ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
Ερευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Η τραγωδία την Τρίτη το βράδυ με τον εκτροχιασμό του τρένου κοντά στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία της βορειοανατολικής Ισπανίας η οποία έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος για τους 80 νεκρούς -ενώ υπάρχουν και πάνω από 130 τραυματίες, 35 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση- δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για την ίδια τη λειτουργία των σιδηροδρόμων σε αυτή τη χώρα, που σημειωτέον η σημερινή κυβέρνηση προωθεί σχέδια για την ιδιωτικοποίησή τους. Ανακύπτουν ερωτηματικά για τα συστήματα ασφάλειας που υπάρχουν, ειδικά για υπερταχείες όπως η συγκεκριμένη που τρέχει με 200 χλμ την ώρα.

Ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν ανακρίνεται από την ισπανική αστυνομία φρουρούμενος στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται τραυματίας, ως υπαίτιος για το δυστύχημα και φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι έτρεχε με 190 χλμ την ώρα στην στροφή ενώ το όριο ήταν 80. Επίσης αναμένεται, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων που ερευνούν τις αιτίες του δυστυχήματος με βάση και τα ευρήματα του λεγόμενου μαύρου κουτιού, ενώ οι υπεύθυνοι των ισπανικών σιδηροδρόμων διαβεβαιώνουν ότι την προηγούμενη μέρα το τρένο είχε περάσει επιτυχώς από έλεγχο.

Ωστόσο, με αφορμή την τραγωδία έρχονται στη δημοσιότητα καταγγελίες των εργαζόμενων σιδηροδρομικών ότι στη συγκεκριμένη στροφή που είναι κλειστή και επικίνδυνη υπήρξε πρόβλημα και στο παρελθόν, ακόμα και στο πρώτο δρομολόγιο που εγκαινίασε την γραμμή το 2011, που προσέκρουσε ελαφρά στον τοίχο. Επίσης, καταγγέλουν ότι για τέτοια τρένα έπρεπε να υπάρχουν πιο εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας για προειδοποίηση και φρενάρισμα ώστε να περιορίζεται το ανθρώπινο λάθος. Σε αυτές τις καταγγελίες έρχονται να προστεθούν και επιπλέον ενδεικτικά στοιχεία, όπως ότι συνολικά η ισπανικοί σιδηρόδρομοι μείωσαν τα τελευταία χρόνια κατά 70% τις δαπάνες συντήρησης, ενώ στο λεγόμενο «κίνητρο για την παραγωγικότητα» περιλαμβάνεται και η απειλή για μείωση μισθών στους οδηγούς σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης της αμαξοστοιχίας.

Ακόμα, τη σημασία του έχει και το γεγονός ότι η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής έγινε από την εταιρεία «ACS Dragados» που αναλαμβάνει μεγάλα δημόσια έργα, στελέχη της οποίας έχουν άμεση σχέση με το αστικό πολιτικό σύστημα και το σημερινό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΝΑΥΑΓΙΟ
Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών μεταναστών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Τους 15 φτάνουν πλέον τα επιβεβαιωμένα θύματα από το ναυάγιο που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στ' ανοιχτά της Ινδονησίας, αλιευτικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες. Σύμφωνα με τους διασώστες, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων έχουν πλέον σχεδόν, εξανεμιστεί, με μία νέα τραγωδία ανθρώπων που κατέφυγαν σε δουλεμπόρους ελπίζοντας για μία καλύτερη ζωή να είναι σε εξέλιξη. Χτες οι έρευνες σταμάτησαν λόγω καιρού, ενώ όπως έχουν αναφέρει οι αρχές, περίπου 190 άνθρωποι διασώθηκαν, δεκάδες από τους οποίους κατάφεραν να κολυμπήσουν ως τις ακτές.

Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο πραγματικός αριθμός των επιβατών του σκάφους, καθώς και των αγνοουμένων. Οι επιβάτες στην πλειοψηφία τους ήταν από το Ιράν, το Ιράκ και τη Σρι Λάνκα, με κάποιες μαρτυρίες να κάνουν λόγο για 250 επιβάτες. Στους νεκρούς που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα είναι και έξι παιδιά. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν, το σκάφος είχε αποπλεύσει από ένα ψαροχώρι της Ινδονησίας και είχε προορισμό το νησί Κρίστμας της Αυστραλίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- ΗΠΑ και ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία για τις εξελίξεις στο Νότιο Σουδάν και την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα, τον τελευταίο καιρό, και κορυφώθηκε με την απομάκρυνση όλης της κυβέρνησης από τον πρόεδρο Σάλβα Κίιρ, ο οποίος φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε έναν αγώνα εξουσίας με τους πρώην συμμαχητές του στους κόλπους του Απελευθερωτικού Κινήματος, το οποίο ηγήθηκε των πολυετών συγκρούσεων που κατέληξαν στην απόσχιση του - πλουσίου σε πετρέλαιο - Νότου από το Βορρά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τη χαλάρωση των κυρώσεων όσον αφορά στην πώληση ιατρικού εξοπλισμού στο Ιράν ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για καθαρά «ανθρωπιστικό εμπόριο» και δεν αλλάζει τη γενικότερη γραμμή των κυρώσεων που ακολουθείται απέναντι στην Τεχεράνη στην οποία ασκούνται πιέσεις με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Από δέκα ημέρες μέχρι έξι μήνες καταδικάστηκαν οκτώ άτομα που κρίθηκαν ένοχα για αγορά κακάο κάτω από την τιμή που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο, όρισε για το 2012 - 2013 κατώτερες τιμές αγοράς κακάο δίνοντας τέλος στις εντελώς ανεξέλεγκτες αγοραπωλησίες του προϊόντος, που είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση μεγάλων ομίλων και την εξαθλίωση των μικρών αγροτών. Η τιμή έχει οριστεί περίπου στα 1,46 δολάρια το κιλό.

ΡΩΜΗ.-- Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 500 αστυνομικών, ελικοπτέρων, λιμενικών, ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών κλπ, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στην παραλιακή περιοχή Οστια, της Ρώμης, και στην Καλαβρία στο νότο με στόχο κυκλώματα της μαφίας. Στην Οστια φέρονται να βρέθηκαν στο στόχαστρο οι «οικογένειες» Φασιάνι, Τριάσι και Ντ' Αγκάτι, με τους δεύτερους να έχουν σχέση με την «Κόζα Νόστρα» στη Σικελία, και έγιναν τουλάχιστον 50 συλλήψεις. Στην Καλαβρία, όπου δρα η φημισμένη «Ντραγκέτα», συνελλήφθησαν περίπου 65 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κλπ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την έντονη ανησυχία του για την υπόθεση της παρακολούθησης από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επικοινωνιών Γερμανών και άλλων πολιτών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πασάουερ Νόιε Πρέσε» σχολιάζοντας τις πληροφορίες που έχει δώσει για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

ΣΟΦΙΑ.-- Φωτογραφίες και πληροφορίες για δύο υπόπτους που εκτιμά ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, πέρσι τον Ιούλη, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ζητώντας από τους πολίτες να συμβάλλουν στις έρευνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ύποπτοι είναι ο Αυστραλός Μελιάντ Φαράχ, 33 ετών, και ο Καναδός, Χασάν Ελ Χατζι Χασάν, 25 ετών, οι οποίοι βρέθηκαν στις πόλεις Ρούσε, Βάρνα, Νέσεμπαρ, στο θέρετρο Ακτή του Ηλιου και στη Ράβντα μεταξύ 28 Ιούνη και 18 Ιούλη του 2012.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εννιά άνθρωποι θάφτηκαν στις λάσπες μετά από κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην επαρχία Γκανσού της βορειοδυτικής Κίνας η οποία επλήγη από το σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Στο σεισμό σκοτώθηκαν 95 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1.461, ενώ οι κατολισθήσεις θεωρούνται αποτέλεσμα των καταρρακτωδών βροχών που πλήττουν την περιοχή από την περασμένη βδομάδα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διπλή βομβιστική επίθεση σε αγορά της πόλης Παρατσινάρ του Πακιστάν, στην περιοχή των φυλών. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οι επιθέσεις είχαν στόχο τζαμιά σιιτών που βρίσκονταν στην αγορά.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενισχύει τις διεθνείς συνεργασίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την αύξηση των αποθεμάτων της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, από τα 796 εκατομμύρια δολάρια στα 121 δισεκατομμύρια, χωρίς να αναφέρει το διάστημα της ανόδου αυτής, ανακοίνωσε η Αγκυρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο «Ανατολού», αναφέροντας και αύξηση των αποθεμάτων σε συνάλλαγμα, με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί εκ νέου προπαγάνδιση του «οικονομικού θαύματος» προς όφελος του κεφαλαίου, στον απόηχο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Κινητοποιήσεις οι οποίες κατηγορήθηκαν επανειλημμένα ότι υπονομεύουν την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διαμηνύσει αρκετές φορές στους ξένους επενδυτές ότι τα κεφάλαια τους είναι ασφαλή στην Τουρκία, δεδομένων και των δημοσιευμάτων που πληθαίνουν συνεχώς χαρακτηρίζοντας την οικονομία της χώρας «φούσκα», αμφισβητώντας τη «σταθερότητα» και το υπόβαθρο στο οποίο στήριξε τη δημοφιλία της στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ την ίδια στιγμή αναφερόμενος στην ανησυχία των επενδυτών για την επιβράδυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα, που δείχνει να μειώνεται στο 4%, απέδωσε τη μείωση των δεικτών στην καπιταλιστική κρίση και τη μείωση των εξαγωγών που επέφερε, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να μειωθεί περισσότερο. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια οικοδόμησης ισχυρών οικονομικών σχέσεων με άλλες χώρες, που μπορούν να αποτελέσουν άνοιγμα στην αγορά της, ή να δώσουν διέξοδο επενδύσεων στο κεφάλαιο, όπως η Ινδία. Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σαλμάν Χουρσίντ αναφέρθηκε σε «σχέδιο δράσης» το οποίο συμφώνησαν Νέο Δελχί και Αγκυρα, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και των επενδύσεων για την περίοδο 2014-2016.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ελλείψεις βλέπει ο ΟΗΕ στη νομοθεσία για τους πρόσφυγες

ΣΙΔΝΕΪ.--

Σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά την προστασία των προσφύγων που αιτούνται άσυλο διαπιστώνουν τα Ηνωμένα Εθνη, στη νέα πολιτική που προωθεί η Αυστραλία στο συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νόμου, οι άνθρωποι που θα φτάνουν με πλοίο στην Αυστραλία, θα σταματούν στην Παπούα - Νέα Γουινέα όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους και θα μετεγκαθίστανται στη συνέχεια εάν περάσουν τις επιβαλλόμενες διαδικασίες. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, η Συμφωνία Επανεγκατάστασης, που έχει υπογράψει η Αυστραλία με την Παπούα - Νέα Γουινέα διεγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την προστασία των προσφύγων και την τήρηση των προϋποθέσεων που προβλέπονται για τη χορήγηση ασύλου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν καν οι υποδομές για την υποδοχή των μεταναστών στην Παπούα - Νέα Γουινέα. Η Αυστραλία κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι επιχειρεί να μεταθέσει το πρόβλημα στο γειτονικό κράτος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ