αυτή να αποφέρει έσοδα.

Τέλος, σύμφωνα με την εισήγηση, αναμένεται αλλαγή του συστήματος εκλογής των αιρετών οργάνων, στην κατεύθυνση της αναλογικής συγκρότησης των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και θεσμοθέτηση άμεσων μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας.

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την πυρκαγιά στη Χίο

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την πυρκαγιά στη Χίο. Σε αυτήν αναφέρεται:

«Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη νότια Χίο κι αποτέλειωσε ό,τι διασώθηκε από τις πυρκαγιές του 2012, αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού, της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος.

Οι νέες μεγάλες καταστροφές μαστιχόδεντρων, ελιών, καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών κι εθελοντών, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, που διατηρούν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Το ΚΚΕ απαιτεί από τις αρμόδιες κρατικές και τοπικές αρχές να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο και πολύ περισσότερο για την αποτροπή εκδήλωσης νέων το επόμενο διάστημα, στο νησί και σε όλη την Ελλάδα. Κάθε κομμάτι καμένου δάσους να κηρυχθεί αναδασωτέο, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αλλαγές στη χρήση γης. Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από το κράτος.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι και τα αναγκαία και ζωτικής σημασίας μέτρα για την αντιπυρική προστασία, γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, θα παύσουν να είναι ευχολόγιο μόνο όταν τεθούν στο στόχαστρο της οργανωμένης λαϊκής πάλης, κόντρα στις πολιτικές κυβερνήσεων - ΕΕ, που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ