ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες δολοφονίες ακριβείας...

... παρά τις «διαβεβαιώσεις» περί διαλόγου

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε άλλο ένα «χτύπημα ακριβείας»

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε άλλο ένα «χτύπημα ακριβείας»
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε χτες ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο μαχητές της «Τζιχάντ» και της «Χαμάς». Βέβαια, θεωρητικώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τους Παλαιστινίους συνομιλητές του ότι είναι έτοιμος για «μια διακήρυξη αρχών» που (αορίστως) σταδιακά θα οδηγήσει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», για άλλη μια φορά, αποπειράθηκε να χαμηλώσει τους εσωτερικούς τόνους, δηλώνοντας ότι στόχος είναι «η ενότητα των Παλαιστινίων υπό τον Πρόεδρο Αμπάς».

Δύο αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν χτες το μεσημέρι και αργά το απόγευμα, στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας αντιστοίχως. Στην πρώτη επίθεση στόχος ήταν αυτοκίνητο με μαχητές της «Τζιχάντ», όπου σκοτώθηκαν τρία άτομα συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της οργάνωσης στη Λωρίδα. Ακολούθησε και ανταλλαγή πυρών μεταξύ μαχητών της «Τζιχάντ» και μελών των δυνάμεων ασφαλείας της «Χαμάς», που δεν άφησαν τους πρώτους να πλησιάσουν τα συντρίμμια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα μέλη της «Τζιχάντ».

Στη δεύτερη επίθεση, στόχος ήταν μαχητής της «Χαμάς» ο οποίος σκοτώθηκε και τραυματίστηκαν άλλοι 6 ένοπλοι και 2 άμαχοι. Ενας πέμπτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε σημείο ελέγχου στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης από χτυπήματα γκλομπ επειδή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επιτέθηκε με μαχαίρι σε στρατιώτη.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αμπάς φερόταν, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», να δηλώνει ότι έχει διαβεβαιώσεις από τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ μέχρι τα τέλη της θητείας του, το Γενάρη του 2009. Ο Αμπάς φαίνεται να αποδέχεται την ύπαρξη μιας διακήρυξης αρχών, αλλά επιμένει ότι θα πρέπει να καταληχτεί μια οριστική συμφωνία ειρήνης, και στη συνέχεια να εξεταστούν οι τρόποι και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της.

Τέλος, χτες, την παραίτησή του υπέβαλλε από σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ο Μουχάμαντ Ντάχλαν, ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους αξιωματούχους της «Φατάχ», με προσωπικό στρατό και τεράστια αντιπαράθεση τόσο με τη «Χαμάς» αλλά και με άλλα μέλη της «Φατάχ. Ο Ντάχλαν επικαλέστηκε λόγους υγείας αλλά φέρεται να απομακρύνθηκε από τον Αμπάς, καθώς κρίθηκε υπεύθυνος, σε μεγάλο βαθμό, για την αδυναμία της «Φατάχ» να αντιπαρέλθει την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας στη Γάζα από τη «Χαμάς». Στο πλαίσιο σχετικών ανακρίσεων, ειδική επιτροπή προτείνει να παραπεμφθούν σε στρατοδικείο 60 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας του Προέδρου.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις και κατά αμάχων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αμαχοι πολίτες ήταν ο στόχος αρκετών από τις χτεσινές επιθέσεις, κυρίως στην πρωτεύουσα. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε εμπορικό δρόμο της σιιτικής συνοικίας Καράντα, σκοτώνοντας 25 πολίτες και τραυματίζοντας 70. Εξι πολίτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν και από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Κιρκούκ. Στη Μοσούλη από επίθεση καμικάζι κατά αστυνομικού κτιρίου σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί και 13 τραυματίστηκαν ενώ νοτίως της Βαγδάτης σκοτώθηκαν πέντε Ιρακινοί στρατιώτες σε ενέδρα. Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων επτά Αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, κυρίως στην επαρχία Ντιγιάλα.

Ενώ οι προβοκατόρικες επιθέσεις κατά αμάχων δε φαίνεται να σταματούν από τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας κυρίως στην πρωτεύουσα, το ιρακινό υπουργείο Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι καταρρέει το όποιο σύστημα Υγείας της χώρας, καθώς περίπου το 80% των εργαζομένων σε αυτό (γιατροί και νοσοκόμοι) έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους φοβούμενοι για τη ζωή τους. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το 2006 σκοτώθηκαν 627 γιατροί και νοσηλευτές.

Κώδωνα κινδύνου έκρουσαν εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και στη σύνοδο για τους Ιρακινούς πρόσφυγες που άρχισε, χτες, στο Αμμάν της Ιορδανίας με τη συμμετοχή αξιωματούχων από το Ιράκ, τις γειτονικές του χώρες, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Επισημάνθηκε ότι οι χώρες υποδοχής των προσφύγων αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα με τις συνθήκες υγιεινής, το πόσιμο νερό, τα τρόφιμα, την εκπαίδευση.

Σκάνδαλο εκατομμυρίων

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν, χτες, κατά του 41χρονου ταγματάρχη Τζον Κόκεραμ, αρμόδιου για προμήθειες του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Κουβέιτ, αλλά και κατά μελών της οικογένειάς του, για δωροληψία, ξέπλυμα χρήματος και απάτη, καθώς φέρεται να αποδέχτηκε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια δολάρια από 8 εταιρείες προμηθειών. Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούσαν για «κορυφή ενός παγόβουνου σκανδάλων». Το Πεντάγωνο δεν έκανε σχόλια.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Τρόικα» θα συντονίζει τις διαπραγματεύσεις

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μια «τρόικα», αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συντονίζει τις νέες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, αποφασίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία.

Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες στη γερμανική πρεσβεία στη Βιέννη, ωστόσο δε διευκρινίστηκε ο χρόνος έναρξης ούτε και η μορφή διεξαγωγής των νέων διαπραγματεύσεων, ούτε η χρονική διάρκειά τους, την οποία τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ επιθυμούν να περιορίσουν σε 120 ημέρες, ενώ η Ρωσία ζητά να μην υπάρξει χρονικός περιορισμός.

Ωστόσο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Μάικλ Πολτ υποστήριξε στη σερβική εφημερίδα «Μπλιτς» ότι το ζήτημα «θα πρέπει να επιλυθεί και εάν αυτό δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλος τρόπος».

Παράλληλα, ξεκίνησε χτες επίσημη 2ήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, όπου θα συζητήσει με Αμερικανούς αξιωματούχους για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου καθώς και για τις διμερείς σχέσεις Σερβίας - ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Πάνω από 35.000 σπίτια επλήγησαν και 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στο Σουδάν, που χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, μπορεί να έχουν πληγεί περί τα 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις 16 από τις 26 πολιτείες της αφρικανικής χώρας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ισχυρός σεισμός, της τάξης των 6,6 βαθμών της κλίμακας Rίχτερ, σημειώθηκε στην επαρχία της Βόρειας Μολούκας στην ανατολική Ινδονησία. Το επίκεντρο ήταν υποθαλάσσιο και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας προειδοποιεί για τσουνάμι. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν 7,4 Rίχτερ και σημειώθηκε σε βάθος 88 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Επιβεβαιώθηκαν χθες, από την κυβέρνηση της Ινδίας, κρούσματα γρίπης των πτηνών, του επικίνδυνου ιού Η5Ν1, σε κοτόπουλα που ανιχνεύτηκαν σε αγρόκτημα στο κρατίδιο Μανιπούρ.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Δεκαπέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού στη Μουσαλμίγια, βορείως της πόλης Χαλέπι. Σύροι αξιωματούχοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο σαμποτάζ και απέδωσαν την έκρηξη στις υψηλότατες θερμοκρασίες (σχεδόν 50 βαθμοί Κελσίου), λόγω του κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

ΙΣΡΑΗΛ
Επιτυχής λήξη της γενικής απεργίας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εληξε πριν καν συμπληρώσει ένα εικοσιτετράωρο η γενική απεργία που κήρυξε, την Τετάρτη το πρωί, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών - Χισταντρούτ, μετά από υπαναχώρηση της ισραηλινής κυβέρνησης και μερική ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων. Οπως έγινε γνωστό, επιτεύχτηκε συμφωνία για σταδιακή αύξηση, από φέτος μέχρι και το 2009, των μισθών κατά 5% ανά έτος. Υπολογίζεται ότι στην απεργία συμμετείχαν οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και παρέλυσαν υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, διυλιστήρια, σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, ταχυδρομεία και τηλεπικοινωνίες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η ομηρία

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΣΕΟΥΛ.--

Σώοι φαίνεται να είναι, ακόμα, οι 22 από τους 23 Νοτιοκορεάτες ομήρους, που απήχθησαν από τους Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν, μετά και τη λήξη του τελεσιγράφου της Τετάρτης προς την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Η κυβέρνηση της Σεούλ, ωστόσο, καταδίκασε έντονα την εκτέλεση ενός ομήρου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κράτηση και εκτέλεση αθώων. Οι Ταλιμπάν ανανέωσαν το τελεσίγραφο, μέχρι σήμερα, στις 10.30 π.μ., οπότε και θα συνεχίσουν τις εκτελέσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι οι Ταλιμπάν άφησαν ελεύθερους οκτώ Νοτιοκορεάτες ομήρους, παρ' όλ' αυτά χτες οι πληροφορίες εξακολουθούσαν να επιμένουν στον αριθμό των 22...

Στο μεταξύ, οι κατοχικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν χτες ότι σκότωσαν περί τους 60 ανθρώπους, φερόμενους ως μαχητές των Ταλιμπάν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ