ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Θέλουν να καταργήσουν τον ΟΑΕΕ και τη δημόσια ασφάλιση

Ανακοίνωση με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ

«

Είναι ανάγκη τώρα, οι αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η πολιτική δεν έχει τέλος, δε φτιασιδώνεται, μόνο ανατρέπεται». Τα παραπάνω σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) σε ανακοίνωσή της για τις δηλώσεις του υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης περί «μη βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι νέα μείωση των συντάξεων και ουσιαστικά η κατάργηση του ΟΑΕΕ και του συστήματος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων.

Συγκεκριμένα, στο δελτίου Τύπου αναφέρεται: «Οι προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού της Κοινωνικής Ασφάλισης περί "μη βιωσιμότητας" του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του ΔΝΤ περί ανάγκης "παραπέρα μείωσης" των μισθών επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά τους στόχους της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής ευρωενωσιακής πολιτικής. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Αποτελούν αισχρό ψέμα οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι δε θα πάρουν νέα μέτρα.

Να μειώσουν τις συντάξεις σχεδιάζουν. Να καταργήσουν τον ΟΑΕΕ και τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ και ΣΥΝΤΑΞΗ επιδιώκουν. Να απαλλάξουν τον κρατικό προϋπολογισμό από τα βάρη της ασφάλισης και να δώσουν ζεστό χρήμα στα μονοπώλια, στην προσπάθεια ανάκαμψης που κάνουν. "Απορούν" τάχατες από τις μειώσεις των εσόδων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Πώς μπορεί να αυξάνονται τα έσοδα του ΟΑΕΕ, όταν οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν μεροκάματο και τα μικρομάγαζα κλείνουν κατά δεκάδες χιλιάδες; Πώς να σταθούν τα μικρομάγαζα με μηνιάτικα των 400 και 500 ευρώ για τους εργαζόμενους και κοντά 2 εκατομμύρια άνεργους; Ποια πολιτική έφερε τα πράγματα ως εδώ; Γιατί συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα κάνοντας τους ανήξερους για τη ληστεία των αποθεματικών του ΟΑΕΕ και των άλλων Ταμείων; Θα επιστρέψουν τα κλεμμένα στους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους; Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι έχουμε πληρώσει με το παραπάνω και με τον ιδρώτα μας την ασφάλισή μας. Σταθερά και αταλάντευτα παλεύουμε και διεκδικούμε την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.

Είναι ανάγκη τώρα, οι αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η πολιτική δεν έχει τέλος. Δε φτιασιδώνεται όσα λόγια και να πουν. Ανατρέπεται!

Με τη δράση της λαϊκής συμμαχίας όλων όσοι θίγονται απ' αυτήν. Παραμερίζοντας συμβιβασμένους και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, κάνοντας δική τους υπόθεση την πάλη για το «μεροκάματο», την ασφάλιση, τη σύνταξη, την υγεία, την παιδεία. Ανοίγοντας το δρόμο για τη δική τους εξουσία και έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Εξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με μονομερή διαγραφή του χρέους και κατέχοντας τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής».

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Επέμβαση των ΜΑΤ κατά απλήρωτων κτηνοτρόφων

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ βρέθηκαν οι αγρότες της Ηπείρου
Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ βρέθηκαν οι αγρότες της Ηπείρου
Επέμβαση από δυνάμεις των ΜΑΤ σε βάρος των αγωνιζόμενων κτηνοτρόφων που αγωνίζονται να πληρωθούν για το γάλα 3 και πλέον μηνών σημειώθηκε χτες το πρωί στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Η επίθεση με δακρυγόνα και χημικά έγινε όταν οι κτηνοτρόφοι επιχείρησαν να προχωρήσουν μέσα στο εργοστάσιο, διαμαρτυρόμενοι για τις προκλήσεις της διοίκησης, που επικαλέστηκε νωρίτερα για ακόμη μια φορά την έλλειψη ρευστότητα,ς ανακοινώνοντας παράλληλα με θράσος ότι τα οφειλόμενα του Απρίλη οι παραγωγοί θα τα πάρουν τον Αύγουστο και του Μάη το Σεπτέμβρη.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας και του Αγροτικού Συλλόγου στο δήμο Ζίτσας, που έφτασαν συντεταγμένα με συνθήματα και πανό στο εργοστάσιο, προστάτευσαν το περιεχόμενο του δίκαιου αγώνα για το απλήρωτο γάλα από αιρετούς και βουλευτές των βιομηχάνων, Ενώσεις και συμβιβασμένους αγροτοσυνδικαλιστές που όψιμα και υποκριτικά, αφού πρώτα συμμετείχαν και στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ, στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών, έσπευσαν στο βήμα να εκφράσουν ανέξοδα λόγια συμπαράστασης. Οι αγρότες έδιωξαν επίσης κακήν κακώς από την συγκέντρωση με έντονες αποδοκιμασίες τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή του κόμματος που μαζί με την ΝΔ ιδιωτικοποίησαν τη ΔΩΔΩΝΗ, υλοποιούν την αντιαγροτική πολιτική.

Εκ μέρους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας μίλησε ο Σπύρος Κλινάκης, μέλος της κεντρικής γραμματείας της ΠΑΣΥ που αποδόμησε τα έωλα και σαθρά επιχειρήματα περί «έλλειψης ρευστότητας», «κακού μάνατζμεντ» και «κακής διαχείρισης», υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα για το απλήρωτο γάλα βρίσκεται στον ανταγωνισμό που έχουν οι γαλακτοβιομήχανοι για την ανόρθωση των κερδών τους και την κυριαρχία στην αγορά. Επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν αγροτικοί σύλλογοι σε κάθε χωριό, για να αντιμετωπιστεί η σφοδρή αντιαγροτική επίθεση, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη φτωχή μικρομεσαία αγροτιά, συγκεντρώνει γη και παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών και επιχειρηματικών ομίλων.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης αναδεικνύοντας την ανάγκη σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής απέναντι στην ΕΕ, τα ντόπια και ξένα μονοπώλια που ελέγχουν την αγροτική παραγωγή.

ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΑΜΟΥ
Ορος επιβίωσης ο συνεταιρισμός

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκ μέρους της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Το ψήφισμα της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) με το οποίο καταγγέλλεται η ωμή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εσωτερική νομοθεσία της χώρας αξιώνοντας την κατάργηση της αναγκαστικότητας του συνεταιρισμού των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, Ν. Μωραΐτης και Σπ. Χαλβατζής, υπό μορφή Αναφοράς προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναφέρουμε, ότι οι 3.500 αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου, παραγωγοί του κρασιού Ονομασίας Προέλευσης «Μοσχάτο Σάμου» βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας είναι υποχρεωμένοι να είναι μέλη στον τοπικό συνεταιρισμό οινοπαραγωγών και να παραδίδουν το σύνολο της ετήσιας παραγωγής μούστου στο συνεταιρισμό. Με τον τρόπο αυτό, προστατεύεται τόσο η τοπική παραγωγή ενός ιδιαίτερα εμπορικού κρασιού με τεράστια εξαγωγική δυναμική όσο και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, όπως επίσης και το εισόδημα των μικρών στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραγωγών.

Οπως είναι φανερό, το ισχύον νομικό καθεστώς εμποδίζει την είσοδο στην παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος ντόπιους και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες του οίνου, οι οποίοι φυσικά δεν κάθονται με «σταυρωμένα τα χέρια». Ετσι, ένας από αυτούς έχει αποστείλει ήδη προ τετραετίας επιστολή «διαμαρτυρίας» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι η αίτηση παραγωγής «Μοσχάτου Σάμου» που κατέθεσε προς τις ελληνικές αρχές απορρίφθηκε εξαιτίας της ισχύος της «αναγκαστικότητας» του συνεταιρισμού στο συγκεκριμένο προϊόν.

Η Επιτροπή από το 2011 έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση για κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας, με το σκεπτικό ότι η υποχρέωση συμμετοχής στο συνεταιρισμό έρχεται σε αντίθεση γενικά με τις αρχές της «ελεύθερης αγοράς» αλλά και ειδικότερα με το νομικό καθεστώς που ρυθμίζει την παραγωγή οίνου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα, με νέα επιστολή που απέστειλε στις 20 Ιούνη αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει την εθνική της νομοθεσία, επιτρέποντας την ελεύθερη πρόσβαση στην παραγωγή του προϊόντος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα παραπέμψει τη χώρα μας στα δικαστικά όργανα της ΕΕ.

Η ΕΟΣΣ με την ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται και καταγγέλλει «την προκλητική παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει το νόμο περί αναγκαστικού συνεταιρισμού και να παραδώσει το Σαμιώτικο κρασί σε λίγους ιδιώτες οινοβιομήχανους, καταδικάζοντας σε αφανισμό 3.500 παραγωγούς».

Νέα παράταση για τον ΕΛΓΑ

Νέα παράταση για την καταβολή των αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ για το έτος 2012 έδωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Χαρακόπουλος, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013 και προωθήθηκε στο συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση που δίνεται φέτος για την καταβολή των αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των παραγωγών που αδυνατεί να καταβάλει τα αυξημένα ασφάλιστρα ολοένα και αυξάνεται. Μόνο για το 2011, ο αριθμός των παραγωγών που δεν είχαν καταβάλει τις εισφορές τους έφθασε τις 50.000, ενώ για να δικαιούνται αποζημίωσης σε περιπτώσεις ζημιάς ακόμη και επόμενων ετών θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει απειλήσει όσους παραγωγούς εκκρεμεί η πλήρωση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων ότι σύντομα θα λάβουν ειδοποιητήρια άμεσης πληρωμής και αν δε συμμορφωθούν, τότε τα ποσά θα βεβαιωθούν στις εφορίες ως ληξιπρόθεσμα χρέη και θα επιβάλλονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες προσαυξήσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ