ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2019 - Κυριακή 28 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Συντροφιά με τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»

«Το ένατο κύμα», Α' Τόμος
«Το ένατο κύμα», Α' Τόμος
Οι καλοκαιρινοί μήνες πάντα είναι ευκαιρία για διάβασμα και μελέτη. Το βιβλίο είναι άλλωστε σταθερός φίλος των κομμουνιστών και απαραίτητο στοιχείο για να διευρύνονται η μελέτη και ο γόνιμος προβληματισμός. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που είναι επιτακτική ανάγκη να ανεβάσουμε την ικανότητα προβολής και εκλαΐκευσης του Προγράμματος του Κόμματος, να εμβαθύνουμε στη μελέτη της επαναστατικής κοσμοθεωρίας μας, να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας με τους ανθρώπους που μαζί δώσαμε μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα, ανεβάζοντας την ικανότητα ολόπλευρης και βαθιάς συζήτησης πάνω στην πολιτική και την ιδεολογία του ΚΚΕ.

Οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα ποιοτικού πολιτικού, ιστορικού και λογοτεχνικού βιβλίου, που καλύπτει μεγάλο εύρος κατηγοριών.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Κωστή Μπορμπότη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, που μας παρουσίασε συνοπτικά ορισμένες από τις νέες εκδόσεις αυτής της χρονιάς.

Συνεχίζοντας τη μελέτη της μαχητικής πείρας του κομμουνιστικού κινήματος

Η «Σύγχρονη Εποχή» έχει προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε σημαντικές εκδόσεις που συμβάλλουν στη μελέτη, στη συγκέντρωση πείρας και την εξαγωγή συμπερασμάτων μέσα από την ανάδειξη πλευρών της αλύγιστης μαχητικής δράσης των μπολσεβίκων και γενικότερα της πείρας του κομμουνιστικού κινήματος. Τέτοια συμπεράσματα, πολύτιμα για την ισχυροποίηση της επαναστατικής δράσης σήμερα, προσφέρει η συλλογή κειμένων του Β.Ι. Λένιν«Από τη Μαχητική Πείρα των μπολσεβίκων», όπως επίσης και το έργο του Κ. Μκρτιτς, «Καμό», το οποίο αναφέρεται στην πολυτάραχη ζωή του μπολσεβίκου Καμό και τις ιδιαίτερες ικανότητές του στην παράνομη επαναστατική δουλειά, αλλά και το αυτοβιογραφικό έργο του Κιμ Φίλμπι, «Ο σιωπηλός μου πόλεμος», στο οποίο ο συγγραφέας παρουσιάζει την κατασκοπευτική του δράση υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Εκμυστηρεύσεις της Ελλης Αλεξίου»
«Εκμυστηρεύσεις της Ελλης Αλεξίου»
Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται και το βιβλίο «Φέλιξ Τζερζίνσκι, Μαχητής της Επανάστασης», που θα κυκλοφορήσει τις αμέσως επόμενες μέρες. Πρόκειται για μια συλλογή με ντοκουμέντα, κείμενα και φωτογραφίες που εξιστορούν τη ζωή και το έργου του μπολσεβίκου επαναστάτη Φ. Τζερζίνσκι (1877-1926). Ο Τζερζίνσκι υπήρξε ακλόνητος κομμουνιστής, αφοσιωμένος υπερασπιστής της σοσιαλιστικής επανάστασης. Το προσωνύμιο «Σιδηρός Φέλιξ», που του δόθηκε, σηματοδοτεί την καθοριστική του συμβολή στην τεχνική - στρατιωτική προετοιμασία της Οκτωβριανής Επανάστασης και στην οργάνωση των αναγκαίων μηχανισμών της εργατικής εξουσίας για τη συντριβή της αντεπανάστασης. Αφού πέρασε 11 χρόνια, το ένα τέταρτο της σχετικά σύντομης ζωής του, στις φυλακές και την εξορία, αφοσιώθηκε με απαράμιλλο σθένος σε πολλά σημαντικά πόστα της εργατικής εξουσίας. Ο Στάλιν έγραψε γι' αυτόν: «Η κεφαλαιοκρατία δεν γνώρισε πιο μισητό όνομα από το όνομα του Τζερζίνσκι, που απέκρουε με το ατσαλένιο χέρι τα χτυπήματα των εχθρών της προλεταριακής επανάστασης. "Τρόμο της κεφαλαιοκρατίας" - έτσι χαρακτήριζαν τότε τον σύντροφο Φέλιξ Τζερζίνσκι» («Πράβντα», 22 Ιούλη 1926).

Αντλώντας δύναμη και διδάγματα μέσα από την προλεταριακή λογοτεχνία

Πλευρές μαχητικής δράσης αναδεικνύονται και στο λογοτεχνικό βιβλίο του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή,«Η σφηγκοφωλιά». Η ιστορία του βιβλίου στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και περιγράφει μια ξεχωριστή και εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή, που αποτελεί μια άγνωστη σελίδα της ΕΑΜικής Αντίστασης. Μια συναρπαστική κατοχική περιπέτεια, που εκτυλίσσεται στην Αθήνα και την Πάτρα, όπου η ομάδα των αγωνιστών προσπαθεί να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο σχέδιο, «κάτω από τη μύτη» των «Ες-Ες». Ο σύντροφος Ηλίας προετοιμάζει τον νεαρό Αλέξη για τους κινδύνους που έχει η αποστολή του, καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν για αυτήν: «- Ξέρεις τι θα πει ''σφήνα''; (...) ''Σφήνα'' φίλε μου θα πει να κινδυνεύεις να χαθείς και από τους δικούς σου! Από εκείνους που δεν ξέρουν, επειδή δεν πρέπει να ξέρουν για ποιον αγωνίζεσαι! Μόνος σου πρέπει να φυλαχτείς... Τα μάτια σου δεκατέσσερα!».

«Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα»
«Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα»
Το βιβλίο του Ιλια Ερενμπουργκ«Το Ενατο Κύμα (τομ. Α' και Β')» αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας του («Η πτώση του Παρισιού», «Θύελλα», «Το Ενατο Κύμα» - όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»). Στην «Πτώση του Παρισιού» ο Ερενμπουργκ δημιουργεί ένα επικό και συναρπαστικό μυθιστόρημα, εστιάζοντας στις μέρες του 1934 και τα γεγονότα που ακολουθούν από τη σύσταση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία έως την παράδοση του Παρισιού στους ναζί. Στη «Θύελλα» (που γράφεται στα 1946-1947) αναδεικνύει την καθημερινότητα και τον ηρωισμό του σοβιετικού λαού που πρωτοστάτησε στην εμπροσθοφυλακή αλλά και στα μετόπισθεν στη μάχη ενάντια στο ναζισμό. Στο «Ενατο Κύμα» (γραμμένο το 1951-1952) μας μεταφέρει πλέον στην περίοδο που τελειώνει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ παράλληλα ξεκινάει ο λεγόμενος «Ψυχρός Πόλεμος».

Ενδιαφέρουσες μελέτες

Το βιβλίο του Βασίλη Μόσχου«Οι λογοτέχνες στην ταξική αναμέτρηση της δεκαετίας 1940-1950» είναι αποτέλεσμα πολύχρονης συστηματικής εργασίας και συγκροτεί μεγάλο μέρος της ομώνυμης διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα. Η μελέτη αυτή έχει τη δική της ξεχωριστή συμβολή στην ελληνική κομμουνιστική ιστοριογραφία, στο πλαίσιο της οποίας για πρώτη φορά επιχειρείται μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πολιτικής στάσης των λογοτεχνών στη δεκαετία του '40, βασισμένη στα αρχεία των ίδιων και σε άρθρα τους. Οι δάσκαλοι που σέβονται το λειτούργημά τους, οι μαθητές και οι φοιτητές αποκτούν ένα καλό βοήθημα στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, καθώς και έξω από αυτά.

Στο έργο της Εύας Νικολαΐδου«Εκμυστηρεύσεις της Ελλης Αλεξίου», η συγγραφέας παρουσιάζει στιγμές από τη ζωή της Ελλης Αλεξίου μέσα από τις προσωπικές της αφηγήσεις, καταθέτει βιώματα και μνήμες από τη σπουδαία διαδρομή της στην εκπαίδευση και τους κοινωνικούς αγώνες, την οποία υπηρέτησε σαράντα χρόνια με αγάπη, ευαισθησία και συνέπεια. Στην εκ βαθέων αυτή εξομολόγηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον νεανικό της έρωτα για τον Κώστα Βάρναλη, αλλά και στη μεγάλη σχέση της ζωής της, τον σύντροφό της Βάσο Δασκαλάκη. Επίσης, αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές του Νίκου Καζαντζάκη, που υπήρξε σύζυγος της αδερφής της, Γαλάτειας. Είναι η προσωπογραφία μιας κομμουνίστριας που έδωσε όλη της τη ζωή στον αγώνα.

Εμπλουτίζεται η σειρά εκδόσεων με επεξεργασίες και θέσεις του ΚΚΕ γύρω από μεγάλα λαϊκά προβλήματα

«Απαντα Στάλιν», τόμος 5ος
«Απαντα Στάλιν», τόμος 5ος
Το προηγούμενο διάστημα κυκλοφόρησαν από τη «Σύγχρονη Εποχή» τα υλικά από εκδηλώσεις και παρεμβάσεις του ΚΚΕ για μια σειρά ζητήματα (π.χ. Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία, Δασικοί Χάρτες κ.ά.). Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με την έκδοση «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην ΕΥΑΘ και οι θέσεις του ΚΚΕ», στην οποία περιλαμβάνονται τα υλικά της εκδήλωσης που πραγματοποίησε τον Απρίλη του 2018 η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Συνεχίζεται η έκδοση των «Απάντων» του Ι. Β. Στάλιν - Σημαντικό εφόδιο στη μελέτη της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης

Η «Σύγχρονη Εποχή» συνεχίζει παράλληλα τη σταδιακή έκδοση των τόμων των «Απάντων» του Ι. Β. Στάλιν. Τα κείμενα που περιλαμβάνονται σε όλη τη σειρά συμβάλλουν ουσιαστικά στην εμβάθυνση της μελέτης της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Ο 5ος τόμος των«Απάντων»του Ι. Β. Στάλιν, που εκδόθηκε πρόσφατα, περιέχει έργα που έχουν γραφτεί στην περίοδο 1921-1923 και προσφέρει πλούσιο υλικό μελέτης για τη σημαντική αυτή περίοδο. Περιέχει άρθρα, εισηγήσεις και ομιλίες για τα καθήκοντα του Κόμματος σχετικά με την ανόρθωση της οικονομίας, για τις νέες μορφές συμμαχίας της εργατικής τάξης και της αγροτιάς μέσα στις συνθήκες της ΝΕΠ, για το δυνάμωμα της οργανωτικής και ιδεολογικής ενότητας του Κόμματος, για τις μορφές και τις μεθόδους σύνδεσης του Κόμματος με τις μάζες. Ενα σημαντικό μέρος κειμένων αφορούν στην ανάπτυξη της πολιτικής και της στρατηγικής του Μπολσεβίκικου Κόμματος, στην πολιτική γύρω από το εθνικό ζήτημα και στην επεξεργασία των βασικών θέσεων του πρώτου Συντάγματος της ΕΣΣΔ.

Υπό έκδοση: Σημαντική έκδοση των Μαρξ - Ενγκελς θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη

«Οι λογοτέχνες στην ταξική αναμέτρηση της δεκαετίας 1940 - 1950»
«Οι λογοτέχνες στην ταξική αναμέτρηση της δεκαετίας 1940 - 1950»
Η «Σύγχρονη Εποχή» προχωρά στη μετάφραση και έκδοση, για πρώτη φορά στα Ελληνικά, του μέρους της αλληλογραφίας των Μαρξ και Ενγκελς που συνδέεται με τη συγγραφή και έκδοση του «Κεφαλαίου». Αυτή η εκδοτική πρωτοβουλία αποτελεί προϊόν της σταθερής προσπάθειας δεκαετιών της «Σύγχρονης Εποχής» να μεταφράζει και να εκδίδει στα Ελληνικά ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος από την πλούσια και πολυσχιδή κληρονομιά των θεμελιωτών της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας.

Στην υπό έκδοση συλλογή «Κ. Μαρξ - Φ. Ενγκελς, Αλληλογραφία για το Κεφάλαιο» περιλαμβάνονται επιστολές που φωτίζουν σημαντικές πλευρές του «Κεφαλαίου» και της αντιπαράθεσης γύρω από αυτό, ενώ αναδεικνύουν την πορεία της σκέψης των Μαρξ και Ενγκελς κατά τη συγγραφή και επιμέλεια του υλικού των τριών τόμων του «Κεφαλαίου». Η έκδοση θα γίνει σε δυο τόμους. Ο πρώτος τόμος, που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο και θα συμπεριλάβει το υλικό που αναφέρεται κυρίως στον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου», καλύπτει την περίοδο από 1 Αυγούστου 1846 μέχρι 6 Μάρτη 1868, ενώ ο δεύτερος θα συμπεριλάβει την αλληλογραφία που αφορά κυρίως τον δεύτερο και τον τρίτο τόμο του «Κεφαλαίου» και ολοκληρώνεται με τις τελευταίες επιστολές του Ενγκελς το 1895, έτος θανάτου του.


«Η σφηγκοφωλιά»
«Η σφηγκοφωλιά»

«Μαχητής της επανάστασης»
«Μαχητής της επανάστασης»


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ