ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αναγορεύει την ΕΕ σε σωτήρα του λαού!

Παραμυθιάζει το λαό ότι η κρίση οφείλεται στην «κρατική σπατάλη»

Τους ισχυρισμούς του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη περί δήθεν αποτυχίας των μνημονίων, έσπευσε να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπό του Π. Σκουρλέτη να δηλώνει χτες «τόσο η τρόικα όσο και τα μνημονιακά κόμματα γνώριζαν εξαρχής ότι το μνημόνιο θα αποτύχει, όπως το γνωρίζουν και τώρα, τα αλλεπάλληλα κύματα μέτρων ήταν εκ ων προτέρων γνωστό το πού θα οδηγούσαν».

Παραδέρνοντας όμως στις αντιφάσεις τους, ο Π. Σκουρλέτης ομολόγησε παρακάτω ότι «το μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα του χρέους, αλλά είναι το όχημα για τη διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, τον ακρωτηριασμό του ασφαλιστικού συστήματος, την κατάργηση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου». Συνεπώς, κάθε άλλο παρά απέτυχε, όπως προηγούμενα και ο ίδιος ισχυρίζεται, στους στόχους για ενίσχυση της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας και μετακύλιση των βαρών της κρίσης στις πλάτες του λαού.

Στο ίδιο πνεύμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου (ρ/σ «Κόκκινο») αξίωσε από το λαό να προσδοκά μοιρολατρικά λύση απ' την Ευρωένωση και να παραιτηθεί απ' το μόνο όπλο που διαθέτει, την ανάπτυξη της πάλης του, ζήτησε «άμεση διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής προκειμένου να αναζητηθεί μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους νέα στρατηγική για τη χώρα μας γιατί απλά το πρόγραμμα που μας έχουν επιβάλει δεν βγαίνει».

Αναγορεύοντας την ΕΕ σε σωτήρα, πρόσθεσε ότι «ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ δεν έχει υποστηρίξει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια ή κάποιες θαυματουργικές λύσεις σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας (...) πιστεύουμε και για αυτό αγωνιζόμαστε ότι μόνο με μια συνολική αλλαγή πορείας της πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να υπάρξουν ελπίδες διάσωσης της χώρας»! Την «άλλη διαχείριση», που θα ανακουφίσει τάχα το λαό και θα του εξασφαλίσει ευημερία, προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ανακοίνωση για τη συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο.

Γράφει μεταξύ άλλων: «Η επαναθεμελίωση της Ευρώπης, με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο μετατροπής των επιμέρους δημόσιων χρεών των χωρών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος και τη δημιουργία αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, με απευθείας δανεισμό των κρατών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση».

Τα μέτρα που περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο σύνολό τους εργαλεία διαχείρισης της κρίσης για λογαριασμό του κεφαλαίου, γι' αυτό και οι εμπνευστές τους είναι μερίδες της πλουτοκρατίας, με τις οποίες ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Καμιά φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει αν το κεφάλαιο αποκτήσει ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα, αν βρει νέες πηγές χρηματοδότησης για τις επενδύσεις του, που γίνονται στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real», αναπαρήγαγε κι αυτός τα περί «αποτυχημένης πολιτικής» και συσκοτίζοντας τους λόγους για τους οποίους προωθείται η συγκεκριμένη διαχείριση, ισχυρίστηκε ότι ο λογαριασμός στέλνεται στους ασθενέστερους, επειδή «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αγγίξουν το πελατειακό κράτος, την κρατική σπατάλη».

ΣΕΒ
Πιέζει για επιτάχυνση των ανατροπών

Απόλυτα στοιχισμένος με την κυβερνητική προπαγάνδα

Την αξίωση των μεγαλοεπιχειρηματιών για επίσπευση των «ουσιαστικών» -όπως τα λένε- μέτρων και «μεταρρυθμίσεων», που θα δημιουργήσουν μια νέα βάση υπερεκμετάλλευσης και υπερκερδοφορίας, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για το περιεχόμενο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ότι «η λογική των οριζόντιων περικοπών και της επιβολής φόρων έχει αποδειχθεί κοινωνικά άδικη και οικονομικά αδιέξοδη» για να μπει στην ουσία: «Η κοινωνία -οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις- περιμένουν πολιτικές ουσιαστικού και πάγιου περιορισμού του κράτους και εξυγίανσης της λειτουργίας του, και όχι μέτρα αφαίμαξης με λογιστική λογική».

Κατά τα πρότυπα της κυβερνητικής προπαγάνδας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ προσπαθεί να παρουσιάσει τα νέα μέτρα σαν λιγότερο επώδυνα από τις λεγόμενες οριζόντιες περικοπές, όταν είναι γνωστό ότι προστίθενται σε αυτές και μαζί με τις περικοπές σε επιδόματα και Υγεία κάνουν κυριολεκτικά κόλαση τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Μ' αυτόν τον τρόπο πιέζει για να επιταχυνθούν οι βαθιές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που φτηνένουν κι άλλο την εργατική δύναμη.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Δ. Δασκαλόπουλος προσπαθεί να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό ότι η διαχείριση αλλάζει τώρα προς όφελός του, λέγοντας: «Δεν υπάρχουν πια περιθώρια επανάληψης του ίδιου έργου. Αυτή η κυβέρνηση καλείται να περάσει από τις διαχειριστικές τακτικές στη στρατηγική αντιμετώπιση της οικονομίας και των προβλημάτων της χώρας.»

Ο λαχνός της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τη λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιείται το διάστημα Ιούλης - Νοέμβρης 2012, για τη στήριξη της δράσης και των πολύμορφων αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί.

Θα κληρωθούν:

1. Ενα ταξίδι 4 ημερών στην Πράγα (για 2 άτομα)

2. Ενα ταξίδι 4 ημερών στη Ρώμη (για 2 άτομα)

Η τιμή κάθε λαχνού είναι 3 ευρώ.

Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853 και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303.

Συνειδητός αποπροσανατολισμός

'Η πολιτική αφέλεια ή συνειδητή διασπορά αυταπατών μπορεί να αποδώσει κανείς σε όποιον λέει ότι η τρόικα επιμένει στη λήψη επώδυνων μέτρων λόγω «ιδεολογικών εμμονών». Και προφανώς αφελείς δεν είναι οι του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό, με την παρακάτω εκτίμηση: «Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις και νέους εκβιασμούς για λήψη επώδυνων μέτρων. Με τις ιδεολογικές τους εμμονές, οι εκπρόσωποι της τρόικα συνεχίζουν τον ίδιο καταστρεπτικό "μονόδρομο", που έχει φέρει ένα βήμα πριν το κοινωνικό και οικονομικό κραχ, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ισχυρίζεται ότι για το κακό που βρήκε το λαό φταίει η τρόικα και όχι η ντόπια πλουτοκρατία, που έχει συνδέσει τα στρατηγικά της συμφέροντα με την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν. Ισχυρίζεται ακόμα ότι οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς είναι για ...δέσιμο, γι' αυτό προτείνουν τα μέτρα που προτείνουν. Δεν μπαίνει βέβαια στον κόπο να εξηγήσει ποιοι φταίνε που ο λοιπός ευρωπαϊκός νότος, αλλά και χώρες του σκληρού πυρήνα του ευρώ βυθίζονται σε ολοένα και μεγαλύτερη κρίση, η αστική διαχείριση της οποίας ξεσπάει με μέτρα στις πλάτες του λαού. Εξ όσων γνωρίζουμε, μάλιστα, ούτε στην Ισπανία, ούτε στην Ιταλία έχει μέχρι στιγμής πατήσει το πόδι της η τρόικα, αλλά το μαστίγιο στις πλάτες του λαού «πάει σύννεφο».

Συνεχίζει ο Αλ. Τσίπρας: «Οι εκπρόσωποι της τρόικα, χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι και απολύτως αποτυχημένοι σε όλες τις προβλέψεις τους, επιμένουν στην καταστρεπτική μνημονιακή πολιτική και ζητούν επιτάχυνση του μνημονίου». Παρά τις προσωποποιημένες αναφορές στα κλιμάκια της τρόικας, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία εμμονή με τους συγκεκριμένους τρεις. Αλλού είναι το πρόβλημά του. Το πώς θα μείνει στο απυρόβλητο η ΕΕ και η στρατηγική της, η εξουσία των μονοπωλίων που την επιβάλλει. Να μείνει η λυκοσυμμαχία έξω απ' το πεδίο βολής της ταξικής πάλης. Γι' αυτό βρίσκει εύκολο και εύπεπτο στόχο την τρόικα. Για να παριστάνει τον πολέμιο των μνημονίων, ζητώντας επί της ουσίας την αναδιαπραγμάτευσή τους, σε συνεργασία με αυτούς που τα συνομολόγησαν. Αποσπά την προσοχή του λαού απ' τους πραγματικούς υπεύθυνους, συγκαλύπτοντας τις αληθινές αιτίες της κρίσης.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό: «Μετά την ομολογία του κ. Ρουμελιώτη ότι το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει παταγωδώς, εξακολουθεί να επιμένει στην πιστή εφαρμογή του εκ μέρους της χώρας μας;» και «γιατί δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τις ηγεσίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, για μία έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση;». Το πρόγραμμα που υποτίθεται ότι απέτυχε στην Ελλάδα εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Για τον απλό λόγο ότι είναι απόλυτα πετυχημένο στους στόχους του προς όφελος της πλουτοκρατίας και σε βάρος των λαών. Την ώρα μάλιστα που οι εργαζόμενοι δέχονται ανηλεή πόλεμο απ' τα μονοπώλια, τους πολιτικούς εκπροσώπους και την ευρωενωσιακή τους συμμαχία, τους καλεί να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για φιλολαϊκή διέξοδο σε μια ακόμα σύνοδο της ΕΕ, από τις πολλές που κατέληξαν σε συμβιβασμό υπέρ των μονοπωλίων.


Β.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ