Στον όμιλο του Αιγύπτιου μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις και μάλιστα με «προίκα» 9,43 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, καταλήγει τελικά - όπως όλα δείχνουν - ολοκληρωτικά η «Tellas» (θυγατρική της ΔΕΗ σε ποσοστό 49,9%). Σύμφωνα με πληροφορίες, το «παζάρι» μεταξύ ΔΕΗ και Σαουίρις, που άρχισε μετά τον ωμό εκβιασμό του Αιγύπτιου μεγαλοεπιχειρηματία («ή μας πουλάτε την "Tellas" ή πουλάμε εμείς το ποσοστό μας»), κατέληξε τελικά σε προφορική συμφωνία, με τίμημα εξαγοράς τα 170 εκατ. ευρώ.
Την είδηση αυτή, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει με χτεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία επισημαίνει ότι «δεν έχει σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τον κ. Σαουίρις και βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης των πραγματικά βελτιωμένων προτάσεών του». Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έσπευσε ήδη να «προικοδοτήσει» την «Tellas», με 9,43 εκατ. ευρώ από τις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου να αναπτύξει ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Βάσει της συμφωνίας, το ποσοστό που κατέχει η ΔΕΗ στην «Tellas» (49,99%) θα μεταβιβαστεί, έναντι 170 εκατ. ευρώ, είτε στην εταιρεία «Weather Investments», είτε στην «WIND Telecommunications Spa» (κατέχει το υπόλοιπο ποσοστό της «Tellas», δηλαδή το 50% συν μία μετοχή), ιδιοκτησίας Ν. Σαουίρις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το τίμημα περιλαμβάνει μόνο τις υποδομές της «Tellas». Για τις υποδομές της ΔΕΗ που έχει υπενοικιάσει και χρησιμοποιεί η «Tellas» με συμβόλαιο έως το 2009, στελέχη της Επιχείρησης αναφέρουν ότι με τη λήξη του συμβολαίου, θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με τον καινούριο ιδιοκτήτη.
Τις επόμενες μέρες, αναμένεται η κατάθεση γραπτής προσφοράς από την πλευρά του Αιγύπτιου μεγιστάνα, ώστε να υπογραφεί η τελική συμφωνία μετά και τις απαραίτητες διεργασίες, πιθανόν περί τα τέλη Αυγούστου.
Πρόστιμα πάνω από 30 εκατ. ευρώ επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στον ΟΤΕ και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, για παραβίαση των «κανόνων της αγοράς». Το μεγαλύτερο πρόστιμο (27,4 εκατ. ευρώ) επιβλήθηκε στον ΟΤΕ και ακολουθούν μικρότερα πρόστιμα στις εταιρείες «Vodafone», «Tellas», «Vivodi», «Teledome», «Forthnet», «HOL», «Telepassport» και «ΜΑΚΑΝΑΝ».
Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν, επειδή - μετά από ανάλυση των στοιχείων μεγάλου αριθμού καταγγελιών - διαπιστώθηκαν «σημαντικές παραβατικές συμπεριφορές και καταστρατήγηση του νόμου από τις εταιρείες».
Κρατική επιχορήγηση ύψους 3.444 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν 3.661 επιχειρήσεις, που έχουν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο. Το επίσημο κόστος κάθε νέας θέσης εργασίας ανέρχεται σε 388.000 ευρώ, με το δημόσιο να καλύπτει το 42%, ήτοι 163.000 ευρώ
Χρήμα με τη σέσουλα συνέχισε να προσφέρει και η κυβέρνηση της ΝΔ στο μεγάλο κεφάλαιο - όπως γινόταν και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - με τους διάφορους νόμους που προβλέπουν πλουσιοπάροχα επενδυτικά κίνητρα στις επιχειρήσεις (επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές, κλπ.). Ετσι, ενώ η αλλαγή κυβερνήσεων συνοδεύεται απλά με αλλαγές στο χρώμα της λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους κυβερνώντες να υποστηρίζουν πως δεν αντέχει η οικονομία για «κοινωνικές παροχές», την ίδια περίοδο οι επιχορηγήσεις και κάθε είδους πριμοδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζονται χωρίς κανέναν περιορισμό.
Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν και στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, μόνο για την επιχορήγηση των πολυσχιδών δραστηριοτήτων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή, χρήματα που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων) κοντά στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι ο Γ. Αλογοσκούφης προσπάθησε να αποδείξει - το τεκμηρίωσε και με στοιχεία που παρέθεσε - πως η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει στους επιχειρηματίες πολύ περισσότερα από το ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας σύγκριση με τις ...επενδυτικές επιδόσεις του αντίστοιχου νόμου του ΠΑΣΟΚ (Ν. 2601/98), ισχυρίστηκε ότι, σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα, πέτυχαν αριθμό εγκρίσεων νέων επενδύσεων μεγαλύτερο κατά 232% και ύψος επενδύσεων αυξημένο κατά 572%.
Κάνοντας απολογισμό της πορείας υλοποίησης του νέου επενδυτικού νόμου 3200/2004 - με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε να πριμοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως γινόταν και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - ο Γ. Αλογοσκούφης έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα ακόλουθα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στους 20 μήνες εφαρμογής του νόμου υποβλήθηκαν στις αρμόδιες αρχές 4.399 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό ύψος επένδυσης 11.821 εκατ. ευρώ.
Για τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια αναλογεί κρατική επιχορήγηση που ανέρχεται στα 5.061 εκατ. ευρώ (το 43% της συνολικής επένδυσης είναι ζεστό χρήμα που χορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό), ενώ το μέσο κόστος κάθε επένδυσης ανέρχεται στα 2,7 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των αιτήσεων εγκρίθηκαν 3.661 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό ύψος επένδυσης 8.259 εκατ. ευρώ. Για τα εγκριθέντα επενδυτικά σχέδια το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε στους επιχειρηματίες «επενδυτές» κρατική επιχορήγηση συνολικού ύψους 3.444 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το 42% της συνολικής επενδυτικής δαπάνης των ιδιωτών είναι ζεστό χρήμα που διαθέτουν οι κυβερνώντες από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή, από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) με την πρόβλεψη - ελπίδα ότι από τις νέες επενδύσεις «θα δημιουργηθούν 21.281 θέσεις εργασίας» (δεν αναφέρεται αν πρόκειται για θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης).
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία για την πορεία των μεγάλων επενδύσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός - οι επενδύσεις αυτές παρακολουθούνται από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) - μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 134 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 3,9 δισ. ευρώ, από τα οποία ήδη εγκρίθηκαν τα 87 σχέδια, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Από μια πρόχειρη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι κάθε νέα θέση εργασίας επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 163.000 ευρώ. Ακόμα, από τη σχέση νέες θέσεις εργασίας προς σύνολο των επενδύσεων (21.281 προς 8.259 εκατ. ευρώ) προκύπτει ότι το επίσημο «κόστος» κάθε μιας νέας θέσης εργασίας ανέρχεται σε 388.000 ευρώ, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει και τις πηγές της σύγχρονης ανεργίας, η αιτία της οποίας είναι η υψηλή οργανική σύνθεση του κεφαλαίου. Λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, σε κάθε 100 μονάδες επένδυσης αυξάνεται η ποσοστιαία συμμετοχή του πάγιου κεφαλαίου, ενώ μειώνεται η συμμετοχή του κεφαλαίου που κατευθύνεται στην αγορά νέων εργατικών δυνάμεων.
Τη δυσφορία της στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εκφράζει η ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), επειδή «δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς».
Αφού χαρακτηρίζει «αποσπασματικό» το σχέδιο νόμου και την απουσία διάταξης αφορολόγητου ποσοστού κερδών για επενδύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως «σοβαρό αρνητικό στοιχείο» για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό στις Μικρές Επιχειρήσεις, η ΓΣΕΒΕΕ, μεταξύ άλλων:
Από την πλευρά της, η ηγεσία του Βιοτεχνικού Επιμελητήριο Αθήνας, εκτιμά ότι το πνεύμα και το περιεχομένου του σχεδίου νόμου «κινείται στη σωστή κατεύθυνση» και διατυπώνει παρατηρήσεις - προτάσεις στα επιμέρους άρθρα του.
Υπογράφτηκε χτες στη Ρώμη από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας, Τουρκίας και Ιταλίας, η διακρατική συμφωνία με την οποία δεσμεύονται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις τρεις χώρες και ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας και εφοδιασμού του. Συμμετείχαν επίσης στελέχη των εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, η ιταλική EDISON και η τουρκική BOTAS.
Για «ιστορικό γεγονός» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε σχετική δήλωσή του, επισημαίνοντας τη σημασία του και για τις χώρες της Κασπίας και Μέσης Ανατολής, που αναμένεται να εφοδιάζουν τον αγωγό, προς βαθιά ικανοποίηση ΗΠΑ και ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και τα υπόλοιπα έργα των αγωγών, «αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και το διεθνές κύρος της», κάτι που συνδέεται βεβαίως με την εξυπηρέτηση των σχεδίων πολυεθνικών εταιρειών. Ο Δ. Σούφας δήλωσε ότι οι τρεις εταίροι είναι έτοιμοι για σύναψη τετραμερούς συμφωνίας μαζί με το Αζερμπαϊτζάν.
Υπογράφτηκε επίσης μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας για τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πρόβλεψη ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ κυβερνήσεων και αρμόδιων φορέων.