ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέες υπογραφές, πλατιά συσπείρωση

129 συνδικάτα συμφωνούν με το πλαίσιο, ανάμεσά τους 16 Εργατικά Κέντρα και 11 κλαδικές Ομοσπονδίες

Νέες υπογραφές προστίθενται κάθε μέρα στο κείμενο - κάλεσμα που προτείνουν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για «να οργανώσουμε με τόλμη το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ». Με τις νέες αποφάσεις που δημοσιεύονται σήμερα ο συνολικός αριθμός των συνδικάτων που μέχρι τώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ανέρχεται σε 129. Απ' αυτά 16 είναι Εργατικά Κέντρα και 11 Ομοσπονδίες κλάδων.

Παράλληλα, διακινείται και συζητιέται το σχέδιο νόμου, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις, το οποίο θα κατατεθεί σε όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής.

Με το σχέδιο νόμου καταργούνται διατάξεις που περιέχονται σε προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι Συμβάσεις, αποκαθίστανται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, τα δώρα και τα επιδόματα σε όλους τους συνταξιούχους, οι όροι των κλαδικών Συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν από το 2012, ως βάση για τις νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.ά.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στο κάλεσμα, «με βάση αυτό το καταρχήν πλαίσιο, κάθε κλάδος, κάθε σωματείο να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης στον ενιαίο, κοινό αγώνα της εργατικής τάξης.

Στους δρόμους του αγώνα θα κριθούμε όλοι και μπορούμε να συναντηθούμε διαμορφώνοντας ένα ενιαίο και σταθερό μέτωπο αγώνα».

Οι νέες αποφάσεις συνδικάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Εργατικών Κέντρων - Ομοσπονδιών για τις Συλλογικές Συμβάσεις είναι:

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ)
  • Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Β. Εύβοιας
  • Σωματείο Βοηθών και Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου
  • Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Λάρισας
  • Σωματείο Εργαζομένων «Γκαλένικα»
  • Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου
  • Συνδικάτο Μετάλλου «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Ν. Κορινθίας
  • Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κορινθίας
  • Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «360 Connect ΑΕ»
  • Σωματείο Εργατών και Εργατριών Γούνας & Δέρματος - Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας Σιάτιστας
  • Εργατοϋπαλληλικό Σωματείο της Εριοβιομηχανίας «Fintexport ΑΕ»
  • Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας - Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας Ν. Καστοριάς
  • Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Χαλκίδας
  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης
  • Σωματείο Καθαριστριών Θεσσαλονίκης
  • Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης
  • Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Χανίων
  • Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Κρήτης
ΠΑΤΡΑ
Κάλεσμα για αγωνιστική διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων

Ανακοίνωση της «Ταξικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» με αφορμή τη στάση της πλειοψηφίας στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Να συζητήσουν και να κάνουν αποδεκτό το κάλεσμα των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για διεκδίκηση της ΕΓΣΣΕ, κλαδικών συμβάσεων και κατάργηση των αντεργατικών νόμων, καλεί τις διοικήσεις των σωματείων και κάθε τίμιο συνδικαλιστή η παράταξη της «Ταξικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΤΑΣ) στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ), η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ και καταγγέλλει την πλειοψηφία και το προεδρείο του ΕΚΠ που αρνήθηκε να θέσει το ζήτημα ακόμα και προς συζήτηση. Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη στάση της πλειοψηφίας του ΕΚΠ η παράταξη της ΤΑΣ μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η ΤΑΣ, τα εκλεγμένα μέλη στο ΔΣ του ΕΚ Πάτρας ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, που πήραν την πρωτοβουλία για διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων, ζητήσαμε από την πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚ Πάτρας να ορίσει συνεδρίαση ΔΣ ώστε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Το προεδρείο του ΕΚ Πάτρας, η σημερινή πλειοψηφία, αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να συνεδριάσει το ΔΣ και να συζητήσει ένα τόσο πολύ σοβαρό θέμα, όπως είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αφορά τα συγκροτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, που τόσο έχουν πληγεί από την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με απώλειες που ξεπερνούν το 40%. Το να επικαλείται η πρόεδρος τις άδειες και το καλοκαίρι είναι ένας τρόπος να βάλει εμπόδια στην προοπτική διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τι μπορεί όμως να περιμένει κανείς από αυτήν την πλειοψηφία, που έφτασε σε σημείο να βγάζει ανακοίνωση ενάντια στη μεγάλη πορεία για την ανεργία που οργάνωσε ο Δήμος Πάτρας, χρησιμοποιώντας την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας, ή να πάρουμε την τελευταία 48ωρη απεργία που με τη στάση τους ουσιαστικά την υπονομεύσανε...

Η πλειοψηφία αυτή, που αναδεικνύεται στο ΕΚ Πάτρας με τη στήριξη των μηχανισμών της εργοδοσίας, τη νόθευση των αρχαιρεσιών και όχι τη στήριξη των εργαζομένων, έχει βάλει πλάτη για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, με σημαντικό ρόλο. Εκ του αποτελέσματος, οι εργαζόμενοι αυτό το συμπέρασμα πρέπει να βγάλουν! Ως αντίληψη και πρακτική στο συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής αλλά και σε πλήρη συμπόρευση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πανελλαδικά!...

Η ΤΑΣ, ως δεύτερη δύναμη στο ΔΣ του ΕΚ Πάτρας, δεν θα σταματήσει να απαιτεί, να συζητιούνται τα άμεσα και καυτά προβλήματα των εργαζομένων στο ΔΣ του ΕΚ Πάτρας και να παίρνονται αποφάσεις διεκδίκησης και υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Οι διακοπές είναι ανάγκη και δικαίωμα

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των εργαζομένων και ανέργων της περιοχής, παίρνει την πρωτοβουλία οργάνωσης camping από 1 έως 5 Αυγούστου στην περιοχή Επίσκοπος Λευκάδας, σε οργανωμένο χώρο camping.

Η αναψυχή, οι διακοπές είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, που τσακίζεται καθημερινά στους χώρους εργασίας για ένα κομμάτι ψωμί, για να «τα τσεπώνουν οι μεγαλοεργοδότες», ή ξεροσταλιάζει στις ουρές της ανεργίας για μία ολιγόμηνη δουλειά με ψίχουλα, δεν είναι πολυτέλεια για τους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που δε γνωρίζουν από αργίες και σχόλες, ενώ καθημερινά όλο και περισσότερα τους ζητούν να πληρώνουν.

Οι διακοπές είναι ανάγκη για τα παιδιά της εργατικής τάξης, που όλο το χρόνο, αλλά και το καλοκαίρι, τους έχουν αναγκάσει να πηγαίνουν από το σχολείο στο φροντιστήριο και πάλι απ' την αρχή, ενώ όλο και περισσότερα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν για ψίχουλα για να τα «φέρουν βόλτα στο σπίτι».

Την ίδια ώρα, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, συνολικά η αστική τάξη, με τη βοήθεια και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ, κάνουν τις διακοπές τους όλο το χρόνο στις πλάτες των εργατών, την ώρα που η απληρωσιά όλο και αυξάνεται και είναι ελάχιστο το κονδύλι που δίνεται για τον κοινωνικό τουρισμό.

Δυναμώνουμε την οργάνωση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο. «Γεμίζουμε τις μπαταρίες μας» για τους σκληρούς ταξικούς αγώνες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα, συμμετέχοντας στο 1ο Εργατικό camping του Εργατικού Κέντρου Αρτας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο camping θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών για μικρούς και μεγάλους, συζητήσεις και μουσικές βραδιές. Η συμμετοχή ανά μέρα για τους ενήλικες είναι 5 ευρώ και για τα παιδιά 3 ευρώ, χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ»
Απεργία χτες ενάντια στις απολύσεις

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία «Λεβεντέρης» μετά τις 9 απολύσεις που έγιναν τους τελευταίους 2 μήνες (3 τον Ιούνη και 6 τον Ιούλη). Επίσης, για χτες είχε κηρυχθεί και 2ωρη παμβολιώτικη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.).

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Κώστας Στεργίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο, αποδεικνύεται «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ποιοι κλείνουν τα εργοστάσια, αφού αυτό που καθορίζει τις επιλογές της ιδιοκτησίας της εταιρείας είναι εάν έχει κέρδη ή όχι.

Χαρακτηριστικά, η εταιρεία, παρόλο που έχει κέρδη, παρουσιάζει "ζημιές", απομονώνοντας το παραγωγικό τμήμα της από το εμπορικό, με απώτερο στόχο να κλείσει το εργοστάσιο όπου γίνεται η παραγωγή. Για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της, "πατάει" σε όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τις συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συμπληρώνεται απ' όλο αυτό που έρχεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, «που ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν έκανε τίποτα». «Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, θα αγωνιστούμε ώστε οι εργαζόμενοι να μη χάσουν τη δουλειά τους», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Βενιζέλος Λούπος, είπε ότι «συνεχίζεται μία δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουμε από το 2012, όταν για πρώτη φορά η εταιρεία εφάρμοσε την εκ περιτροπής εργασία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ