ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΝΑ
Το νερό «χρυσωρυχείο» για τους εφοπλιστές

Σε όμηρο των εφοπλιστών έχει μετατρέψει η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική το λαό της Αίγινας που λέει το νερό νεράκι. Επί δύο μέρες, δηλαδή από τις 24 Ιούλη μέχρι και χτες, καταμεσής του καλοκαιριού το νησί επί της ουσίας είχε μείνει χωρίς νερό, αφού οι εφοπλιστές βρήκαν την ευκαιρία να απαιτήσουν την αύξηση της τιμής για τη μεταφορά του και να χαρακτηριστεί άγονος ο σχετικός διαγωνισμός που είχε κηρυχτεί. Η παρέμβαση εισαγγελέα που έγινε χτες προκειμένου να «πείσει» τους εφοπλιστές να μεταφέρουν τελικά νερό στο νησί και η εντολή από τον υπουργό Αμυνας να μεταφερθεί νερό με υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού όπως έγινε είναι μια προσωρινή λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα για τους κατοίκους του νησιού που διεκδικούν τη σύνδεση της Αίγινας με αγωγό της ΕΥΔΑΠ.

Η υπόθεση της έλλειψης νερού στην Αίγινα είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους χρυσωρυχείο. Οι εφοπλιστές χρεώνουν το λαό της Αίγινας 1,91 ευρώ το κυβικό, συν 23% ΦΠΑ για τη μεταφορά νερού, το οποίο είναι μόνο για λάτρα! Δηλαδή, το κόστος για ένα νερό που δεν πίνεται, φτάνει τα 2,3 ευρώ το κυβικό για τους κατοίκους της Αίγινας, όταν στην Αθήνα το πόσιμο νερό κοστίζει περίπου 40 λεπτά. Η απαίτηση των εφοπλιστών από τον Μάρτη ήταν να μεταφέρουν το νερό με τιμή 2,17 το κυβικό.

Επιπρόσθετα οι κάτοικοι για να πιουν αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος και προσφέροντας κέρδη στις εταιρείες εμφιαλώσεως. Το χειμώνα οι κάτοικοι είναι περίπου 10.000 ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός τους εκτινάσσεται στις 50.000.

Από την άλλη, η δημοτική αρχή της Αίγινας που εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική και στη βάση αυτή, αντί να διεκδικήσει μόνιμη λύση με το θέμα του νερού, έφτασε μετά τον άγονο διαγωνισμό να απαιτεί την απευθείας ανάθεση της μεταφοράς νερού στους εφοπλιστές!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ απαιτούν την άμεση εξασφάλιση της υδροδότησης του νησιού, δραστική μείωση της τιμής του νερού και καλούν το λαό της Αίγινας να οργανώσει την πάλη του, διεκδικώντας τη σύνδεση του νησιού με αγωγό της ΕΥΔΑΠ, «όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, δημόσιο φορέα διαχείρισης για το νερό χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών, γιατί το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό».

ΕΥΔΑΠ
Προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση με τρεις κινήσεις

Ολοταχώς και με τρεις κινήσεις προχωρά η κυβέρνηση στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης Αθήνας Πειραιά (ΕΥΔΑΠ) που θα έχει ως συνέπεια οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβό το νερό, χωρίς να εξασφαλίζεται μάλιστα η ποιότητά του, ενώ την ίδια στιγμή κάποια μονοπώλια θα θησαυρίζουν από τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο. Ειδικότερα:

  • Με απόφαση της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έγινε η τροποποίηση της παραγράφου 5, του άρθρου 5, του Κεφαλαίου Β' του Κωδικοποιημένου Καταστατικού της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, έτσι ώστε να μην είναι αντίθετο στους πρόσφατους νόμους που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και επιτρέπουν την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.
  • Προς την κατεύθυνση αυτή, της διευκόλυνσης της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, κινείται και τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση θα μπορεί με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμίζει τα χρέη του Δημοσίου και των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ, που ανέρχονται σήμερα, μαζί με τις προσαυξήσεις, σε πάνω από 800 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό ο ιδιώτης που θα διεκδικήσει την ΕΥΔΑΠ, όχι μόνο θα έχει εξασφαλισμένα αυτά τα χρήματα, αλλά μπορεί να μη βάλει καν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει την επιχείρηση, καθώς τα ποσά αυτά υπάρχει ενδεχόμενο να υπερκαλύπτουν το οποιοδήποτε τίμημα!
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αντίστοιχη με αυτή για τη ΔΕΗ Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία θα ορίζεται το χρονοδιάγραμμα και οι σταθμοί υλοποίησης της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εργαζομένων της επιχείρησης το χρονικό αυτό διάστημα δε θα ξεπερνά τους έξι με οκτώ μήνες.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με άλλη απόφαση της χτεσινής Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης, θα διανεμηθεί το ποσό των 5.325.000 ευρώ που αποτελούν κέρδη παρελθουσών ετών της επιχείρησης σε όσους ιδιώτες επενδυτές κατέχουν μετοχές της ως την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Κι αυτό την ίδια στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν και πληρώνουν πανάκριβα το νερό, ενώ πρόσφατα επιχειρήθηκε από την ΕΥΔΑΠ να βγάλει «στο σφυρί» το σπίτι ανέργου που της χρωστούσε 800 ευρώ περίπου...

Κηδεύεται σήμερα ο σ. Ζήσης Ζώκας

Πέθανε χτες σε ηλικία 90 χρόνων και κηδεύεται σήμερα, στη Ραψάνη Λάρισας, ο σύντροφος Ζήσης Ζώκας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει στις 5 το απόγευμα μπροστά από την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Ζήσης Ζώκας, γεννήθηκε το 1923 στη Ραψάνη Λάρισας. Τον Ιούνη του 1941 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ και λίγο μετά μέλος του ΚΚΕ. Το Σεπτέμβρη του 1942 κατατάσσεται στην ανταρτοομάδα Ολύμπου, ενώ το 1943 συμμετέχει στη δημιουργία του Μηχανικού των Τεμπών. Το 1943 όταν σχηματίζεται η 1η Μεραρχία Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ, εντάσσεται στην υποδειγματική Διμοιρία ΕΠΟΝ της Μεραρχίας με καθήκοντα Καπετάνιου. Το Μάη '44 μπαίνει στη Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα, απ' όπου βγάνει με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Τον Ιούλη του '46 κατατάσσεται στην πρώτη ανταρτοομάδα που δημιουργείται στον Ολυμπο. Το Μάη του '48 γίνεται εκπαιδευτής στη Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ (ΣΑΓΑ), όπου παραμένει μέχρι το τέλος του πολέμου. Αναλαμβάνει διαδοχικά διάφορα καθήκοντα κι όταν το '49 η Σχολή αναβαθμίζεται σε Ταξιαρχία γίνεται Πολιτικός Επίτροπος της ΣΑΓΑ, με Στρατιωτικό Διοικητή τον Αχιλλέα Προύτσαλη.

Με την οπισθοχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Σοβιετική Ενωση. Το 1961 με την οικογένειά του εγκαθίσταται στη Βουλγαρία. Το καλοκαίρι του '77 έρχεται στην Ελλάδα με προσωρινή άδεια. Οταν αυτή λήγει αρνείται να εγκαταλείψει τη χώρα και απειλείται από την αστυνομία με βίαιη απέλαση. Ξεσηκώνεται κύμα συμπαράστασης, υπογράφει σύσσωμο το χωριό του για την παραμονή του στην πατρίδα. Συμμετέχει πολύμορφα στον αγώνα, που δίνει το ΚΚΕ για τον ελεύθερο και χωρίς όρους επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων.

Από τον επαναπατρισμό του μέχρι το 1980 αναλαμβάνει καθοδηγητικές θέσεις στις οργανώσεις του Κόμματος στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Μέχρι το τέλος της ζωής του παραμένει μέλος της ΚΟΒ Ραψάνης.

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στο σ. Νίκο Ζώκα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, και την οικογένεια του για το θάνατο του πατέρα του, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Ζήση Ζώκα.


Συλλυπητήρια του ΚΣ της ΚΝΕ προς τον σύντροφο Τάσο Αντωνίου

«Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον σ. Τάσο Αντωνίου για το θάνατο του πατέρα του Γιώργου Αντωνίου, καθώς και στην οικογένειά του. Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ».

  • Τα συλλυπητήρια επίσης στην οικογένειά του εκφράζουν οι εργαζόμενοι, η διεύθυνση του «902» και του «Ριζοσπάστη».
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκδήλωση τιμής στους ΕΛΑΣίτες που σκοτώθηκαν στη μάχη του Ολατζάκ (Πλαταμώνα Καβάλας), τον Ιούλη του 1944, διοργανώνουν τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αύριο Κυριακή 28 Ιούλη στις 11 το πρωί. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημείο των πεσόντων στον Πλαταμώνα Καβάλας.

Λεωφορεία για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν στις 8.30 το πρωί από το Δημοτικό Κήπο Καβάλας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 6984.425.253.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) πραγματοποιεί εκδρομή προσκύνημα στον Κοσμά Κυνουρίας, την Κυριακή 4 Αυγούστου 2013, προκειμένου να τιμήσει τη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ, η οποία συντέλεσε στο δυνάμωμα της Αντίστασης στην Πελοπόννησο.

Για τη συμμετοχή δρομολογεί πούλμαν που αναχωρούν από Ομόνοια στις 4 Αυγούστου 2013 ώρα 7.30 π.μ. (Τηλ. επικοινωνίας: 6974.278.797 και 6980.363.160)

ΦΛΩΡΙΝΑ
Εκτός λειτουργίας ο ΑΗΣ Μελίτης

Εκτός λειτουργίας βγήκε ο ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα, δυναμικότητας 330 MW, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που προκλήθηκε στους ταινιόδρομους μεταφοράς λιγνίτη και επεκτάθηκε μέσα στη μονάδα με αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους των παραγωγικών της υποδομών.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι τη Πέμπτης, στους ταινιόδρομους 10-1 και 10-2 που τροφοδοτούν τη μονάδα με καύσιμο. Η φωτιά επεκτάθηκε και στα φορεία 12-1 και 12-2 που μεταφέρουν το λιγνίτη μέσα στα σιλό.

Από καθαρή τύχη δεν κινδύνευσαν οι εργαζόμενοι. Στο τμήμα του σπαστήρα η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι με 8μηνες συμβάσεις.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι υπήρξε αυτανάφλεξη από κάποια σπίθα πιθανά στα ράουλα του ταινιόδρομου.

Επίσης σημειώνουν ότι το «ατύχημα» δεν είναι άσχετο από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την ελλειπή συντήρηση, τη ραγδαία μείωση των θέσεων εργασίας και την επέκταση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, την εντατικοποίηση της εργασίας και την κατάργηση της μονιμότητας. Και σημειώνουν πως αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Αμεση προκήρυξη προσλήψεων του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού με ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Φωτιά στην Αργολίδα

Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι στην περιοχή Αγιος Ανδρέας στο Λυγουριό Αργολίδας.

Το πύρινο μέτωπο πήρε μεγάλες διαστάσεις και έκαιγε δασική έκταση βορειοδυτικά του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, χωρίς να απειλεί τον αρχαιολογικό χώρο, ούτε κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, με 18 οχήματα, 44 πυροσβέστες, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 υδροφόρες από δήμους της περιοχής και εθελοντές πολίτες.

Παράλληλα, το έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν δύο αεροσκάφη καναντέρ, ένα αεροσκάφος πεζετέλ και ένα ελικόπτερο που έκανε στοχευμένες ρίψεις νερού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ
Καταγγέλλουν τη Χρυσή Αυγή

«Παρά τα προβλήματά μας, ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ να έχουμε καμιά σχέση με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής», απαντάει ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ στην υβριστική επίθεση με φράσεις πεζοδρομίου της Ελένης Ζαρούλια, βουλευτή του νεοναζιστικού μορφώματος Χρυσή Αυγή, ενάντια στον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Δραγασάκη και την κόρη του, εργαζόμενη στον ΟΚΑΝΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ